Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Смяна на фамилното име на дете

Featured Replies

От 1 юли 2014г влезе в сила новият закон позволяващ свободен избор на фамилното име на децата в Белгия. За новородените си решавате сами дали да му дадете за фамилно име това на баща му, или това на майка му, или пък и двете написани с тире в реда който ви харесва повече. За родените преди 1 юли и ненавършили 18 години, има срок една година от влизането в сила на новия закон, по време на който може да се смени фамилното име.

Всичко става безплатно, явяват се и двамата родители едновременно там и след 10 минути фамилното име е сменено. Само веднъж може да се сменя толкова лесно и без пари. После ако се сетите че искате пак да правите промени, например да носи и фамилията на майка му и тази на баща му, след като сте му сменили веднъж фамилното име и сте му дали това на майка му, ще има „ходене по мъките“ и плащане и чакане и т.н.

Та така, ако поне един от двамата родители е с белгийско поданство и ако детето е родено в Белгия, двамата родители си решават сами какво име искат да носи детето им, защото тук го броят за белгийче, независимо че може да има и българско гражданство.

Ако детето не е белгийче, тогава не знам каква ще е реакцията в общината, трябва да се пита.

Ние сменихме фамилното име на нашето дете и сега то носи това на майка му, която е чистокръвна белгийка. Целта на смяната е, да не го броят тук за чужденец цял живот. Щото нашите фамилии завършващи на - „ов“ ги разпознават веднага като чужди.

Ако сте се прекарали вече да му вадите български документи за самоличност на детето ви, не знам как ще се оправяте после с българските власти. Белгийците ще му сменят фамилията и ще му издават лична карта и паспорт с избраното от вас по-подходящо фамилно име, ама българите май ще си го водят по стария и тъп български обичай, да носи фамилията на баща му. И ще стане една „каша“ мани, мани. Ако не сте му вадили български документи на родено в Белгия белгийче, тогава предполагам че ще можете да ги поставите пред свършен факт българските власти, понеже акта за раждане ще ви го издават от тук с избраната от вас фамилия. То си е най-добре да не му се вадят никога български документи на белгийче. Пък то като стане пълнолетно, да е навършило 18 години, тогава ако то иска може да си ги извади ако единият от родителите му е български гражданин. По принцип, дете родено и израстнало в Белгия едва ли ще се навие да работи за българска заплата, така че няма почти никакъв смисъл да му се вадят български документи. Може да си живее временно в България и с белгийската му лична карта, ако знае български. Моето дете и български не знае, та е още по-лесно, въобще нямам намерение да му вадя български документи за самоличност. Който е български гражданин има задължения като такъв и държавата може да го тормози излишно по много начини. А като не си български гражданин, няма никакъв начин българската държава да има каквито и да е било претенции към теб. Военните например могат да се сетят че като си мъж, си задължен да се водиш на военен отчет и ако стане нещо неочаквано, като нищо могат да те мобилизират да защитаваш държава с която нямаш почти нищо общо, просто само защото си отишъл за 20 дена на море на Слънчев бряг. Сега в Украйна се трепат едни други, та ако стане и в България някоя гражданска война, синът ви ще си загине млад и зелен, мобилизиран да се сражава със сепаратисти решили да се отцепват от България. А ако не е български гражданин, няма как да го тормозят с мобилизация, няма как да го тормозят за нищо, даже и да живее в България. Щото той ще е със статут на чужденец, което на Балканите е много по-добре. Не се знае кога какви изненади могат да настъпят. Сега уж всичко е спокойно, ама за в бъдеще гаранция няма никаква за нищо.

Значи, ако детето е белгийче, по-добре не го правете и българче, това от мен да го знаете.

Сменете му фамилията с по-подходяща и умната.

п.п.

Аз съм чистокръвен български гражданин, с 100% български имена. Етнически българин съм, да е ясно. Да не си помисли някой че съм от малцинствата, та заради това така пиша.

• Отговори 78
  • Прегледи 12,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Без да взимам страна и да влизам в ролята на морален съдник, само ще кажа, че по мой впечатления, това е типично за много смесени бракове, когато семейството не живее в България. Моят племенник напр. е с баща българин и майка испанка. В момента живеят в Аржентина, макар че работата на родителите е такава, че през няколко години сменят местопребиваването си. Детето говори испански и английски. Никой не го учи на български, понеже нямат намерение да се връщат в България, а и няма с кого да го говори. Непрактично е... Разбира се, има и обратни примери.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Аз съм чистокръвен български гражданин, с 100% български имена. Етнически българин съм, да е ясно. Да не си помисли някой че съм от малцинствата, та заради това така пиша.

Ти си абсолютен продажник ! Очаквах да се появиш с някоя тема-бомба за годината.

Това с чистокръвна белгийка ... излязоха ми плочки от смях.

Защо не кажеш направо че си мъж под чехъл и у вашето семейство става какво каже тъста и тъщата (също чистокръвни белгийци)!

Ти си абсолютен продажник ! Очаквах да се появиш с някоя тема-бомба за годината.

Е, той така провокира аудиторията, за да предизвика вълнения и реакции. Не го ли помниш? Харесва му да е център на внимание. Нищо кой знае колко скандално няма в темата му. Само някакви повърхностни размишления, които нямат никаква стойност извън неговото скромно битие и житейските му избори. Аз, даже се чудя защо споделя тези неща. Кого интересува каква фамилия носи детето на Белж? Къде е темата за дискусия в уводния пост?

Кого интересува каква фамилия носи детето на Белж? Къде е темата за дискусия в уводния пост?

Неговата съпруга и децата му са така възпитани че да се срамуват че имат нещо общо с България. Сега им се е паднала възможността да изтрият този срам и го правят на момента, той е безгласна буква и само се съгласява. Тук представя картината от друг ъгъл. Но не ми е ясно само той защо си мисли че всички страдат от комплекса България като него де му носи само негативи.

Чак акъли дава и подстрекава за смяна на фамилия с "по подходяща". (пази Боже някой да не го вземе на сериозно)

Аз да взема да сменям и първите имена на моите че и те български и единствени в R.D. или то се отнасяше само за расови белгийци с малко балканска кръв.

Най-най-най-жалкото и смешното в случая е, че белгиеца Белгиец дори не съзнава колко типичен Бай Ганьо е и как и на парчета да се разкъса, за да се направи на белгиец или на каквото и да е там друго, байганювщината му просто е закодирана в него и избива във всяка дума, всеки изказ, всеки порив на келипирджилък... Парадоксално е и май само той не го съзнава!

Милият!

А опазил я Бог Белгия да чака нещо от такъв като него... Белгиецо, принципно непочтеният човек си остава непочтен към всички... Като казваш, че не би се бил за България, ако се наложи, не означава, че би се бил за Белгия - пръв ще офейкаш... Убедена съм.

Поредното ти "триумфално" завръщане във форума.

Е, той така провокира аудиторията, за да предизвика вълнения и реакции.

В такива случаи все се сещам за думите на Анди Уорхол, че някой ден всеки ще има своите 15 минути слава. Е, разбира се, трябва да има и такива, които да ги изтратят, правейки се на Херостратовци...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Най-най-най-жалкото и смешното в случая е, че белгиеца Белгиец дори не съзнава колко типичен Бай Ганьо е и как и на парчета да се разкъса, за да се направи на белгиец или на каквото и да е там друго, байганювщината му просто е закодирана в него и избива във всяка дума, всеки изказ, всеки порив на келипирджилък...

„А бе ние напуснахме селото, ама селото не ни напуска”... :D

• Автор

Нали знаеш, какво е попитал Паисий ?

От попа Хилендарски акъл нямам намерение да взимам.

В днешно време, когато студентите изпращат спонтанно до много места по едно

http://bg.wikipedia.org/wiki/CV

за да се уредят със стаж, като си един измежду многото други ( например 300 ), 

твоето CV има много по-големи шансове да замине директно на боклука, ако се казваш Хилендарски, Механджийски, Стойчков, Дерменджиев и т.н. Секретарката въобще не се вълнува кой колко е кадърен, тя трябва да отсява кандидатурите.  И съответно тези на които види разни странни фамилии, ги изтрива. 

На жена ми баща й беше директор на една държавна администрация ( на цяла област, окръг) и създаде специално заради мен едно "измислено" работно място и ме назначи на него, без изпити, хей така по втория начин. И ме мразеха там, не можеха да ме понасят повечето белгийци, щото съм се намърдал с връзки най-нахално на топло местенце. Викаха ми че земам незаслужено мястото на белгийците, щото за да работиш като държавен чиновник си пише че трябва да си белгиец. Пък и недоволстваха че само една година след пристигането ми тук, бях се уредил вече с белгийско поданство. Други ми разправяха че съм привилегирован, защото едно време италианците са работили в мините за въглища, пък аз в офис си клатех краката. Една пък ми обясни, че едно време хората събиращи боклуците ( едни сакове са вместо кофи ) преди са били чужденци, ама сега са белгийци щото не могат да си намерят друга работа. 

А докато учех маркетинг, бяха пуснали една обява за едни организирани курсове за интернационален маркетинг. И аз отидох там в една ограмна аудитория да ни обясняват за какво става въпрос. Значи въпросните курсове бяха организирани много сериозно с обществени пари в сътрудничество със сериозни фирми от частния сектор. Като обясниха какви хора търсят и повечето от присъстващите се разотидоха, щото им беше ясно че няма да ги запишат. Аз прецених че ще ми е полезно да ги мина и тези курсове и се редих на една голяма опашка да ме разпитват, кой съм, какъв съм и какви са ми мотивациите. Еми там един белгийски пуяк като видя че имам шофьорска книжка Ц и почна да ме подпитва що не се хвана на работа като шофьор на камион. Обясних му че тая книжка са ми я дали заради недостига на шофьори в бг казармата и че нямам никакво намерение да си развалям здравето, да карам камиони да ми бучат на главата и да ме друсат и че уча маркетинг и организираните от тях курсове са точно по специалността ми и ще са ми много полезни. Ама оня пуяк почна да ме успокоява че съвременните камиони били много удобни и много приятно се работело с тях. Демек пуякът ми показа ясно че няма да ме изберат мен чужденеца. И почнаха другите да търсят нещо да се хванат що не ставам аз за тези курсове там. Пита ме една психоложка дали знам езици и аз продължих да им отговарям ама на английски, хей така все едно че е нормално те да го знаят. Ама един друг се изхитри, че в района било полезно немски да знам отлично, заради Люксембург. Ако случайно знаех немски, тогава щяха да ми излязат с номера че и фламандски трябва да знам, щото сме в Белгия. Абе изобщо, като си чужденец все си намират за какво да се хванат че уж нещо не отговаряш баш точно на профила който търсят.

Разни други преди да се дипломирам ми обясняваха че трябва белгийска диплома. После като се изучих за консултант по маркетиг, един ми излезе с номера че дипломата не правела човека ( на френски ими рима в израза ). 

Та ето, заради подобни причини е 100 пъти по-добре да си с белгийска фамилия, вместо с българска.

При милион българи зад граница, все ще се намери някой който да прочете тук какво съм писал, да размисли и да вземе правилното за неговото дете решение, напук на всички попове Хилендарски.

Между другото и тука белгийците се мръщят като им обяснявам че сме сменили фамилното име на детето. Не било трябвало то да се сменя, имало много хора с чужди фамилии, не било важно как се казваш. Дрън, дрън та пляс.

Па преди да влезе в сила закона, жена ми я питали как така мъжът й ще се съгласи детето му да не носи неговото фамилно име. Леле боже, тва било голям грях бе, ц ц ц . Фамилното име от бащата само си трябвало да е. Двете християн-декратски партии гласуваха против този закон де.

Редактирано от Ясновидеца (преглед на промените)

• Автор

Е, той така провокира аудиторията, за да предизвика вълнения и реакции. 

Да, целта е да предизвикам вълнения и размисъл у някои хора зад граница. Да съм им полезен с личния ми опит и да съм пример за тях, да се освободят от криворазбраното родолюбие.

Преди седмици четох в един новинарски форум, че щяли да вдигат социалната пенсия да станела 113 лева на месец.

Леле господи боже, света богородице кви са тия "луди пари" дето ги отпуска тая държава за пенсия на някоя бабичка на село бе ? Ама тя не е събрала достатъчно точки за пенсия, па те ще й дават по цели 113 лева бре.

Ето такиви новини като видя и ми действат като електро шок.

Аз като знам че тук гарантираните доходи за живееща сама пенсионерка ( нямаща достатъчно години трудов стаж за да взима даже и четвърт пенсия ) са 950 евро на месец и си викам, че не само ще му сменям фамилното име на детето, ами и пластични операции щях да му плащам, ако беше мургаво като Майкъл Джексън, за да заприлича на белгийче със светла кожа ( както Майкъл де ).

Как се живее с 113 лева на месец , ами то това са едва 58 евро ?

Имам един съсед, с руски паспорт от малцинствата в Русия е. Еми човекът си мъчи последното хлапе, което е родено тук и то да говори на родния му език, а на двете по-големите им забранява да разговарят между тях на френски вкъщи. Той не одобрява смяната на фамилията на детето ми, жена му също си държи на "корените" им. Да де, ама като не искат да говорят на френски вкъщи и не го взимат на работа даже и като шофор на камион. Има книжка Ц, доучва си тука на някякви опреснителни курсове, станал е белгиец, ама ей го на, на френски не може да се изразява гладко, щото само на техния си език по цял ден си говорят и общува все с такиви от неговия етнос. И сега понеже си купи един Мерцедес на старо, ама луксозен модел и трябва да връща пари дето му ги е дал някакъв от техните и почна работа в един хладилен склад за замразени зеленчуци и плодове в Люксембург.

Еми това е то, човекът е истински патриот, държат си на корените, никога няма да си сменят фамилията на децата им и бачка в хладилник на минус незнам си колко градуса, щото не иска да си прекърши ината и да говори на френски.

Когато го купи Мерцедеса получаваше пари като безработен. Ако беше безработен в Русия кога е щял да си купи Мерцедес , а ? Ама не може да проумее че тука ще оставя кокали и е 100 пъти по-добре да почне да говори на френски. 

Да, ...

Ти си находка за всеки психиатър. Виждам те че самочувствието си е сринато на НУЛА (0) и че тия белгийци са ти промили мозъка. Представям си женати какъв срам изпитва като някъде трябва да признае че е намерила балкански тип и му е родила деца. Съчувствам ти направо. Ти се охарактеризираш като утайка направо в тази Белгия.

Ти още ли не си се отказал от родителите си де са те написали по документи  българин ? Тия хора (родителите ти) нямат ли срама каква травма са ти причинили !

Ако имаш една кофа с мед и една с лайна както и да ги мешиш никога няма да станат две кофи с мед. Винаги ще останат две кофи с лайна. Сменяй опаковки какво ти душа сака съдържанието винаги ще е две кофи лайна.

Недей да буташ темата и към расизъм с тия пластични операции за смяна на цвят. На мен комплекс не можеш да ми вкараш и черни или бели аз ги гледам не ти.

Аз иначе изгарям от желание да видя чистокръвна белгийка поне на снимка в тоя живот. Ще ни я покажеш ли най накрая ако не те е срам теб самия как изглежда или важното е келепира (белгийското паспортче да е уредена пенсийката). А аз ще ти покажа моята чернилка за да може да ме подиграваш и обясняваш до къде съм я докарал с това бг гражданство в чужбина.

• Автор

Ти още ли не си се отказал от родителите си де са те написали по документи  българин ? Тия хора (родителите ти) нямат ли срама каква травма са ти причинили !

Вчера се навърши една година откакто умря и последният ми родител, така че вече няма как да имат срама от нищо.

Българските ми документи си ми вършат работа на мен, когато не си зависим от България за доходите ти, няма лошо да си ходиш да си наглеждаш наследството, па да видиш кък живеят сънародниците на място, с цел да събереш сили да търпиш живота в чужбина, щото в родината е кофти.

Значи българското ми гражданство си ми трябва, ама ако можеше някой "магьосник" да ми препрограмира мозъкът, така че да почна да говоря на френски без произношението ми по което ме разпознават че не съм родом от Валония, тогава като нищо бих си изкарал белгийски документи с франкофонско име и фамилия, та да съм неразличим от белгийците. Ама за съжаление когато си се преселил пораснал вече в чужбина и не си го учил местния език сериозно като малък, произношението ти все те издава че си дошъл от чужбина. И когато зависиш от местните за нещо, ако трябва да избират между теб и местен, еми в повечето случаи си предпочитат местния. Даже и като купуваш имот, ако не дадеш чувствително повечко парици, някои пак предпочитат да продават на местни хора, особено когато имота е в готин квартал. От началото на април точно това ми се случва, цял месец наддавах за един имот в борба срещу други кандидати купувачи и накрая ги изтощих финансово другите ( предпочитаните белгийци ) , та се предадоха. На продавачите нещо не им е кеф че аз съм спечелил наддаването, ама като са се прекарали та са поверили продажбата на нотариус, оня ( нотариуса ) прилага правилата на играта и ги привика да се подпишат на предварителния договор. И понеже те са подписали договор че са длъжни да продадат имота ако нотариусът им намери  купувач ( иначе яки неустойки, за които пари нямат ), та щат не щат се подписаха.

Ако си бяха пуснали обява те да си го продават без посредници, най-вероятно щяха да го продадат на белгиец, ама пустата им лакомия да вземат възможно най-много пари, им изигра непредвиден номер, че чужденец ще надцака.

Сега си мълчат и не ме търсят те никога, трябва аз да ги "подръчквам" иначе чакат нотариуса всичко да свърши, без да се обръщат към мен.

Абе, положението е като ако в някое българско село, някой кореняк селянин реши да си продаде къщата на цигани, срам го е от съселяните че е направил подобно нещо, да им натресе цигани в махалата. Това е положението в белгийско и не само тук.

Та фамилията на детето се сменя за негово добро !!!

Българските ми документи си ми вършат работа на мен, когато не си зависим от България за доходите ти, няма лошо да си ходиш да си наглеждаш наследството, па да видиш кък живеят сънародниците на място, с цел да събереш сили да търпиш живота в чужбина, щото в родината е кофти.

И когато зависиш от местните за нещо   .... Това е положението в белгийско и не само тук.

Та фамилията на детето се сменя за негово добро !!!

Само мисълта че може да съм в тежест на някой и да завися от някой а още повече от пенсионната система тоест да започна да водя паразитен живот ее по добре да не споменавам какво смятам да направя със себе си от мисълта да понеса подобен срам. Нито разчитам на пенсия нито разчитам на наследници да ме гледат (пази Боже).

Ти като напусна България не си ли даде сметка че навсякъде ще те приемат за емигрант ? Сега защо се оплакваш не ми е ясно !

Женен си за местна а ходиш да се набутваш по търгове. За какво ти е тази жена ?! Да си стой и да си оправя ноктите и прическата 24/7.

Ми прати я тя да извърши сделката, намислете и репертоара, обясни и какво да говори ако само не знае, облечи я по евтинко в него ден и я прати да ходи да се пазари и да намери най ниската цена.  Какво е това разхищение да ги изтощаваш по търгове (финансово) ! Тия пари де ще икономисаш можеше да купиш нещо на наследника. Ама с това мислене май ще разчиташ на пенсийката още дълго.

Добре е че гледаш "според теб" да направиш добро на детето си ама прочети и се замисли върху пост номер 2 в темата. Не учи и не давай пример на децата си да се срамуват от произхода на баща си и не чакай на обществото да направи нещо за тях (понеже са чистокръвни ... ) ами виж ти какво може да направиш за тях но определено това с имената май ти е най лесно и рентабилно. Нас 500 години на са могли  да ни прекръстят а ти го правиш с лека ръка чорбаджи.

• Автор

Ти като напусна България не си ли даде сметка че навсякъде ще те приемат за емигрант ?

Еми преди да се запозная с жена ми, въобще не съм си мислил че някога ще се заселвам точно пък в Белгия. Още първите дни след запознанството ни питах един доста сериозен човек англичанин (работеше в британското посолство в София) какво мисли за Белгия, обясних му че съм си намерил ново гадже. Говорехме си с тоя още отпреди, като си разхождаше кучето и той сам идваше при мен да си полафиме, та разговорът за Белгията беше откровен от негова страна. Човекът англичанин каза:

„В Белгия си на Запад“.

Това го каза с едно радостно изражение на лицето и с една голяма увереност.

Според него нямаше за какво да се притеснявам че не знам френски, беше на мнение човекът че ако се обичаме трябва да се вземем с момата и готово. Еми аз за всеки случай ходих в Белгия на гости, да ги видя какви са тия хора, преди да се оженим. Те ми се радваха, разни роднини, даже се мъчеха да ми говорят на английски по-младите, развеждаха ме насам натам и така.

Нямаше как да си дадеш сметка, после в някои особени случаи, какво ще е отношението на някои белгийци към теб като чужденец. Това го разбрах доста по късно, чак като се бях преместил там и бях научил добре френския. В началото белгийците ми изглеждаха като едни много учтиви ангелчета. А всъщност дежурната им учтивост в отношенията им е една дебела маска на лицемерие. Не ти показват какво им е мнението за теб. А когато аз им трябвам на разни да им свърша някаква работа, направо се правят че съм им най-добрият приятел.

По принцип мисля че има достатъчен процент от общителни белгийци и след като са те поопознали малко после си се разбирате. Ама проблемът е когато трябва да се обръщаш към непознати за нещо, когато си зависим от тях и трябва да избират между теб и белгийци.

Та както съм обяснил по-горе из предишните постове, като си пращаш някъде кандидатури за нещо и си с някакво славянско фамилно име, просто излишно си намаляваш шансовете, спрямо други кандидати. Ако си родени и израстнал тук, няма абсолютно никакъв смисъл да се гордееш че си абориген например. Правиш се на 100% белгиец и си ти е добре.

Това е моето мнение.

===============================

За това как се успява в сделките тука, да купиш нещо дето им се иска на много други да го имат, няма да ти обяснявам че ще взема да се изпусна с някои числа и ще се намерят още кандидати да ми обясняват „колко много съм тъп“.

==============================

Иначе относно пенсиите, не виждам нищо лошо в това че баща й на жена ми разчита на пенсията си от по някакви си три хиляди и триста евро на месец чисти пари ( 3300 € = 6435 лева ).  Що да не му продължим фамилията на човека ? Може да се сети да купи една кола на внук си като стане студент, щото му е продължил фамилното име. Те дъртите много се радват на такиви работи. 

....

Бравос!Тази година фамилията, догона му смени пола. Така де, от запада пристигнаха гейпарадите.  И стига се прави на дръж ми шапката! Пускай най-после пикове на бабата, да видим за какво толкова се дращиш по макарите из форумите какви там ангели били по Белгия.И определено лично.9 месеца мълча, не издържа. Там как си клечал през института, после как си ходил с цървулите до Белгия и назад сме го чели. Циклиш! Смени плочата или направо си направи операция предфронтална лоботомия. Гаранция, че ще си най-хепи на света. Изобщо няма да ти пука колко монголски тугрики получава дядо ти, баба ти, вуйна ти, брат ти.Хайде, лягай да спиш, че утря пак ще мяташ саковете из кофите.

• Автор

Твоето участие е много добър пример за това как човек който не е етнически българин, ме мрази просто защото той е различен от мен. Ти си с еврейско самосъзнание и успехите на един 100% българин те дразнят много яко. Те и белгийците така като тебе много трудно го преживяват, като разберат че нещо съм се уредил по-добре от тях. 

Абе ти с какви имена се подвизаваш там на 35 градуса жега под ударите на ракетите на палестинците ?

С български имена ли си, или си с еврейски ?

Ако си с еврейски, гледай да не идваш насам, че нещо много ви трепат тука разни араби. Един изби в някакъв еврейски музей в Брюксел няколко човека, та сега ще го екстрадират от Франция да го съдят белгийците.

Нямам проблем с българската си фамилия в Белгия, нито дори ми е минавало през акъла да приема тази на мъжа ми, но си прав, че ако трябва да избират между интегриран белгиец и местен, винаги ще предпочетат местния за работа.

Но дори и да си смениш фамилията, ако говориш с акцент и грешки, фамилното име няма да ти помогне.

Друго им се чудя на белгийците. Представи си отрочето им е с две фамилни имена - това на майката и на бащата - примерно Ян Де Уулф - ван де Грооте. Това хлапе се жени за Кристин, която също има двойно фамилно име - Кристин Уатърслагерс-Де Симпеле. Как ще се казват тогава техните деца? Де Уулф Де Грооте Уатърслагерс Де Симпеле?! Ами, техните внуци и пра-внуци? Сигурно по половин час ще си четат и пишат само фамилните имена?!  :D

.

Друго им се чудя на белгийците. Представи си отрочето им е с две фамилни имена - това на майката и на бащата - примерно Ян Де Уулф - ван де Грооте. Това хлапе се жени за Кристин, която също има двойно фамилно име - Кристин Уатърслагерс-Де Симпеле. Как ще се казват тогава техните деца? Де Уулф Де Грооте Уатърслагерс Де Симпеле?! Ами, техните внуци и пра-внуци? Сигурно по половин час ще си четат и пишат само фамилните имена?!  Публикувано изображение

Испанците нямат проблем да си изброяват цялата рода в имената, арабите също. За испанците не знам, може и да им е наследство от маврите. На белгийците, може би ще е наследство от LBGT представителите у парламента им :D

• Автор

Тоцзи Друго им се чудя на белгийците. Представи си отрочето им е с две фамилни имена - това на майката и на бащата - примерно Ян Де Уулф - ван де Грооте. Това хлапе се жени за Кристин, която също има двойно фамилно име - Кристин Уатърслагерс-Де Симпеле. Как ще се казват тогава техните деца? Де Уулф Де Грооте Уатърслагерс Де Симпеле?! Ами, техните внуци и пра-внуци? Сигурно по половин час ще си четат и пишат само фамилните имена?!   :D

Промяната в закона е направена за да има равнопоставеност между половете. Жените да могат да си предават и техната фамилия, ама ако мъжът им е съгласен.

Ето тука е официалният текст, обясняващ на онези чиновниците в общините как да процедират.

http://bit.do/zakonzaime

Накратко, ако аз съм с две фамилни имена и ти си с две фамилни имена, децата ни ( тези дето ще ги направиме, щото ги нямаме в момента двамката ) ще са с двойно фамилно име , съставено от моето първо и твоето първо фамилно име.

Например моите фамилни имена са Allen-Alan  а твоите са Mariah-Magdalena. Дечицата ни ще са с двойната фамилия Allen-Mariah или пък Mariah-Allen или пък Allen-Alan или пък Mariah-Magdalena според това как ще се разберем с теб да бъде.

Освен това можем да пробутаме чисто български фамилни имена на мястото на собсвените ( малките имена ) дето могат да си слагат по 4 от тях. И става например така:

Ivanka Metodieva Kirilova Mariah-Magdalena

като тука Методиева и Кирилова ги броят за собствени имена както са Иванка, Мария, Елисавета, Гергана, Татяна и т.н.

Една българка женена за белгиец си е набутала нейното българското й фамилно име за второ собствено име на дъщеря й, а фамилното е това на мъжът й. Според новия закон ако мъжат й е съгласен, сега може дъщеря й да се казва така например:

Нели Иванова Иванова - значи нейното фамилно име ще се повтори два пъти в белгийските й документи, първо като собствено и после като фамилно име. Което в България ще бъде интерпретирано от всички като бащино и фамилия, все едно че белгиецът е бил Иван.

======================================================

Хайде да речем че тази тема съм я пуснал точно защото съм убеден, че мнозинството от българите живеещи в Белгия, не са запознати с новите законови разпоредби. Та като подочуе някой в самолета че имало нов закон позволяващ смяна на фамилното име в Белгия, да направи едно търсене в  гугъл и да попадне на готова информация на български език. Понеже сънародниците ми тука в Белгия не са ходили всички на лекции по право като мен и няма да отгатнат лесно какво да напишат на френски или на фламандски и  как точно да търсят, за да стигнат до ПДФ документа от линка по-горе. 

Този форум го знам че излиза на челни позиции при търсене в гугъл на български, та заради това тука съм писал.

Този форум го знам че излиза на челни позиции при търсене в гугъл на български, та заради това тука съм писал.

Да си дойдем на думата :)

За това как се успява в сделките тука, да купиш нещо дето им се иска на много други да го имат, няма да ти обяснявам че ще взема да се изпусна с някои числа и ще се намерят още кандидати да ми обясняват „колко много съм тъп“.

==============================

Иначе относно пенсиите, не виждам нищо лошо в това че баща й на жена ми разчита на пенсията си от по някакви си три хиляди и триста евро на месец чисти пари ( 3300 € = 6435 лева ).  Що да не му продължим фамилията на човека ? Може да се сети да купи една кола на внук си като стане студент, щото му е продължил фамилното име. Те дъртите много се радват на такиви работи. 

С какви числа ще се изпуснеш ве !!! Я стига ми се прави на преуспял емигрант. Ти ако си много успял няма да се надяваш дядото да се сети да купи кола на сина ти. Малко самочувствие нямаш ли за глава на семейство и че това са твои задължения. Как би се почувствал ако някой ден ти каже "добре че бях аз да му купя кола"?

То ни стана ясно че ние чистокръвната белгийка няма да я видим ама сети ли се поне баща и да ви купи жилище ? Ти колко само ги слагаш на пиедестал тия белгийци мале мале поне едно студио тоя ако не се е сетил да ви купи ...  То ясно че си заврян зет ама поне самостоятелно ли сте на квартира или с дядото и бабата заформяте дядовата ръкавичка ? Такива баби и дядовци съм ги научил да искат разрешение за всичко а като давам задачи знаят че трябва да забравят всякаква работа де вършат в момента и да се заемат с изпълнение на моите неща. Е не получават 3300 евро и може би за това ме гледат в очите.

Сделки, простотии и юридически помощи спести ни ги моля. А относно темата ти ще ти кажа че не всички емигранти споделяме надупването което правиш. Аз не помня при мен да е ставало на въпрос да се дискутира име на дете. Много още преди да се роди ме питат как ще се казва дo дискусии нямам спомен да съм стигал. На последното даже питах тук във форума какво българско име да му сложа че първото ми е на името на баща ми, аз съм на дядо ми кръстен нямаше как да му ползвам името и трябваше да му слагам име аз и така Борис  (една съфорумка ми го подсказа). Единствено такова име в R.D. .

• Автор

Ти ако беше добър психолог, щеше и сам да се сетиш че това за купуването на колата е написано за да се пукат от завист разни хейтъри мизерници.

Темата не е за имоти, ама за да ти задоволя любопитството, ще ти кажа че през октомври 2013 продадох тук в Белгия един имот. Дядката нито е давал пари за него, нито пък е помагал за намирането му. Някой друг път, може да ти пусна снимки да ти се изфукам при удобен случай имотно, сега нека караме по темата.

Моят син носи име което се произнася еднакво и в България и в Германия и в Англия и във Франция и си го има от векове почти навсякъде из християнска Европа. Правописът му на латиница е с френския вариант, който е леко различен от немския и английския. Критерият на избора на името му е бил, да могат да го казват ( произнасят ) и запомнят лесно и белгийците и французите и германците и датчаните ако щеш, щото тука сме близо до Люксембург където ако работи, ще има колеги от всякакви националности, част от който даже не знаят добре френски, понеже по фирмите се работи на английски често. Та така, като за пред българи мога да претендирам че името на сина ми е и българско ( в смисъл че го има и в България още от преди войните ) , не е нещо ново. Но произходът му не е български, ама то това кой ли го знае с точност, ако няма някой братовчед със същото име.

Освен това разни крале и благородници са го носили често това име, та ако някоя принцеса си го хареса синчето, няма да я е срам да го представи на родителите си. Така правят родителите които си обичат детето, мислят за неговото добро и не им пука за българските традиции да се подновяват имената на баби и дядовци. Да бе, вервай ми !

Дъщерята на една братовчедка си роди едно момченце 2013 във Виена и го кръстиха и те със същото име като моето дете. С вуйна ми като си говорихме 10-тина дена преди раждането, тя си правеше сметка на кого ще го кръстят ( разбирай на на баби и дядовци ), дали ще е на някой от родата на момичето или от родата на момчето. Да, ама не, не го кръстиха на никакъв роднина, избраха правилното решение като мен. При това и двамата му родители са българи, ама си обичат детето и са мислили за неговото бъдеще в Австрия.

Аз понеже съм дипломиран консултант по маркетинг, като направиш следващото хлапе на следващата мургава доминиканка, ще си платиш да те посъветвам какво име да му избереш, за да му върви в живота и бизнеса. Така и така всичките ти деца от всичките ти бивши жени имат право на български паспорт, поне помисли за следващото за евентуалната му интеграция в Европейския Съюз. Ти ако си правил нещо, заради което не е желателно да се връщаш да живееш в Европа, на децата ти нищо няма да им пречи да се заселят в Испания да речем, след като знаят испански и са български граждани.

Мек, ако си мислиш ,че Изабел ше се консултира точно с теб. Приеми, че може и сам да с върти бизнеса и е доста по-напреднал с пачките, въпреки дедо ти, вероятно защото не е консултиран от автора на темата...Дипломиран `убаво.  :) Темата нали не е за теб, да се хвалиш и да си пишеш Cv-то, или греша?

Аз понеже съм дипломиран консултант по маркетинг, като направиш следващото хлапе на следващата мургава доминиканка, ще си платиш да те посъветвам какво име да му избереш, за да му върви в живота и бизнеса. Така и така всичките ти деца от всичките ти бивши жени имат право на български паспорт, поне помисли за следващото за евентуалната му интеграция в Европейския Съюз. Ти ако си правил нещо, заради което не е желателно да се връщаш да живееш в Европа, на децата ти нищо няма да им пречи да се заселят в Испания да речем, след като знаят испански и са български граждани.

Аз ще си избера консултант без акцент ! Дай ми една причина да избера точно теб ? Та ти самия не знаеш какъв си вече. Ама как да мисля да ги заселя в Испания като чувам само какви пенсии раздават в Белгия. Това е страната в която ще ги уредя след като си "платя за консултации при теб.

Аз ако се оставя едно име да му прави път в живота значи съм се провалил като баща. Те освен че знаят испански учат и английски а аз им говоря на български (сега да не си помислиш че не говоря испански какъвто си "доказан психолог" и "врачка"). Но вече сериозно се замислям предвид пенсиите дали да не почнат и френски да учат предвид новите знания които ми предостави безплатно. Ей де го Хаити тук до мен чак кръстословици ще ги задължа да решават на френски малко да отраснат и с еднопосочни билети за центъра на Вселената (Белгия) със задача да търсят по якички белгийски каки задължително чистокръвни (по твоите стъпки да вървят).

Не ми се мисли Виктор какъв срам изпитва като казва че баща му (големия балкански консултант) е от България (тоест чудят се майка им от къде е намерила този талибан) и кръвта му е мешана и не минава за чистокръвен белгиец.

Теб са те изключили от родословното дърво още приживе защото си се продал за келепир.

Кажи ми щом толкова ти върви бизнеса какво те бъркат останалите и как може да си зависим от тях като всеки малко интелигентен индивид ще предпочете да работи с професионалиста и такива расови и подобни предрасъдаци ще са на много заден фон . Или ти още не си доказан такъв ?

Сега дай да не правим бизнес с китайци и араби заради расови предрасъдаци. Слез на земята и се огледай в настоящето и излез от измисления си виртуален свят.

Поразходи се, направи малко снимки с новата си придобивка (поне там ти е силата, убедил си ме многократно) покажи ни малко влюбени двойки по парковете.

Е, той ше покаже, там си е признат и от мен среден специалист, ама си забравил да уточниш, дали двойките да са "чистокръвни" и също  дали хетеро или хомо Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.