Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Мога ли да си направя поялник в домашни условия?

Препоръчан отговор

Значи... Искам да си направя поялник от медна тел, трансформатор с два волтажа (ще използвам само един волтаж.Единият волтаж е 14.2 V, а другият е 28.8 V. Искам да кажа, че от трансформаора излизат 3 жици две фази е една нула. От двете фази има най-висок волтаж на тока, а една фаза( незафисимо коя от двете) и нулата има ниският волтаж на тока... Та въпросът ми е. Може ли да си направя поялник с, или не? Съжалявам, че не пиша с точност и детайли, но нямам никакви познания в сферата на електричеството. Бихте ли ми помогнали?  :D  :rolleyes:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 65
  • Създадено
  • Последен отговор

Толкова ли са непосилни цените на поялниците вече ?!!!

Аз като гледам не знам за какво ще му е на автора този поялник най много някоя бела да направи ...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам имаш предвид принципа на индукционните поялници, но те не се правят както ти мислиш.

За 5 лева можеш да си намериш читав поялник предостатъчен за домашно ползване.

С този траф и тази медна тел не можеш да направиш нищо освен да изгориш трансформатора ако ги комбинираш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да! Но аз не искам да си купувам , по-хубаво е сам да си направя иначе тръпката изчезва... А вие може ли да дадете някакви идеи как да си направя подобен поялник, щом сте по-навътре в нещата.

Фаза и нула на изхода на трансформатор? Поялник от медна тел? Откажи се, нищо не ти е ясно. Поялници има по 2лв.

Амииии така мисля, че се казва (Фаза и нула, нали на трансформатора е променлив тока) , а за медната тел... Не знам какво друго мога за използвам за да загрява достатъчно. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

С две думи от този траф няма да стане. Има много да учиш докато го разбереш сам. Трафчето може и да стане да захранва някакъв готов поялник който е направен за 12v ама за индукционен няма да стане. Това е положението.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

а за медната тел... Не знам какво друго мога за използвам за да загрява достатъчно.

Ти къде си виждал медна тел да се ползва за реотан?
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

за човка на индукционен става ама случая не е такъв.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да! Но аз не искам да си купувам , по-хубаво е сам да си направя иначе тръпката изчезва... А вие може ли да дадете някакви идеи как да си направя подобен поялник, щом сте по-навътре в нещата.

Ако толкова държиш сам да си го направиш заради тръпката ти трябва:

Захранващ кабел с щепсел

Нагревател с дупка за човката.(нагревателите се правят от кантал, най-тънкия в случая)

Човка (може да се направи от дебела медна тел.(не е желателно, фабричните имат покритие)

Дръжка от дърво или термоустойчива пластмаса с възможност за монтаж на нагревателя на нея.

Накратко, няма да стане. Купи си един за 5-6 пева и си сглоби с него някаква схемичка от интернет да ти мине мерака за "направи си сам". Може да включиш и трафчето ако е подходящо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Захранващ кабел с щепсел

Нагревател с дупка за човката.(нагревателите се правят от кантал, най-тънкия в случая)

Човка (може да се направи от дебела медна тел.(не е желателно, фабричните имат покритие)

Дръжка от дърво или термоустойчива пластмаса с възможност за монтаж на нагревателя на нея.

Е че кажи му как да си направи индукционен поялник от трафа, малко ще мяза на пирограф ама ще му е по лесно.

Изхвърля вторичната намотка на трафа и си навива няколко сам с по дебел меден проводник в шлауфка ...

...хайде ти продължи че по ти работи художествената фантазия.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Щом трфото изкарва 12в. напрежение, може да развие от запалката на автомобила реотана и да го намотае около човката на поялника,но първо трябва да изправи променливия ток.По схемата на Грец,и ето Ви поялник с 12в. напрежение, а за 28,8в. не мога да дам отговор как може да се направи. 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Щом трфото изкарва 12в. напрежение, може да развие от запалката на автомобила реотана и да го намотае около човката на поялника,но първо трябва да изправи променливия ток.По схемата на Грец,и ето Ви поялник с 12в. напрежение, а за 28,8в. не мога да дам отговор как може да се направи. 

Силен акъл си му дал  :)

Никой не ти знае трафа какъв е ? 12 волта , но какъв ток дава ? може да е  някакъв адаптер от детска играчка  :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност не съм виждал,  но не се сещам какво друго мога да използвам за реотан...

Захранващ кабел с щепсел

Накратко, няма да стане. Купи си един за 5-6 пева и си сглоби с него някаква схемичка от интернет да ти мине мерака за "направи си сам". Може да включиш и трафчето ако е подход

Ще кача снимки да видите какво имам и какво се опитвам да направя.

Силен акъл си му дал  :)

Никой не ти знае трафа какъв е ? 12 волта , но какъв ток дава ? може да е  някакъв адаптер от детска играчка  :)

Всъщност трафа е от аудио усилвател.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не се занимавай с глупости,нищо няма да стане.Медна тел не става за човка,ще ти загрява много трафа.За да си направиш поялник ти трябва трансформатор с вторично напрежение 6-8 волта,ток най-малко 5 А,за човка може да използваш нагреваемата част(реотана) от живачна лампа.Но всичко това си е загуба на време.Намери друго приложение на трафа.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не се занимавай с глупости,нищо няма да стане.Медна тел не става за човка,ще ти загрява много трафа.За да си направиш поялник ти трябва трансформатор с вторично напрежение 6-8 волта,ток най-малко 5 А,за човка може да използваш нагреваемата част(реотана) от живачна лампа.Но всичко това си е загуба на време.Намери друго приложение на трафа.

Аз си имам части от стар поялник тип писалка, но изгоряха навивките му (Реотрана) и искам да използвам медната тел като заместник на оригиналните му навивки и вмести на работи на 220 волта напрежение да е с 12-14 волта и да загрява достатъчно та да мога да запоявам с него. Разбирате ли ? Сега  не мога да дам снимки, защото усб кабела на тела ми не е при мен но до довечера ще ги кача.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Изхвърля вторичната намотка на трафа и си навива няколко сам с по дебел меден проводник в шлауфка ...

...хайде ти продължи че по ти работи художествената фантазия.

Ако предположим, че трансформатора има мощност и му се навие вторична почти като на електрожен (но само около 6-10 навивки) би трябвало да стане нещо, но е напълно възможно да изгори първичната. Може да е прекалено тънка.

Писаха вече, че няма да стане. Играчката ще е голяма и неоправдано скъпо. Един нагревател за поялник (малък) е около 1 лев. Ако имаш изгорял стар поялник смени му нагревателя с нов и ще заработи.

Иначе за любопитните да видят как да си направят индукционен поялник:

http://www.4shared.com/download/0PHPRGcbba/p0158-3.jpg?lgfp=3000

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

След като е произведен индукционният поялник от човек, то е възможно и това което си замислил - логично.

В твоя случай нищо няма да излезе докато не се позанимаваш малко с математика. Изчисления трябват и то правилни защото инак ще излезе нещо като нищо

Най добре си купи и не се скъпи толкоз.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тоя форум се напълни с откровени фашкии.

Тоя, който не знае откъде върви тока смята с този поялник да ремонтира лаптоп. Нямам думи.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тоя, който не знае откъде върви тока смята с този поялник да ремонтира лаптоп. Нямам думи.

Еее, не си прав - ника му е Dvigatel- вероятно автомобили Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не ме интересува никът му, ето темата, ако някой не вярва. https://www.kaldata.com/forums/topic/230041-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B1%D0%B8%D1%82-%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B6%D0%B0%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B0%D0%BF%D1%82%D0%BE%D0%BF/

Боже, колко мъка има по този свят, божееее . . . 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре де защо тая критика !!! Лаптопа си е негов нас не ни интересува ще го повреди ли или не. Явно и на него му е през оная работа дали след това ще работи. Човека ще придобие опит най малкото.

Лошото е кога "майстор" се изсере отгоре му и почне да баламосва че не е в него вината и пораженията са за сметка на клиента. Тогава най ме е яд а ако аз си го повредя ми е през оная работа аз предварително с поставяне на отверката на първото болче вече съм го прежалил и помислил за нов ако не се получи. Но ако някой ми го повреди много ми е криво. Навремето и аз не знаех от къде минава тока но нямахме ел. уред в къщи де не бях разглобил да видя какво има вътре.

Аз за втори път се доверявам на "майстор" да ми сменя тоуч екрана на телефона и все съжалявам. Не че е нещо ама е рутина за него и има впечатления кой екрани са по добри от други защото оригинални няма на пазара. Главно за това да не си играя да налучквам кой би по добър в избора в eBay.

Първия път след смяна батерията рязко почваше да се топи. Втория път екрана е без сензор за близост. Е ако повече отида при "майстор" да ми сменя екран ...

Че то аз да си бях купил най скъпия де имаше в eBay като се предполага че ще е най добър и да си го бях сменил аз щеше и по евтино да ми излезе и нямаше да ме е яд поне.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Преди време четох напъните в темата за един траф и изправител- баси! :huh:

Сега и това... лошо е, че след време някои се дипломират  и издигат!!! :shock11:

Очаквам някой да пусне тема, че му се е гръмнала крушката и мисли да си е оправи.

А по темата- може да се направи поялник в домашни условия, но както казваше Благовест Сендов:

" Няма, невъзможни неща, но не всеки може да ги направи"

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Лошото е кога "майстор" се изсере отгоре му и почне да баламосва че не е в него вината и пораженията са за сметка на клиента.

Понякога, при някои повреди, нещата се държат на косъм от тотален крах. Например лаптоп с проблемен чипсет може да умре докрай по всяко време, включително по време диагностика и ремонт. Ти това обаче няма как да го знаеш, друго си е да береш банани на Ямайка. Високо интелектуална дейност е това.И няма да си купуваш АйШит и няма да имаш проблеми. Моята батерия се сваля без нищо да ми се разваля.
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Очаквам някой да пусне тема, че му се е гръмнала крушката и мисли да си е оправи.

Познавах един,който събираше битови отпадъци и ги носеше в дома си.Сред тях имаше изгорели крушки,беше ги закачил на един рафт с надпис отдолу "за ремонт".Ха ха...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Понякога, при някои повреди, нещата се държат на косъм от тотален крах. Например лаптоп с проблемен чипсет може да умре докрай по всяко време, включително по време диагностика и ремонт. Ти това обаче няма как да го знаеш, друго си е да береш банани на Ямайка. Високо интелектуална дейност е това.И няма да си купуваш АйШит и няма да имаш проблеми. Моята батерия се сваля без нищо да ми се разваля.

Ти с този заучен лаф ли си минаваш клиентите кога им предоставиш тоталния крах !

Да ти кажа нямам идея колко е интелектуално брането на банани ама ми стигат да не се занимавам с майстори на лаптопи a да ги заменям с нови, не ме мисли мен eBay ми е на една колонка след калдата и с няколко клика лаптопа пристига за 10 дена new.

А за гроздето не ми подхващай тема даже и не ми минава през ум да сменям марката. Остави ме да се мъча с "АйШит" както милиони други "заблудени" потребители на Apple.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.