Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помогнете, моля, при избора на хладилник с фризер

Featured Replies

Момчета, хладилникът на село приключва експлоатационния си път и семейният съвет реши за най-удачен варианта да си купим нов за вкъщи, а на село да закараме текущия ни Океан с вече 16 годишна безукорна служба.

Та в момента търся хладилник с фризер при следните изисквания:

- цена до 1000 лв

- производител - AEG, LG, Panasonic, Electrolux, Bosch ... (без Beko и Samsung)

- фризер от долу

- опция "No Frost"

- инверторен компресор

- отделение за съхраняване при 00

- автоматично размразяване

- задължителен бял цвят

Като цяло, ще се наложи компромис и той вероятно ще е с опцията за автоматичното размразяване, но няма пълно щастие.

Засега се спрях на LG GBB 539SWCWS или PANASONIC NR-B29 SW2-WE , но не мога да преценя кой е по-добрият избор, защото цената (разлика от 140 лв) не винаги е критерий, а и хладилник не се купува всеки ден. Покупката ще бъде направена най-късно на 22 август.

С благодарност бих приел и други разумни варианти, стига да се вместват в максимално възможна степен в рамката.

• Автор

Благодаря, pataran, но къде да намеря Liebherr, който да не е българска сглобка?

Като цяло, ще се наложи компромис и той вероятно ще е с опцията за автоматичното размразяване, но няма пълно щастие.

Не е компромис, защото (поне според именуването в българската търговска мрежа) Автоматично размразяване и No-frost са взаимно изключващи се - щото са различни начини да постигнеш едно и също нещо. Хладилниците дето си избрал са с No-frost и това според мен е много много по-добрият вариант. Аз съм с такава екстра и нито една скрежинка не е хванал - нито в хладилната, нито във фризерната част. Единствен недостатък - не оставяй неща открити/отворени вътре, поради естеството на технологията (изкарва влагата от отделенията) всичко изсъхва много бързо. Това за мен не е проблем, защото и без това смятам че е глупаво да слагаш нещо непокрито в хладилник...
  • Автор

Не е компромис, защото (поне според именуването в българската търговска мрежа) Автоматично размразяване и No-frost са взаимно изключващи се - щото са различни начини да постигнеш едно и също нещо. Хладилниците дето си избрал са с No-frost и това според мен е много много по-добрият вариант...

Вероятно си прав, но забележи какво е написано в характеристиките на тоя модел, например - то има и двете функции едновременно, а и съвсем не е единственият (друг е въпросът, че не отговаря на други 2 задължителни условия - цвета и компресора). Съгласен съм, че доста место информацията по нашите вериги не е особено достоверна, убеждавал съм се в това, а и в сайта на производителя всичко е наречено по друг начин.

Четох за "No frost", а и от познати знам, че принципно е много сериозна екстра, а и, ако наистина не се създава скреж (да не говорим пък за лед), то тогава наистина няма нужда от автоматично размразяване, а само от периодично почистване.

Момчета, хладилникът на село приключва експлоатационния си път и семейният съвет реши за най-удачен варианта да си купим нов за вкъщи, а на село да закараме текущия ни Океан с вече 16 годишна безукорна служба.

Та в момента търся хладилник с фризер при следните изисквания:

- цена до 1000 лв

- производител - AEG, LG, Panasonic, Electrolux, Bosch ... (без Beko и Samsung)

- фризер от долу

- опция "No Frost"

- инверторен компресор

- отделение за съхраняване при 00

- автоматично размразяване

- задължителен бял цвят

Засега се спрях на LG GBB 539SWCWS или PANASONIC NR-B29 SW2-WE , но не мога да преценя кой е по-добрият избор, защото цената (разлика от 140 лв) не винаги е критерий, а и хладилник не се купува всеки ден. Покупката ще бъде направена най-късно на 22 август.

С благодарност бих приел и други разумни варианти, стига да се вместват в максимално възможна степен в рамката.

От двата бих се спрял на Панасоника заради енергийния клас (А++) , дисплея и по-доброто разположение на рафтовете в хладилната част, до колкото мога да се ориентирам по снимките.

Иначе и двата са със сходни характеристики, сходна цена и много добро качество.Няма да те изложат който и да купиш.

Лично аз съм с АЕГ, подобен на тези, които си избрал Публикувано изображение

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Вероятно си прав, но забележи какво е написано в характеристиките на тоя модел, например - то има и двете функции едновременно, а и съвсем не е единственият (друг е въпросът, че не отговаря на други 2 задължителни условия - цвета и компресора). Съгласен съм, че доста место информацията по нашите вериги не е особено достоверна, убеждавал съм се в това, а и в сайта на производителя всичко е наречено по друг начин.

Това в случая значи, че хладилника е с автоматично размразяване, а фризера е No-Frost. Предимството пред простичките No-Frost, е че не прекарва въздуха от фризера през хладилника. "Недостатъкът" (в кавички - все пак е AEG) е, че все пак е с автоматично размразяване, а има No-Frost системи, които също са с разделени въздушни потоци.

Четох за "No frost", а и от познати знам, че принципно е много сериозна екстра, а и, ако наистина не се създава скреж (да не говорим пък за лед), то тогава наистина няма нужда от автоматично размразяване, а само от периодично почистване.

Ми само вадиш рафтовете, измиваш ги, избърсваш отвътре и толкова това е цялата поддръжка на хладилника, а ако си държиш всичко в пликове и кутии и това ще го правиш рядко.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

От двата бих се спрял на Панасоника заради енергийния клас (А++) , дисплея и по-доброто разположение на рафтовете в хладилната част, до колкото мога да се ориентирам по снимките...

И аз смятам да се ориентирам към Панасоника по същите причини. А моделът на AEG беше само пример за обяснение на две от изискванията - много харесвам марката (имаме пералня и съдомиялна), но не намирам хладилник с инверторен компресор, който да отговаря на бюджета ми. 

Това в случая значи, че хладилника е с автоматично размразяване, а фризера е No-Frost...

Същото си помислих и аз, защото инак нямам друго обяснение.

Благодаря, pataran, но къде да намеря Liebherr, който да не е българска сглобка?

Че какво му е ? Ползвам го пета година вече-никакъв проблем,тих и безупречен.

Също. От малко над три години имам сглобен в Пловдив Liebherr - никакви грижи.

ПП. Тогава се бях хвърлил на едно LG с No Frost. Liebherr-ът беше с около 100 лева по-скъп. Оказа се, обаче, че познавам продавача по съвсем друга линия. Той ми препоръча Liebherr-а по две причини: въздушният поток на No Frost-а на LG-то изсушава продуктите в хладилника, ако са оставени непокрити, и изолацията на Liebherr-а е повече от два пъти по-дебела. Така, макар и от един енергиен клас, Liebherr-ът запазва по-добре температурата и гълта по-малко.

Долната част (фризерът) е със система No Frost, а в горната веднъж на всеки 24 часа разтапя леда (ако се е образувал такъв) и извежда водата през специален отвор до охлаждащата решетка отзад, където тя се изпарява.

Веднъж месечно се изключва за почистване и забърсване. За толкова време нямам никакви оплаквания от него.

За останалите марки не мога да дам мнение - нямам опит с тях, нито разбирам от хладилници; просто споделям опит.

И аз смятам да се ориентирам към Панасоника по същите причини. А моделът на AEG беше само пример за обяснение на две от изискванията - много харесвам марката (имаме пералня и съдомиялна), но не намирам хладилник с инверторен компресор, който да отговаря на бюджета ми. 

Същото си помислих и аз, защото инак нямам друго обяснение.

Ако все пак направиш компромис с липсата на "NO FROST", ето един модел на AEG с инвенторен компресор 

http://www.technopolis.bg/b2c/catalog/productdetailFromOutside.do?productguid=667327&scenario=&productarea=P11100302&detailScenario=Hladilnik-s-frizer-AEG-S73600CSW0

• Автор

Ако все пак направиш компромис с липсата на "NO FROST", ето един модел на AEG с инвенторен компресор 

http://www.technopolis.bg/b2c/catalog/productdetailFromOutside.do?productguid=667327&scenario=&productarea=P11100302&detailScenario=Hladilnik-s-frizer-AEG-S73600CSW0

Благодаря за предложението, но не само No frost липсва - няма и отделение за съхранение при 00

Също. От малко над три години имам сглобен в Пловдив Liebherr - никакви грижи...

Дано да нямате проблеми и за в бъдеще, но на 50-60 м от дома има сервиз за хладилна техника - климатици и хладилници. Познавам собственика от поне 25 години, а вътре не можеш се размина от Либхер (нашенски) и Самсунг. Малко по-малко са Зануси, Беко и Индезит - информацията е от сервиза и е чисто субективна.

Разбира се, че никой нищо не гарантира вовеки веков, но днес намирам това, което се предлага с 10-годишна гаранция на компресора. Сега остава да кандърдисам жена ми, че сивото също е цвят...

мани ги тия liebherr, търси  gorenje... и ти гарантирам че инверторния компресор има в пъти по голям шанс да изгори, от колкото с нормален асинхронен, за разлика от климатиците, при които компресора се охлажда от вентилатора, който охлажда изпарителя, при хладилниците вентилатор няма... пък не си мисли че ще спестиш от сметката за тока, ако и инвертор - няма да стане така, даже е много вероятно тя да е по голяма....

Редактирано от the professor (преглед на промените)

мани ги тия liebherr, търси  gorenje... и ти гарантирам че инверторния компресор има в пъти по голям шанс да изгори, от колкото с нормален асинхронен, за разлика от климатиците, при които компресора се охлажда от вентилатора, който охлажда изпарителя, при хладилниците вентилатор няма... пък не си мисли че ще спестиш от сметката за тока, ако и инвертор - няма да стане така, даже е много вероятно тя да е по голяма....

Напълно си прав за сметката за ток. От три месеца имам AEG-то от линка който сложих по-горе. Разлика в сметката за ток няма. В последствие разбрах, че този инвенторен компресор спестява 25-30 лева годишно.

Напълно си прав за сметката за ток. От три месеца имам AEG-то от линка който сложих по-горе. Разлика в сметката за ток няма. В последствие разбрах, че този инвенторен компресор спестява 25-30 лева годишно.

не може да спести толкова...  щото това значи да пести по 2-3 лева на месец, а обикновения хладилник харчи по 7-8 лв, няма как да стане на половина дори с инверторен компресор... 20% от сметката са по реални... все пак един нормален компресор е около 100 вата...

идеята да се ползва инвертор в хладилника е чисто рекламна, полза няма

както при пералня с direct drive motor - пералнята струва 3-4 пъти повече от обикновената и не е никакъв проблем да и сложат 10 години гаранция - ти си я изплащаш няколко пъти... технологично direct drive motor няма ремък а мотора директо върти барабана, това води до много по лесно разбиване на лагерите, с тази разлика, че тука като се разбиятр изгаря мотора, докато при пералня с ремък той поема вибрациите и лагерите имат в пъти по дълъг живот, но дори и да блокират, просто ще препъзне ремъка и няма да изгори мотора. със същата рекламна цел се правят течните препарати за пране и тия в разтворими пакетчета (или просто праха е излязъл много калпав и се налага да е предварително разтворен, или пък просто за идеята че щом е ново е модерно и по добро...)

п.с. nofrost системата представлява просто нагреваватели по стените на хладилника около вратата - това предотвратява замръзването на вратата и залепването на уплътненията и вдига сметката за ток

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

...както при пералня с direct drive motor - пералнята струва 3-4 пъти повече от обикновената...

Моите уважения, но това съвсем не е вярно - цените в никой случай не са по-високи от тия с конвенционалните мотори - миналата година купувах пералня и всичко това е минало вече през главата ми. Тая технология работи не от вчера и е достатъчно изпитана - още през 80-те години най-качествените касетъчни декове бяха точно с директ драйв мотори (имах и такъв).

Не съм специалист и не знам какъв точно е принципът на инверторните мотори, освен че "въртят постоянно", но едва ли някой би оспорил очевидната разлика при стартирането, особено при центруфугиране на инверторна и обикновена пералня - за климатиците е ясно.

Гаранцията... тя винаги е търговски трик и не ми е самоцел, но защо пък за не се подсигуря...

Накратко - жената заяви, че няма да допусне сив уред в кухнята, та питането е за двата модела от уводния коментар на темата - ЛГ или Панасоник. До тук имам 1 глас от страна на Док.

Накратко - жената заяви, че няма да допусне сив уред в кухнята, та питането е за двата модела от уводния коментар на темата - ЛГ или Панасоник. До тук имам 1 глас от страна на Док.

Panasonic-ът е турско производство. Не знам доколко това е от значение, аз лично, ако си купувам турски хладилник, ще е Beko (то аз и такъв си купих :) ). 

Моят глас е за Gorenje. В момента има модели с 5-годишна гаранция, намират се и бели. Подкрепям the professor, че тези "екстри", които четем в характеристиките, са повече рекламни трикове.

• Автор

Panasonic-ът е турско производство...

Ще проверя това в магазина (имам друга информация), но мигом ще отпадне - предпочитам бяла техника, сглобявана в ЕС.

П.П. LG GBB 539SWCWS е произведен в Корея/Полша/Сърбия/Полша (според консултантите в 4-те магазина, в които е наличен - в зависимост от партидата може да и от Малайзия, Индонезия и Холандия), а PANASONIC NR-B29 SW2-WE - в Китай/Китай/Китай/Турция. Ако това може да информира някого, ще му се поклоня доземи!

Редактирано от hlevoust (преглед на промените)

Цялата работа си е "на късмет". Както писах по-горе, преди три медеца и аз се изправих пред същата дилема - избор на хладилник.Що четене по Интернет беше, що питане на познати и приятели беше, що гледане беше... . 

• Автор

Цялата работа си е "на късмет".. . 

Така е, но нека аз да си свърша работата, пък късметът, ако дойде, ще е добре дошъл.

п.с. nofrost системата представлява просто нагреваватели по стените на хладилника около вратата - това предотвратява замръзването на вратата и залепването на уплътненията и вдига сметката за ток

И заедно с вентилацията (която също е задължителен елемент) позволява по-равномерна и по-бързо достигната номинална температура, в крайна сметка идеята не е да замръзва, щото има ли лед значи си под нулата и доматките, и краставичките стават на ледчета.

А за фризера (или класически хладилник), като се обледи, просто няма да си говорим, какъв му става коефициента на полезно действие - те ескимосите, що си правят къщите от лед. Съответно сметката за ток. Ако пък го чистите достатъчно често - ок, пак няма да си говорим колко ток отива да се охлади цял затоплен хладилник със ядене и колко неудобство причинява да вадите всичко и да го подреждате пак. Аааа, да не забравя - залепват ли ви нещата във фризера??? А в No-frost фризер не залепват Публикувано изображение

Дори и да хабеше забележимо повече ток (което не е така), определено ползата и удобството си струва, ама много. Както казах по-рано от година и половина имам хладилник с No-frost и не мога да опиша колко съм доволен от него - дори и да се наложи да го сменям, изобщо няма да се замисля да си взема модел без.

Редактирано от flare (преглед на промените)

• Автор

За да приключа с темата, ще кажа, че купих LG GBB 539SWCWS за 859 лв. За 91 лв горница се сдобих с допълнителна гаранция от 3 години и сега хладилникът е с 5 години гаранция, а компресорът е с 10.

Е то това допълнителното е застраховка, а не гаранция, ама както и да е ;) . Честито, и ти пожелавам да не ти се налага да я ползваш :) .

Моите уважения, но това съвсем не е вярно - цените в никой случай не са по-високи от тия с конвенционалните мотори - миналата година купувах пералня и всичко това е минало вече през главата ми. Тая технология работи не от вчера и е достатъчно изпитана - още през 80-те години най-качествените касетъчни декове бяха точно с директ драйв мотори (имах и такъв).

Не съм специалист и не знам какъв точно е принципът на инверторните мотори, освен че "въртят постоянно", но едва ли някой би оспорил очевидната разлика при стартирането, особено при центруфугиране на инверторна и обикновена пералня - за климатиците е ясно.

Гаранцията... тя винаги е търговски трик и не ми е самоцел, но защо пък за не се подсигуря...

http://technomarket.bg/products/09135995/lg-f-14b9qda e как пък цената на direct drive да е като на обикновените... моя самсунг го взех за 430 лв...  200 лв нагоре е тая, а ония дето са с 10 години гаранция са по около 2000 лв и лично аз предпочитам за тия 10 години да си купя 2 или 3 перални, въпреки че до сега съм карал на обикновени перални минимум 9-10 години... и ги сменям не щото се развалят ами щото ръждясват...

Професоре , темата е за хладилник :)

предпочитам за тия 10 години да си купя 2 или 3 перални, въпреки че до сега съм карал на обикновени перални минимум 9-10 години... и ги сменям не щото се развалят ами щото ръждясват...

иначе си прав :D

Чудя се това какво ли може да прави или дали ще изкара повече от 10Х360 лв :)

Редактирано от jonov (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.