Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

В учебницие по Българска история - лъжи!

Featured Replies

а твоите деца и внуци какво ще знаят.

Надявам се: да не приемат наготово нещата, а да мислят и сами да определят решенията и вярванията си. Егото ми не е достатъчно голямо, че да определям аз, какво да знаят и мислят те.

И престани с тия турци, моля те. Това да оспорвате националността и самосъзнанието на всички, които не са на вашето мнение е глупаво. Точно като "еничарите" в репортажа за учебника.

П.П. според мен вървите по ръба на 2.12

• Отговори 86
  • Прегледи 8,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Един цитат от писмо на Васил Иванов Кунчев-Левски до Каравелов:

“Байо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“ - В. Лъвский

Левски е герой за нас,не поради това което знаеме за него,по-точно делата му,а заради идеите му!той е революционер от световно ниво!ние знаеме за него неща,за които е забранено да се говори!с двата си несполучливи атентата срещу Раковски,той вече сам си е подписал смъртната присъда!

а за съда-това е първия банков обир в Османската империя!те не са имали закон по който да го осъдят!

Ето и моето мнение по въпроса:

1. ТУРСКОТО ИГО... Хайде, чак роби не сме били, заради малкото ни останали права, но съм склонен да го наричаме ПОДТИСНИЧЕСТВО, ИГО, ВЛАДИЧЕСТВО, но "ПРИСЪСТВИЕ" - молятса! Реално сме се различавали от истинските роби, продавани по османския и саранцинския край.

Обаче не съм склонен да мразим нашите турци. Някой беше казал, че не са виновни за стореното от технитети деди. Отделно едно 90% от тях са кротки хора, изключая някои ДПС-активисти и изроди като ОТОМАН (на тия мястото им е в затвора). Не мисля, че и турците в самата турция ни мразят - който е ходим там, знае за отношението на обикновените хора към нас, поне в европейската чат и по курортите. Аз лично, дори и разхождайки се сам не съм усетил някакъв по-особен поглед, особено като знам аз как гледал циганите......  :ph34r:

Но въпреки това, за игото трябва да се учи, да се помни. Но не бива да си го изкарваме на нашите сънародници за това.

2. СЛАВЯНИ СМЕ... Ами не сме, застанете до един руснак, поляк, чех и се вижте какви сте ми славянчета в сравнение с него :D

Един въпрос - какви по народност са тия моми?

post-336166-0-71219500-1409142144_thumb.

Редактирано от Buccaneer (преглед на промените)

1. ТУРСКОТО ИГО... Хайде, чак роби не сме били, заради малкото ни останали права,

2. СЛАВЯНИ СМЕ... Ами не сме, застанете до един руснак, поляк, чех и се вижте какви сте ми славянчета в сравнение с него :D

Славянин съм. Езиците ни имат сходна структура, много от думите - общи корени. Граматически езиците са близки. Всякакви предложения за тюркски произход и т.н са мътене на водата.

Турското иго е било робство, а българското население е наричано с думата "рая". Нямало е никакви права. А иначе най-красноречивият пример за братската любов между народите по време оно е "Кръвният данък".

Учебникът, разбира се, е катастрофален. Но проблемът не е в това, че се говори за османско владичество, а не - за турско робство. Голямата драма е, че у нас учебници се пишат от хора, които са изначално некадърни. Ако сте гледали дебата по бТВ по въпроса, там участваше едно емблематично за историческото образование лице - Марийка Радева, пенсионер от СУ. Марийка, не Мария, така е по лична карта, някога бяхме и колеги, макар и за рекордно кратко. Добре се видя пълната доводна немощ на участниците от страна на авторския колектив, издателя и МОН. И няма как да е иначе, след като учебници се пишат от учебникарски мафии, в които членуват възможно най-слабите историци от университетите и претенциозни лелки-амбиционетки, които нямат хабер как да заинтересуват учениците и да им създадат отношение към предмета, от страна на даскалското съсловие.

Големият проблем на учебниците по история е, че не дават никакво основание защо изобщо ни е нужно да учим история. Някога беше ясно - имаме пред-история на комунизма, която концептът за класовата борба и други такива държеше в смисленост. Да, смисълът беше тъпашки, идеологическа промивка на мозъци, но го имаше. Имаше отговор на това ключово "защо". Днес в учебниците върви постен разказ без смисъл. Някога и аз съм бил даскал. Налагаше ми се да преподавам по изработени от мен материали, защото инак рискувах да загубя и малкото будни деца, да се удавят в морето от безсмислие, което представляват днешните учебници по история.

А правенето на политически дивиденти от некадърността на дадени експерти (или "експерти") е грозна работа. Ако лицето Костадин Костадинов, който направи тази буря в чаша вода, има какво да каже, нека да се вземе в ръце и да коментира първо смислеността на историческото образование в този формат. Лошото е, че от училище можем да научим или апатия, или дебелашки национализъм. Е, той е попил щедро от второто, което не е по-добра възможност от това да не ти пука.

• 1 месец по-късно...

И ослепените войници на Самуил изпаднаха от учебника

20141007.xkvixxhuzy.jpg

Навръх 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил стана ясно, че третокласниците няма да научат за ослепената българска армия.

Проверка в учебника по „Човекът и обществото” на издателство „Просвета” показа, че на учениците от трети клас е обяснено, че Самуил се е борил за независимостта на страната ни, но „през 1014 г. сърцето на царя воин спряло да тупти”, без да е посочена нито причината за смъртта му, нито изгубената битка от Византия и ослепяването на войската.Това е учебникът, в който думата „заптие” е обяснена като „полицай”, а в първоначалния му вариант битките на цар Симеон срещу Византия бяха маркирани с уточнението, че „не са оставили трайна следа в миналото ни”.

Пред "Дарик" един от авторите на учебника проф. Мария Радева обясни, че първоначално е имало „неточности”, които са отстранени, но препрати към издателството за допълнителни въпроси.

„За Самуил, аз съм много горда с нашите учебници, защото от край време имаме позиция, която е абсолютно адекватна, която сега във връзка с годишнината, много е приятно. Защото Самуил е истински защитник на българската независимост”, коментира тя.

На въпроса защо в текста не е включено дори изречение за ослепените Самуилови войници, Радева заяви: „Навлизате в неща, които не знаете, не разбирате. То няма място. Твърдите, че сте прочели учебника. Преди да говорите, трябва да се справите с програмата”.

Ето и точния цитат на това, което третокласниците трябва да знаят за „Цар Самуил - защитник на България”, според обновения учебник: „Западните земи на страната останали свободни. Град Охрид станал столица на царството. Ръководени от цар Самуил, десетилетия наред българите отстоявали независимостта на държавата. През 1014 г. сърцето на царя воин спряло да тупти. Император Василий Втори завладял Охрид (1018). В царската съкровищница той намерил много златни пари, корони с бисери, златотъкани дрехи. Последвали близо два века византийска власт в България. Българите запазили своя език, книжнина и спомена за своето царство”.

actualno.com

Тая да я вържат на някой площад и както в някои арабски страни - хората да я замерят с камъни до смърт! Това са национални предатели!

Редактирано от ScD (преглед на промените)

• Автор

Тая да я вържат на някой площад и както в някои арабски страни - хората да я замерят с камъни до смърт! Това са национални предатели!

Рибата се вмерисва от към главата ,нали ?

Отрепка в правителството = отрепки на доло по веригата . Партии като ДПС имат интерес от това нещо ,и аз съм сигурен ,че са платили на някоя овца ,като тая ,за да заличават по този начин българското самосъзнание . Такива хора където и да отидат ще ги е срам да кажат че са българи ,защото реално няма да има какво да разкажат в исторически план за родината си. Най-вероятно ще се възхищават на чуждите истории ,въпреки че държава като България в същестувала когато повечето от другите държави не са съществували.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Марийка (както е името ѝ по документи) Радева ми е преподавала. По всеобщо мнение е ужасно слаб професионалист. В България методиката на обучението е област, с която се занимават доказаните некадърници с амбиции: който не става за историк в случая, се отправя към методиката. Ситуацията е същата - дамата е защитавала маркс-ленинското възпитание и атеистичното образование преди 10 ноември 1989 г., а след това - тъкмо обратното  застава н страната на ЕС и възхалява ценностите на тази организация с телешки възторг. Няма да забравя как ни обясняваше, че случката с отрязаната глава на Никифор Геник след битката при Върбишкия проход трябвало да се махне от учебниците, защото провокирал съседска омраза! Скандал и малоумие, разбира се, е подобо твърдение, защото не е важно какво преподаваш, а как го правиш - как тълкуваш и какви ценности промотираш с преподаването си.

• 2 години по-късно...

Интересно защо в учебниците по История липсват и много герой от ПСВ И ВСВ.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.