Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

В учебницие по Българска история - лъжи!

Featured Replies

ти изобщо изгледа ли клипчето или си пишеш ей тъй тука за спорта а

• Отговори 86
  • Прегледи 8,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

ти изобщо изгледа ли клипчето или си пишеш ей тъй тука за спорта а

Още първия път...

Още първия път...

аз нарочно го дадох втори път щото понякога пишете без изобщо да знаете за какво иде реч

та тебе не те ли е срам - че чак на 42-ра страница я има думата българин

а а а

аз нарочно го дадох втори път щото понякога пишете без изобщо да знаете за какво иде реч

та тебе не те ли е срам - че чак на 42-ра страница я има думата българин

а а а

Не, изобщо не ме е срам. Не съм писал аз учебника. И:

(не защитавам тезата, само приемам ролята на опонент)

Ако не искате да се възразява срещу това. което казвате, го обосновавайте добре. :P А не, аз го казвам значи е вярно.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D1%81_%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8

Божеееее, ти вярно не си българин.

Божеееее, ти вярно не си българин.

Ти прочете ли линка, който аз постнах? Най-първата точка?

Ти прочете ли линка, който аз постнах? Най-първата точка?

и какво да му чета сега и Хитлер ли да заобичам както ти турците м

и какво да му чета сега и Хитлер ли да заобичам както ти турците м

Нищо общо. Просто да кажеш - щом не защитаваш безусловно това което аз казвам значи не си българин, е логическа заблуда. Това че не ме е срам от съдържанието някакъв си учебник също няма никакво отношение по въпроса за моята националност.П.П. И верно ли не разбра това което искам да кажа? Хитлер ми е все тая, дали го обичаш. Въпросът е да не съдиш днешните германци за действията му.

...

Според учебниците Васил Левски е обесен от полицията ,а българите са живели предоволно под турско робство.

...

От кого според теб е обесен Левски? Та, той е съден за разбойничество!

Спокойно ,и без това ,както е тръгнало ,скоро ще има промяна. Света се е побъркал ,върнахме се към нова студена война ,радикалния ислям е поел безнаказан джихат-геноцид над всичко живо . . . Поне сме по-добре от Сирия , Ирак и Украйна ,но дали ще е за дълго не се знае. Май не остана време да се оправим ,или както сме свикнали да ни "оправят". 

Баси! Пише ми джихад с Т. Ти Драги не знаеш какво е джихад, обаче бръмчиш на 200 оборота. Кротни малко.

...Отказвам да мразя някой за това, че баща му е убил моя.
Тоя де е барнал баща ми не само, че не се отказвам да го мразя. Пиши го бегал...

Никой не те кара да мразиш някого или нещо. Тук става дума ,че опитват да учат децата ни на грешна история ,което е престъпно! Колкото до омразата към турците ,те и днес ни дават достатъчно поводи да ги мразим ,че да гледаме векове назад. Това което се случва днес в България е подигравка с паметта на загиналите ни деди ,с нас живите българи ,и дори с нашите деца.Турция прави всичко това да спечели дивиденти на наш гръб. Защо да не е правилно да мразим турската политика ,щом тя е в ущърб на нас днес , на дедите ни на времето и евентуално на децата ни в бъдеще ?
 Нас са ни учили на грешната история. Зарови се (документално) в историята на БРЦК и виж какво се творило там. Ще повърнеш. Няма нужда Турция да изопачава каквото и да било от това време. Истината е много по-черна, отколкото дори предполагаш, но това ни е историята. И както приемаме, че Тервел - Кесар на Българи и Ромеи, спасява Европа от ислямизация. Така трябва да се приеме, че е имало нещо много нередно в освободителното ни движение. Дрязги водени, както от сугубо лични, така и от чужди държавнически интереси...

...П.П. И верно ли не разбра това което искам да кажа?...
 С думите ти записано вярно! Не разбира!

Дарки, тия които сега пишат историята, ни казват че Левски е съден за разбойчество. Дали това е така - даваш ли гаранции?!

Баси! Пише ми джихад с Т. Ти Драги не знаеш какво е джихад, обаче бръмчиш на 200 оборота. Кротни малко.

Хах ти са ,като ме поправи сигурно се мислиш за доста велик нали? Ама околните си казват "виж поредния дървен философ". Все ми е тая дали пиша правилно по форумите ,особено арабските думи. Аз прекрасно знам ,какво е джихаД ,и какво вършат тия диваци. Ти си последния човек ,който ще ми казва ,какво да правя! Да "кротна" ще ми вика ,ти тук за умиротворител ли се имаш или какво? Давай по темата и се въздържай от нежелани забележки. 

Дарки, тия които сега пишат историята, ни казват че Левски е съден за разбойчество. Дали това е така - даваш ли гаранции?!

Така пише в съдебните протоколи бабам. Ако ти е мерак, не е трудно да ги намериш и да ги прочетеш...

...Аз прекрасно знам ,какво е джихаД ,и какво вършат тия диваци...

Ето, вече те хванах, че не знаеш ;)

Не знам османски турски език. Може да пише каквото са платили да изнася на преводача, или може и да му изнася и без да са му платили

Ами за такова е съден.

Не, че е бил "революционер", не че е искал освобождение на българите.

Съден е за арабаконашкия обир.

Това е.

Заловен от полицията,  след това обесен по именно тази причина.

Какво има да се спори ?

И това не се знае от "днес" или "е измислено от тия, дето сега пишат историята".

Прочети Хайтов, прочети всички книги, издадени за Левски от 1900 -та година до днес и ще видиш - няма различни мнения.Протоколите от следствената комисия са публични, разпитите, присъдата - всичко е налице, всеки може да прочете и да види.

На нас може да ни се е иска да е нещо друго, но фактите са факти.

Това е исторически факт !

Съден е за разбойничество от тогавашната турска власт.

И от нейна гледна точка това е така .

Въпросът тук е :

Когато обсъждаме историческите факти , от чия гледна точка ги обсъждаме ?

"Безпристрастни" са само фактите !

Гледната точка - никога !

От моя гледна точка , ако ние си имаме Христос в нашата история , нашият духовен спасител по същия начин е Васил Левски !

Той е който може да спаси обърканата душа на българина !

За това и чуждите атаки са насочени срещу него , да ерозират съзнанието на българина за собктвеното му съществуване , сривайки националната му принадлежност Последствията са лесни за разбиране....дърво без корен , където и да се дене по света.

А , че в съвременната българска власт има презрени подлоги на чужди интереси и гледни точки , и това е факт !

Продажници "за 30 сребърника" на род и Родина , винаги и навсякъде е имало ....

Че има и сбъркани в мисленето - също !

Не може тогава да не се намесят и емоциите.

В разглеждания случай , цитираните източници от наша , национална гледна точка са пълна ОТВРАТ!.......

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Повече от един век ние българите се прекланяме пред паметта и делото на Васил Левски, но дори за миг не се замисляме какво точно се е случило в София преди 139 години. Знаем от учебника по история – съд, присъда, обесване. Всъщност съзнателно или не те са ни заблудили, каза водещият на "Историческите убийства".

Според него заблудата идва от най-големия изследовател и пръв биограф на Левски проф. Иван

Унджиев. Той наричал комисията, разследвала Левски "съд" и говорил за "съдии" и "присъда". След него повечето историци повтарят същото и така това клише се е забило в съзнанието на нацията.

източник. Това професорите са офсе, като е написал някога някой нещо не е чудно ако 1000 след него го повторят само на базата на казаното от него. А тоя Иван Унджиев, може да са му платили евреите така да пише. Кой знае дали не е /r.  някъв гръкоман, или въобще троен агент на Щази :D Аз питам за това дали Дарки може да даде гаранция за това кой и за какво е осъдил Левски, а не да ми сочи един може би милион пъти преповторен "факт". Който може и да се окаже че не е точно факт или че е умело манипулиран факт.

Водещият на предаването е известен като политически изключително постоянен и неутрален човек. Убеден съм, че не казва нищо, само защото смята че ще му донесе дивиденти в онази област, и можем да му вярваме, все едно чете светото евангелие.Интересното е, че първите мнения бяха на вълна новата "история", която се преподава е изкривена и изопачена. Сега обаче се оказва, че старата е такава. И не може да не ми мине през ума, не е ли най-вярна за навалицата тази история, която най- ѝ отърва?

Дали със законен съд или някаква си там комисия - можели са , направили са го.

Подобни неща са се случвали по всяко време и на всякъде по света . 

Това не променя факта , че за тях ( турската власт по него време ) ,  той е бил разбойник...

НЕ ЗА НАС или изобщо от всяка друга гледна точка !

И Христос е бил престъпник от римска гледна точка примерно.

Което никак не влияе на християните по света , дори напротив .

Същото като Христос за християните е и Левски за нас българите !

Докато го има Левски в сърцето и душата - ще има и България !

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Водещият на предаването е известен като политически изключително постоянен и неутрален човек. Убеден съм, че не казва нищо, само защото смята че ще му донесе дивиденти в онази област, и можем да му вярваме, все едно чете светото евангелие.Интересното е, че първите мнения бяха на вълна новата "история", която се преподава е изкривена и изопачена. Сега обаче се оказва, че старата е такава. И не може да не ми мине през ума, не е ли най-вярна за навалицата тази история, която най- ѝ отърва?

Първо, явно е че на днешната навалица й отърва да се подлагат на турци, американци и каквито и да е други, само да има кеш. Не е било по-различно по времето когато  Иван Унджиев е получил поне основното си образование и възпитанието си, което е било "царско" време...ограничена монархия с доста прилична парламентарна власт...Независимо че Русия е била от любимите на народа страни, поради това че ни е помогнала покрай осъществяването на "нейните" интереси да се освободим от робството, все пак това е била една също така царска Русия, а не СССР, т.е. и там са играели материални и териториални стратегичиски интереси, не тези които в последствие придобива след Октомврийската революция.  Иначе от финасова гледна точка - капитализъм както е и сега...Така че човек не може да е уверен в случая, нищо че историята е наука. Тя не е точна наука като физиката и химията, да си вземеш нужните вещества, колби и реагенти и да можеш да повториш даден експеримент, за да се увериш че резултатите съвпадат с публикуваните и отговарят на теорията. Впрочем Унджиев дори не е историк, Завършил е славянска филология :D Не ми се търси кога точно е провеждал изследванията си и публикувал каквото там е писал за Левски и което е прието от останалите професори след него на доверие, но едва ли е по времето когато "народната власт" у нас вече е била (достатъчно)утвърдена, така че не изключвам да е имал пристрастия против нея и да е използувал труда си да наклепа национален герой.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

това се е обърнало в спор на фенове на Атака и на БХК... :D

БХК... :D

Offtopic: Тия нямат фенове :P

Между другото аз не виждам, какво пречи ако случайно Левски е осъден от турски редовен съд и пак да е български национален герой. В крайна сметка много от действията му са били незаконни за тогавашната власт. Само че законите се сменят с дни, дори не с години. Дори в момента има хора които не са съгласни с тоя или оня закон. А тук говорим за два различни етноса - един борещ се за независимост, друг за да запази властта върху определена територия. Нормално е интересите им да са противоположни. Нека за тогавашната власт да е престъпник. За нас си е герой.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Offtopic: Тия нямат фенове :P

Между другото аз не виждам, какво пречи ако случайно Левски е осъден от турски редовен съд и пак да е български национален герой. В крайна сметка много от действията му са били незаконни за тогавашната власт. Само че законите се сменят с дни, дори не с години. Дори в момента има хора които не са съгласни с тоя или оня закон. А тук говорим за два различни етноса - един борещ се за независимост, друг за да запази властта върху определена територия. Нормално е интересите им да са противоположни. Нека за тогавашната власт да е престъпник. За нас си е герой.

Има значение колега, има...Лъжата...

Има значение колега, има...Лъжата...

Само да питам. Ако случайно намериш неопровержимо доказателство, че Левски е съвсем редовно е осъден на смърт, това ще промени ли факта, че го е направил за България?

Ще промени ли факта, че няма как да се бориш законно за свобода? (очевидно никой завоевател няма да напише закони такива дето дават на подчинените народи право да се освобождават, нали) Ще го направи ли по-малко герой за България? Аз не мисля. Поне за мен, образът на Левски няма да се промени.

Точно затова дадох по рано пример за надписа на гроба на Сандански. Като се е стигнало до там, няма позволено или не. Правиш това което вярваш че е правилно и после си или герой или терорист - зависи коя от двете страни пише учебниците.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Образът на Левски се бие от много посоки и на мен това няма да попречи защото знам каквото знам, а твоите деца и внуци какво ще знаят. Че са турци ли?

Ето, вече те хванах, че не знаеш ;)

Какво си хванал ,когато имаш мнение по даден въпрос е добре да го защитиш с аргументи ,а не виждам подобно нещо. Точно на тая тема и да искаш не можеш ,защото понятията в различните ислямистки групи и особено при тия дето проповядват радикален ислям тълкуват религията ,по какъвто те си решат начин. По скоро ти отказваш да демонстрираш знания по въпроса ,по който ме упрекваш.  :wink12:

това се е обърнало в спор на фенове на Атака и на БХК... :D

По-скоро между АТАКА и ДПС.  :go ahead: Поредния глупав спор и доказателство ,колко разделен е българския народ ,ако разбира се всички тук българи ,в което се съмнявам. Има едно много важно нещо ,което не учат децата ,то е патриотизъм ,любов към България и най-вече уважение към предците ни. В днешно време е ежедневие гаврата с портрети на национални герои ,оскверняване на гробове и некролози. Жалкото е ,че това не се върши само от малцинствата ,а и от етнически българи! 

Редактирано от Soviet Soldier (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.