Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръка за нескъпа видеокарта

Featured Replies

• Автор

Притесняват ме драйвърите. Преди 3-4 години за известно време ползвах една карта - 4670 или нещо такова.В един момент картата се прецака и трябваше да ми я сменят. След това пак на няколко дни ми забиваше. Реших да я продам - не знам как се е държала при човека, на който я продадох(не ме е търсил след това), но се радвам че се отървах и оттогава реших - повече без видеокарти на АМД. Както се вижда и новият ми процесор(с графика) е АМД и за него донякъде съжалявам. Знаех, че като процесор Интел беше по-добрият вариант(може би дори I-3), но разчитах, че АМД ще компенсират с графиката. Да, ама Не - оказа се че процесорът, който първоначално бях поръчал(А10-7700К) имаше някакъв дефект точно във видеото - по никакъв начин не ми изкарваше правилната резолюция на монитора, а най-много 1920х1080. Разкарвах се лично до София и половин ден се разправях с онези от сервиза им - накрая ми го смениха с друг - подобен...

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 53
  • Прегледи 3,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Здравейте отново.

Преди малко разглеждах OLX и отделих няколко карти GTX460 за по 100 лв. и една GT 640 2GB DDR3 за 120 лв. На "хартия" първите изглеждат по-мощни - макар и доста по-стари. За сметка на това обаче пише, че консумират до 160 Вата... Струва ми се, че за моят случай ще е по-подходяща втората карта - макар че е с DDR3...

Здравейте отново.

Преди малко разглеждах OLX и отделих няколко карти GTX460 за по 100 лв. и една GT 640 2GB DDR3 за 120 лв. На "хартия" първите изглеждат по-мощни - макар и доста по-стари. За сметка на това обаче пише, че консумират до 160 Вата... Струва ми се, че за моят случай ще е по-подходяща втората карта - макар че е с DDR3...

GTX460  е самолет спрямо коментираните тук карти. Наистина харчи повечко, но като цяло конфигурацията не минава 270 вата с клокнат процесор. При теб процесора ще спъва тотално тая карта и едва ли ще харчи повече от 100 вата в най-лошите случаи. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

Всъщност трябваше по-рано да редактирам "подписа" :) - в момента съм с Phenom II X2 с още едно отключено ядро и дъно с 2 гигабайта DDR3. Аз клоня повече към втората карта, защото човека е от Пловдив и бих могъл да я взема лично... Иначе щом първата е по-мощна - предполагам че няма да е "като самолет" и по отношение на шума - тоест при същото натоварване би трябвало да е по-безшумна, нали?

Всъщност трябваше по-рано да редактирам "подписа" :) - в момента съм с Phenom II X2 с още едно отключено ядро и дъно с 2 гигабайта DDR3. Аз клоня повече към втората карта, защото човека е от Пловдив и бих могъл да я взема лично... Иначе щом първата е по-мощна - предполагам че няма да е "като самолет" и по отношение на шума - тоест при същото натоварване би трябвало да е по-безшумна, нали?

Ами това са стари карти, а Палит не се слави с нищо особено, особено с това охлаждане. За шума не бива да очакваш чудеса. По-скоро ако питаш мен, си се чуват добре след няколко години работа :) Имам такава и в сравнение с новите видеокарти, които имам, си е направо самолет и при шума. И о ще нещо за тия серии на Палит - чупеха доста често перки на охлаждането, дори само да си поставиш пръста там. Имаше доста реване по форумите. 

А за процесора...3 ядра е предимство, но не и достатъчно за разгръщане възможностите на тая карта. Пробвал съм я с Athlon II X3 450  с откллючено 4-то ядро и да ти кажа, държи се добре, но си го има онова спъване при някои игри. На практика след клок тая карта се изравнява с GTX750. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Максималната консумация на Соника е 181W което ме съмнява да се случи.

Все пак трябва да се спомене че захранването е 2х17А или е било като ново.

Демек не се очакват проблеми при сегашното положение.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

• Автор

Добре, значи ако ми е по-важно да не вдига много шум, отколкото да подкарва по-тежки игри - тогава какво? За онази GT640 пише, че е ползвана около месец... Компютъра(втория) е нещо като HTPC - кутията е сравнително тясна и не предлага добро охлаждане. Игрите - ако изобщо се стигне до такива - най-вероятно няма да са някакви масови и касови заглавия - по-скоро някакви със свободен/освободен лиценз. В смисъл, че не ми се дават пари за игри, а и нямам желание да действам "по втория начин".

За основният (8670D). Имай на предвид че GT 730 / 640 са даже малко по-зле като производителност.

• Автор

Тоест - въпреки че 8670D e вградено и ползва системната памет, която е ДДР3 на 1600? Значи(както струва ми се писа по-рано) това не е много вярно?

Редактирано от sten90 (преглед на промените)

Споменатите карти са 64 бит. демек на ниво съвременна вградена графика. 

Примерно имаш стар двуядрен Атлон от преди 8 години и не ти вървят БР-те.

Взимаш такава карта и се възползваш от хард. ускорение. Резултат ще гледаш 1080p видео. 

Отделно има безвентилаторни та ще са напълно безшумни но не са за игри.

пс. Другата машина е с 8ГБ в двуканален режим та ще покаже по-добър резултат и то не само в игрите.

Как се представя вгр. графика много зависи от паметта а ти си с добро количество в двуканален режим.

С една плочка същото количество ще е по-зле видеото. С по-малко още по-зле.

Ако пък смениш сегашната със същата но на по-високи честоти видеото ще даде още по-добри резултати.

Процесора също оказва влияние. Например 6800К е със същото видео което не значи че няма да върви по-добре.

Така че тестовете на вградената графика могат да дадат най-различни резултати и то без клок.

Колкото до GT640 там имаме различни ревизии на картата освен най-набиващата се разлика.

Картата с GD5 за която стана дума логично ще е по-ефективна ама тя е 64 бит. докато тази с DDR3 е 128 бит.   :D

В крайна сметка обаче статистиката я оставаме на статистиците тъй като която и да вземеш все ще е зле за игри!

Все едно да смениш двуядрен атлон с друг от същото поколение но + 100MHz. Разлика има ама ти няма да я усетиш.

• Автор

GT640 DDR3 пише, че е 128 bit - това по-добре ли е от DDR5 64 bit? Ако с тази 640-ка стария компютър горе-долу се изравни с новия - склонен съм да го приема(след всичките изисквания, които съм си определил :)).

Гледам едно ревю на другата карта и виждам, че първо има два 6-пинови конектора(на захранването имам един) и второ - обърнати са нагоре, което при моята плитка кутия може да е проблем. Пише и че им се е счупил вентилатора(за което спомена bildera_).

Човек вземи си карта на АМД ще е много по-икономична и студена от тоя трошляк. 

Една HD6670 GD5 например особено ако намериш безвентилаторна (има и такива).

пс. Аз например карах цял месец без вентилатор (прецакан) с по-старата 5670 докато се усетя че има нещо...    :D

Nvidia в ниския клас не могат да ти предложат нищо. 

• Автор

Не ми се иска да е АМД заради драйвърите - чел съм доста хора да се оплакват, а и аз имах неприятен опит преди време. Иначе и аз забелязах, че до 150 лв. и по магазините и на старо излизат повече карти на АМД. Ако приема да е АМД - мисля, че е по-добре да взема някоя нова R-ка, а да не рискувам на старо.

Проблеми с драйверите имат и двете компании което е неизбежно но поправимо в бъдеща версия.

Това че някоя бъдеща игра от 2015 която така или иначе не е за твоя кошник с извинение

може да има проблем с първите драйвери не те касае по-никакъв начин.

Дали ще е AMD или Nvidia все са си надупени старите карти в ниския клас но с нови имена. 

пс. Ако знаеш навремето колко съм псувал по-драйверите на Nvidia като се опитвах да подкарам хард. ускорение...

Не ми се иска да е АМД заради драйвърите - чел съм доста хора да се оплакват, а и аз имах неприятен опит преди време. Иначе и аз забелязах, че до 150 лв. и по магазините и на старо излизат повече карти на АМД. Ако приема да е АМД - мисля, че е по-добре да взема някоя нова R-ка, а да не рискувам на ст

Новите "ерки" са толкова нови колкото цялата седма серия на амд,която е от 2011-та година говоря за 7ХХХ...

• Автор

HD 6770 къде е спрямо вградената HD 4250  и също вградената(в процесора)HD 8670D? Картата по принцип ми трябва за втория компютър, но се чудя дали е възможна т.нар. хибридна графика с 6770 и 8670. Виждам (полу)официално, че се поддържа до 6670 - това ли е действителната граница, или просто тогава това е било най-доброто налично?

6770 vs 5450

6770 vs 6570

Доста общо сравнение понеже 5450 може да е на ниво вградена графика но е по-добра от 4250.

При 6570 резултатите пак са приблизителни но я броим за 8670. С една дума разликата е голяма.  ;)

• Автор

6850 прекалено мощна ли ще е за моят процесор и захранване(от втория ред на подписа ми)?

6850 прекалено мощна ли ще е за моят процесор и захранване(от втория ред на подписа ми)?

Да,в повечко ще му дойде на този процесор...Един Phenom x4 къвто и да е ще оправи положението...

• Автор

Ако захранването е достатъчно и само заради процесора картата се ограничи примерно до 85% от възможностите си - мисля че бих могъл да го приема. Цената на картата ми се струва добра. Ти по-рано предложи една 6770(от пловдивчанин), но човекът я предлага за 86 лв. От друга страна ако смятам и доставката от София - като цена ще се изравнят.

Ако захранването е достатъчно и само заради процесора картата се ограничи примерно до 85% от възможностите си - мисля че бих могъл да го приема. Цената на картата ми се струва добра. Ти по-рано предложи една 6770(от пловдивчанин), но човекът я предлага за 86 лв. От друга страна ако смятам и доставката от София - като цена ще се изравнят.

Чакай ся твоя котлон-феном не е ли с отключени 2 ядра,ако е 6850 може и да става...

• Автор

Едно отключих и в момента е триядрен. Все пак да попитам - това че съм отключил едно допълнително ядро и компютъра работи нормално в момента означава ли, че при по-голямо натоварване(с някоя игра) няма да се прояви някой скрит дефект. Има ли смисъл да натоваря процесора с някаква специална програма? Преди малко играх една (струва ми се)семпла/лека игра - Scorched3D на 1280х800 с АА1 и процесора стигна до около 43 градуса(скоро смених охлаждането с такова с 92 мм вентилатор).

Едно отключих и в момента е триядрен. Все пак да попитам - това че съм отключил едно допълнително ядро и компютъра работи нормално в момента означава ли, че при по-голямо натоварване(с някоя игра) няма да се прояви някой скрит дефект. Има ли смисъл да натоваря процесора с някаква специална програма? Преди малко играх една (струва ми се)семпла/лека игра - Scorched3D на 1280х800 с АА1 и процесора стигна до около 43 градуса(скоро смених охлаждането с такова с 92 мм вентилатор).

Сложил си просто допълнителен вентилатор,докато процесора ти под товар не стигне 90 градуса не се притеснявай 43 градуса при игра не могат i5-ците да го достигнат...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.