Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какъв е смисъла от литературата?

Featured Replies

Да тези 90% може да са плашещи и неточни. Ела в едно СОУ и виж какви ученици излизат, как пишат и как се изразяват. А може би трябва да припомня матурите по БЕЛ от последните години. Какви бисери се публикуваха. А и съответно в момента имам възможност да наблюдавам учениците от 3-4 клас до 12 клас. За съжаление положението е зле.

Ако в София, Варна, Бургас положението е малко по-добре, може някой да посети по малките градове или села. Просто ще се уплаши.

Тези % със сигурност не са само от днес и не са плашещи, виж за неточни - може да се поспори, но това не е толкова важно.

Вкарал си се в клишето на по-големия. За 765376241 път го пиша - всяко поколение повтаря, че тези по-младите от него са тъпи и за нищо не стават.

• Отговори 83
  • Прегледи 4,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Отклонявате се от темата. Първо щом не му се учи - значи през цялото време на учението не му се е искало или родителите не са го възпитали по начин, по който да се научи да си гради ценносите, или учителите не са успели да задържат вниманието му както трябва, защото и те не си разбират от професията, сигурно защото и те са видели вредата от общообразователните предмети.. Излязъл е неграмотен и не мислещ заради по-горните твърдения. И къде видя, че вината пада върху общообразователните предмети? 

Ами то не е точно отклонение, защото това което дискутираме си е свързано с питането на автора. 

Да, общообразователните предмети нямат вина, но написаните учебници и материала в тях определено са под всякаква критика.

Математиката не развива логическото мислене ,особено пък висшата математика. Там вече трябва да имаш абстрактно мислене и да си представяш обектите, който описва или изучава. И с тази математика трябва да се занимава единствено човек, който има такава насоченост...

Няма как да развиеш абстрактното си мнение, ако първо не стигнеш логическото с "елементарната" математика - аритметика, алгебра.. А след като в цял свят дори в специализираните висши училища се изучават и предмети, които първично погледнато не са нужни, значи все има някаква нужда от тях. Малко вероятно е един инженер-химик да получи "Пулицър", но не е и невъзможно. Само като пример: изключително популярният сред широката читателска и зрителска маса Майкъл Крайтън, мир на праха му, е следвал твърде неуспешно и с посредствени оценки литература в Харвард. Дипломирал се е как да е, но след това се занимавал се е дълго време с антропология, а след това завършва и медицина в същия Харвард, но не е работил като лекар, а става водещ писател, носител на куп престижни литературни награди, а голяма част от произведенията му са филмирани с огромен успех. Е, кое познание му е излишно на Крайтън?

...п.п. Познавам много момчета, които са искали да стават боклукчии, най-малкото защото по време на тяхното детство боклукчийските камиончета са били най-атрактивните играчки... :)

Абсолютно! А после видях и парен локомотив (от ония, 9-ките) и реших, че няма как да не стана машинист. В един момент зарязах всичко друго и се наканих да стана първия български космонавт, а в началните класове мечтата ми бе да стана телевизионен журналист... Както може да се очаква, днес не съм нито един от изброените... :)

Никъде не съм казал да не се изучава математика или общообразователен предмет. Това е задължително и аз не го оспорвам. Проблема е, че материала не е съобразен с възрастовата граница на учениците, нито е поднесен в правилната форма и съдържание. От там нататък ученика не желае да учи и спира да учи. Последствията за ясни за всички.

Направих тази тема защото уча техническа специалност ,а ме карат да пиша есета и анализи та въпроса ми е какъв е смисъла от всичко това ?  Учил съм на доста места Швейцария , Канада и Япония  разбира се никъде в чужбина не са ме карали да разпъвам лукуми върху стихотворение което е 2 строфи

В щатите инженерните специалности си учат литература доста сериозно, мисля че 9 кредита. Поне по университетите с които съм се допирал.

...Да, общообразователните предмети нямат вина, но написаните учебници и материала в тях определено са под всякаква критика.

Това вече е съвсем друга тема, но споделям мнението.

...Проблема е, че материала не е съобразен с възрастовата граница на учениците, нито е поднесен в правилната форма и съдържание. От там нататък ученика не желае да учи и спира да учи. Последствията за ясни за всички.

И с това съм съгласен - достатъчно е да се отвори на случаен принцип едва ли не кой да е днешен учебник, за да изпадне в ужас човек, учил по "старите" методи.

Ами то не е точно отклонение, защото това което дискутираме си е свързано с питането на автора. 

Да, общообразователните предмети нямат вина, но написаните учебници и материала в тях определено са под всякаква критика.

Никъде не съм казал да не се изучава математика или общообразователен предмет. Това е задължително и аз не го оспорвам. Проблема е, че материала не е съобразен с възрастовата граница на учениците, нито е поднесен в правилната форма и съдържание. От там нататък ученика не желае да учи и спира да учи. Последствията за ясни за всички.

Значи сме на едно мнение, но аз останах с впечатлението от много време насам, че Вие силно сте против тези премети и не само в тази тема. Особено как техниците не трябва да учат друго, освен техническа литература...

И изведнъж се оказва,че  сега учебниците не са написани, както трябва....  :huh:

И продължавам да твърдя,че хората трябва да бъдат търпеливи.

Съгласна съм единствено за написването на учебниците, което както казах е отклонение от темата.

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

Това вече е съвсем друга тема, но споделям мнението.

И с това съм съгласен - достатъчно е да се отвори на случаен принцип едва ли не кой да е днешен учебник, за да изпадне в ужас човек, учил по "старите" методи.

Е най-после се разбрахме. Както виждаш колега не мислим толкоз различно.  :handshake:

Да, в някаква степен, но на мен ми е любопитно какво е мнението на автора на темата - той ни драсна клечката и ни заряза с горящ фитил ;)

Значи сме на едно мнение, но аз останах с впечатлението от много време насам, че Вие силно сте против тези премети и не само в тази тема. Особено как техниците не трябва да учат друго, освен техническа литература...

И изведнъж се оказва,че  сега учебниците не са написани, както трябва....  :huh:

И продължавам да твърдя,че хората трябва да бъдат търпеливи.

Съгласна съм единствено за написването на учебниците, което както казах е отклонение от темата.

Не съм против човек да се образова. Проблема е, че като го откажеш в началото от знанието и от желанието за учене после и с камион да му сипва информация в мозъка няма да има никакъв ефект. За търпението никъде не съм оспорвал, но то се придобива ако има желание. А на българските ученици желанието се губи.

Да, в някаква степен, но на мен ми е любопитно какво е мнението на автора на темата - той ни драсна клечката и ни заряза с горящ фитил ;)

Е автора може и да не дава мнение ако не желае, но може да проечете дискусията и да си преценява.

Тъй, тъй... малко се подадохме на провокации от страна на човекът, който пусна темата. :D

На мен ми стига да знам, че съществуват хора, които оценяват стойността на знанието и просветлението (звуча кат някъв проклет илюминат, ма не съм :D).

Винаги ще има хора, които да те карат да се съмняваш в ценностната си система, но нека ги държим в определена норма. :) 

Айде пак същата песен, Емо, българските ученици. То само на тях им е тъпо и само сега, едно време ей ква песен е било :)

Училището винаги е било досадно задължение, не само днес и не само в България. Това какво ти е интересно и дали имаш желание да се образоваш не зависи от другите, а от теб, но изглежда не можеш да го разбереш.

Такаа. Няма да цитирам колеги. Оборили са ме, представяйки определението на "литература" от Уикипедия(bg) и всякак са въртели и сукали. В темата обаче се обсъжда и автора на темата е обърнал внимание на учебният предмет "Литература" и това какво изучава. Специално към дамата, която си знае коя е. Учебният предмет "Литература", не е изкуство! ;) Знам, че е лесно да се прекара един термин през Гугъл и да се копне някакво инфо, което да се залепи в коментар. Ама се иска нещо малко в повече, ако човек иска да участва в дискусия без да изглежда като политик, който за всичко останало говори, но не и за това което го питат. 

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Айде пак същата песен, Емо, българските ученици. То само на тях им е тъпо и само сега, едно време ей ква песен е било :)

Училището винаги е било досадно задължение, не само днес и не само в България. Това какво ти е интересно и дали имаш желание да се образоваш не зависи от другите, а от теб, но изглежда не можеш да го разбереш.

Ето това е проблема. Защо училището трябва да бъде досадно занимание. По този проблем трябва да се работи и да се търсят начини и методи да не е така.

Ами защо не го "прекарате" през Гугъл, за да видите дали за термина "литература" написаното е това, което съм коментирала аз. Ако бяхте чели малко повече, щяхте да се научите да разбирате постовете на хората, а не да ги тълкувате, съобразно това дали обслужва или не вашата теза.

Дерзайте си в техническото творчество. Явно силата е там... :)

Едит - отговорът ми е насочен към 1Force1.

Ето това е проблема. Защо училището трябва да бъде досадно занимание. По този проблем трябва да се работи и да се търсят начини и методи да не е така.

Да, точно това е проблема. И не че трябва да бъде досадно занимание, то Е досадно, защото е задължително и защото те карат да се занимаваш с неща, в които в момента не виждаш смисъл и не са ти интересни. Това не е само в България. Този проблем може да бъде избегнат само на теория или ако няма училища :)

На който възможностите и стремежите му са до това да стане механичен придатък към системата , на него литература и тям подобни не му трябват ! Има си там разни алгоритми за папагалене . Те трябва да се научат .

За какво му е да мисли и изразява правилно? ..Homo Mechanical.....

Има пълни основания да пита по темата , без да търси отговор на въпроса.....

Съвсем друго е да си Homo Sapiens...... :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Учебният предмет "Литература", не е изкуство! ;)

Учебният предмет литература възпитава отношението ни към изкуството.

Да, точно това е проблема. И не че трябва да бъде досадно занимание, то Е досадно, защото е задължително и защото те карат да се занимаваш с неща, в които в момента не виждаш смисъл и не са ти интересни. Това не е само в България. Този проблем може да бъде избегнат само на теория или ако няма училища :)

Не бива да бъде досадно занимание. И на децата трябва да се обяснява, защо трябва да учат и защо са необходими знанията и какво могат да и донесат. Дори това в момента не се прави от учителите.

Всички днешни Българи дето мрънкат и не правят нищо с живота си, са точно тези дето са смятали училището за досадно малко или много...

Ако ми дадете нещо, което е толкова стойностно или повече, от училището, с което децата да се занимават докато израстват ще се съглася донякъде. :) 

Всички днешни Българи дето мрънкат и не правят нищо с живота си, са точно тези дето са смятали училището за досадно малко или много...

Ако ми дадете нещо, което е толкова стойностно или повече, от училището, с което децата да се занимават докато израстват ще се съглася донякъде. :)

Не мрънкам, това е в отговор на Емо, щото той от 10 кладенеца носи вода да докаже някви теории че, учебниците били не знам си кви, сегашните ученици били тъпи, не им се учело, даже на него самия литературата му била ненужна...ма то тва заради учебниците не му е било интересно сигурно. И пропуска най-съществения фактор. Не ми се пише пак, писах го 875682374628374623 пъти, ако ти се чете по-напред. Не съм против училищата, не аз мрънкам против тях, просто обясних защо се получава така.

Редактирано от gif4e (преглед на промените)

Учебният предмет литература възпитава отношението ни към изкуството.

Далеч не е само това. Научава ни, или поне тези които успеят, на творческият процес за създаването на литература. В това число, ако щеш и за написването на едно поне що годе прилично CV, с което да се представим качествено на бъдещият си работодател. И в случая не става въпрос за "нещо" написано без правописни грешки(за което е достатъчно да си внимавал в часовете по правопис по български или друг език), а нещо което ще го впечатли. 

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Олеле - то да не се обърне човек ... темата станала колкото "Война и мир", че и съдържанието горе-долу същото. Който не знае, какво е "Война и мир" - е му обясня безплатно, но в отделна тема. Няма да има "Престъпление и наказание"

Е най-после се разбрахме. Както виждаш колега не мислим толкоз различно.  :handshake:

Когато двама души мислят, колкото и различно да е - все има начин да се разберат.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Далеч не е само това. Научава ни, или поне тези които успеят, на творческият процес за създаването на литература. В това число, ако щеш и за написването на едно поне що годе прилично CV, с което да се представим качествено на бъдещият си работодател. И в случая не става въпрос за "нещо" написано без правописни грешки(за което е достатъчно да си внимавал в часовете по правопис по български или друг език), а нещо което ще го впечатли. 

Ахам. Не съм казала обратното. И на още много неща възпитава и учи литературата... Нали това казвам и аз.

Тогава?! Какво всъщност ти е мнението и за какво спориш...

Олеле - то да не се обърне човек ... темата станала колкото "Война и мир", че и съдържанието горе-долу същото. Който не знае, какво е "Война и мир" - е му обясня безплатно, но в отделна тема. Няма да има "Престъпление и наказание"

Когато двама души мислят, колкото и различно да е - все има начин да се разберат.

Така е колега, но виж как се видя къде е проблема.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.