Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какъв е смисъла от литературата?

Featured Replies

Не казвам нищо за училищата, нито пък съм казвал да се затворят. Говоря за образованието в момента, което е под всякаква критика. Примери за образованието в чужбина мога да намеря, даже мога да дам и програма на дадено учебно заведение. Просто трябва да попитам приятели, които са там. В момента мога да говоря само по спомени, което знам, че няма да Ви задоволи като отговор.

Колкото до нашето образование примери мога да дам много и то доста. Проблема е че ще се измести фокуса на темата.

• Отговори 83
  • Прегледи 4,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Заради логиката на езика , ако си схванал логиката на матерен , възможността да я схванеш на чужд е по голяма , но това при положение , че от малък си учил и че ти вървят езиците :P

Не казвам нищо за училищата, нито пък съм казвал да се затворят. Говоря за образованието в момента, което е под всякаква критика.

Естествено, то образованието и учебните заведения нямат нищо общо :) Кое точно е под всякаква критика? Това, че си учил литература ли? Не, не съм учителка, просто това мрънкане на общо основание е дразнещо. Не образованието, а реализацията е проблемна. Завършваш и после къде ще работиш? Ето това е въпроса. Завършват доктори и изчезват...да не са луди тука за една мизерна заплата да стоят да ги оплюват, и не са само докторите. Тотална липса на уважение. Всеки се изживява като непогрешим съдник и сипе помия навсякъде. 

Проблема не е само в завършването и не само при докторите.

1. Има доста да се дискутира кой как завършва и как си взема изпитите. Не може да си представиш какви вишисти излизат.

Дори и да има къде да работят никой няма да ги наеме, защото не знаят и не могат. Изпитите са взети с рушвети.

2. Съгласен съм с теб, че в България труда не се оценява. Това е още една от причините учениците да не искат да учат след като гледат, че мафиота и далавераджията има пари ( макар, че тях доста често ги прочистват).

3. В образователната ни система е ИСТИНСКО безредие. Това да се твърди, че ученика го мързи и в него е проблема не е вярно. Проблема не е само при учениците, а и при студентите. 

4. Не мрънкам и не се оплаквам. Споделям мнение. Болно ми е,че българина затъпява в геометрична прогресия и не желае да се обучава и развива.

5. Липсата на уважение и оплюването си го правим ние самите. Поговорката все още е с пълна сила. Не е важно аз да съм добре, а Вуте да е зле. Докато българина мисли така, няма да излезе от блатото.

Болно ми е,че българина затъпява в геометрична прогресия и не желае да се обучава и развива.

Напълно споделям другите неща, коита писа. Обаче с ей тва цитираното не съм съгласна. Може и да съм тъпа, ама няма да се обяснявам повече :)

Правописа не кара кораба. Това го вършат опита и интуицията ми.

От една страна си прав - правописа не е всичко, но от друга - има една мисъл "Писането е огледало на мисленето."

Освен ако не става дума за умишлено неправилно писане.

Не казвам нищо за училищата, нито пък съм казвал да се затворят. Говоря за образованието в момента, което е под всякаква критика. Примери за образованието в чужбина мога да намеря, даже мога да дам и програма на дадено учебно заведение. Просто трябва да попитам приятели, които са там. В момента мога да говоря само по спомени, което знам, че няма да Ви задоволи като отговор.

Зависи за какви училища (каква степен) става дума.

Имах един преподавател в университета, който казваше

"В началното училище човек се учи да знае - да чете, да пише, да смята.

В средното - да може. Във висшето - да мисли."

Във висшето образование навън - няма като тук общообразователни дисциплини. Учи се само по специалността. Това е от първа ръка - синът ми завърши бакалавърската част, дъщеря ми е първи курс - и двамата в Англия.

Аз съм маймуна. Мога да сглобя PC по подражателдство, но не мога да напиша "компютър", защото е твърде сложно за маймунският ми мозък. Виж, "PC" мога да напиша, защото се състои от само две букви.  Аз също съм учил технически специалности.  Чупя и кокосов орех, за тази работа, дори това  ми е в повече. За чийя опашка ми е, да уча литература?

Аз съм маймуна. Мога да сглобя PC по подражателдство, но не мога да напиша "компютър", защото е твърде сложно за маймунският ми мозък. Виж, "PC" мога да напиша, защото се състои от само две букви.  Аз също съм учил технически специалности.  Чупя и кокосов орех, за тази работа, дори това  ми е в повече. За чийя опашка ми е, да уча литература?

Можеш да напишеш съкращението PC, а можеш ли да напишеш целите думи ?

Можеш да напишеш съкращението PC, а можеш ли да напишеш целите думи ?

Господине! Ето и товадо това води  липсата на знания. В случая, в който повечето коментиращи бъркат предмета "Български език", в който се учи и правопис в частност, с "Литература", в който предмет се разглеждат морални категории и начините им на представяне в писмените източници(произведения). Освен това, води и до липса на усет за иронията.

Във висшето образование навън - няма като тук общообразователни дисциплини.

Това обаче не пречи на редица големи имена да не завършат висшето си образование, а направо да се занимават с това, което ги влече. Джон Кармак, Бил Гейтс, Стийв Джобс. За хора, занимаващи се с изкуство, да не говорим. Изводите всеки сам може да си направи.

Всъщност литературата е изкуство, което борави с писмените знаци, а езиковата култура е съставена не само от граматика, а и от стилистика, лексикология и пунктуация. Литературата не разглежда морални категории. Литературата е състав от текстове и творби, в които авторите излагат вижданията си за морални категории... Като стил литературата се разделя на художествена, научна, публицистична и разговорна... Част от всичко това е и техническата литуратура, свързана с изучаване на специалностите, за които говорите, че нямат нужда от познания по литература... Но какво разбираме ние нетехничарите да ви се бъркаме...

Господине! Ето и товадо това води  липсата на знания. В случая, в който повечето коментиращи бъркат предмета "Български език", в който се учи и правопис в частност, с "Литература", в който предмет се разглеждат морални категории и начините им на представяне в писмените източници(произведения). Освен това, води и до липса на усет за иронията.

Що ли пък съм останал с убеждение, че последните години се учи БЕЛ. Или ЧЕР (туй пък к'во беше ??)

От една страна си прав - правописа не е всичко, но от друга - има една мисъл "Писането е огледало на мисленето."

Освен ако не става дума за умишлено неправилно писане.

Зависи за какви училища (каква степен) става дума.

Имах един преподавател в университета, който казваше

"В началното училище човек се учи да знае - да чете, да пише, да смята.

В средното - да може. Във висшето - да мисли."

Във висшето образование навън - няма като тук общообразователни дисциплини. Учи се само по специалността. Това е от първа ръка - синът ми завърши бакалавърската част, дъщеря ми е първи курс - и двамата в Англия.

Не го ли насочваш човек още от начало да мисли и да може да търси информация за даден проблем и да се мъчи да решава този проблем край с него. Чакай го ти във университета тепърва да се учи да мисли, когато вече трябва да се е насочил към определената специалност и да се развива по нея. Статистиката го доказва в момента във всички свери на образователната ни система.

Не го ли насочваш човек още от начало да мисли и да може да търси информация за даден проблем и да се мъчи да решава този проблем край с него. Чакай го ти във университета тепърва да се учи да мисли, когато вече трябва да се е насочил към определената специалност и да се развива по нея. Статистиката го доказва в момента във всички свери на образователната ни система.

Точно. Но и различните видове логика също не са излишни да се учат още от начало. Принципите, не формализма. Разбира се не всичко в логиката се поддава на обяснение и научаване от учебник.  Но с всичко е така.

Дори и като става въпрос за търсене на информация. От една страна трябва да се дават и изучават общи насоки, но от друга трябва, както казваш обучаемите на практика да търсят в нета и литературата, защото не всичко се разбира чрез четене. Търсенето на информация също трябва и да се практикува, както всичко останало.

Понеже при нас текучеството е голямо, често се сблъсквам с млади колеги, които може и да са ги тормозили да четат много, но не са ги научили на основното. Как да търсят и ползват готово знание и как да мислят самостоятелно и да вземат решение.

А съм убеден, че това може да се постигне още в училище и в академията. Просто трябва да се прави каквото трябва и да се мисли за обучаемите, а не щото на нас ни беше гадно, дай и те да се мъчат. Веднъж да им е трудно в училище, защото ги натоварваме. И втори път да се мъчат като почват работа, защото не сме ги научили на каквото трябва.

Точно. Но и различните видове логика също не са излишни да се учат още от начало. Принципите, не формализма. Разбира се не всичко в логиката се поддава на обяснение и научаване от учебник.  Но с всичко е така.

Дори и като става въпрос за търсене на информация. От една страна трябва да се дават и изучават общи насоки, но от друга трябва, както казваш обучаемите на практика да търсят в нета и литературата, защото не всичко се разбира чрез четене. Търсенето на информация също трябва и да се практикува, както всичко останало.

Понеже при нас текучеството е голямо, често се сблъсквам с млади колеги, които може и да са ги тормозили да четат много, но не са ги научили на основното. Как да търсят и ползват готово знание и как да мислят самостоятелно и да вземат решение.

А съм убеден, че това може да се постигне още в училище и в академията. Просто трябва да се прави каквото трябва и да се мисли за обучаемите, а не щото на нас ни беше гадно, дай и те да се мъчат. Веднъж да им е трудно в училище, защото ги натоварваме. И втори път да се мъчат като почват работа, защото не сме ги научили на каквото трябва.

Точно така колега. Не на 100%, а на 1000% съм съгласен с теб. Целта не е да си енциклопедия британика и да си наблъскал главата си с ненужна информация. Целта е да знаеш къде и как да търсиш дадена информация и естествено как да я използваш и да пресееш необходимото.

В момента едно 90% от младите хора нямат никакво логическо мислене. Просто не могат да разсъждават.

Понеже колегите спорят с мен, че човек трябва да има обща култура. ДА, съгласен съм с тях, но човек ще придобие тази обща култура и ще му е интересно да се образова, когато си е избрал специалността и се развива и обучава.

Тогава ще има съвсем друго отношение към науката и информацията като цяло.

... но когато човек вече си е избрал техническа специалност и започва да я изучава трябва да се занимава само с нея. Другото е излишно натоварване.

Другото не е излишно натоварване, а форма и начин на духовно обогатяване. Нямам нищо против техническите специалности, както и към кои да е други, тъкмо напротив - уважавам ги, защото всички са нужни и полезни, но литературата е особено важна, защото дава възможност на индивида да се изрази по начин, по който да го разберат събеседниците му. Дори един специалист (в случая коментираме техническа специалност) да живее като аскет, затворен в собствения си свят и е изолиран от околния, то все в един момент ще трябва да осъществи комуникация с някого - как ще го направи, ако смята, че писането е излишно? Ученето наизуст на стихотворения, както и детайлното разглеждане на конкретни автори и произведенията им нямат за цел трайно запомняне на текста, а обогатяване на езика. Трудно се общува, ако даден индивид ползва речников запас от 50-100 думи, половината от които по своя си начин са ругатни, да речем. Няма практически начин да се разшири тоя запас, ако не се чете. 

Много е рисковано и отговорно е да се разделят науките на полезни и безполезни, защото няма как да се знае кое в какъв момент ще дойде на дневен ред. И аз не помня почти нищо от висшата математика, която изучавах навремето в 2 семестъра, не бих могъл днес дори и елементарна задача с интеграли да реша, но математиката има друго предназначение - да развива логическото мислене. В същия ред на мисли не е проблем да се намери логично обяснение за кой да е друг предмет от учебната програма, друг е въпросът дали на някого му е приятно "да се товари" с една или друга разновидност на познанието.

Авторът така и не се появи повече - познато, но захващайки се да изучава технически дисциплини със сигурност е знаел, че ще има и други, при това разнородни, дори привидно нямащи нищо общо с основната му. Защо тогава въобще се е захванал със следване?

Математиката не развива логическото мислене ,особено пък висшата математика. Там вече трябва да имаш абстрактно мислене и да си представяш обектите, който описва или изучава. И с тази математика трябва да се занимава единствено човек, който има такава насоченост. Никъде не съм казвал или твърдял, че една наука е безполезна, а друга полезна.

Понеже колегите спорят с мен, че човек трябва да има обща култура. ДА, съгласен съм с тях, но човек ще придобие тази обща култура и ще му е интересно да се образова, когато си е избрал специалността и се развива и обучава.

Тогава ще има съвсем друго отношение към науката и информацията като цяло.

Може ли да проявите снизхождение към мен, като към неразбираща и да ми посочите в няколко стъпки как на практика ще стане избиране на специалност и развитие и обучение на човек, който няма общообразователна основа и не знае за какво става въпрос. Или избирането става на принципа на прощъпулника - кой каквото си хване... Та нали човек трябва да има и възможностите да се реализира в дадена насока, а не само желанието, а те /възможностите/ проличават в хода на общообразователното обучение.

п.п. Познавам много момчета, които са искали да стават боклукчии, най-малкото защото по време на тяхното детство боклукчийските камиончета са били най-атрактивните играчки... :)

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Все по-често се срещат тези въпроси. И на въпросите, които аз си задавам се отговори и то многократно.И точно от това се страхувах.

Аз мисля, че ако всеки се отдаде само на един предмет, специалност, сфера и прочие, по-добре НАСА да стягат д-тата и всеки да си намери собствена Планета, където да си е Бог.  :mad: И да си прави каквото иска, както иска.

Защо е тази нетърпимост,виждате каква е държавата, защо правите всичко още по-трудно, отколкото е? Точно пък в България сега се налага да децата да се развиват знания във всяка област, та спрат да ни управляват ограничени некадърници. Как така изведнъж станахме толкова умни, така сме напреднали, че вече виждате излишни науки??? Ставате по-умни, а държавата върви главоломно надолу. 

Математиката не развива логическото мислене ,особено пък висшата математика. Там вече трябва да имаш абстрактно мислене и да си представяш обектите, който описва или изучава. И с тази математика трябва да се занимава единствено човек, който има такава насоченост. Никъде не съм казвал или твърдял, че една наука е безполезна, а друга полезна.

Да, но след като една наука не се изучава, значи е безполезна. Това се вижда от вашия пост.

И към автора, искам да попитам - и като не учиш литература как ще общуваш - чрез чертежи ли?Или пък с някъв компютърен език ? 0 или 1? Какво ще е ?

Под демокрация и свобода на избор това ли разбирате? Мислите ли, че тя възпитава у вас егоизъм, гордост и нетолерантност ?

Редактирано от aMoPe (преглед на промените)

В момента едно 90% от младите хора нямат никакво логическо мислене. Просто не могат да разсъждават.

Абе как ги лепите такива?!? Обиждаш наред, че и си ги изчислил по някакъв начин :eek:  Естествено ти не си от тия 90% :)

Няма човек, който не може да разсъждава, освен ако не е клиничен случай, но и тук нещата не са ясни.

Защо със снизсхождение? Уважавам и ценя мнението на всеки един колега във форума. За това кой какво иска да си избере или към какво да се насочи вече има създадени тестове. Това може да насочи предподавателя или родителя да избере учебното заведени за детето и съответно да го насочва и амбицира в тази посока. Говоря пак за образованието в чужбина. В България това не се прави. Прави се следното:

До 12 клас ученика учи абсолютно всичко, но проблема вече е че на него нищо не му се учи, излязъл е неграмотен, не може да мисли и от него очакваме тепърва да си избира реализация и специалност, която да учи.

Абе как ги лепите такива?!? Обиждаш наред, че и си ги изчислил по някакъв начин :eek:  Естествено ти не си от тия 90% :)

Няма човек, който не може да разсъждава, освен ако не е клиничен случай, но и тук нещата не са ясни.

Да тези 90% може да са плашещи и неточни. Ела в едно СОУ и виж какви ученици излизат, как пишат и как се изразяват. А може би трябва да припомня матурите по БЕЛ от последните години. Какви бисери се публикуваха. А и съответно в момента имам възможност да наблюдавам учениците от 3-4 клас до 12 клас. За съжаление положението е зле.

Ако в София, Варна, Бургас положението е малко по-добре, може някой да посети по малките градове или села. Просто ще се уплаши.

Да, ако се решават задачи с 

Точно пък в България сега се налага да децата да се развиват знания във всяка област, та спрат да ни управляват ограничени некадърници. 

Добър пост като цяло. Но ни слагаш думи в устата, а това, което съм цитирал си е направо наш аргумент, а не ваш.

На коя образователна система са възпитаници визираните от теб ограничени некадърници ???

До 12 клас ученика учи абсолютно всичко, но проблема вече е че на него нищо не му се учи, излязъл е неграмотен, не може да мисли и от него очакваме тепърва да си избира реализация и специалност, която да учи.

Отклонявате се от темата. Първо щом не му се учи - значи през цялото време на учението не му се е искало или родителите не са го възпитали по начин, по който да се научи да си гради ценносите, или учителите не са успели да задържат вниманието му както трябва, защото и те не си разбират от професията, сигурно защото и те са видели вредата от общообразователните предмети.. Излязъл е неграмотен и не мислещ заради по-горните твърдения. И къде видя, че вината пада върху общообразователните предмети? 

п.п. Познавам много момчета, които са искали да стават боклукчии, най-малкото защото по време на тяхното детство боклукчийските камиончета са били най-атрактивните играчки... :)

Ха, аз исках! Аз момче от село понеже, закараха ме в града с автобус да видя басейн и като я видях тая оранжева Шкода Мадара замръзнах - любов от пръв поглед беше! Как пък като отидем в града все на най-големия боклук се натрисаме ние от селата :)

А не. Това, че ученикът е излязъл неграмотен след 12 клас, не е по посочените от вас причини и няма връзка с момента на избиране на специалността. От тук идва и разминаването в мненията ни.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.