Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свещените книги

Featured Replies

Както става ясно от заглавието, бих желал да обсъдим в тази тема ,така наречените "свещени" книги.

Въпросът, който ме интересува и бих искал да разгледаме е - какво им е святото, свещеното на тези книги?

Ясно е, че свещените книги са базис на религиите - какво, що, но винаги се подчертава от всички и от вярващи, и от атеисти, че за да говориш за Бог или за просветлението, то трябва задължително да си чел свещените книги, инак по презумция се приема, че нищо не знаеш, казва се, че си невеж, непросветен, изглежда за този Бог и за това просветление, няма от къде и как да разберем, освен от свещените книги, което е странно, излиза, че ако най- напред тези книги ги няма или, че не са свещени, то никой няма и да му хрумне, за някакви си богове и самадхита, а това би оказало само положителен ефект в/у съзнанието на хората: защото просто въпросните обекти ще липсват и на никой няма да му пука за тях, никой няма да ги вземе предвид.

Така, че нека разгледаме свещеното на свещените книги - защо са свещени, какво ги окачествява, като свещени и дали изобщо са свещени, защото ако се окаже, че не са, то ...... какви богове по дяволите, какви пет леФа.

Моята теза, както вече предполагам се досещат повечето е, че няма такова нещо "свещена книга" - сега ще представя защо смятам така.

Да вземем например Мойсей, тъй като той е основоположник на еврейската религия и от него произлиза Танах - разказва се, че Мойсей бил отишъл в планината Синай, където се срещнал с Бог и същия му бил дал две каменни плочи, на които сам Бог бил написал откровението. Значи явно Танах е свещена книга, защото е написана от Бог - но тази легенда няма как да не породи съмнение в мен, защото се питам, поради що пък точно каменни плочи? Ако сега Бог вземе та даде на някого откровение, сигурно ще бъде на дигитален носител. Каменни плочи - интересно защо не им го е дал на хартия примерно или пък можеше да предостави един плазмен телевизор, или защо не кино екран, на който да прожектира откровението, тъкмо щеше безусловно да докаже, че цялата работа е работа на Бог, а не на Мойсей и всякакви съмнения щяха да бъдат избегнати, но вместо това, каменни плочи, които са толкова ненадежден носител, и тежат, и се чупят, и се губят. Честно казано имайки предвид, че евреите, като цяло са народ с доста високо интелектуално ниво, то изобщо не са му и вярвали на този Мойсей, но вече били поставени в ситуация, в която нямали друг избор, освен да му търпят цирковете - боже човече, вече години наред ни разкатаваш напред- назад, давай каквото ще даваш, откровение ли е, какво е изобщо не ни пука, само да се спрем на едно място и да си основем общност, че вече ни писна от това скитане. Другия вариянт, който мога да допусна е, че Мойсей им е рекъл - вижте, ние преди да правим каквото и да е, трябва да си създадем правила, които всички да спазваме. Помислих, помедитирах с помоща на Бог и написах тези две каменни плочи - рагледайте ги, предлагам, това да ни е закона. Може би нещо такова се е случило, но при всички положения, най ми е трудно да повярвам, че Бог седнал разбираш ли и почнал да чука каменни плочи, та да ги даде специално на Мойсей - а още по- трудно ми е да повярвам, че народа му е бил особено възторжен и без никакви негодувания, приели просто ей така, че да тези плочи са написани баш от Бог. Да не говорим, че в десетте заповеди, няма нищо божествено - те са си чиста философия, вярно може да е добра философия, но все пак е продукт на човешката логика, а не на божия промисъл. На капак е учудващо, че Бог обърнал внимание само на евреите - явно другите народи по света са нещо ненаред, вероятно евреите са създадени от Бог, пък другите от някой/ нещо друго, може би дявола и поради това Бог не е положил грам усилие, да им даде и на тях по две каменни плочи с откровението. Или пък знам ли - може Бог да не е знаел други езици освен еврейския.

Изобщо, като цяло стои въпроса - защо Бог се е занимавал само с евреите, защо само на тях е предоставил собствените си виждания. Повече от наивно е да се смята, че Танах е писана лично от Бог - всичко води към Мойсей, както и да го мисли човек, както и да го умува, няма друга логика. А щом е писана от човек, какво й е свещеното на тази книга? Защо другите книги писани от човек, не са свещени?

Но така стоят нещата с юдаизма - просто трябва да повярваме, че Танах е писана лично от Бог, в което няма никаква логика, то и заради това, просто трябва да повярваме. Но докато при евреите, поради неяснотата около произхода на тази книга, винаги остава отворена възможността да се вярва в подобни безсмислици, то при християнството е направо смехотворно. Самата Библия дава ясно да се разбере, че Евангелията са писани от хора, а не от Бог, но въпреки това, християните настояват, че това е Божието слово, Библията била написана от Бог и поради това е свещена книга. Абсолютно всякаква липса на логика - нищо с нищо братче. Фактически какво са Евангелията - това е сборник от бележки на учениците на Исус, които са си записвали, какво е говорил и какво е правил. Просто един сборник написан от хора - кое му е свещеното не разбирам? Даже не е писан от Исус и е ясно защо - защото Исус изобщо не е имал намерение да основава нова религия, той си е бил юдеин и е изповядвал еврейската религия, имал е уважение към Танах и е гледал да не нарушава тяхната свещена книга. Новия завет си е чисто човешки продукт - в него даже няма място за съмнения, пределно е ясно, че е писан от хора, но въпреки това, християните настояват: това е свещена книга, божието слово?!? И тези хора се опитват да ме убедят, че съм бил невеж - аз бих приел, че съм невеж, ала първо вашата логика за свещеното на тази книга, не е издържана по никакъв начин, тя не, че е куца логика, а тотално липсва такава. Разбира се, някои ще кажат - да но Исус е Бог и каквото е казал е Божието слово. Когато бях дете и аз така си мислех - четях евангелията, слушах проповедите на свещеника и си виках "бреййй какъв умен човек е бил Исус", да но след време като порастнах, та се заинтересувах от индуизма, йога, египетските вярвания, старогръцките легенди, даоизма, будизма т.е. все по- древни от времето на Исус вероизповедания, установих, че всъщност Исус не е казал нищо ново, всичко което е казал е било вече написано. Така, че нямаме никакви основания да приемаме Библията, за свещена книга - тя си е писана от хора и са записани възгледите на хора, Бог няма авторско участие в написването на тази книга. Но почти целия свят се върти около тази Библия - верно го е казал човека, че май глупостта е безкрайна. Учудващо е, че всеки се върже да я тълкува и изповядва тази книга, само защото била свещена, а на никой не му идва на акъла, да подложи на съмнение, нейната святост.

А за Корана умът ми не побира, как е възможно изобщо някой да се занимава да го чете - но разбира се ще се хванат милиони хора на тази въдица, само защото се твърди, че Корана е свещена книга, самото Божие слово, ненакърнено, чисто и окончателно завършено. Интересен завършек наистина - в тази книга няма елементарна последователност, никога до ден днешен не съм попадал на подобно литературно безумие и безобразие. Явно със всяка следваща книга, Бог е изпадал във все по- сериозни психози, та може би вече е сдал багажа тотално и заради това ич не се чуе. Всичко около историята за написването на Корана и Мохамед води до едни и същи заключения - тази книга е плод на неуравновесен ум, даже в самия Коран пише, как Мохамед е изпитвал нескрити опасения, че нещо му хлопа дъската, но никой не му обърнал внимание, този свят търси само луди, които да го управляват, това се доказва безброй пъти в историята и продължава да се доказва. Корана е толкова детиснки написана, толкова примитивна, само защото Мохамед е бил неграмотен и явно е имал психически проблеми. Цялото право на Корана още от самия Мохамед е било наложено с огън и меч - човека даже не бил способен да спори. И така - Мохамед както си живял изведнъж почнал да чува гласове, които му нареждали да направи едно, друго. Стреснал се яко, прибрал се у тях и разтревожен казал на жена си: никой няма да повярва, че чух гласа Божи, на самия мен не ми се вярва, сигурно съм откачил, може би от жегата и преумората, но въпреки това чух глас и искам да ти разкажа, за да ми олекне. Жена му се опитала да му вдъхне увереност - нали все това ти приказвам, че няма водач без последователи, не се притеснявай и нататък ще чуваш гласове, нищо, че не можеш да пишеш, все ще намерим някой, който да записва това, което казваш, нали сам Бог така ти е наредил. Явно е, че жена му много го обичала - женската обич е особена, тя не се интересува от това какъв си, що си, една жена, когато обича, просто обича и всичко останало е на заден план, така че е сигурно, че жена му много го обичала. Може би, ако не си е била отишла толкова рано е щяла да си даде сметка, какви ги върши Мохамед и да го спре в това безумие, но късмет - туй то. Корана е писан в продължение на много години, защото от дъжд на вятър му идвало нещо на ум и казвал "записвайте", за това и съдържанието му е в тотален хаос. И така е създаден Корана - свещената книга ..... направо нямам думи честно. Как е доказано правото на този Коран - с правото на меча, а най- странното е, че хората продължават да вярват в това право: ако не можеш да обърнеш някого в правата вяра, по- добре го убий, защото той би се мъчил, ако живее неправедно. И ти трябва да го убиеш, за да му помогнеш, просто за да го отървеш от греховния му живо - така мохамеданите помогнали на милиони хора да се освободят от греха и продължават да им помагат, както и да погледнеш на нещата, все някой се мъчи да ти помогне, много ще ти олекне, ако приемеш исляма, защото Бог е състрадателен. Просто попитайте мохамеданите, как да живеете праведно, те знаят много добре - всеки друг начин на живот освен техния е греховен, тъкмо това е смисъла от "свещеното" на свещените книги и всяка от тях е невероятна тежест в/у душевността на човека.

Като заключение мога да кажа, че Бог е третокласен философ, бездарен творец и недалновиден политик - ако наистина е писал тези три книги, то няма какво друго да кажа за него, има хиляди книги, които са в пъти по- съдържателни, смислени и полезни за хората. Свещените книги ....... които само вредят - може би това се визира под "свещено", да те увредят.

Мисълта ми е, че свещени книги няма - няма книги писани от Бог, книгите се пишат от хора, а тези три книги са пълен булшит, тук там да извадиш нещо по- смислено от тях, всичко останало е инфантилно.

Ала докато тук нещата са що годе ясни, то като погледнем какво се е случило в Индия, направо да онемее човек. Някой от вас опитвал ли се е да чете Ведите - свещената книга на индуизма. За Ведите се казва, че е най- старата книга в историята на човечеството и в това поне аз вярвам безусловно - тази книга трябва да е писана от пещерняци, друго обяснение нямам. И за тази книга също се твърди, че е писана от Бог - но като разгледах съдържанието й в самата книга са очеизвадните доказателства, че не може да е писана от Бог, примерно на едно място пише следната молитва: нека кравите ми дават повече мляко и на есен имам повече реколта от тази на съседа. Че то е повече от ясно, че това е писано от човек и ако все пак е написано от Бога, към кого аджеба е молитвата? Или на друго място: унищожи враговете ми, избий ги до крак, изтрий ги от лицето на земята. Само човек може да разсъждава по този начин - един дори слабо интелигентен човек не можеш да убедиш, че това е писано от Бога. Във Ведите е пълно с такива глупости, пълен боклук - и ако все пак някак се окаже, че тези думи са писани от божията ръка, въпросният Бог трябва да бъде настанен в заведение за психично болни. Че какво му е свещеното на подобен текст? Нима може да има нещо свято в молбата за избиване, за цялостното изтребване на други хора?! Или пък в нечие желание реколтата да бъде по- богата от тази на съседа - това са си чисто човешки помисли и нищо свято не намирам в тях. И въпреки това индусите почитат тази книга, като свещена - няма свещени книги, няма книги писани от Бог. Има само книги, които са по- добре и по- зле написани - това е всичко. Е разбира се има и шедьоври, ала никоя от тези така наречени свещени книги не може да се нерече шедьовър. И още едно нещо мога да кажа със сигурност - свещените книги не се вписват, дори в чисто човешките представи за добра литература. Никоя от тези свещени книги не може да се сравни с произведенията на такива творци, като Булгаков или Шекспир, Радичков, или например Борхес, Чехов, а какво да говорим за това, че били свещени и ако не си ги чел, си бил невежа. И всяка религия ми твърди, че тъкмо нейната свещена книга е писана от Бог - че била най- великата книга ..... всеки, който ми твърди това, явно или не е чел друга литература, или е с много ниско интелектуално ниво.

Но в Индия наистина се развиват особени събития, гледайте сега какво става - по някое време се появяват едни други религии: джайнизъм и будизъм. Тези две религии по древния обичай също твърдят, че Ведите не са свещени. Буда заклеймява Ведите, прави убийствена критика към написаното в тях и с основание, защото тези Веди просто проповядват какви ли не форми на насилие, дори имат ритуали за убийства на хора - нармед яджна, дори изобилства от примери за канибализъм ... и това било написано от Бог, боже мили. Така, че Буда, като всеки един нормален човек, се противопоставил остро на Ведите - Махавира също ги заклеймил. Но бедата е там, че Буда успял да увлече след себе си хиляди хора, никой от тях разбира се, дори и не си помислил да противоречи на един Буда, а веднага след смъртта му, всичко казано от него било обявено пак за свещено. Вечната стара игра- играчите се сменят, но правилата си остават същите. Ето какво се получава - будистите биват изправени пред следния въпрос: индусите си имат своята свещена книга, джайнистите също имат свещена книга, конкуренцията ще ни смачка, ако останем без свещена книга. И така в случая става дума за съзтезание, за конкуренция - кой го е грижа за това, което някой си Буда бил казал и направил. Така че будистите се събрали и написали своите свещени книги, но на всичкото отгоре те твърдят, че няма Бог, ала въпреки това и тяхната книга била обявена за свещена, също като Ведите. Същото е положението с Махавира и той казал "Няма Бог", но дори това светотатство било обявено за свещено. Ето как се преекспонират нещата, изопачават се поради бизнес интереси и се залита в едни глупости, които нямат нищо общо нито с Бог, нито с Буда, нито изобщо с духовното. Поне онези, които проповядват, че има Бог, се мъчат да докажат чрез книгите си Неговото съществуване - защото те били написани от Бог и поради това са свещени. Ала от къде на къде пък и книгите на будизма, и джайнизма ще се наричат свещени. Аз слабо съм се интересувал от джайнизма, почти нищо не знам за тази школа, но ето един пример, в какви тъпотии се изпада поради едната реклама "свещена" за една книга. Махавира е разпоредил на неговите ученици - не замърсявайте водата. И имал право - всички сте виждали как индийците правят какво ли не във водата, пикаят, перат си дрехите, биволите до тях, къпят се и от това същото място после пият. Заради това Махарива от съображения за здравето им и хигиената рекъл - поне не уринирайте във водата, от която пиете дявол да ви вземе. С времето тези думи станали свещени - не трябва да замърсяваш водата. И знаете ли до какво се стига - сега джайнистите не могат да позлват, дори най- обикновена съвременна тоалетна, как да се изпикаят, като в нея има вода, а в свещената книга е записано, че не трябва да замърсяват водата. Гледайте какво малоумие, само заради едната "свещеност"- свещен означава не мисли, а изпълнявай. Помнете, аз просто подчертавам, че няма свещени книги, не подценявам хората, те дори да разберат рационалните аргументи, отвръщат - да, но така пише в свещената книга - сещате ли се: как да отстъпиш от свещената книга, та нали е свещена.

Будистите също не ги подминава проклятието на свещената книга. Преди години се бях запознал с едни момичета, с които завързахме приятелство и какво, що, та един ден ме поканиха да посетя тяхната школа - те се занимаваха с будистки медитации, вече не помня в коя школа участваха. И аз им рекох - благодаря, но все още не мога да си навия да стана вегетарианец, обичам да си хапвам месо. А те ми отвърнаха - ооо, ма няма проблем, то не е задължително, само който иска. На, което отговорих - но как така, който иска, Буда е забранил яденето на месо, за да следваш будисткия подход не трябва да ядеш месо. Казах им - отидете и питайте вашия учител, вярно ли е, че Буда е забранил яденето на месо, защо го е забранил и защо за вас е разрешено. И ето какво им отвърнал - всъщност Буда не бил забранил баш напълно яденето на месо, ако го получиш, като дар не е проблем, също и ако животното е умряло самичко пак може, но това било отживелица, защото времената вече били други. Ами, че като са други времената, що изобщо да се занимавам с будизъм - така, че отказах. Няма как да следвам съветите на човек, какво да правя със психиката си, при положение, че не може да ми отговори задоволително на три прости въпроса.

Та взех инициативата в свои ръце и се разтърсих каква е цялата тази работа с месото. За мен е ясно, защо Буда е забранил яденето на месо - това няма нищо общо с ниакви карми и никакви просветления, фактически яденето на месо няма абсолютно никакво отношение към медитацията, нито към практиката, като цяло, наистина си има конкретни и разбираеми причини, за това решение на Буда, но да ядеш месо не е никакъв проблем. Ала така или инак, ако един будист не може да ми обясни, защо изобщо Буда е забранявал месото, то нищо друго не може да ми обясни. Та какво се е случило, за да е възможно да се яде месо, падна ми шапката, като разбрах. Веднъж един монах се връщал от просия към манастира си, когато ненадейно от човката на една птичка изпаднало месо в паницата му - а кой би могъл да допусне такова нещо. Преди това Буда разпоредил - никога не отказвай това, което ти дадат докато просиш. Съответно хората пък знаели, че Буда и учениците му са вегетарианци и за това никога не им давали месо. Ала тази птичка взела, че объркала работата. Та монахът отишъл при Буда, разказал му случката и го питал - какво да правя сега, от една страна не трябва да извхърлям нищо от полученото, от друга страна не трябва да ям месо, но в случая получих месо и сега съм раздвоен, кое е правилното решение. А де? Ако каже - изхвърли месото - това в последствие може да се окаже прецедент и ще бъде записано "в някои случаи можеш да изхвърлиш подаянието - има изключение от правилото',ако пък каже - изяж мръвката - тогава пак се отваря възможност да се извъртят нещата и да се отклонят от вегетарианството. Претеглил двете възможности и си рекъл - е все пак не всеки ден птици изтърват месо - и заключил: ние месо не ядем и ще се придържаме към това правило, но този път ти разрешавам да изядеш месото, защото не бива и да се изхвърля нищо от просешката паница. И ето ти как будистите клинчат в момента - ако някой ти даде месо нямаш право да откажеш, а изобщо не е трудна работа, да направиш така, че някой да ти даде месо. Само погледнете от една незначителна слука ..... ма хитро същество е човека, все ще намери начин да скатава, сега будистите се аргументират - така пише в свещената книга, самия Буда казва, че можеш да ядеш месо, ако е сложено в паницата ти. От къде да допусне човек - дори и Буда не може да се справи. Не веднъж съм се питал - защо изобщо хората се подхващат с неща, с които фактически не им се занимава, защо ви е този будизъм, като не ви се занимава с будизъм, па живейте си живота, какво толкова си мислете, че ще изпуснете, пък и така или инак вие самите правите така, че да го изпуснете. Казал е човека - не яжте месо. Ма дори и с това не можете да се справите - инак просветление ще ми постигате. Та така се е стигнало до възможността да се яде месо, дори из азия по магазините е имало табели - тука се продава месо от животни умряли от естествена смърт. И сега чудо на чудесата - животните умират по поръчка, изглежда са съвсем наясно с математиката, щом има месо за всички. Но така казал Буда - ако животното е умряло самичко, няма проблем. Така пише в свещената книга, която ако не познавате, вие нищо не знаете за будизма и сте невежи.

Няма свещени книги, защото не съществуват критерии за свято и несвято - проумейте най- сетне, че не сляпото придържане към такива книги ви прави знаещи, а разбирането на съдържанието в тях. Кое, какво, защо е написано - каква е обосновката, от какво е продиктувано, това е от значение. Това "свещено" е просто една реклама, бизнес реклама, друга стойност няма, придържайки се без разбиране, фактически се придържате към рекламата, а съдържанието остава далечно.

Редактирано от sound (преглед на промените)

• Отговори 113
  • Прегледи 10k
  • Създадено
  • Последен отговор

Както става ясно от заглавието, бих желал да обсъдим в тази тема ,така наречените "свещени" книги.

...

Няма свещени книги, защото не съществуват критерии за свято и несвято - проумейте най- сетне, че не сляпото придържане към такива книги ви прави знаещи, а разбирането на съдържанието в тях. Кое, какво, защо е написано - каква е обосновката, от какво е продиктувано, това е от значение. Това "свещено" е просто една реклама, бизнес реклама, друга стойност няма, придържайки се без разбиране, фактически се придържате към рекламата, а съдържанието остава далечно.

Кое от двете? Вашето ултимативно мнение или обсъждане?

Кое от двете? Вашето ултимативно мнение или обсъждане?

Казва се - теза - която представям.  Ако няма теза, няма тема.

Казва се - теза - която представям.  Ако няма теза, няма тема.

Тогава темата трябва да се казва "Защо няма свещени книги"

Или "Защо така наречените свещени книги, не са свещени"?  :)

...

Страхотно си го обяснил, но колко време ти отне да го напишеш? :ohmy::)

И какво, ако не я е чел?

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Или "Защо така наречените свещени книги, не са свещени"?  :)

Може и така

Но не е обяснил нищо, това по-горе е една почти абсурдна смесица на разкази, някакви, разбираеми само за автора, доводи и графоманското увлечение на автора

Темата не може да се казва така, защото искам да е свободна за всеки поглед - въпросът е още в началото: какво е свещеното на свещените книги. И представям моето разбиране.

а случайно да си чел Толтекската книга

Не - не съм.

И какво, ако не я е чел?

след като пуска цяла тема - не че не са коментирани тези "книги" в много подчертавам много от темите в раздела - е длъжен и нея да е чел

тчк

Хората обичаме да вкарваме символика във всичко, защото така ни харесва. Ако искаш вярвай, че има свещени книги, ако искаш недей.

около два часа

Темата не може да се казва така, защото искам да е свободна за всеки поглед - въпросът е още в началото: какво е свещеното на свещените книги. И представям моето разбиране.

Не - не съм.

Ами тогава не е дискусия. Вие давате ултимативни заключения накрая в стил "Не искам да бъда убеден"

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

след като пуска цяла тема - не че не са коментирани тези "книги" в много подчертавам много от темите в раздела - е длъжен и нея да е чел

тчк

в другите теми се коментират тълкуването на тези книги - в тази искам да разбера, кое аджеба им е свещеното.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Може и така

Но не е обяснил нищо, това по-горе е една почти абсурдна смесица на разкази, някакви, разбираеми само за автора, доводи и графоманското увлечение на автора

Темата е интереса, но аз така и не разбрах защо свещените книга са наречени "свещени".

Може би защото във всички тях се говори за откровения на пророци...

А може ли някой да докаже, дали наистина това което се казва в тях, е истина, а не измислици?

Как някой може да докаже, че всичко писано в тях, наистина е боговдъхновено и свещено?

тчк

Не, не мисля, че е длъжен да е чел. Може просто да му е интересно и затова да поставя такава тема.

Ти, чела ли си Библията? А Корана? А Бхагават Гита?

Ами тогава не е дискусия. Вие давате ултимативни заключения накрая в стил "Не искам да бъда убеден"

Не е въпроса аз лично да бъда убеден в нещо или някой друг - въпроса е да стане ясно, поради що тези книги се наричат свещени, нещо което аз цял живот не мога да разбера.

Темата е интереса, но аз така и не разбрах защо свещените книга са наречени "свещени".

Може би защото във всички тях се говори за откровения на пророци...

А може ли някой да докаже, дали наистина това което се казва в тях, е истина, а не измислици?

Как някой може да докаже, че всичко писано в тях, наистина е боговдъхновено и свещено?

Автора не оставя място за дискусия. Той отрича всичко без да оставя място за друго мнение.

И може би свещенността им е в това че хора вярват в тях, вярата!

Не е въпроса аз лично да бъда убеден в нещо или някой друг - въпроса е да стане ясно, поради що тези книги се наричат свещени, нещо което аз цял живот не мога да разбера.

Автора не оставя място за дискусия. Той отрича всичко без да оставя място за друго мнение.

Не, не мисля, че е длъжен да е чел. Може просто да му е интересно и затова да поставя такава тема.

Ти, чела ли си Библията? А Корана? А Бхагават Гита?

ми аз и затуй и не се изказвам нито се правя на сведуща като не съм чела нещо си

:D

Със сигурност, той с интерес очаква да се включат вярващите в тези писания, за да му отговорят на въпросите и да оборят неговата позиция.

така религиозните фанатици са ги нарекли

иначе са едни измишльотини нищо свещено няма

ама нищо

ми аз и затуй и не се изказвам нито се правя на сведуща като не съм чела нещо си

:D

Е, чакай сега де, нали има свобода на словото. И всеки има право да изказва позиция по въпросите които се поставят.

Е, чакай сега де, нали има свобода на словото. И всеки има право да изказва позиция по въпросите които се поставят.

ми да де - пита дали са свещени и аз му казвам не, не са свещени

Е толкова подробно се постарах да обясня, че хората вярват в тях, защото са свещени, а не обратно и пак не се разбра - ако не са свещени, никой няма да вярва в тях.

Е толкова подробно се постарах да обясня, че хората вярват в тях, защото са свещени, а не обратно и пак не се разбра - ако не са свещени, никой няма да вярва в тях.

Е, да, но въпросът е, кой определя дали една книга е свещена или не?

ми да де - пита дали са свещени и аз му казвам не, не са свещени

А би ли пояснила, защо според теб, не са свещени?

пич, не слагай всички под един знаменател моля

аз не попадам в тая група

еле пък за библийките - щото те много много изданийца - какви страхотии има мани мани жив да не си

пак да подчертая за някои недоразбрали - не съм чела библийките, достатъчно ми е да ви чета цитатите в тоя раздел

Е, да, но въпросът е, кой определя дали една книга е свещена или не?

Не само кой - а по какви критерии, на какъв принцип? Явно единия от принципите е, че Бог ги бил написал - обясних, защо това е ала бала за наивници. А религиите без Бог, не разбирам на какъв принцип, освен заради самата конкуренция,

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.