Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свещените книги

Featured Replies

......

А - а така, в тази работа, вече подозирам нещо свещено, ала слабо съм се интересувал от древноегипетските вярвания, там имаше някаква връзка с котките.

Та древните ръкописци, именно на светлината на свещите, са преписвали разните му там книги, апокрифи и прочие, в това число и Библията.

Има смисъл в това, което казваш, но все пак - защо само една, две книги ще да са свещ'ни, другите в онези времена на какво ще са ги писали се чудя, ако не под светлината на свещи ...... хм може би са ги писали посред бял ден сиреч открито на слънце, а тези свещ'ни книги, са писани из разни мази, посред нощ, ако е така, то защо ли?

• Отговори 113
  • Прегледи 10k
  • Създадено
  • Последен отговор

А - а така, в тази работа, вече подозирам нещо свещено, ала слабо съм се интересувал от древноегипетските вярвания, там имаше някаква връзка с котките.

ей най-после да си дойдем на думата

за свещеното и котките свещени

:)

Какво значи въобще "свещена" . Аз малко ще подскажа. Свещена(да не се бърка със "светена") е българска дума и произлиза от свещ(в случая е явно, че става въпрос за църковна, восъчна свещ, а не от парафинените осветителни или разните други предначначени за палене при романтични срещи). Та древните ръкописци, именно на светлината на свещите, са преписвали разните му там книги, апокрифи и прочие, в това число и Библията.

свят и свещен са синоними

Ама не, не така. явно не можете да асоциирате. :) Свещта е не просто материална вещ, тя е символ на светлината. На просвещението, ако щете. Това което се е преписвало под светлината на свещите, са и научни трактати и "История славянобългарска". Писмата с решенията на революционните комитети, които са организирали въстанията и въобще борбата за освобождението на България, също са писани и преписвани на светлината на свещи. На светлината на свещи по тъмни доби се е давала и клетвата на революционерите пред револвера и камата...

свят и свещен са синоними

Може би :) В определен смисъл.

Може би :) В определен смисъл.

е да де

ама не ми казвай че и онез плочки ненамерени плочки на свещ са ги дълбали че ще ти повярвам

:D

е да де

ама не ми казвай че и онез плочки ненамерени плочки на свещ са ги дълбали че ще ти повярвам

:D

Не, то "технологията" си е описана: написани с Божи пръст.(Изход 31:18) Все пак знаем че Бог има пръст, поне един :)

Недей, че си неам котка и пак се оказва, че съм у грях - ти имаш ли котка? От кой вид би ми препоръчала котка - ма така да съм баш у свещеното право?

Не, то "технологията" си е описана: написани с Божи пръст.(Изход 31:18) Все пак знаем че Бог има пръст, поне един :)

Сиреч - докоснат от Бога ще рече, ошлайфан яко.

е тва не го бях срещала

баси богохулниците изкараха Бог инвалид

Недей, че си неам котка и пак се оказва, че съм у грях - ти имаш ли котка? От кой вид би ми препоръчала котка - ма така да съм баш у свещеното право?

имам котка, ангорка

аз от 25 години все имам котки до мене

вземи си улично, от приют също става

имам котка, ангорка

аз от 25 години все имам котки до мене

вземи си улично, от приют също става

аха - да е, улично, щото твойта котка, да е по- котка от мойта котка и после "умри куче нещастно". А я кажи - как се справяш с космите, които оставя котката из жилището? В смисъл - само, заради това все още нямам котка, щото косми по дивана, косми по столовете, косми по дрехите, насякъде косми, пък не ме кефи така.

аха - да е, улично, щото твойта котка, да е по- котка от мойта котка и после "умри куче нещастно". А я кажи - как се справяш с космите, които оставя котката из жилището? В смисъл - само, заради това все още нямам котка, щото косми по дивана, косми по столовете, косми по дрехите, насякъде косми, пък не ме кефи така.

тя ми е подарък Хари Мата Хари, Бог ми я прати

всичките ми котки съм ги взимала от улицата

ми чистиш космите кво

Ъ - чистиш, че как ги чистиш, те много и постоянно, и навсякъде.

Ъ - чистиш, че как ги чистиш, те много и постоянно, и навсякъде.

глупости на търкалета

те си сменят веднъж козинката годишно още малко и косопад им изкара че имат

Къде в други свещени писания има заповеди от бог за които се твърди, че той сам ги е написал ? Може ли с примери. Пък и въобще за наличието на каквито и да е заповеди в други свещени писания. Аз не знам хиндуистките богове да са се събирали на съвещание и да са спускали такива на индианц...На индийците и на другите нации, които тази религия обхваща..

Може да се твърдят много неща, но Библията е писана от много писари в продължение на много години.

И освен тези всеизвестни Десет Божи заповеди, в нея има още над шестстотин заповеди / закони.

В Месопотамия още преди четири хиляди години били съставяни исторически, религиозни, правни, научни и литературни текстове. Там имало много школи за писари и един от предметите, изучавани в тях, бил точно преписване на различни текстове. Съвременните учени установяват само несъществени промени във вавилонските текстове, преписвани многократно в продължение на хиляда или повече години.

Но тази професия не се срещала само в Месопотамия. В „Оксфордска енциклопедия на археологията в Близкия изток“ се казва: „Вавилонският писар от средата на второто хилядолетие пр.н.е. вероятно бил запознат със способите на работа във всеки един център на писарска дейност в Месопотамия, Сирия, Ханаан и дори Египет.“*

Писарската професия била високо уважавана в Египет по времето на Моисей. Писарите непрекъснато преписвали различни литературни трудове. Това се вижда от изображенията в египетски гробници отпреди повече от четири хиляди години. В гореспоменатата енциклопедия се казва относно древните писари от този период: „През второто хилядолетие пр.н.е. те вече били преписали и събрали много произведения, описващи великите цивилизации на Месопотамия и Египет, и били установили редица правила за професионалните писари.“

Сред тези установени правила било изискването за правене на колофони, или приписки към основния текст, в които се упоменавало името на писаря и на собственика на табличката, датата, източникът, от който бил преписан текстът, броят редове и т.н. Често преписвачът добавял: „Записано и проверено според оригинала.“ Тези подробности показват, че древните писари били загрижени за точността на преписите.

А много преди да бъде написана Библията, са дадени едни други закони, които много си приличат с библейските - Законите на Ману:

Така наречените „Закони на Ману" представляват един от най-важните древноиндийски сборници от закони (кодекси). Като техен автор в брахманското предание се сочи Ману, който се смятал за митически прародител на хората.

http://istorianasveta.eu/pages/posts/iz-zakonite-na-manu-141.php

До колкото е ясно що е това "книга" , следва да уточним що е това "свещен" .

(тук имаше предположение , че произтича от свещи :)

Ето какво намерих в тълковните речници из Нет-а :   

"....свещѐн

Значение на думата свещен

свещена, свещено, мн. свещени, прил. Свет. Свещена книга. Свещени одежди. Свещена родина. Свещени мечти. 
 Свещена простота. Възклицание, когато се върши нещо много наивно от незнание....."

Т.е. нищо ! :)

Според мен "свещен" е определение за принадлежност към религия , включително "свещена простота" и "свещени мечти".

За това този вид книги са свещени - представляват религиозен атрибут .

Такива каквито са кръста , плащеницата , кандилото....и т.н. , това им е свещеното , а не че са писани от Бог !

По същият начин може да се каже , че "Теория на Относителността" на Айнщайн е свещена за физиците книга ......за сега !  :)

При това не мога да се въздържа да не посоча разбирането си за релациите знание-вяра и наука-религия.

( който му се чете , да заповяда ! :) ) : 

https://www.kaldata.com/forums/topic/161444-%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%82%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D1%96%D1%96/?view=findpost&p=3026121

https://www.kaldata.com/forums/topic/228679-%D0%B1%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5/?view=findpost&p=2996234  

https://www.kaldata.com/forums/topic/233600-%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B8%D0%B4/?view=findpost&p=2971314

https://www.kaldata.com/forums/topic/161444-%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%82%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D1%96%D1%96/?view=findpost&p=3025051

......и др..

П.П. В темата някак си лековато се пропуска от будисти , християни и мусулмани , "писаното в свещените книги" на камък в Шумер и Акад (най-древното известно) , на тяхното клинописно писмо , доста време преди индийските писмена...за тези в християнството и мусулманството да не говорим.....

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%81%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%8F

Кой знае защо пък за древен Египет никак не се отваря дума :

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B5%D0%BD_%D0%95%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%82 

Вероятно защото тяхното писмо никак "не се чете"....

При всичко това християнството , а после и мусулманството как Ви се виждат ?  :)

Съвсем кратък цитат :

" ...В края на палеолит (1000 000-1500 000 г. пр. Хр.) а пустинният климат на Северна Африка започва да става все по-горещ и сух, принуждавайки хората от регионе да се концентрират в долината на Нил. С установяването там на ловците-събирачи през средния плейстоцен (1,806,000 - 11,500пр.хр.) преди около 120 хиляди години Нил се превръща в гръбнака на Египет...." 

За американските цивилизации пък почти нищо.....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

глупости на търкалета

те си сменят веднъж козинката годишно още малко и косопад им изкара че имат

Ей го на какво се получава м/у този, който има котка и този, който няма котка - свещената работа не е майтап работа. Сигурна ли си, че само когато си сменят козината от тях пада козина - и само веднъж годишно ли е това?

По същият начин може да се каже , че "Теория на Относителността" на Айнщайн е свещена за физиците книга ......за сега !  :)

Аз мислех да направя тази аналогия, но за да покажа друго.

Ясно е, че в даден исторически период на един или друг народ, са се раждали и по- особени, природно мъдри хора - такива, като мен примерно, като вас.

И тези хора, като всички хора са казвали и правили еди какви си неща, но се различавали драстично от останалите, та онези, които са оставали дълбоко впечатлени от тези природно мъдри хора, са се опитали да запазят информацията за казаното и стореното от тях. Но в онези времена са имали доста препятствия за тази цел и примерно да речем ТО - да приемем за експеримента, че Айнщайн е живял преди 50 века и открива пак това, което е открил. Казват, че когато Айнщайн публикувал теориите си, години наред едва шепа хора изобщо са успявали да ги разберат.

Та нека помислим - Айнщайн преди 50 века, същите теории и едва има- няма десетина човека вдяват за какво иде реч. Как ще запазят информацията - ще се опитат в/у камък. Но с времето поради особеноста на тези теории е буквално невероятно и невъзможно да се запази автентичния им вид, баш онова, което в действителност са. Те няма начин да не бъдат поне малко изопачени, сбъркани и претълкувани погрешно,  именно поради носителите на информация - камъни. Факт е, че по- голямата част от информацията в религиите, всъщност се е предавала устно, а не в писмен вид, ясно е защо. Така постепенно с наслагвания на още и още грешки, се стига до един хаос - този хаос бива определен като "свещена книга". Къде се явява проблема - тъкмо в тази "свещеност", с която още първите хора, онези които са си хортували с Айнщайн, са се опитали един вид да канонизират тази информация т.е. да запазят автентичния й вид, да остане ненакърнена, но това така или инак е неизбежно, поради условията на времето, в което са живяли.

И сега днешния човек казва така - книгата е свещена, защото е автентична, всичко написано в нея е стопроцентово вярно,самата истина, на нея се осланяме. И тази книга се превръща в абсолютен авторитет, който не подлежи на критика, не можеш да критикуваш, защото ще вземеш да объркаш хаоса :Д - в това е съществената разлика. ТО може да бъде критикувана, както и всяка една научна теория - всичко в науката е открито за критика, но и каквото се знае в науката, наистина се знае т.е. самата информация не е претълкувана. Докато свещената книга не можеш да я критикуваш - това "свещено" става авторитарно, за самите вярващи в книгата, тя е абсолютния ментор и самите те, да оставим другите, самите те, не смеят да я критикуват, защото ако нещо излезе невярно, то значи е възможно и други неща да се окажат неверни, а по този начин се накърнява "свещеноста" на книгата, нейната достоверност. И така - дори вярващия да прозре една или друга неистина в книгиата, той не може да я надмогне, не може да я приеме, опитва се да заглуши гласът на съмнението в себе си, защото инак какъв вярващ ще е, ако се съмнява. Тази е разликата - за науката единствения авторитет е истината, няма този, няма онзи, ако нещо е истина, значи е истина и ако истината отхвърля цялата ТО на Айнщайн, науката ще отхвърли ТО и толкоз, ич няма и да се церемони. Докато при религията не е така, само заради едното "свещено" - ако на свещените книги се гледаше точно, като на книги, можем да кажем, като на философски или енциклопедични, или да речем, като на документалистика, всичко друго само не и "свещени", то вярващите щяха да са значително по- спокойни и нещо повече, уверени в самите себе си, в собствените си възможности.

Не може книгата да стои над човека - то от там иде, че била написана от Бог, щото някак да бъде поставена над човека. А понеже всяка една книга е писана от човек, то е ясно, че няма как книгата да бъде над човека. Книгата не може и не е редно да бъде над човека, нито над истината - но тази думичка "свещено" точно това прави, щом е свещено, значи е над човешкото същество, че как да е по- друг начин, та нали иде от Бога, това слово е Божие, а не човешко. Ами не, не е - човешко си е, баш човешко, основата са едни природни мъдри глупаци, такива като мен, като вас.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Ей го на какво се получава м/у този, който има котка и този, който няма котка - свещената работа не е майтап работа. Сигурна ли си, че само когато си сменят козината от тях пада козина - и само веднъж годишно ли е това?

Аз мислех да направя тази аналогия, но за да покажа друго.

Ясно е, че в даден исторически период на един или друг народ, са се раждали и по- особени, природно мъдри хора - такива, като мен примерно, като вас.

И тези хора, като всички хора са казвали и правили еди какви си неща, но се различавали драстично от останалите, та онези, които са оставали дълбоко впечатлени от тези природно мъдри хора, са се опитали да запазят информацията за казаното и стореното от тях. Но в онези времена са имали доста препятствия за тази цел и примерно да речем ТО - да приемем за експеримента, че Айнщайн е живял преди 50 века и открива пак това, което е открил. Казват, че когато Айнщайн публикувал теориите си, години наред едва шепа хора изобщо са успявали да ги разберат.

...

След горните ти думи ще е много нахално да се наречеш мъдър. Ако беше мъдър (а ти не си) щеше да съобразиш че базата от знания преди 50 века не би дала възможност да се създаде подобна теория

След горните ти думи ще е много нахално да се наречеш мъдър. Ако беше мъдър (а ти не си) щеше да съобразиш че базата от знания преди 50 века не би дала възможност да се създаде подобна теория

А ти не знаеш, какво е хипотеза така ли? И аз какво да направя - да ти преподавам уроци за първокласници ли сега?!

Редактирано от sound (преглед на промените)

А ти не знаеш, какво е хипотеза така ли? И аз какво да направя - да ти преподавам уроци за първокласници ли сега?!

Моля те, спри. Разваляш още повече доброто ми впечатление че имаш разум и можеш да мислиш. Обмисли това, което цитирах и коментирах. Но му отдели няколко часа и ще разбереш колко абсурдна е идеята ти

Моля те, спри. Разваляш още повече доброто ми впечатление че имаш разум и можеш да мислиш. Обмисли това, което цитирах и коментирах. Но му отдели няколко часа и ще разбереш колко абсурдна е идеята ти

Не - ти се опитай да спреш да бълбукаш без да мислиш.

само за информация  относно Библията!Светото писание е сборник от свещени книги,това е  паметник на историята на човечеството от начало до край! Старият Завет полага основите за учението и събитията, които се намират в Новия Завет. Библията е прогресивно откровение! Без Стария Завет нямаше да разберем защо идва този Месия  и нямаше да можем да идентифицираме Исус от Назарет като Месията чрез многото подробни пророчества, които бяха дадени за Него, а те са над 250!!!например Неговото родно място , начина, по който умира , Неговото възкресение  и много други подробности за Неговото служение!Евангелията в Новия Завет и Деянията на апостолите разказват за много изпълнения на пророчества, които бяха записани в Стария Завет стотици години преди това. В обстоятелствата на раждането, живота, чудесата, смъртта и възкресението на Исус, които са разказани в Евангелията, намираме изпълнението на Старозаветните пророчества, които се отнасят за първото идване на Месията. Тези подробности потвърждават твърденията на Исус, че е обещания Христос.Евангелията предават предимно живота на Исус, а посланията интерпретират Неговия живот и как ние трябва да откликнем на това, което Той е направил.Библията е написана от пророците!тази важна дейност се извършва под ръководството на Светия Дух!иначе няма как човек и при това евреин живял в 13-14 век преди Христа в каменната епоха,да има такива познания за света!особенно пък Данаил,който и писал за Рим,Византия и бъдеща Европа вече забравих колко год.преди да е създаден Рим,той видя неговия край!

А защо месията не е дошъл по- рано? Или пък по- късно? И защо точно сред юдеите, след като така или инак е ясно, че няма да го разпознаят? Защо Бог им е дал стария завет точно на тях, уж тъкмо те да го разпознаят, пък всъщност никаква не успяват да я свършат? И всъщност - в пророчествата не се говори за първо и второ идване на месията, това "второ пришествие" фактически е работа на учениците на Исус.

Не може книгата да стои над човека - то от там иде, че била написана от Бог, щото някак да бъде поставена над човека. А понеже всяка една книга е писана от човек, то е ясно, че няма как книгата да бъде над човека.

Хората книги създадоха, книгите хора изядоха.

На някои хилядите години преди Христос (и не само) , покрай ушите им минават ..... :)

За милионите години (милиони години в които 10000 са нищо !) населени с динозаври да не говорим !

Че ние човеците се помним само от има-няма някакви си никакви 5000-6000 години , но претенциите ни са даже за еони....... :)

А в тези милиони години , нищо чудно да е имало и още 5-6 цивилизации , от които нищо не е останало по разни космически причини да кажем....... 

Различен смисъл се влага в думата "свещен". Често го бъркат с "дадено от Бог" , а това е различно !

Свещените книги са дадени от човек , та да му служат в собствена угода и да осветляват пътищата му неведоми , и на другите човеци след него изобщо .....т.е. обикновено религиозни , споделени мисли и практика за света в който живеем ......история примесена с измислици.

Научните такива отдавна са изоставени и забравени защото отдавна не са такива.

Алхимията  да кажем (примесена и с религия!) като откровени глупости....

Днес и от олово става злато , само дето не си струва да се прави !

Виж , диаманти от въглища правят ! :)

По същият начин следва да се замислим и за религията !

За обратното твърдение (книги дадени от Бог) няма никакво доказателство !

Само богато въображение и празни , хорски приказки.... :)

На вярващите фанатици им е трудно да направят разликата.

Не могат и поради това не искат !

...става дума както за религия , така и за наука!!! ....  :)  

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

На някои хилядите години преди Христос (и не само) , покрай ушите им минават ..... :)

Че ние човеците се помним само от има-няма някакви си никакви 5000-6000 години , но претенциите ни са даже за еони....... :)

Свещените книги са дадени от човек , та да му служат в собствена угода и да осветляват пътищата му неведоми

Много ми хареса това разсъждение - колко хора си дават сметка, че не само пътищата Божи са неведоми, а и пътищата човешки. Кой може да каже, какво ше бъде след хиляда години или примерно след десет хиляди години, кой може да каже изобщо, какво ще е бъдещето на човечеството, дали въобще ще успеем да се развием толкова, че да населим друга планета, реално погледнато към момента е много по- вероятно човечеството да намери края си на тази малка и чудна планетка - кой може да каже, в най- добрия случай, можем само да предполагаме, повече от това как да разбере човек?! Но никоя религия не проповядва - неведоми са пътищата човешки. В никоя свещена книга не пише - неведоми са пътищата човешки. Само Божиите били неведоми - нищо, че най- напред самия Бог нещо не се види, никой не отчита това, никой не отчита, че човеците поне сме видими и въпреки това, нашия общ път е неведом, а да не говорим, че дори пътя на индивида е неведом, кой може да каже, кога точно ще напусне този свят или какво ще го бъде след една година?!

Тези свещени книги ..... уж да помагат, а се оказва, че изяждат човека, както сподели A. com - Бог та Бог, па човека кучета/ книгите го яли. Винаги ми е било интересно - как аджеба изобщо са се пръкнали тези свещени книги, какъв е мотива, историята зад цялата тази интрига. Според мен тъкмо Ведите разкриват това - може би наистина са най- древната книга на света, така или инак, никой не може да посочи тяхното начало, винаги са съществували по земите на днешна Индия и никой не може да даде поне някаква относителна датировка, може би са на пет хиляди години, може би на десет хиляди, а може би са още по- стари, никой не знае. В Ригведа, която се счита за най- свещената част от Ведите, има един интересен пасаж, сега не ми се търси, та да цитирам дословно, но смисъла на твърдението е следното - кой ли е създал света, не знаем дали изобщо някой го е създал или не, и като че ли няма начин да се разбере кой го е създал и дали изобщо някой го е създал, може би съществува вечно, Разбирате ли, това не е просто въпрос, това е твърдение и може би единственото автентично твърдение в цялата Ригведа. Какво имам предвид.

Да си представим, че се раждаме на един отдалечен от целия свят остров, сред някакво много примитивно племе, пещерняци, които са много, много примитивни и никога не са се замисляли за нещо друго, освен прехраната и оцеляването си - все едно баш животни, само се хранят и възпроизвеждат, нищо друго. Но вие поради естествения ход на еволюцията, някак си развивате по- буден интелект, отличавате се драстично от вашето племе, просто се раждате по- умни и замислете се сега - поглеждате към небето и тези звезди ... просто си представете, за първи път, фактически би трябвало всеки човек в ранната си детска възраст да е преживявал това, когато се раздвижи интелекта .... тези звезди, толкова много, небосвода е така красив и по един съвсем естествен начин възниква въпроса, защо, кой ги е създал, толкова много дървета, толкова много цветя, кой продължава да създава всичко това, кой ги рисува, изгревът, залезът, песента на морските вълни, всичко бил екстатично, вълнуващо, една приказна земя. Това не е просто въпрос, това е твърдение - умът се учудва - това е твърдение за преживяването вътре в теб.  Та такива хора - невинни, не ги наричайте невежи, защото ще сбъркате, наречете ги невинни, простовати, обикновени, естествени - такива са били хората казали тези думи в Ригведа: не знаем защо съществува тази реалност, кой я е създал и дали изобщо някой я е създал. Теологът в този момент, все още не се бил появил, но след като веднъж попитаме "кой е създал света", няма да чакаме дълго, съвсем скоро ще се появи и човека с отговора, възникне ли един път въпрос, ще се намери и кой да отговори, най- хитрия сред нас ще го предложи, ще каже "вие не знаете, но аз знам". И моментално ще ни стане началник, превръща се в мъдрец, аватар, месия, пророк, равин, защото той знае - а ние не. 

По- късно жреците осъждат това твърдение в Ригведа, наричайки я Насдия сутра, което означава отрицателната сутра - наименованието най- вероятно е било дадено именно от хората, които претендирали, че знаят, но хората, които са повдигнали тези въпроси са били по-невинни, не са били лукави, не са си правили тънки сметки, те просто заявили, че не знаят, че изпитват някаква вътрешна необходимост, да има обяснение на всичко това, което е. Такова е естеството на интелекта, че да потърси обяснение - ако няма ум, няма въпроси, няма и отговори, интелекта вижда, че всичко има начало, има и край, вижда причинно- следствени връзки, така че би следвало, за всичко да има причина, да има някакъв смисъл в цялата тази работа. И така, всички въпроси в крайна сметка се свеждат до Бог - а Бог не е лесен въпрос, фактически сам по себе си, това е напълно автентичен въпрос, ако не си го научил от други, ако не ти го е дал някой назаем, то непременно ще попиташ "кой започна всичко това", всички тези въпроси за смисъл, мотив, начало, край, предназначение, те са съвсем естествен психологически феномен и хитрия жрец се възползва от ситуацията на простодушния човек "вие не знаете, но аз знам - Бог е създал света", тези хитри хора изобретили Бог., измислили една лъжа, най- голямата лъжа измисляна някога в историята на човечеството. А понеже Бог е лъжа се завъртяло колелото на лъжите, защото въпросите почнали - кой е този Бог, къде живее, защо създава - и поради това те трябвало да измислят още лъжи: Бог е всемогъщ, всевластен и може да направи всичко, намира се навсякъде и всякога. А щом всезнаещия, всемогъщ, присъстващ навсякъде Бог е наличен, няма защо да се тревожите за предназначението - Той има грижата за всичко. Той ни е създал - ето го утешението, имаш на разположение някой, който винаги ще помага, ако имаш нужда, така че няма за какво да се притесняваш, просто слушай какво ти казва пророка. Хитро нали - Бог е на наша страна, Той е нашия небесен татко, който е най- голямата работа, тъй като може и знае всичко, така че какво има да го мислиш повече, просто слушай пророка.Така, че можеш да искаш всичко, НО ако вярваш абсолютно в тази работа - виждате ли номера, всичко се навързва просто идеално. Ако не можеш да се опираш на Бог, ако нямаш никаква връзка с Него, значи за какво тогава да го слушаш този пророк и какво ще те интересува Бога, но разбира се, ти си негово чадо, ала понеже си малко тъп, не можеш да разбереш като как стоят нещата, благодарение на пророка биваш осведомен каква е цялата работа и той ти казва - трябва да вярваш напълно, можеш да искаш всичко и всичко ще получиш, но трябва да повярваш безусловно. А това е просто невъзможно, тъй като няма вяра без съмнения - осигурено ти е всичко, нямаш грижи нали, можеш още сега да си поприказваш с Бога, но ако молитвата ти не бъде чута, ще знаеш защо и това не е заради самия Бог,  а защото ти не вярваш абсолютно, таиш някакво съмнение в себе си, там зад ъгъла, а ти познаваш съмнението и за това се проваляш., Какво да направиш тогава - натегай още: редовно на църква, всеки ден чети свещената книга, слушай свещеника, изпълнявай плътно неговите нареждания и т.н.

И така още в самото си начало, човечеството започва да развива лъжите - погледнете целия свят: обществото ни, социалната структура, политиката, съдебната зала, църквата, икономиката, всичко е затънало в спекула и измамничество, защото още в началото се акцентирало на вярата в лъжите, а не на осъзнатостта и откритото отношение. Някой по- горе бе казал, че тези свещени книги трябва да са работа на дявола - не, не е работа на дявола, защото и такъв няма, цялата работа е скалъпена от хитреците, от онези, които ламтят за власт, които са обзети от манията да контролират другите.

Винаги ми е било интересно - как аджеба изобщо са се пръкнали тези свещени книги, какъв е мотива, историята зад цялата тази интрига.
Интрига мда, а кой забърква интригите - оня рогатия.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.