Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свещените книги

Featured Replies

Бог никакви книги не е написал.

Всеки от нас си пише във всеки един живот неговата Книга на живота.

И ако може да се нарече свещена - да, такава е.

Защото е писана с Душата и с уроците, които сме научили.

Всъщност е още по- особено - казва се, че  Ведите са били, преди светът да е бил и не само това, но и самия свят съществува, заради Ведите. И ей такива разни .....

кой от всички светове, те са много светове

земен, кристален...

• Отговори 113
  • Прегледи 10k
  • Създадено
  • Последен отговор

Всъщност е още по- особено - казва се, че  Ведите са били, преди светът да е бил и не само това, но и самия свят съществува, заради Ведите. И ей такива разни .....

Изглежда като оригиналния вариант на "в началото бе словото". Иначе казано, словото(не е казано "писаното" слово, явно се има предвид преди писмеността да бъде изобретена) е предшествувало Бог. 

Ти заради това ли участваш във форума - да казваш на хората какво трябва да четат и как да мислят?!

п.п. апропо - до сега съм забелязал, че който не скача с теб е червен.

за съжаление не затова,и аз искам да чуя нещо ново,да прочета или науча,което незнам да питам,но за съжаление няма такава тема!всеки се зъби на другия,задава въпроси не заради отговора а да се заяжда!защо!ако се видиме очи в очи така ли ще се дърляме?

за съжаление не затова,и аз искам да чуя нещо ново,да прочета или науча,което незнам да питам,но за съжаление няма такава тема!всеки се зъби на другия,задава въпроси не заради отговора а да се заяжда!защо!ако се видиме очи в очи така ли ще се дърляме?

Предполагам се интересуваш от специфични за християнството въпроси - имаме няколко християнски форума в България, в които участват включително и свещеници, така че се очаква, че там ще намериш отговори на такива въпроси.

Колкото до мен, виждам колко много неща се объркват, защото са объркани от самото начало, в самата основа на всички религии има нещо гнило - погледни целия свят на какво прилича, това не е никаква работа на дявола и не разчитам на Бог, че ще дойде и ще оправи положението. Вярвам в хората, вярвам в техните способности и вярвам, че от нас си зависи, какъв ще бъде този свят. А в този свят и в съзнанието на хората са се вкоренили пет шест книги, които наричаме свещени - тези книги за мен е очевидно, че са станали авторитарни, отричането на каквото и да е било от тях, се приема от последователите им, много остро и съвсем неджентълменско, което сериозно контрастира с ненасилническите им намерения.  Поради това, аз най- напред искам да разгледам, какво им е свещеното на тези книги, дали наистина са писани от Бог, дали наистина са Божието слово, дали наистина са боговдъхновени и онези религии, които пък отричат Бог, на какво основание наричат своите книги свещени. Това е целта на тази тема - да се излиза с аргументация: си вярвам в каквото искам .... как да кажа .... нали.

Ти, като християнин - предполагам си християнин - кажи какво разбираш под свещена книга и защо свещената книга за теб е Библията? Какво толкова ще стане не разбирам?

Ммм, кои други религии отричат Бог. Доколкото знам, дори юдейския Бог не е отрекъл че има други богове, а е заповядал: "Да нямаш други богове освен мен". Т.е забранил е на племето си(юдеите) да вярват и да се покланят на другите богове(и идолите им).  Това дори не е заповед въобще към християните, защото по него време още Христос не е излязал на сцената, камо ли да е било възникнало християнството.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

"Да нямаш други богове освен мен".

това може да го каже само и единствено оня рогатия

има нещо гнило

ами ако ти си гнилия,виждаш го ,но не го разбираш?само ти ли разбираш всичко?питаше какво е грях!колко от тия неща ще разпознаеш в себе си!?-

29 изпълнени с всякакъв вид неправда, нечестие, лакомство, омраза; пълни със завист, убийство, крамола, измама и злоба; space.gif 30 шепотници, клеветници, богоненавистници, нахални, горделиви, самохвалци, измислители на злини, непокорни на родителите си, space.gif 31 безразсъдни, вероломни, без семейна обич, немилостиви; space.gif 32 които, при все че знаят Божията справедлива присъда, че тия, които вършат такива работи, заслужават смърт, не само ги вършат, но и одобряват ония, които ги вършат.

Ммм, кои други религии отричат Бог.

Е аз визирах джайнизма и будизма, тъй като и Махавира, и Буда, са били категорични по този въпрос - инак знам ли, сигурно има още школи, даосите мисля, че пак отричат Бог, но не съм сигурен, тъй като съм се интересувал само от Лао Дзъ, а него човек е трудно да го хване в крачка, какво отрича и какво потвърждава.

ия, които вършат такива работи, заслужават смърт

Е добре де човек - цитираш ми "заслужават смърт" и ме питаш, дали гнилия съм аз. Ами поне да беше спестил, кой заслужава и кой не смърт, като си ме питал - в себе си разпознавам, че за тези неща, никой не заслужава смърт.

Е аз визирах джайнизма и будизма, тъй като и Махавира, и Буда, са били категорични по този въпрос - инак знам ли, сигурно има още школи, даосите мисля, че пак отричат Бог, но не съм сигурен, тъй като съм се интересувал само от Лао Дзъ, а него човек е трудно да го хване в крачка, какво отрича и какво потвърждава.

Будизма не е религия, а е учение. Другото не го знам въобще какво е.

Будизма не е религия, а е учение. Другото не го знам въобще какво е.

Ма сигурно - и кои са десетте разлики?

ами ако ти си гнилия,виждаш го ,но не го разбираш?само ти ли разбираш всичко?питаше какво е грях!колко от тия неща ще разпознаеш в себе си!?-

29 изпълнени с всякакъв вид неправда, нечестие, лакомство, омраза; пълни със завист, убийство, крамола, измама и злоба; space.gif 30 шепотници, клеветници, богоненавистници, нахални, горделиви, самохвалци, измислители на злини, непокорни на родителите си, space.gif 31 безразсъдни, вероломни, без семейна обич, немилостиви; space.gif 32 които, при все че знаят Божията справедлива присъда, че тия, които вършат такива работи, заслужават смърт, не само ги вършат, но и одобряват ония, които ги вършат.

айде почна се с хоръра

Книгите свързани с Будизма не са свещени :D

Да бе да, не са за теб. Я питай Скепсис, кои са най-свещените книги. :(

айде почна се с хоръра

:lol6:

7. женуря, които всякога се учат и никога не могат да стигнат до познание на истината. :tongue2:

:ohmy:

въх въх и туй ли пише

Не е въпроса аз лично да бъда убеден в нещо или някой друг - въпроса е да стане ясно, поради що тези книги се наричат свещени, нещо което аз цял живот не мога да разбера.

Поради мъдростта в тях. Универсална в много отношения.

Буда не е отричал Ведите. Мога да приведа и съм го правила вече тук, много цитати от будистките писания в тази връзка.

Е точно това е историята на Ведите - не са писани от човек, а от Бог.

Така ли? Кой от всичките?  :D

Така…дай сега цитат.

да си жив и здрав!ако някога живота ни срещне ще черпя по бира!

Не разбирам дали е ирония, ма все тая - на бира не отказвам, само внимавай, щото връщам две. :Д

Поради мъдростта в тях. Универсална в много отношения.

Буда не е отричал Ведите. Мога да приведа и съм го правила вече тук, много цитати от будистките писания в тази връзка.

Така ли? Кой от всичките?  :D

Така…дай сега цитат.

Универсална мъдрост - това е много силно изказване и иска сериозна подкрепа.

Буда няма как да не отрече Ведите - твърде насилнически са, а и в доста отношения се оказват препятствие пред това, което е искал да сподели. Единствено Упанишадите не е отричал - те са наистина по- сдържани.

А кой от всичките и самите индуси не знаят - как да знам аз. От цитат нямам нужда - сат юга е самото начало на времето и по- точно времето е иманенто включено в Санатан Дхарма. От тук насетне просто питаш за произхода на Ведите някой индус и гледай въображение.

Редактирано от sound (преглед на промените)

Не разбирам дали е ирония, ма все тая - на бира не отказвам, само внимавай, щото връщам две. :Д

Универсална мъдрост - това е много силно изказване и иска сериозна подкрепа.

Буда няма как да не отрече Ведите - твърде насилнически са, а и в доста отношения се оказват препятствие пред това, което е искал да сподели. Единствено Упанишадите не е отричал - те са наистина по- сдържани.

А кой от всичките и самите индуси не знаят - как да знам аз. От цитат нямам нужда - сат юга е самото начало на времето и по- точно времето е иманенто включено в Санатан Дхарма. От тук насетне просто питаш за произхода на Ведите някой индус и гледай въображение.

Мхм, къде ли би бил Буда без Ведите? Ти сега му сложи в устата, че ги бил отричал. Това не е вярно твърдение.

Интересно, че и всички будисти припяват Ом, нали? То да беше само това…

Със Скепсиса сме спорили много в тази връзка, ако искаш ползвахй търсачката, че не ми се повтаря. 

......

И ти защо изобщо смяташ, че омкането идва от Ведите? Буда без буда щеше да е до никъде - а ведите са без значение, всъщност тъкмо ведите са го забавили. Единствения начин, за да не отрече Ведите, това е бил да създаде нова ведическа школа и то лично той да я създаде - Буда прави нещо наистина радикално и не случайно, родната страна на будизма, в даден период губи/ изпъжда будизма. За това и вече е станало обичайно, когато се говори за будизма да се визира Тибет, а не Индия.

Да се отцепи отделна тема за "Оммм"-кането и разните други гласни и инструментални похвати(в  служенията на различните религии) за зомбиране на раята.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Да се отцепи отделна тема за "Оммм"-кането и разните други гласни и инструментални похвати(в  служенията на различните религии) за зомбиране на раята.

нямаш си друга работа ей сега ще омнат темата

пупу

Нека не бъдем толкова радикални - омкането в действителност може да бъде много полезно в някои ситуации, примерно при безсъние много помага. Ала самото то с нищо не ми навява мисълта, че една книга е свещена. Звуците влияят по най- различен начин на хората - за това и слушаме музика в крайна сметка. Но то това си е научно доказано и е просто въпрос на време да се проведат по- задълбочени изследвания в областта, даже имам някакъв смътен спомен, че се провеждаха експерименти с музика в/у бебета, докато са още в утробата. Така или инак един ден това знание ще бъде проучено, изяснено в подробности и евентално прилагано - да речем, че се изведе от психологията, можем ли да кажем, че бъдещите книги описващи и обясняващи влиянието на звука в/у човека, ще са свещени? Това ще бъде просто неуместно, като онази божествена частица, дето учените се счупиха да обясняват, че няма никаква божественост в някаква си частица, ама а де.

Има примерно един суфи мистик, който е много известен - Руми, вероятно повечето сред вас са го чували. Та какво, що, човека станал поет в даден момент от живота си и всички тези стихове, които е споделил, казва че са боговдъхновени, но интересно как така, никой не е обявил стихосбирките му за свещени, явно сам той не е допуснал това или другото, което си мисля е, че стиховете му са наистина твърде добре написани, за да бъдат вкарани в категорията на такива третокачествени книги, като свещените, все пак в стиховете му няма такива неща, като "убий неверника" и може би някак не си пасват с контекста на Божието слово.

Нека не бъдем толкова радикални - омкането в действителност може да бъде много полезно в някои ситуации, примерно при безсъние много помага. Ала самото то с нищо не ми навява мисълта, че една книга е свещена. Звуците влияят по най- различен начин на хората - за това и слушаме музика в крайна сметка. Но то това си е научно доказано и е просто въпрос на време да се проведат по- задълбочени изследвания в областта, даже имам някакъв смътен спомен, че се провеждаха експерименти с музика в/у бебета, докато са още в утробата.

мАни ги тез бебета

учените са доказали че котка трябва да има във всеки дом - защото мъркането е полезно

kotka.jpg

http://30dumi.eu/archives/70543

Броенето на офффтопи....на овце също, питай модераторите :) 

Какво значи въобще "свещена" . Аз малко ще подскажа. Свещена(да не се бърка със "светена") е българска дума и произлиза от свещ(в случая е явно, че става въпрос за църковна, восъчна свещ, а не от парафинените осветителни или разните други предначначени за палене при романтични срещи). Та древните ръкописци, именно на светлината на свещите, са преписвали разните му там книги, апокрифи и прочие, в това число и Библията.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.