Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Начинаещ: въпрос за кръстовище със знак за предимство

Featured Replies

Здравейте имам въпрос за кръстовище със знак за предимство:

ето снимка на кръстовището:

7935339t.jpg

При тази ситуация пропускам камиона, защото той се намира на пътя с предимство или защото е от дясната ми страна?

Според мен го пропускам, защото се намира на пътя с предимство, но нали правилото за дясно стоящия важи само когато няма знаци?

Може ли някой да ми обясни подробно, благодаря много. :)

• Отговори 63
  • Прегледи 37,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Би трябвало, тези неща да ти ги обясни инструктора, а не в форумите да търсиш информация. Нали имаш правилник, сядаш си на г*за и почваш да го четеш ;)

П.п. Мисля, че трябва да го пропуснеш.

Редактирано от Малкия стар войник (преглед на промените)

Пропускаш го, защото е на пътя с предимство (като теб) И е от дясната ти страна. 

П.С. Дали и аз не съм за проверовъчен? :)

• Автор

Би трябвало, тези неща да ти ги обясни инструктора, а не в форумите да търсиш информация. Нали имаш правилник, сядаш си на г*за и почваш да го четеш ;)

П.п. Мисля, че трябва да го пропуснеш.

Все още не съм почнал курсовете!

Пътя с предимство не е ли само надясно?

Редактирано от Spaider (преглед на промените)

"правилото за дясно стоящия важи само когато няма знаци?"

Ако при горепосочената ситуация вместо знака за предимство беше поставен този знак

post-224854-0-09399000-1424466757_thumb., пак трябва да пропуснеш този отдясно, така че правилото не важи само когато няма знаци.

Редактирано от embolado (преглед на промените)

• Автор

За теб да. За него пътя с предимство е само наляво. 

Доста съм объркан. Значи ако продължа направо съм без предимство? Само ако завивам надясно съм с предимство?

Доста съм объркан. Значи ако продължа направо съм без предимство? Само ако завивам надясно съм с предимство?

С предимство си само за лявостоящия, ако има такъв. В случая го приемай за най-обикновено кръстовище, тоя знак не ти влияе по абсолютно никакъв начин. Пропускаш дясностоящия и правиш каквото искаш. Това е
  • Автор

С предимство си само за лявостоящия, ако има такъв. В случая го приемай за най-обикновено кръстовище, тоя знак не ти влияе по абсолютно никакъв начин. Пропускаш дясностоящия и правиш каквото искаш. Това е

Да.

Ясно.

Благодаря на всички за търпението и отделеното време за въпроса ми. 

Лека вечер.

Редактирано от Spaider (преглед на промените)

НЕ!

Пишете глупости и обърквате момчето.

В тази ситуация:

Камиона го пропускаш винаги, без значение той на къде отива или ти.

Всички други пропускат теб, без значение дали завиваш наляво, надясно или продължаваш напред.

Правилото за дясностоящия важи при равнозначни пътища. В случая предимство пред останалите имате ти и камиона. Т.е. вие с него имате равно предимство, нищо че е повече отколкото на останалите участници. След като с камиона сте равни по предимство, гледате правило на дясностоящия.

Редактирано от badsector (преглед на промените)

Тъй като и аз, преди 2-3 седмици, изкарах листовките да ти споделя малко личен опит.

Листовки решаваш в avtoizpit.com, защото на изпита, ако си на таблет, ще ти се падне листовка от този сайт.

Отделно решаваш листовки в shofior.com, но в режим Обучение. Този режим ти обяснява подробно какво и защо трябва да се случи при всяка показана ситуация.

Целия конспект с въпроси за изпита се намира тук: http://www.rta.government.bg/index.php?page=testovevodachi

Четеш въпросите, виждаш верните отговори и си обясняваш защо верните отговори са верни.

Прочети и ЗДП няколко пъти. На пазара има поне два ЗДП, от различни издателства. Аз ги имам и двата. Единия е само суха материя с приложение, което включва всички знаци и пътната маркировка. Другият пак си е суха материя, но приложението включва пътните знаци, пътната маркировка, показани ситуации на кръстовища и пътища като е показано кой е с предимство, на къде имаш право да завиваш и т.н. С други думи, търси книжката с повече картинки на края. Въпросната книжка е на издаделтсто  ЗЕБРА(ако е реклама моля модератор да го изтрие). Книжните листовки, които можеш да си купиш са на същото издателство. Заедно с ЗДП и листовките получаваш и по един код, с който се активират две приложения за android, Едното си е ЗДП в електронен вид. Другото са листовки, в електронен вид, който са същите като книжните и можеш да ги решаваш на телефона си. Ако на изпита избереш да си на книжни листовки, а не на електронни, ще ти се паднат листовките на Зебра.

Ако те питат дали искаш на таблет или на книжни листовки да се явиш на изпита избери таблет. Предимството е, че можеш да си редактираш отговорите колкото пъти пожелаеш, докато на книжната листовка каквото си отбелязал си остава и няма възможност за поправки.

За конкретната ситуация, за която питаш са ти обяснили. Прочети правилника и сам ще си отговаряш на подобни въпроси.

По-интересното е когато на нерегулирано кръстовище на равнозначни пътища по едно и също време има по една кола на всеки от пътищата. Тогава всеки има дясностоящ и кой тръгва първи?

Редактирано от A.com (преглед на промените)

По-интересното е когато на нерегулирано кръстовище на равнозначни пътища по едно и също време има по една кола на всеки от пътищата. Тогава всеки има дясностоящ и кой тръгва първи?

Най-нахалният :) .

Иначе по темата - двамата с камиона сте с предимство пред автомобилите, които евентуално навлизат в кръстовището от другите две пресечки. А един спрямо друг се ръководите от правилото на десностоящия. Тоест - камионът е с предимство.

• Автор

Тъй като и аз, преди 2-3 седмици, изкарах листовките да ти споделя малко личен опит.

Листовки решаваш в avtoizpit.com, защото на изпита, ако си на таблет, ще ти се падне листовка от този сайт.

Отделно решаваш листовки в shofior.com, но в режим Обучение. Този режим ти обяснява подробно какво и защо трябва да се случи при всяка показана ситуация.

Целия конспект с въпроси за изпита се намира тук: http://www.rta.government.bg/index.php?page=testovevodachi

Четеш въпросите, виждаш верните отговори и си обясняваш защо верните отговори са верни.

Прочети и ЗДП няколко пъти. На пазара има поне два ЗДП, от различни издателства. Аз ги имам и двата. Единия е само суха материя с приложение, което включва всички знаци и пътната маркировка. Другият пак си е суха материя, но приложението включва пътните знаци, пътната маркировка, показани ситуации на кръстовища и пътища като е показано кой е с предимство, на къде имаш право да завиваш и т.н. С други думи, търси книжката с повече картинки на края. Въпросната книжка е на издаделтсто  ЗЕБРА(ако е реклама моля модератор да го изтрие). Книжните листовки, които можеш да си купиш са на същото издателство. Заедно с ЗДП и листовките получаваш и по един код, с който се активират две приложения за android, Едното си е ЗДП в електронен вид. Другото са листовки, в електронен вид, който са същите като книжните и можеш да ги решаваш на телефона си. Ако на изпита избереш да си на книжни листовки, а не на електронни, ще ти се паднат листовките на Зебра.

Ако те питат дали искаш на таблет или на книжни листовки да се явиш на изпита избери таблет. Предимството е, че можеш да си редактираш отговорите колкото пъти пожелаеш, докато на книжната листовка каквото си отбелязал си остава и няма възможност за поправки.

За конкретната ситуация, за която питаш са ти обяснили. Прочети правилника и сам ще си отговаряш на подобни въпроси.

Благодаря за разяснението.  :wors:

Това съм се чудил и аз...  :D

Най-нахалният :) .

Иначе по темата - двамата с камиона сте с предимство пред автомобилите, които евентуално навлизат в кръстовището от другите две пресечки. А един спрямо друг се ръководите от правилото на десностоящия. Тоест - камионът е с предимство.

Благодаря.

Благодаря на всички отново. :)

Това съм се чудил и аз...  :D

Инструкторът ми ми каза същото, което е написал и RudeBoy - най-нахалният тръгва първи. :)

Ама ако се съберат 2-3 нахалника и... :)

Пропускаш камиона защото му пресичаш пътя, а той се движи по пътя с предимство. Еквивалентно е все едни на прав път той да е направо, а ти да правиш ляв завой и да му "сечеш" пътя.

А казано шеговито - пропускаш го защото му е по-дебела бронята.

Чл. 50. (1) На кръстовище, на което единият от пътищата е сигнализиран като път с предимство, водачите на пътни превозни средства от другите пътища са длъжни да пропуснат пътните превозни средства, които се движат по пътя с предимство.

(2) Когато на кръстовище е указано, че пътят с предимство променя направлението си, водачите, които се намират на този път, се ръководят помежду си от правилата на чл. 48. От същите правила се ръководят помежду си и водачите на превозните средства, които не се намират на пътя с предимство.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• 11 месеца по-късно...
на 20.02.2015 г. at 22:56, Spaider написа:

Здравейте имам въпрос за кръстовище със знак за предимство:

ето снимка на кръстовището:

7935339t.jpg

При тази ситуация пропускам камиона, защото той се намира на пътя с предимство или защото е от дясната ми страна?

Според мен го пропускам, защото се намира на пътя с предимство, но нали правилото за дясно стоящия важи само когато няма знаци?

Може ли някой да ми обясни подробно, благодаря много. :)

Когато знакът дава равни права при указаното движение, а в случая действа пражото на дясно стоящия, независимо от това, дали завива надясно или продължава напред. Камионът е с предимство!

на 20.02.2015 г. at 23:14, ostavime написа:

Пътят е с предимство и за двамата, за това следва правото за десностоящ!

на 20.02.2015 г. at 23:19, Spaider написа:

Вие и двамата сте с предимство пред другите, но той има предимство пред теб, защото е десностоящ!

Редактирано от Niko Duka (преглед на промените)

на February 20, 2015 at 1:40, A.com написа:

Може да ти е смешно, но в такава ситуация водачите трябва да излязат от колите и да се разберат кой да мине първи.

пп. Това не е моя интерпретация, както се сещаш.

преди 14 часа, algor написа:

Може да ти е смешно, но в такава ситуация водачите трябва да излязат от колите и да се разберат кой да мине първи.

пп. Това не е моя интерпретация, както се сещаш.

Ама колко пъти се е случвало? Май наистина най-нахалният потегля първи, пък другите както дойде.

Абе хора - толкова проста ситуация, пък толкова много приказки ...

Има три варианта по отношение "път с предимство" - изреждам ги степенувано:

1. движение по път с предимство;
  2. напускане на път с предимство;
  3. навлизане в път с предимство.
на 20.02.2015 г. at 20:56, Spaider написа:

7935339t.jpg

правилото за дясно стоящия - "Чл. 48. На кръстовище на равнозначни пътища водачът на пътно превозно средство е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се намират или приближават от дясната му страна ..." - не се говори за знаци. И двамата сте на "пътя с предимство", но той ти е отдясно.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

на 20.02.2015 г. at 22:56, Spaider написа:
на 20.02.2015 г. at 23:14, ostavime написа:

Вярно си за опресняване на знанието. За камиона, предимство има във всички посоки.

Колкото до колата, въпреки че има знак за предимство, тя трябва да спре. Това означава, че знака не трябва да е там.  Това е от тип подвеждащи ситуации. Това има мръсна цел да се провалиш на изпита. Ако ще завива колата на дясно, тя има предимство и без този знак. Долният знак си е на мястото и оказва, че главната улица продължава на дясно. Просто знака за предимство на колата не му е там мястото. От страната на камиона трябва да има тези два знака, защото е на главен път и има предимство във всички посоки. ;) Виждат се и триъгълни знаци на другите пътища, които навлизат във кръстовището. Там трябва да имат знак стоп.

на 20.02.2015 г. at 23:19, Spaider написа:

Важно правило! Напускаш платното си! Равнозначно е с извършване на маневра.  При извършване на каквато и да е маневра, никога не си с предимство, освен ако не ти дава предимство знак, светофар или регулировчик.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

преди 28 минути, nikolela написа:

Вярно си за опресняване на знанието. За камиона, предимство има във всички посоки.

Колкото до колата, въпреки че има знак за предимство, тя трябва да спре. Това означава, че знака не трябва да е там.  Това е от тип подвеждащи ситуации. Това има мръсна цел да се провалиш на изпита. Ако ще завива колата на дясно, тя има предимство и без този знак. Долният знак си е на мястото и оказва, че главната улица продължава на дясно. Просто знака за предимство на колата не му е там мястото. От страната на камиона трябва да има тези два знака, защото е на главен път и има предимство във всички посоки. ;) Виждат се и триъгълни знаци на другите пътища, които навлизат във кръстовището. Там трябва да имат знак стоп.

Важно правило! Напускаш платното си! Равнозначно е с извършване на маневра. Никога не си с предимство, освен ако не ти дава предимство знак, светофар или регулировчик. Ако на снимката няма камина  а има коли от среща и в ляво от теб и ти ще завиваш на ляво си с предимство защото си на главен път.

Хора - ай спрете да приказвате глупости. Да - пълни глупости.

На знака не му било мястото там, трябвало знак "стоп", ала-бала. Как ще слагаш знак "стоп" на път с предимство ???

Имаш три вида движение:

1. движение по път с предимство - ти си с предимство пред останалите;
  2. напускане на път с предимство - чакаш тези по т.1 и си преди тези по т.3
  3. навлизане в / пресичане на път с предимство - чакаш всички от т.1 и 2

Ако и двамата сте на равностойни пътища - правилото за дясно стоящия - Чл. 48.

преди 3 минути, jhoro написа:

Хора - ай спрете да приказвате глупости. Да - пълни глупости.

На знака не му било мястото там, трябвало знак "стоп", ала-бала. Как ще слагаш знак "стоп" на път с предимство ???

Имаш три вида движение:

1. движение по път с предимство - ти си с предимство пред останалите;
  2. напускане на път с предимство - чакаш тези по т.1 и си преди тези по т.3
  3. навлизане в / пресичане на път с предимство - чакаш всички от т.1 и 2

Ако и двамата сте на равностойни пътища - правилото за дясно стоящия - Чл. 48.

Я пак прочети какво съм написал! Така се четат и листовките и резултата го виждам по телевизора.

Ти по точка 3! Триъгълен знак ли ще ти сложат или СТОП? Не ми пиши, че са с еднакво значение.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.