Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

BMW 316I 1.6 мнение

Featured Replies

Двата вида газови уредби се самоизплащат за едно и също време,защото при ГИ почти няма загуба в мощоста и разхода е едно към едно с бензина докато при обикновената уредба има 20-30% загуба на мощоста и 2 литра по висок разход.

Това, къде го прочете. Поне се обоснови.

При газовия инжекцион колата работи на бензин до достигането на определена температура. Като включиш бензина към разхода става пак 2 литра.

При автоматична газова /превключваща на обороти/ палиш на бензин и при подаване на газ и достигане на 2000 оборота автоматично се прехвърля на газ.

При обикновенна газова можеш да запалиш и караш колата директно на газ.

Относоно загубата на мощността, всичко е въпрос на настройка. Имам познати, които разправят, че колите им харчат 6-7 на 100 газ /реално 9-10 на сто/, ама в баир и при изпреварване превключват на бензин /защото колите са им скопени, а двигателите са 1.8-2.0/. Моите харчат 10-13 на сто, ама вървят без проблем.

Редактирано от andreygg (преглед на промените)

Това го твърдя от пичен опит.17 години съм карал на пропан бутан с изминати около 1000000км.

Това го твърдя от пичен опит.17 години съм карал на пропан бутан с изминати около 1000000км.

Аз поне съм се обосновал, на базата на личен опит с различин газови, на различни автомобили през последните 14 години и многото навъртяни километри.

Аз поне съм се обосновал, на базата на личен опит с различин газови, на различни автомобили през последните 14 години и многото навъртяни километри.

От поста ти разбирам,че икономисвайки от бензина като превключваш преди да е загрял двигателя,или дирекно палиш на гас което води до замръзване на редуктора(изпарителя)което от своя страна значително намалява неговия пробег и такава икономия винаги излиза по скъпо.Това е излишен спор и предлагам да спрем,че достатъчно оспамихме темата на момчето.Първо да купи колата пък после може да пусне тема за газова уредба.

От поста ти разбирам,че икономисвайки от бензина като превключваш преди да е загрял двигателя,или дирекно палиш на гас което води до замръзване на редуктора(изпарителя)което от своя страна значително намалява неговия пробег и такава икономия винаги излиза по скъпо.Това е излишен спор и предлагам да спрем,че достатъчно оспамихме темата на момчето.Първо да купи колата пък после може да пусне тема за газова уредба.

Нищо не си разбрал. Само ще уточня, че едната кола е с "автоматична газова" и с бензин за 10 лева изкарва от края на октомври до началото на март. Другата е с газов инжекцион и на месец слагам по 40-50 лева бензин. Ти ми кажи къде е икономията.

• Автор

С тия 10 лева бензин сигурно си я палил в топлите недели по обяд. :D

Дядо ми кара лада на газ и пали и при минусови температури но зависи от каде е сложил газ. А и вече газовите ги правят да палят на бензин и след като форсираш колата до 2/3 хил оборота минава на газ.

Аз досега не съм срещал човек, дето да е икономисал нещо на газ. Говоря за хора, дето не са тираджии като вас и дето карат колата си най-много до работа и до селата през уикендите. Колкото и да ми обяснявате, колко сте икономисали, не ви вярвам, защото виждам какви пари дават хората. Първо, газова уредба на автомобил, който изминава средния годишен пробег за България от 8-9000 км ( до работа и до село най-вече+ един път в годината на почивка) е напълно необоснована. Второ, разходът на гориво при подобни автомобили рядко е положителен за джоба. Едно, че се кара на къси разстояния главно и друго, че проблемите са повече от очакваното. А като дадеш пари няколко пъти на няколко квартални майстора, дето разбират от газови уредби, дори да си имал някаква икономия, то отдавна вече я нямаш. Имам един приятел, дето няколко години караше колата си на газ, а тя все му гореше 12 на сто. Става въпрос за малка Кордоба, която макар и стара, на бензин едва ли гори повече от 7-8 л/100 км.  И така, докато веднъж след поредното ходене на майстор и многото коментари, как така колата ще гори 12 газ, се намери майстор, който я оправи и смъкна с 2-3 л/100 км разхода. Е да де, ама колко преразход има за тия години? Колко бензин е изгорил при изпразване на газовата бутика? Колко е подгрявал зимата на къси разстояния? Ей го на брат ми. Газов инжекцион, 15 на сто зимата на 5-6 км разстояние. Почти не се включва на газ, а си кара на бензин. малко картон пред радиатора и нещата се подобряват, ама 15 на сто? Ходи по майстори и къде ли не, ама все си е толкова. Искат му голяма цифра за подмяна на нещо си, но то за тая кола хвърли още толкова, колкото даде за нея. А беше дал 3500 лева. И всичко това за по-малко от 2 години. Де Илия на кирия?  Друг случай. По неволя карах един Голф 2   с газова, че моята бе в сервиза за оправяне на ламарини. Няма да ви обяснявам преживяванията си. Само ще кажа, че с тоя Голф 2 паркирах 5 минути и излизах 10 минути.  На светофар кракът трябва яко да работи, че да не загасне. Такива премеждия не съм имал с никоя друга кола или камион, включително руски машини. Друг случай. Колега, дето кара Нисана си само събота и неделя, си сложи газов инжекцион. 1000 лева даде. А кажете ми, как ще си ги избие при положение, че колата му стои главно пред блока. Няма избиване. Ама нали сме скръндзи, давай на газ да караме, щото сме чували, че газта паднала под левче. За да има файда от газовата трябват поне две неща. Първо, изправна газова уредба и второ, сравнително голям пробег на не толкова къси разстояния. Защото някой казва, че на газ горяла почти колкото бензина, но не казва колко бензин изгаря сутрин и зимата. Не казва и колко пъти ходи по майстори за да му настройват газовата уредба. Не казва и че заради газовата уредба багажникът му е с намален капацитет или че е махнал резервната гума. А като спука гума на път какво правим? Или ако му трябва да напълни багажника, какво прави тая бутика там? Който както иска да кара, но аз никога не бих си взел кола, която не е с оригинална газова уредба, поставена от производителя. 

...но не казва колко бензин изгаря сутрин и зимата.

Зависи къде в България живееш. Брат ми има Toyota Corola 1987/8 година. На газ я кара през последните 10 години. Аз също я карам от известно време. Обикновено в резервоара има около 2-3 литра бензин(по негови думи) за всеки случай. От миналото лято в резервоара няма никакъв бензин, но всяка сутрин колата си пали без никакви проблеми. Живее е Сандански.

• Автор

Поне на мен колата ми трябва за да ходя до града в който съм студент на 250км е . Горе долу на месец ще минавам около 600/700км като добавим и карането по града . Сметни да видим не е ли по икономично даже и колата да харчи с 2/3литра отгоре пак излиза по евтино газта е под левче а бензина над 2,50. За толкова пари може да сложиш почти 3литра газ. Колкото и да харчи на газ пак е по евтино.

Глупости. Бензина в момента е 2.19. Другата глупост е, че като караш на дълъг път ти трябва газ. Напротив, разходът на дълъг път е нисък. Бензина ти дава предимство на пъргавостта при изпреварване, което не е за подценяване. И ако мислиш, че 600-700 км на месец са много, сметни пак по 12. Но ти си знаеш. Аз гледам опита на другите с твърди глави и се уча да не повтарям грешките. Никога газ, това е пъртвото ми правило. Второто - дизел само в краен случай. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.