Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако България беше станала част от СССР?

Featured Replies

Че Вие с Миро освен "Дневник" друго четете ли?

Вземи прочети например "Златните десетилетия на БЪЛГАРСКАТА ЕЛЕКТРОНИКА", издадена 2008 г.

Ами то съвременната "ни" преса и въобще медиите, са най-големите дупедавди, за прокарване и набиване на интересите на отвъдокеанските ни господари, в главите на зомбираното народонаселение. Ако тях не цитира, какво?

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

• Отговори 200
  • Прегледи 13,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

"В историята няма "ако"".

проф. Божидар Димитров

Мога да посоча уникални и на световно ниво производства в България, които умишлено и целенасочено бяха съсипани и разграбени.

Пример: Комбинатът за преработка на полиестерна коприна в Димитровград. Единствен на Балканския полуостров, с японски машини и български памети, със собтвен изчислителен център. Продукцията се изнасяше освен за СИВ, и за Италия, Япония, Германия и къде ли не. Продадоха го на трима турци, които запомних с вонящите им пури, за жълти стотинки. Веднага след това комбинатът бе затворен, а машините изнесени за Бурса и Инегьол, Турция, където продължават да работят и до ден днешен. Химическият комбинат в града - всяко лято се модернизира и се прави основен ремонт, т.е. си остава на световно ниво, на каквото си е бил винаги. Принуден по конюнктурни причини да препакетира украинска и румънска тор и да работи на 1/10 от капацитета си. Селското стопанство, което хранеше половината СИВ - от него днес не е останало нищо - умишлено съсипано и почти неработещо. "Вулкан" - Димитровград: малък факт - мостът над Босфора е строен с димитровградски цимент, защото е в пъти по-качествен от евтиния турски, с който в момента е наводнена България. Понастоящем вече почти не работи. Не го закриват само заради това, че заводът в Девня, който пък товари с цимент кораби за Азия и Африка, работи с неговия лиценз.

Останали работещи предприятия - само в Хасково бившите заводи "Мир" и "Родина", след като се разцепиха на още два по-малки - ПИМ и "Донидо", и в момента са 4, до голяма степен с машините, с които са произвеждали и преди 30 години, продължават да правят едни от най-качествените съдове за винарската и млекопреработващата промишленост. И за други, разбира се, но тези са основните. Примерите са много... Така че това за зле управляваната икономика и неефективните предприятия е вярно само отчасти. Но се съсипаха и онези, които работеха качствено. Не защото бяха неефективни, а поради други причини.

Ако някой може да даде цифри за външния дълг на България след "лошото управление" на Бай Тошо и сега? Тогава всеки можеше да си закупи жилище - вярно, с чакане и връзки, но възможно финансово. Сега все повече намаляват тези, които могат. Населението намалява. Поради некадърно управление в последните 26 години повече от половината трудоспособно население е навън. Та ако бяхме... можеше и да не е така. А можеше и по-лошо да е. Моля, някоя форумна врачка да каже...

.....

Макар , че поста ти ми харесва и това което пишеш е вярно :

Не можеше ! (това съм го обяснявал в предишни постове)

Световната икономическа система се затвори и по старо му (отворена система) вече не може да функционира !

Тече разпад (пренареждане) на световната система (примерно ние самите на знаем къде сме и къде искаме да бъдем - на "Изток" ли , или на "Запад" ).....и формиране на нови икономически отношения (първа знакова лястовичка  БРИКС) , а в следствие на това и промени в мисленето...(дано да не е чипове у черепа !) !

Говори се за след 10-15 години моделиране на ДНК само за избрани ....!

А може би и двете , или кой знае още какво ?!

Дето се казва "Матрицата" трева да пасе !.... Аз за това , толкова въображение нямам ... :)

Или пък идва Апокалипсис , както е пророкувано !

Но не "от Оня горе" , а от тези които управляват....твърди се , че повечето са психопати , готови на всякакво редуциране на човечеството... !

Нека не пропускаме и природните сили , дето напоследък се заиграват с тях как ли не......ако примерно по някакви причини изгърми Йелоустон (има данни) ....каква бъркотия ще настъпи , ако изобщо нещо остане....!

Динозаврите май за това са измрели. Ама ние , хората и сами си "помагаме" !

За това онея са живели 350-400 милиона години , пък ние още на никакви си 15-20 хиляди сме свършени.... 

Казано по друг начин , извънземният експеримент е на приключване !  :) 

Едните в невъзможност да развият разум , чакани 400 млн. години да поумнеят.

Следващите ги пък , уж разумни  но съмнително ! Превърнали се в раково образувание - за има , няма 200 години си потрошиха планетата...

Факт !

Стотици ядрени бомби изгърмяха вече на собствената си планета !???

Коя от коя по-голяма !!!

И за още хиляди , един друг се подканят !

Ако ги питаш за какво - никакъв смислен , разумен отговор не могат да ти дадат......!  :angry:

`Ми то най-тъпият дивак не с@ре на килима в къщата си !

Малоумни магарета !!!

Определено , стигнали сме ръба на пропастта ! Предстои решителна крачка напред...!  :lol6:

Следва да си опичаме акъла , ама на дали..... :(

Дано да съм бил изчерпателен ! :)

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

"

...

Ако някой може да даде цифри за външния дълг на България след "лошото управление" на Бай Тошо и сега? Тогава всеки можеше да си закупи жилище - вярно, с чакане и връзки, но възможно финансово. Сега все повече намаляват тези, които могат. Населението намалява. Поради некадърно управление в последните 26 години повече от половината трудоспособно население е навън. .

Две нишки в твоя коментар.

1. Външен дълг преди и след. Ето документ, авторитетен.

http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/pub_np_research_03_bg.pdf

Стр. 219 и следващите. 9.133 млрд щатски долара брутен външен дълг към 1989г.

Използвайки този калкулатор:

http://www.usinflationcalculator.com

получаваме сегашната стойност на 9.133 млн.: 16.675 млрд. долара брутен външен дълг (при валутна наличност малко над 2 млрд долара от 1989г.)

Важна добавка към този външен дълг е огромният размер на вътрешния дълг, нещо доста добре усетено през следващите няколко години, в огъня на няколко хиперинфлационни кризи.

Текущият дълг на България е ОК. 38 млрд. Евро, при валутни наличности от над 14 млрд лева.

2. И сега всеки може да си купи жилище, от всякакъв вид - на море, на планина, в голям град, в малък град, в западнал град, в полите на Витоша. Само трябва да мисли и работи. И ако го прави, ще му отнеме много по-малко време, отколкото за тъпа соц панелка.

Аз предпочитам сегашния вариант, съжалявам.

Текущият дълг е ОК? Дългът на САЩ е ОК? А на Белгия? А на Италия? А на Испания? На Гърция и той е ОК очевидно. А балонът Словения, който също е на път да гръмне? Дълговете на всички растат и почти никой не връща. Или връща, но по-малко, отколкото задлъжнява паралелно.

СоциализЪмът/комунизЪмът (го) фалира(ха) за 72 години. Неолиберализмът е на път да фалира за по-малко. Въпросът е какво следва...

Между другото, прочети малко история. От кого е била финансирана ВОСР и с каква цел, кой и кога започна ВСВ, чий възпитаник е Хитлер, как японците са били буквално поканени да нападнат Пърл Харбър, лъжата за Холокоста, върнатият кораб с евреи от САЩ... и се опитай да си направиш някакви паралели.

Веднъж го казах, казвам го и пак - не мога да определя къде е било по-добре. И в двата строя има куп минуси и куп плюсове. Въпрос на лично преживяване е, очевидно. Но фактът, че болшинството българи заявяват, че са се чувствали по-добре в предния строй, също би трябвало да бъде показателен за много неща. Не само положителни.

Редактирано от Wankata (преглед на промените)

Само трябва да мисли и работи. И ако го прави, ще му отнеме много по-малко време, отколкото за тъпа соц панелка.

При заплати 500 леФа и цени на жилищата 100К, не само, че няма как да ти отнеме по- малко време, ами един живот изобщо нема и да ти стигне. Тъпа соц. панелка или къщурка, се изплащаше за около 5 до 10 години - отделен е въпроса, че колкото и да е тъпа тази соц. сграда, то така нареченото "ново строителство" е в пъти по- некадърно и некачествено от тях, а цените им, като за вила на Калифорния.

При заплати 500 леФа и цени на жилищата 100К, не само, че няма как да ти отнеме по- малко време, ами един живот изобщо нема и да ти стигне. Тъпа соц. панелка или къщурка, се изплащаше за около 5 до 10 години - отделен е въпроса, че колкото и да е тъпа тази соц. сграда, то така нареченото "ново строителство" е в пъти по- некадърно и некачествено от тях, а цените им, като за вила на Калифорния.

Не мога да уважавам човек, който взема заплата 500лв., ако е здрав, млад и средно интелигентен и живее в голям град. А в малък град цените са различни.

Колко е качествено новото строителство е трета тема, да кажем, че и панелките не бяха върхът на качеството.

Имам готови 200к, давай вилата в Калифорния да я купувам.

Текущият дълг е ОК? Дългът на САЩ е ОК? А на Белгия? А на Италия? А на Испания? На Гърция и той е ОК очевидно. А балонът Словения, който също е на път да гръмне? Дълговете на всички растат и почти никой не връща. Или връща, но по-малко, отколкото задлъжнява паралелно.

СоциализЪмът/комунизЪмът (го) фалира(ха) за 82 години. Неолиберализмът е на път да фалира за по-малко. Въпросът е какво следва...

Между другото, прочети малко история. От кого е била финансирана ВОСР и с каква цел, кой и кога започна ВСВ, чий възпитаник е Хитлер, как японците са били буквално поканени да нападнат Пърл Харбър, лъжата за Холокоста, върнатият кораб с евреи от САЩ... и се опитай да си направиш някакви паралели.

Веднъж го казах, казвам го и пак - не мога да определя къде е било по-добре. И в двата строя има куп минуси и куп плюсове. Въпрос на лично преживяване е, очевидно. Но фактът, че болшинството българи заявяват, че са се чувствали по-добре в предния строй, също би трябвало да бъде показателен за много неща. Не само положителни.

Ванка, да го направим по-просто - единият строй е покойник, без шансове за реанимация. Кой крив, кой прав...да оставим тази сложна тема за by_chechi. Както вече писах, аз съм концентриран върху задачата семейството ми и близките ми хора да са добре.

Не мога да уважавам човек, който взема заплата 500лв., ако е здрав, млад и средно интелигентен и живее в голям град. А в малък град цените са различни.

А лекарите в спешна помощ, и тях ли не ги уважавате?

Учители, преподаватели в университетите, учени, лаборанти, инженери,  и т.н...

Ако щете и продавач.. Какво общо има заплатата с уважението?

Вие показвате ли неуважение към тези хора?

Ако изобщо имате деца, навярно хора с такива заплати са помогнали за раждането им, такива хора ще ги обучават или са ги обучавали. 

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

...

Разбира се всичко това после бе разграбено и унищожено.

Да, това беше финалът, но момента на научен и производствен паритет (май лидерство чак не е имало) беше много кратък - след това по-ефективните икономически и организационни методи на "онея" преместиха нещата в тяхна полза.

И към 90-та беше вече мит дори и паритет.

Помисли, ако си виждал де, какви бяха водещите РС марки, с какви характеристики и колко бързо се развиваше и се развива секторът.

Това е несъвместимо с темповете на плановата икономика и централизираното разпределение на ресурсите.

А впечатляващо е как тези очевидни несъответствия все още не се разбират!!'

Колко е качествено новото строителство е трета тема, да кажем, че и панелките не бяха върхът на качеството.

Имам готови 200к, давай вилата в Калифорния да я купувам.

Ванка, да го направим по-просто - единият строй е покойник, без шансове за реанимация. Кой крив, кой прав...да оставим тази сложна тема за by_chechi. Както вече писах, аз съм концентриран върху задачата семейството ми и близките ми хора да са добре.

Да, това беше финалът, но момента на научен и производствен паритет (май лидерство чак не е имало) беше много кратък - след това по-ефективните икономически и организационни методи на "онея" преместиха нещата в тяхна полза.

И към 90-та беше вече мит дори и паритет.

Помисли, ако си виждал де, какви бяха водещите РС марки, с какви характеристики и колко бързо се развиваше и се развива секторът.

Това е несъвместимо с темповете на плановата икономика и централизираното разпределение на ресурсите.

А впечатляващо е как тези очевидни несъответствия все още не се разбират!!'

Остави РС-марките, гледай и другите неща. И до ден днешен хамериканосите летят и си доставят багажериите в Космоса на руски летящи варели... просто защото техните супердуперкораби и колкото варелите не щат да летят. И до ден днешен няма по-надеждно конвенционално оръжие от соц-пушкалата. Така че зависи от областта, в която сравняваш.

В малкия град има хора с по 500 лв. заплата, които са достойни за уважение. Може би повече от теб, базирайки се на този ти възглед, повярвай ми. Баси светогледа, честно!

В малък град цените не са много по-различни от големия, пак ми повярвай. В сравнение с разликата в доходите си е направо нищожна.

За съжаление, няма да има реанимация, но се страхувам, че ще има и още едно погребение. Неизбежно ми се струва.

Моята задача е същата. И засега се справям прилично, поне така си мисля.

Не мога да уважавам човек, който взема заплата 500лв.,

:) А , бе ! Този !  :)

Дупетатска заплата да взимаш (2500лв) пак не мож насмогна !

Ако издържаш семейство в границите на нормалното (по моему поне 1500лв) и без много гевезелъци  , с останалите 1000 на месец , колко години ще ти трябват ?

А дупетатите са само 240 за цялата държава....

Налага се простият извод - впил си се някъде където лъжеш , крадеш и/или биеш (в буквален и преносен смисъл)..... !

Господ здраве да ти дава !

Т.е. не с честен труд си вадиш хляба !

Пък нека да ти е честен труда !

Пита се тогава , колко са такива като теб , че си позволяваш да си правиш сравнения с народа ?!

Народа дето 500лв заплата като види (АКО Я ВИДИ (!)) се радва , че утре хляб има да яде...! 

`Ми тя , за държавата заплатата е 360 лева бе ....! За пенсии дума да отварям ли ?!....

Я , се поспри и затули малко !....

Казваш за социализма !

Тогава КВт/ч електроенергия беше 4 стотинки дневната (нощната 2.2 стотинки !!!) , а хлябът беше 15 стотинки , кофичка кисело мляко 16 стотинки , въпреки "порутената" ни според теб тогава икономика.........Вярно ! При 200 лева заплата за държавата....Смятай сега прости числа - ако можеш !

Най-простата сметка показва , сега минималната работна заплата да е 1200 лева.....

А то всъщност никак не е недостижимо , ако не бяха пладнешките разбойници....

То бива , бива безхаберие , но вашето е извън пътя ! Ако ще да си супер , топ IT оператор примерно....

То толкова струва и днешното образование (кой колкото го има) - подготвя придатъци към "машината" и никакво мислене повече !.....И агресивна посредственост по форумите...

Майка ми беше научен сътрудник в ЦИИТ (ако не греша съкращението), където участваше в екипите за разработка на българските твърди дискове.

През втората половина на 80-те разликата между Правец и IBM вече беше сериозна.

Ако почетеш книги за информационни технологии, бази данни, обработка на информацията, ще видиш, че липсват представители на тежко-машино-строителното социалистическо общество.

И докато чехи, румънци, унгарци, да не говорим германци и поляци имаха вековни традиции, които им осигуриха някаква резистентност, то те при нас липсваха.

Но, благодаря, ще прочета книгата :)

По него време почти всеки месец бях в ЦИИТ и сигурно съм работил с майка ти - можеш да я поздравиш от един колега от Русе.

Може да я попиташ какво представляваше ДЗУ-Ст.Загора и трябваше ли да бъде затрит?

Ние в нашия завод имахме изчислителен център с ЕИМ "IBM-370" и с нея внедрихме "Система за образуване на масиви и извеждане на спецификации - СОМИС", като ползвахме опита на ДЗУ.

А в ДЗУ работеше първата в България "Гъвкава автоматизирана производствена система - ГАПС".

Оставете го човека да оплюе честта на майка си, изнасяйки фейк информации, уж сненени му от нея. Капиталистите са така и майките си нямат проблем да продадат.

Оставете го човека да оплюе честта на майка си, изнасяйки фейк информации, уж сненени му от нея. Капиталистите са така и майките си нямат проблем да продадат.

Какво общо има честта на майка ми :)

Женицата, заедно с колегите й са правели каквото могат, в неподходяща среда.

Само не разбрах, кое е фейк? Сериозният научен труд, публикуван на страницата на БНБ и съдържащ над 450 страници и стотици препратки :)

Мога само да ти кажа - обърни се към прекия ръководител, за инструкции какво да правиш :)

Казваш за социализма !

Тогава КВт/ч електроенергия беше 4 стотинки дневната (нощната 2.2 стотинки !!!) , а хлябът беше 15 стотинки , кофичка кисело мляко 16 стотинки , въпреки "порутената" ни според теб тогава икономика.........Вярно ! При 200 лева заплата за държавата....Смятай сега прости числа - ако можеш !

Най-простата сметка показва , сега минималната работна заплата да е 1200 лева.....

А то всъщност никак не е недостижимо , ако не бяха пладнешките разбойници....

Тези факти бяха интересни от потребителска гл.т., но от държавна гл.т. при тези цени как мислиш се е попълвал бюджета?! Цените в България не са се променяли с десетилетия! Същото бе с данъците и таксите. Добре, че беше големия съветски брат да ни спонсорира с ресурси. Но после дойде Горбачов и обяви, че спира спонсорството и очаква да му плащаме в западна валута така, както и той за нашите стоки. Обаче….само, ако са му необходими. При така създалата се ситуация, социалистическия пазар умря, тъй като не беше конкурентноспособен. Българската икономика, която стоеше на ръба за пореден път, се сгромоляса. И при Виденов, всичките неизхарчени левчета, които българинът бе успял да спести през годините на дефицит, се стопиха от инфлацията за месеци, достигайки нива от 1990 лева за долар!

Нужно е човек да разбере, че ние живяхме в балон, полуоткъснат от света за доста дълго време, през което останалите западни държави не стояха на едно място, а се развиваха. Когато балонът се спука, се сблъскахме с реалността такава, каквато вече беше създадена в останалия свят. Западни фирми със стабилни пазари, изключително конкурентноспособни, платежоспособни, а ние? Без ресурси, без печеливша икономика и стабилни пазари за нашите стоки, без стабилно вътрешно производство дори за собствените ни нужди! В началото на 90-те дори останахме без спестените си пари! Масово предприятията ни фалираха, защото нямаше кой да закупи стоките им, които през соца останалите държави бяха длъжни да закупуват. Но в условията на свободен пазар нещата се преобърнаха и ние за пореден път се оказахме сиромаси.

Единственото хубаво, което ни остана, бе жилищната собственост и някоя и друга вила, ако хората са успели да си построят, с някое парче земя към нея.

Факт е и другото което всички забравяте - никога червената мафия не е имала намерение да сдава властта.

Всичкото това пародийно "преустройство" , привидни реформи бе в стил - ще си кажем кривиците, ще изгладим проблемите , и ще продължим смело напред към развито социалистическо общество.

Преход от социализъм в демокрация ли? Така си мислехме и се надявахме…мечтаехме. Де факто, бе преход в руслото на олигархическия социализъм, довел до установяването на псевдопазарен капитализъм. Средствата за производство се прехвърлиха на шепа хора, печалбите от националната икономика се оттичаха в техните бизнес сметки, а гражданите живеят с мизерни доходи. Това е то българската демокрация.

....

Което си писала е така ! 

Грешно си ме разбрала (може би) !

Обяснителен пример :

Когато се случваха нещата около 90-та година , казах си :

"Еееее! Най-после ....!" ...и ходех по митинги и събрания с бурен ентусиазъм....и т.н. с надеждата , че най-после нещата ще се оправят , че по-добри ще станат.....

Това което последва , просто се оказа по-лошо !

Преди имахме "балон" - спука се ! Браво !

Сега нямаме нищо !......  :(

Казано по народно му : " От трън на глог , че по-висок !"

В този аспект на мислене.....

Това имам предвид :

https://www.kaldata.com/forums/topic/244078-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%81%D1%81%D1%80/?view=findpost&p=3168220

Прочети го внимателно и добре то обмисли !

В глобален план разглеждан проблема , мисля си , че и този пост е интересен :

https://www.kaldata.com/forums/topic/244078-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%81%D1%81%D1%80/page-7#entry3168252

От потребителска гледна точка - също ! Никак не е маловажно !!!

В същност от гледна точка на народа е преди всичко !....(последният ми пост)

А ако не бяхме живели в балон 45 години? Щяхме да се развиваме с темповете на една Гърция да речем. Които, макар и малки в сравнение с други държави, са значително по-високи от тези на България. Ако не друго, то поне щяхме да имаме някакви пазарни позиции, някакви традиции пред света, а не да се окаже, че за пореден път сме изтървали влака и се опитваме да гоним Михаля.

Психологически на българина в момента му е най-мъчно за привидното "равенство", което съществуваше при соц-а. Съседът и да е имал малко повече, не е имат в пъти повече. Днес имащите афишират имането си, а обикновените хора, които блъскат за малки заплати, се озлобяват все повече и повече. Голяма част от хората са затворени в по-големите градове, селата се обезлюдяват. Нужна ни е силна селскостопанска програма, спешно при това. Преди да умрели и последните, които знаят как се обработва земя, как се гледат животни, как се прави вино, масло от рози и т.н.

Ние себе си първоначално да успеем да изхраним със собствена продукция, пък по-нататък, ако се научим да работим качествено и ефективно, нека и да изнасяме, защо не? 

Проблемът е, че нещата в Евросъюза са толкова зле, че преди няколко дни и тук ни вдигнаха ДДС-то на тока от 6% на 21%, качиха цените на дизела, на цигарите, но така и не посмяха да пипнат богатите! Нормално ли е компании като Макдоналдс да плащат по 6 евро данък на година?!Мисля, че в скоро време не само във Франция и Гърция ще се наблюдават масови стачки…

А ако не бяхме живели в балон 45 години? ...

Трудно ли е да се разбере , че в световната история няма "АКО" !

Случва се това което трябва , а не това което искаме....!

Който отговори най-добре на това което трябва - той просперира !

Е , толкова сме можели !....

Извинявам се за нескромността , но ето още един мой пост от темата (пък и други) , адресиран към теб , отговарящ на твоите въпроси :

https://www.kaldata.com/forums/topic/244078-%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82-%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%81%D1%81%D1%80/?view=findpost&p=3167316

Мохини, ти ако имаше собствени спомени от онова време, щеше да ги опишеш, колко зле било и прочие,а нямаше да цитираш пасажи, които са съставени от свързани опорни точки. Та си мисля че си някое лапе, тортата ти за рожденния ден вероятно няма повече от 30 свещи.

В темата за бай Тошо май беше, можеш да четеш наволя какво съм писала.

Не обичам да повтарям, да повтарям. 

Толкова много хора са ме реплекирали къде интелигентно, къде по-малко, но нямам време да отговарям на всеки. 

1Force1, на 24 Юли 2015 - 06:31 AM, написа:snapback.png

Въсщност тогава всички си мислехме ,че сме добре ,докато не видяхме ,че би могло и по друг начин. Ще ми се да можех да кажа ,че сега виждаме колко зле сме били с главите ,но не мога да го кажа ,защото все още конците се дърпат от дъртите комунисти ,и руска агентура. Поради тая причина така наречената "демокрация" в България е просто един фарс.

На теория България е демократична държава ,а практически сме под влиянието на руският агресор.

Въсщност тогава всички си мислехме ,че сме добре ,докато не видяхме ,че би могло и по друг начин. Ще ми се да можех да кажа ,че сега виждаме колко зле сме били с главите ,но не мога да го кажа ,защото все още конците се дърпат от дъртите комунисти ,и руска агентура. Поради тая причина така наречената "демокрация" в България е просто един фарс.

На теория България е демократична държава ,а практически сме под влиянието на руският агресор.

Тогава всички сме се чувствали  добре. Сега само 10%. Честито на въпросните 10%!

Тва бе грубо... 

Или се правите, или наистина не разбирате какво ви говори Благо.

Но не е прецедент.. когато някой нещо не разбира, по добре да оплюем , па барем не се види колко сме ние неразбралите... 

Както и да е... 

............................

Единственото хубаво, което ни остана, бе жилищната собственост и някоя и друга вила, ако хората са успели да си построят, с някое парче земя към нея.

Преход от социализъм в демокрация ли? Така си мислехме и се надявахме…мечтаехме. Де факто, бе преход в руслото на олигархическия социализъм, довел до установяването на псевдопазарен капитализъм. Средствата за производство се прехвърлиха на шепа хора, печалбите от националната икономика се оттичаха в техните бизнес сметки, а гражданите живеят с мизерни доходи. Това е то българската демокрация.

Ами не, нямах отва впредвид. "преустройството" ще напомня, не почна с намерение да се сменя строя.

Червената мафия дори не си го  и мислеше... По тогавашни впечатление, смея да го  твърдя еднозначно това.

Всичко се говореше на принципа.. малко повече публичност, да дадем на хората бла бла бла , да си кажем кривиците в предприятията и защо не върви плановата икономика, да си оптимизираме слеското стопанство, и да ПРОДЪЛЖИМ към разивто социалистическо общество.

СДС-та и подобни, на които екзалтирано ентусиазирано повярвахме тогава,   от днешна гледна точка, също смея да твърдя бяха тотално подконтролни и прогнозируеми и управлявани  от свои кадри пряко или косвено на службите.

Изборите също бяха фарс... Помните ли П.Берон  ли беше май не беше той.. дето се разплака на едни избори в НДК.. и викаше .  какво правите бе.. какво правите... 

В сегашните години смея да твърдя също, че нещата просто се изместиха в бизнес-сектора

т.е. политиката стана на принципа на ДПС - бизнес кръгове и интереси.

Политическите новоизлюпени проекти също бяха патент на червената мафия - питайте Р.Овч и изказването му за "политическото генно инженерство".

Това най кратко бих го синтезирал, иначе има много още аспекти... 

А да.. за "вилите"  ..  и раздаваните места по постановление.. кой номер беше... ами това бе пак прах в очите... 

Просто  соц елита се напълни със ведомствени и лични извънгардски вили , и за да замажат очите на хората .. решиха да раздадат на хората по половин-един декар земя около градовете, които някои построиха дребни вилички и лозенца... 

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Aз се чудя, ако бяхме станали с Ива гадженца в осми клас, какво ли щеше да стане. Може да пусна тема. Едва ли, ще е по безсмислена от тая. Само Миро да не цъфне да ми троли и там за САЩ и НАТО. 

...............Едва ли, ще е по безсмислена от тая. Само Миро да не цъфне да ми троли и там за САЩ и НАТО. 

хахаха :) дето дума нямам за САЩ и НАТО, пак аз съм ти в устата... :) :) пореден култов бисер :) 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.