Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Ако България беше станала част от СССР?

Featured Replies

... защо ли ги мразят ?  защото виждат истинското лице, а не пропагандните червени утопии 

Ами те македонците пък нас ни мразят....защото виждат истинското ни лице...  :)

Ега ти елементаризма.....!

Ма Божкеее , една шепичка няма...! :lol6:

Иначе , по-горното в поста ти е така !

И трябва да те наведе на по-широко , обективно , освободено от емоции мислене , какво и защо се случва по света...

Започни от това - борба за ресурси !......

С любов , без любов , нашите ресурси тогава си ги получавахме....

Хайде и малко психология !

Омразата е само емоция и в дълбочината си , в основата си произлиза от не състояла се любов....това обаче не е за твоята главица....!

Ако искаш във философски план на разглеждане :

Любов - омраза !

Единство и борба на противоположности - това пък е съвсем немислимо за теб.

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

• Отговори 200
  • Прегледи 13,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Сравнението на бившите републики с македонците е крайно неуместно... да не кажа просто спекулативно , лишено от всякакъв смисъл, или само единствен такъв - колкото да "облечеш" заяжданиците си към мен в някаква псевдо - он-топик "мисъл" :) 

И второ - не съм много сигурен дали македонците ни мразят.

Мразят ни сърбите, а чрез тяхната масирана тотална анти-българска  пропаганда и влияние върху македонците, привидно изглежда че македонците ни мразят.

Аз обаче не съм убеден в това.

На македонците тепърва им предстои "пробуждане" от тази помпозна пародия на държавност която е сега у тях.

... Странно защо всички съседи на сегашна РФ или се боят от нея или откровенно я мразят...

В случая "или" е излишно, комбинацията е налице.

Сравнението на бившите републики с македонците е крайно неуместно... да не кажа просто спекулативно , лишено от всякакъв смисъл, или само единствен такъв - колкото да "облечеш" заяжданиците си към мен в някаква псевдо - он-топик "мисъл" :)

И второ - не съм много сигурен дали македонците ни мразят.

Мразят ни сърбите, а чрез тяхната масирана тотална анти-българска  пропаганда и влияние върху македонците, привидно изглежда че македонците ни мразят.

Аз обаче не съм убеден в това.

На македонците тепърва им предстои "пробуждане" от тази помпозна пародия на държавност която е сега у тях.

Ето пак ! Бля-бля-лайка , завъртяна на циклостил....

Къде видя републики в моя пост ? :angry:

И не народите се мразят , а техните главатари ....щото имат какво да делят !

(в основата си всичко е борба за ресурси . От там се започва ! Не знам вече как да го подчертая , че нещо да влезе в кухите лейки ! )

Има изключения като теб , разбира се !

`ма невероятно си задръстен от табели всякакви ! (за това си изключение)

И за пример : (да не ме обвинят , че те обиждам - само посочвам това което е)

Когато става дума за любов и омраза , не става дума за републики или нещо друго такова - собствените ти идиотизми !

Става дума за човешка психика и отношения...

Пак се подвеждам да ти влизам в простотиите....ама то е в полза на другите - за това...

`ми наред с македонците (с тяхната помпозна пародия) , вземи и ти се пробуди , излез на чист въздух от спарената си матричка (твоята помпозна пародия) !...

Иначе правилно ги усещаш нещата (примерно помпозна пародия)  , но когато се стигне до по-високи етажи където се мисли , никакъв те няма....! :)

Ами ти коментираш предния ми пост , самоцитирам се :

"..........Странно защо всички съседи на сегашна РФ или се боят от нея или откровенно я мразят."

и твоето :

...........Ами те македонците пък нас ни мразят....защото виждат истинското ни лице...   :)

Ега ти елементаризма.....!..........

И сега :

........Ето пак ! Бля-бля-лайка , завъртяна на циклостил....

Къде видя републики в моя пост ?  :angry:

`ма невероятно си задръстен от табели всякакви !............

За психологическия момент може би си прав, но защо коментираш в тази тема се чудя... 

Подмяташ неща после бягаш в някакви психологически обяснения за любов, омраза.. бла бла бла...

Но иначе не, не си споменавал републики.. мдам... :) само си плямпаш.. да, добре, разбрах те. :)

И няма нужда да обясняваш обидите си и заяжданиците. Аз съм свикнал, но това не променя факта че те са такива и нищо друго :) 

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

...(бел.а. : Все едно Нищо !......Is haben list ! :lol6: )

Просто си безнадежден...

На сила хубост не става !

Приключих.

Не му се коси на баю, Миро. Такъв му е стила. Той с бащинска любов се опитва да ни даде малко от своя акъл, нали байко? :D  

Докато БГ беше неразделна част от СССР, имахме щастието да се насладим на райския, социалистически живот. Що трябва да си го представяме, след като е бил действителност? Може би за по-младите поколения е абстрактно понятие, но за нас няма никакви тайни. :D

Докато БГ беше неразделна част от СССР, имахме щастието да се насладим на райския, социалистически живот.

Много ирония подплатена с къса памет. Чак райски не е бил живота, изключвам политическата върхушка. Но беше един доста спокоен живот, лишен от масови самоубийства породени от беднотия, циганите бяха много добре интегрирани и думата права не съществуваше в богатия им речник. В България по това време не помня да е имало чужда армия и най вече Бг беше икономически силна. Ако не си забравила и човек в космоса изпратихме, сещай се заради кой.

Сравнението с живота на статистическия българин сега и преди е просто фрапиращо. На българина с неговия манталитет социалистическия строй е много по подходящ ако трябва да се прави пряко сравнение.

Напълно разбираемо е по замогналите се по време на демокрацията да плюят защото ако беше соца всеки се сливаше в работническата класа (лошо няма).

Няма как да знам ако бяхме република на СССР как щеше да е живота в България (не ми се влиза в условности) но като сателит си живеехме добре и не виждам причина за омраза към Москва. Най малко ние трябва да се изказваме с такава ирония. За малка страна като България ние определено трябва да сме в съюз с някой и преди и сега. Но като че ли кога бяхме със СССР бяхме по добре.

С демокрацията която ни налагат от Вашингтон направо сме цъфнали и вързали и най вече стопили като нация. Скоро българин ще е и в червената книга.

„Хората в НРБ са нямали усещането, че от труда им зависи нещо. Очаквали са държавата да се грижи за всичко, в това число и за доходите им. В началото на прехода същите тези хора казваха: Сега вече - всекиму според труда! Но именно това голямо очакване не се сбъдна“, посочва Кабакчиева и добавя, че една от основните причини за тези несбъднати копнежи е формираният при социализма манталитет, който намира изражение в популярни фрази като „те ме лъжат, че ми плащат, а аз ги лъжа, че работя“. Добре се помнят и други „максими“ на соца - „Работи, за да ядеш, кради, за да имаш“. Или пък - „Защо НРБ е най-богатата страна в света? - Защото всички крадат и пак има“.

„За разлика от Полша, където в края на комунизма гражданското общество вече беше узряло за икономическите реформи на Балцерович, борбата на българското дисиденство се ограничаваше до искания за съблюдаване на основните човешки права, докато представите за икономическото развитие се спускаха от комунистическия елит“, припомня Кабакчиева. И допълва, че „общонародната“ собственост при соца масово е била възприемана като ресурс за лично облагодетелстване. Именно липсата на ясна граница между публично и частно по време на социализма доведе по-късно до разцвета на сивата и черната икономика, посочва социоложката. http://www.dw.com/bg/митът-за-хубавия-живот-при-социализма/a-18062414

Кой тъгува по НРБ: http://www.dw.com/bg/нрб-беше-бедна-лъжлива-и-несвободна-страна/a-17985851

Първата българска крачка напред

На 17 октомври 2013 в рушащата се бивша централа на МВР на Лъвов мост в София, наричана от възрастните софиянци "Домът на ужасите", ще се състои представяне на първия проект за създаване на постоянна експозиция за престъпленията на българския комунизъм и паметта за тях. "Вървим с огромно закъснение след бившите соцстрани, но по-добре късно, отколкото никога!", единодушни са инициаторите на проекта от софийския център "Хана Аренд". В подземията на зловещата сграда, нарочена за място на бъдещия музей "Дом на терора", те са открили част от съоръжение за екзекуции.

Именно от високите етажи на тази сграда, през 1947 година на улицата е изхвърлена Мара Рачева, секретарката на Г. М. Димитров и Никола Петков - с изтръгнати нокти и отрязани гърди. В същата сграда през 1948 активистката на социалдемократическата партия Людмила Славова е залята с вряла вода - тя е била буквално сварена. "Ако посетите посветените на престъпленията и паметта за комунизма музеи в почти всички източноевропейски столици, ще видите бесилките и стаите за мъчения и ще почувствате част от ужаса, който са преживели жертвите. В България все още няма места за почитане на паметта на тези жертви", казва Васил Къдринов.

Той посочва, че единственото място в България, където може да се види част от инвентара на надзирателите-садисти от лагера Белене например, не се намира на зловещия остров, а в частния дом на 84-годишния публицист Петко Огойски, прекарал десетилетия като политически затворник в комунистическите лагери. Самият Васил Къдринов през 1985 година е бил "тикнат на топло" заради "противодържавна агитация и пропаганда срещу НРБ и СССР". http://www.dw.com/bg/защо-не-знаят-истината-за-комунизма/a-17101703

:offtopic_s:

Чудя се, защо няма тема: "Ако България беше все още под турско робство?" :clown:

:offtopic_s:

Чудя се, защо няма тема: "Ако България беше все още под турско робство?" :clown:

Щото икономически сме били по-добре под турско, от колкото под руско робство.  :clown:

Щото икономически сме били по-добре под турско, от колкото под руско робство.  :clown:

Вятъра не е само в косите ти,май...

Вятъра не е само в косите ти,май...

Може би и Достоевский да го е вял тоз вятър?

II. САМЫЙ ЛАКЕЙСКИЙ СЛУЧАЙ, КАКОЙ ТОЛЬКО МОЖЕТ БЫТЬ

Помните ли, господа, как еще летом, еще задолго до "Плевны", мы вдруг вошли в Болгарию, явились за Балканами и онемели от негодования. То есть не все, это первым делом надо заявить, даже далеко не половина, а гораздо меньше, - но всё же вознегодовавших было значительное число и раздались голоса. Голоса корреспондентов из армии и потом тотчас же голоса в нашей прессе, особенно в петербургской. Это были горячие голоса, убежденные, полные самого добродетельного негодования...

Всё дело вышло из-за того, что обладатели голосов этих шли, как известно всему миру и особенно нам, спасать угнетенных, униженных, раздавленных и измученных. Еще до объявления войны я, помню, читал в самых серьезнейших из наших газет, при расчете о шансах войны и необходимо предстоящих издержек, что, конечно, "вступив в Болгарию, нам придется кормить не только нашу армию, но и болгарское население, умирающее с голоду". Я это сам читал и могу указать, где читал, и вот, после такого-то понятия о болгарах, об этих угнетенных, измученных, за которых мы пришли с берегов Финского залива и всех русских рек отдавать свою кровь, - вдруг мы увидели прелестные болгарские домики, кругом них садики, цветы, плоды, скот, обработанную землю, родящую чуть не сторицею, и, в довершение всего, по три православных церкви на одну мечеть, - это за веру-то угнетенных! "Да как они смеют!" - загорелось мгновенно в обиженных сердцах иных освободителей, и кровь обиды залила их щеки. "И к тому же мы их спасать пришли, стало быть, они бы должны почти на коленках встречать. Но они не стоят на коленках, они косятся, даже как будто и не рады нам! Это нам-то! Хлеб-соль выносят, это правда, но косятся, косятся!.."

И поднялись голоса. Послушайте, господа, как вы думаете: вдруг вы получаете или фальшивую или ложно понятую вами телеграмму о том, что близкий вам человек, друг или брат ваш, лежит больной, где-то там ограблен, или под вагон попал, или что-нибудь в этом роде. Вы бросаете все дела ваши и мчитесь к несчастному брату, - и вдруг ничего не бывало: вы встречаете человека, который здоровее вас, сидит за столом и обедает, с криком зовет вас за стол и хохочет о фальшивой вашей тревоге, о вышедшем qui pro quo. [1] Любите вы иль даже не очень любите этого человека, но неужели вы рассердитесь на него за то, что его не ограбили и что он не попал под вагон? Главное за то, что у него такие красные щеки и что он так исправно ест обед и пьет вино? Ведь не правда ли, что нет? Напротив, ведь вы порадоваться еще должны, что он жив и здоровее вашего. Ну, конечно, по человечеству немножко и рассердитесь, - но ведь не за то же, что ему не перерезало колесами ноги? Ведь не пойдете же вы сейчас из-за стола писать об нем корреспонденции и анекдоты, чернить его характер, подмечать невыгодные черты... Ну, а ведь про болгар это делали. "У нас, дескать, и зажиточный мужик так не питается, как этот угнетенный болгарин". А другие так вывели потом, что русские-то и причиной всех несчастий болгарских: что не грозили бы мы прежде, не зная дела, за угнетенного болгарина турке и не пришли бы потом освобождать этих "ограбленных" богачей, так жил бы болгарин до сих пор как у Христа за пазухой. Это и теперь еще утверждают. http://www.magister.msk.ru/library/dostoevs/dostdn21.htm

И текста на български език: http://www.extremecentrepoint.com/archives/703

Дотук с офф-а, има цяла тема по този въпрос.

......

Информацията за Белене - по- точно острова - не е съвсем вярна, ала уви нито медиите отразиха някои събития, нито пък БПЦ се престраши да загърби тъпите си егоистични подбуди. Но така или инак по въпроса се работи и не просто на хартия!!!

С това, ти просто счупи тъпомера!

Самият факт, че в моята фирма и до днес работим с много машини от "руското робство" говори, че под Американо-Брюкселско робство сме още по-зле. Машинките са на по 30 години и нагоре, правени под "руско робство" от български инженери и работници. Къде са американските технологии питам аз? Всъщност, имаме и машини от брюкселското робство, които са по на 40-45 години. Имаме и от турско робство, още по-стари - от шейсетте години на миналия век. Естествено, всичко това е купено на старо от Турция и Европа. Само дето машинките от руското робство са си наши, собствени. Нищо, че сме били под "Руско робство". Правили сме си ги сами. Днес сами се държим само за чепа и салтанатите. 

Виждам, че някои българи си правят илюзии, че България вече не се управлява от "бивши комунисти"?

Но, за сметка на това, очаквате европейски стандарти?!

С това, ти просто счупи тъпомера!

По моята скала не толкова отдавна това бе комунистическата колективизация с ликвидирането на частната собственост.

Редактирано от мо_хи_ни (преглед на промените)

Демек всеки успял е комунист? Това ли е логиката след 26 години американско робство? И как така хем американско робство, хем комунистите с пари? А изобщо някой има ли си на идея какво означава "комунист"?  Всъщност, това не са ли все ония същите "демократи", "фашисти" и тем подобни преди 1944 година, които станаха и комунисти? Колко от комунистите наиситина са се борили за комунистическата идея преди 9.9.1944 година?  Били утрепали няколко "фашисти". Ами те и доста "комунисти"-милионери/милиардери утрепаха за 26 години. Сега кой какъв е, а да си изясним и после да плямпаме глупости. Преди комунистите какво е имало? Вакум? Всъщност, аз не знам някой да се е смятал за комунист преди 10989 година. да, имаше една партия, която се казваше "комунистическа", но и сега има какви ли не партии, включително бирена. Как тогава се казват нейните членове и каква идеология изповядват?  Не, преди 1990 година имаше някакъв строй, който наблягаше на социалните блага като редовен годишен отпуск без тън-мън, безплатно здравеопазване и обучение, пенсии, с които можеше да се преживява добре и дори да остава за внуци и правнуци, въпреки че пенсията е минимална...И на това му викаха 'социализъм" доколкото се сещам. А Западна Европа и днес е пълна с какви ли не социалистически партии, повечето от които са добавили и едно "демократични", та да не би случайно някой да ги обвини и оприличи с "комунистите', каквито според Запада навремето бяха всички от Източна Европа, а и от много други страни по света.  Нещо някой много яко бърка понятията. Човек е същество, което за 5 години забравя половината неща, които е знаело и помнило. Американци са го излседвали и доказали, не комунисти, не демократи. Така, че за 25 години ако се следва тая логика, в така наречените 'комунисти" би трявбало да е останало едва около 3% комунистическо, Същото се отнася и за настоящи и бивши демократи - за 25 години е напълно нормално да е останало едва 3% от десидентското в тях. Тогава за какви класи и строеве говорим, след като утре може да сме до контейнерите за смет или да имаме късмета да се наредим до Бил Гейтс?

Много ми е весело, когато чета подобни постинги.

Не за друго, а защото са по детски наивни. Не знам как някой, дори и в най-прекрасните си фантазии, може не просто да си представя, но и да тропа сърдито с краче и да изисква същите муцуни, които са съсипвали държавата му в течение на 45 години социализъм, да успеят да построят рай за 25?! :ohmy:

И какво е това американско робство? Де да беше американско…Понякога и на мен ми се иска канадците или американците да бяха изпреварили руснаците през 1945, но уви…

Комунистите буквално разсипаха държавата ни във всякакъв смисъл. Разсипаха я психически, разсипаха я икономически, разсипаха я и политически! А през последните 25 синовете и дъщерите им доограбиха, каквото успяха. Каква Америка, бе хора?! Родните ни български комунисти са ни заробили.

Ех , деца неразумни...!

Ще ти влезе Сталин с целия си ІІІ-ти украински фронт в държавицата , пък ти Демокрация ще ми правиш !......

Аман от глупости незрели !.....

Сега са на ред НАТО и Мк`Доналдс(така да се каже).....

Ей ви малко история.........(сигурен съм , че повечето хабер си нямат , особено тези които се имат за русофоби - сами себе си не разбират ! ).

Следващото без мой коментар : 

Нека да се повторя от по-реден мой пост :

"...И не народите се мразят , а техните главатари ....щото имат какво да делят !..."

Комунистите буквално разсипаха държавата ни във всякакъв смисъл. Разсипаха я психически, разсипаха я икономически, разсипаха я и политически! А през последните 25 синовете и дъщерите им доограбиха, каквото успяха. Каква Америка, бе хора?! Родните ни български комунисти са ни заробили.

Почти си права , но не съвсем !

С допълнението , че по правило рядко се е случва в нашата най-нова история , роден управител да работи за род и Родина . 

Винаги има някой друг на когото да служи , по-силен и зад гърба му , който го "ръчка" .....кога за зло , кога за добро...

На някои може да им се види странно , но успешни са били Стамболов и цар Борис ІІІ-ти , и двамата целенасочено маскарени , и двамата народът ги е обичал.....тук не става дума за националните ни герои...

В определен смисъл и бай Тошо - не се целуваше с Брежнев , само за тоя де клати дърветата....

Ще се целуваш не , ами и песен ще пееш !

Всичко е ресурси (обективно) и стремеж към власт (субективно) !

Дано се появи някакво разбиране за системата.......преди и сега , винаги и на всякъде !

Сега у нас просто силните са други ! (имам предвид не родни)

От 600-700 години насам , все сме придатък някому.....такава ни е територията на Земята - стратегическа !

Ето ви едно българско филмче, което да попълни пропуските на някои хора във връзка с тази част от родната ни история:

Много ми е весело, когато чета подобни постинги.

Не за друго, а защото са по детски наивни. Не знам как някой, дори и в най-прекрасните си фантазии, може не просто да си представя, но и да тропа сърдито с краче и да изисква същите муцуни, които са съсипвали държавата му в течение на 45 години социализъм, да успеят да построят рай за 25?! :ohmy:

И какво е това американско робство? Де да беше американско…Понякога и на мен ми се иска канадците или американците да бяха изпреварили руснаците през 1945, но уви…

И аз отскоро се заливам от смях, четейки постовете ти (особено в тази тема).

Седерастите за 25 години разсипаха държавата и ни пратиха на дъното! Разсипаха я психически, разсипаха я икономически, разсипаха я и политически!

Нищо вече не остана от нас! Ние вече сме не народ, а просто население. И това всичкото дължим на господата сини демократи, блюдолизци нещастни!

За всичко се обвиняват "лошите комунисти". Спомням си, една глупачка ги обвиняваше за това, че преди 90-та нямало джиесеми. 

И аз, преди години, като теб си казвах: "ех, защо не ни окупираха навремето американците, а не руснаците".

Сега от дистанцията на времето виждам, че това май ни е спасило да не се затрием съвсем. Ако бяха се настанили тук хамериканците, сега целия ни живот щеше да е едно голямо ГМО. Щяха да ни донесат (разбирай - натресат) тяхната изкривена демокрация, с цялата ѝ "хубост". Не че вече не е така, но сега поне можем да правим разлика от преди 10-ти и след него и все още сме запазили някои морални ценности. 

@мо_хи_ни,  явно и ти като останалите американски тролове - подлоги не разбираш нищо от това, което казвам. Нормално. Зомбираната американска нация си има и зомбирани привърженици.  Преди няколко дни казах на един подобнен трол, че животът ме научи едно - спри навреме да разговаряш с хора, които като говорят с теб, все едно разговарят с огледалото. Но пък темата ми е интересна от гледна точка на това, че се отнася за нас, които сме живели почти по равно и през двете епохи - преди 1990 година и сега. Дори сегашния ни опит е по-голям. Когато аз завършвах средното си образование през 1990 година, ни бяха поставили една задача по психология (нищо, че психологията нямаше нищо общо с това съчинение, но пък даскалицата явно бе на друго мнение). Там ни попитаха, как си представяме България след 5 години. Ех, мечти. Всички знаехме как ще изглежда България - като Западна Германия почти, хаха. Май мечтите на някои хора още продължават. 

Редактирано от FORD МанЯк (преглед на промените)

Ето ви едно българско филмче, което да попълни пропуските на някои хора във връзка с тази част от родната ни история:...

Без да гледам клипа (известно ми е) били са наивници !!!

Долното с пълна сила за тях се отнася :

"Ще ти влезе Сталин с целия си ІІІ-ти украински фронт в държавицата , пък ти Демокрация ще ми правиш !......"

Въпросът в същност е : "При съществуващите условия какво да се прави ?"

И изобщо не е въпросът : "Социализъм ли , Демокрация ли , или какво там друго ?" - приказки за будали и наивници....

Ей , на ! Ципрас го направи - прибра нови 86 милиарда евро !

Бе това са милиарди , не са милиони ! Даже не са левове - два пъти БВП на цяла България !!!

Браво на момчето !

Така се играе срещу кръвожадни , но тъпи акули.....отмъкна им парите из под носа !

Ще има да връща ! :lol6: Майтап да е вярно ! .... :lol6: 

И да не би да пропусна !

Нашите също са тъпи , но не са акули......Само се мислят за такива - самозабравили се цървули !  :)  :( 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.