Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

преди 5 минути, ZeroTol написа:

Можете да ме оборите

преди 27 минути, ZeroTol написа:

От 30 мин. без да го ползвам, има "само" 3MB трафик.

Задай си на връзката, че е metered

Например NTP

Спри си синхронизацията на часовника

Редактирано от DarkEdge (преглед на промените)

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

преди 26 минути, дръндю написа:

ти си съмнителен
начи си от тея дека шпионират
:lol6:

пп
шегувам се ве
ама, без тая телеметрия, ни линукс ни джам ще се подобряват

Ама то телеметрия има и в Nvidia. Който има карта на Nvidia (като мен) го следят на няколко фронта :)

Като сложим Google и Android, Facebook и не зная още кой и няма къде да избягаш.

току-що, vpvelev написа:

Ама то телеметрия има и в Nvidia. Който има карта на Nvidia (като мен) го следят на няколко фронта :)

Като сложим Google и Android, Facebook и не зная още кой и няма къде да избягаш.

Има къде да избягаш, писал съм малко по-назад в темата. Един рутер под Линукс, DNS и сам определяш всяко едно устройство къде и какво да получава и да изпраща. За устройствата, които ползвате извън вкъщи - постоянно през VPN. Без значение от ОС и вид. За Фейсбук, пак вкъщи Web сървър. Ако все пак държиш на FB, то обезателно само през браузер. Само пощенски сървър нямам, но тази година ще си вдигна един ;)

преди 30 минути, ZeroTol написа:

Има къде да избягаш, писал съм малко по-назад в темата. Един рутер под Линукс, DNS и сам определяш всяко едно устройство къде и какво да получава и да изпраща. За устройствата, които ползвате извън вкъщи - постоянно през VPN. Без значение от ОС и вид. За Фейсбук, пак вкъщи Web сървър. Ако все пак държиш на FB, то обезателно само през браузер. Само пощенски сървър нямам, но тази година ще си вдигна един ;)

От толкова много неща, които трябва да се направят (и пак не е сигурен резултата (може наивно да си мислиш, че вече никой не те следи, което е още по-опасно)) предпочитам да не правя (в общия случай) нередни неща, нямам какво да крия, предпочитам да си пиша и виждам с приятели и познати чрез компютъра.

А най-добре в кръчмата и то без мобилни телефони естествено :)

Не зная какво криеш и не искаш да ти видят другите. Но и така да е - начини да го скриеш има много, а пък след това дори и да излезе от компа ти и да отиде в Майкрософт или някъде другаде. Като не искаш в твоя случай да ти видят снимките, защо си ги сложил в Pictures папката? Дори на друг диск да ги беше сложил само, нямаше да ти ги откраднат, освен ако специално са се навили да търсят специално за теб начин да ги свалят.

преди 18 минути, vpvelev написа:

Не зная какво криеш и не искаш да ти видят другите.

По-скоро не разпространявам свободно. Лична информация като документи, файлове, музика и най-вече авторски снимки (огромна по обем). Нищо нередно не правя, а ако някой е сметнал, че трябва да бъда следен - това е съвсем отделна тема. Просто сам си вдигам необходимата инфраструктура, а не ползвам "безплатна такава". Има разлика някой да те следи и ти сам да си пратиш всичко на някой. А като ползваш Android, Windows 10 без контрол, доброволно им предоставяш всичко от тези устройства. Не коства кой знае какво да си вдигнеш един nextcloud сървър примерно.. Хем файлове, хем видео чат и т.н. са си на твое устройство. Хем по-удобно, хем по-бързо (особено ако устройството е вкъщи), хем безплатно. А колкото до Андроид, след спиране на Google услугите и постоянната връзка с VPN (която по принцип черпи доста енергия), издражливостта на батерията расатна драстично. Не е като да се спуквам, но говоря редовно и почти системно чатя в NextTalk - батерията кара около 2 пъти повече отколкото караше преди да кача тези аппс и да махна гугълските. Да беше нещо по-добро - да. Ама позлвам телефона за интернет, разговори, браузване. Нали.. Как да кажа.. Вместо да ползвам Месинджър, Гугъл Драйв, Хром, YouTube и батериоята да ми кара 2 дена, предпочитам да ползвам OpenVPN, Jellyfin ,NextCloud, NextTalk и Firefox, a батерията да кара 4 дена. Хем по-лесно, хем по-сигурно. Информацията си седи вкъщи. Иначе който иска, да ме следи. Просто следенето няма нищо общо с това сам да си даваш информация. Като си пращаш всичко на Microsoft, Google,  да не си мислиш, че заради това никой няма да те следи?

преди 34 минути, ZeroTol написа:

предпочитам да ползвам OpenVPN

Adguard - на Android, на iOS и на Win 10

преди 8 минути, DarkEdge написа:

Adguard - на Android, на iOS и на Win 10

OpenVPN няма нищо общо с блокирането на рекламите.

преди 36 минути, ZeroTol написа:

OpenVPN няма нищо общо с блокирането на рекламите.

Паак се изказваш неподготвен! Adguard не е само за блокировка на реклами. Това е и VPN и DNS сървъри.
Що се опитва да стъпваш наоколо като лъв, при положение, че трябва да го правиш като котенце...

преди 17 минути, DarkEdge написа:

Паак се изказваш неподготвен! Adguard не е само за блокировка на реклами. Това е и VPN и DNS сървъри.
Що се опитва да стъпваш наоколо като лъв, при положение, че трябва да го правиш като котенце...

Паак неадекватна забележка. Горе съм написал, че ползвам OpenVPN, ти ми пишеш за Adguard.

OpenVPN е софтуер, а не услуга. Няма нищо общо с това, което ти ползваш. Още по-малко към сигурността. С OpenVPN и unbound примерно можеш да си спираш реклами от вкъщи. Adguard e услуга на 3-та страна, но не съм много сигурен, че е VPN. Инсталирах го на 10-ката, "засича" и е блокирало някакви реклами, но VPN няма. В .cap файла има 50-тина адреса, а не само 1.

OpenVPN е софтуер, а не услуга.

Поне да беше прочел преди да пишеш...
Adguard преди малко беше блокировчик на реклами, сега стана услуга. 
Тцъ - Adguard е и комплексно решение за Win, Android, IIos, и добавка за браузъри. Adguard също предоставят и DNS сървъри. И по-назад писах за Adgard  като по-добрата алтернатива за покриване на ГЗ  в мрежата.

176.103.130.130
176.103.130.131
for "Default" servers;
176.103.130.132
176.103.130.134
for "Family protection" servers. You can use
2a00:5a60::ad1:0ff
2a00:5a60::ad2:0ff
and
2a00:5a60::bad1:0ff
2a00:5a60::bad2:0ff
преди 21 минути, DarkEdge написа:

Поне да беше прочел преди да пишеш...

Прочел съм го, даже и изпробвам.

Това са DNS сървъри.

преди 22 минути, DarkEdge написа:

Adguard преди малко беше блокировчик на реклами, сега стана услуга.

Услуга за блокиране на реклами

Защо трябва да си слагаш DNS сървър, ако това ти втърдение е вярно:

преди 59 минути, DarkEdge написа:

Това е и VPN и DNS сървъри.

Защо DNS заявките не са в тунела на VPN-a връзката?

преди 3 минути, Камен Петров написа:

Истината е в Мак.

Не е вярно.

Истината винаги е по средата :)

Затова е нужно да се намери средата.

Някой има ли идея как мога да забраня дадени задачи в Task Scheduler да се променят между ъпгрейди?
Говоря конкретно за Microsoft/Windows/Device Information и всичко вътре - забраних ги, искам да си останат забранени със следващата нова версия.

Експпортирай ги забранени и след ъпгрейда ги импортирай в Powershell
Или с bat файл:
https://community.spiceworks.com/how_to/3635-use-schtasks_tool-bat-to-export-and-import-all-scheduled-tasks-on-a-windows-2008-server
Или експортираш само забранените от taskschd.msc и после ги импортираш
Или така:
Копираш папката
C:\Windows\System32\Tasks
Експортираш двата ключа:
HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\Taskcache\Tasks
HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\Taskcache\Tree

Какво ще се случи с Уин 10 Хоум версия 1507 която инсталирах днес и не е активирана, понеже ключът ѝ е блокиран учтиво от микромеките ?
Ще спре ли да работи по някое време ?
За сега не ми дава автоматични апдейти ( изкарва грешка с номер) но от сайта им ми дава да свалям свободно за 1507 LTSB апдейти. Пробвах с един комулативен от 2017г. и се инсталира на Уин Хоум пък те го пишат че е за LTSB. Цял Гига байт е.
А от техните автоматични апдейти има неуспех за някакъв за Уиндоус Дефендър. Това го заобиколих успешно с инсталиране на Авира антивирусна.
Пробвах да инсталирам Уин 10 Хоум версия 1511 ама не тръгва със същия ключ нито с този от 7-цата ми нито с този от 8-цата ми от лаптопа. И със следваща по ред версия от фовруари 2016 пак не приема работещия ключ за 1507.

И каква ще е разликата между Уин 10 Хоум 1507 и LTSB от 2015г. ако свалям от сайта им всичките апдейти за LTSB от 2015 и ги инсталирам на Уин 10 Хоум 1507, нямали да е същия резултат по отношение на сигурността ?
От къде се сваля LTSB от 2015 и какво се избира като име на файл?

За компютърът ми от 2010г.  ми трябва версия от 2015г. иначе не работи звук и картина както трябва.
На другите ми три компютри работи версия 1907 нормално. 
Не знам дали въобще ще ми потрябва задължително да ползвам Уин 10 на стария компютър, ама понеже за другите три има активирани 1907 на отделни дискове, та викам да не завижда дъртия и за него да има нещо да работи със звук и картина. Иначе има и за него диск с 1907 ама насича звука и картината притрепва.

п.п.
сега пиша от по-нов компютър, та не виждам менютата на Уин 10 Хоум 1507

преди 49 минути, Белгиеца написа:

Какво ще се случи

https://support.microsoft.com/bg-bg/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet

Спряна е поддръжката. Като изтекат 60-те дни за проба, ще спре да работи коректно.

преди 8 часа, Белгиеца написа:

1507

Инсталира се последна стабилна версия 1909 19Н2, а не 1507 ! За LTSC актуалната версия е 1809 компилация 17763.1012.

Проблемите ти са от драйвери, които трябва да изтеглиш от сайта на производителя на лаптопа/дъното, а не да ползваш тези, които Windows инсталира автоматично.

Понеже от доста време търся решение на един проблем и най-после го открих, споделям го и тук. Тук не намерих решение. Та проблема беше, че на windows 10 през device manager с десен бутон беше невъзможно да си обновя драйвер - даваше за част от секундата, че търси в онлайн и след това изписваше, че драйвера е актуален. Единственото, което проработи при мен, беше следното - в конзолата (power shell), стартирана като администратор, се пише следното:

msdt.exe -id DeviceDiagnostic

в съветника се дава next и беше открит проблем, че са забранени обновяванията. След потвърждаване на поправката, всичко си работи както трябва, device manager обновяването започна да търси драйвери online. Преди това не помогна нито стандартния съветник, нито в

Control Panel\All Control Panel Items\System - advanced system settings - hardware - device installation settings. Дори бях пробвал някакво решение в регистрите, което също нямаше ефект.

преди 18 часа, ZeroTol написа:

Е, в момента и аз няма. От 30 мин. без да го ползвам, има "само" 3MB трафик.

за целият вчерашен ден

1563386125_.PNG.06581fb8d5a0acbf5912479fe8229c73.PNG

преди 4 часа, Joss Bomon написа:

Инсталира се последна стабилна версия 1909 19Н2, а не 1507 ! За LTSC актуалната версия е 1809 компилация 17763.1012.

Проблемите ти са от драйвери, които трябва да изтеглиш от сайта на производителя на лаптопа/дъното, а не да ползваш тези, които Windows инсталира автоматично.

Имам на друг твърд диск инсталирана 1909 и е с активация, АМА насича звука и картината притреперва в това време на 4 секунди интервал.
За звуковата карта няма драйвери за Уин 10, има за Уин 8.1 които съм ги сложил.
За видеокартата съм свалил от сайта на АМД софтуер който слага и драйверите и даже и за HDMI аудио, та би могло да работи и без звуковата карта, ама и с този вариант пак насича звукът. Пращам го до телевизора звука и картината по HDMI, та звуковата карта не участва, ама пак насича.
А с версия 1507 звук и картина си работят прекрасно. Вероятно ще работи и с 1511 ама не съм намерил ключ за нея.

Е, що лъжат че Уин 10 е все още Уин 10, като сега това дето го дават е Уин 19 ?

Днес излиза надпис долу вдясно да съм го бил активирал, аз имам цифрова активация за Уиндоус 10 за този компютър, ама 1507 не иска да си я свали. Ето картинка:

df3f43d42140.jpg

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Днес излиза надпис долу вдясно да съм го бил активирал, аз имам цифрова активация за Уиндоус 10 за този компютър, ама 1507 не иска да си я свали. Ето картинка:

df3f43d42140.jpg

Нямаш интернет бре! Виж си иконата в таск бара с червен кръст е.

преди 31 минути, nikssi написа:

Нямаш интернет бре! Виж си иконата в таск бара с червен кръст е.

Така ли ?
Аз като спра тока на суйча и така става, ха ха ха ...
И като пусна интернет пак си знае неговата, плащай та плащай 145 € от техния магазин.
И те ще ми пратят ключ ама за последната версия, която си я имам базплатно активирана от тях на друг твърд диск, нали така.
Е на тия мошеници никога няма да им дам доброволно пари, ама никога.
Това дето е било Уин 10 през 2015 лятото, вече няма много общо с това което сега е последната версия. Ама те продължават да лъжат че все си било Уин 10. 
Да, ама не работи последната, а първата си работи.

За сега познанията ви не са достатъчни за да подкарате Уин 10 на компютъра ми от 2010г. с последната му версия.
Добре че 2017 г. година смених пола и сега съм с трети пингвински пол, че иначе трябваше да изхвърлям на боклука работещ двуядрен компютър с външно видео и 8 ГБ РАМ, просто защото микромеките така са решили.
Е, няма да им се уреди въпроса на тях, да си купя пак марков компютър с преинсталиран Уин в него.
Аз си ги сглобявам сега и им слагам безплатни ОС.
В краен случай, ако ми потрябва ново лаптопче ще се уредят да съм платил за Уин, ама то моето когато го купих 2014г. беше за само 200€ , промоция от Auchan.fr с Уин 8 в него.
Тия микромеките са просто луди да искат 145€ за една прокиснала боза, която си мени окраската като хамелеон на всеки 6 месеца.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.