Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

преди 3 минути, ExaFlop написа:

Щом е ъпгрейд и е активиран, не ти трябва никакъв ключ - той е на сървъра на М$. Директно инсталираш на чисто и системата сама ще се активира..

... през акаунта.

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

преди 1 минута, jhoro написа:

... през акаунта.

Жорка нищо не ти схванах !

На някого да не му работи синхронизацията на часовника? Скоро забелязах, че ми изостава с няколко секунди и се оказа, че не се обновява:

4tryVHO.jpg

Windows Time услугата работи. Пробвах да я дерегистрирам и регистрирам наново - пак същата работа.

Ако изпълня

w32tm.exe /resync

от команден ред, ми излиза "The following error occurred: Access is denied. (0x80070005)".

Някой да ме замери с нещо (примерно идея)?

преди 1 минута, BMW Маниак написа:

Жорка нищо не ти схванах !

Има предвид като допълване:

Цитат

Директно инсталираш на чисто и системата сама ще се активира през акаунта.

Ако нямаш MS account - как ще разбере, че си ти?

преди 2 минути, killchain написа:

Някой да ме замери с нещо (примерно идея)?

Идеите свършиха - имам тухли подръка ???

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

току-що, killchain написа:

Ако изпълня

w32tm.exe /resync

от команден ред, ми излиза "The following error occurred: Access is denied. (0x80070005)".

kilchain, започвам да та зафъргам с идеЙ.
А с админски права ли стартираш cmd? Пробвай с тази команда:
sc config w32time type= own
w32tm /resync

току-що, jhoro написа:

По хардуерния отпечатък на системата.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 1 минута, jhoro написа:

Ми аз за това имам активиращ ключ а и отделно по OEM хардуера на машината трябва да го имат в базата с данни.
То с MS account може да активираш куп машини по тази логика!

преди 47 минути, ExaFlop написа:

А с админски права ли стартираш cmd? Пробвай с тази команда:
sc config w32time type= own

Да, като админ. Пробвах и това (също като админ, иначе не дава), пак нищо.

току-що, killchain написа:

пак нищо

Върна грешка? С копи/пейст ли метна или я писа? остави ли интервала между type= и own

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 1 час, BMW Маниак написа:

Интересуваме ключа за активация взет от тука ще и свърши ли работа?

Може да се извади лесно ключа и с тази команда:wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey   през cmd.Понеже ще инсталираш на нов диск,да нямаш проблеми с лиценза,макар,че не би трябвало заради диска да имаш..........не сменяш дъно или процесор,но знае ли човек.Освен това като правиш стартиращо usb с инструмента на майкрософт,при инсталацията мисля,че ще ти направи диска дето ще е уйндоса в GPT по подразбиране,та ако не искаш да е така трябва да го коригираш.

Как се преинсталира Win 10 на компютър, който има само едно HDD, разделено на 2 дяла, като във втория има информация, която трябва да остане непокътната?

На Win 7 и 8 (по спомени) съм изтривал системния дял, както и онези малки дялове, които уиндоуса си е съзвавал и и след това създавам нов дял, в който инсталирам уиндоуса и информацията в диск D остава. Преди време пробвах същата процедура, но с Windows 10 - изтрих, а не форматирах системния дял, както и останалите образувани дялове от уиндоуса и се опитах да създавам нов дял - диск C, в който да инсталирам уиндоуса, но изскочи съобщение, че диска не е в еди какъв си формат и изисква цялостно форматиране. Тоест, бях принуден да закача второ HDD, на което прехвърлих цялата информация, форматирах диска и инсталирах уиндоса, и след това върнах всички нещата от втория HDD. Има ли някаква по-различна методика при Windows 10, за да запазя информацията от диск D без това да изисква цялостно форматиране или просто трябва да има SSD, на което да бъде OS-то и да няма проблем с другия диск?

преди 28 минути, Слави Маринов написа:

Може да се извади лесно ключа и с тази команда:wmic path softwarelicensingservice get OA3xOriginalProductKey   през cmd.Понеже ще инсталираш на нов диск,да нямаш проблеми с лиценза,макар,че не би трябвало заради диска да имаш..........не сменяш дъно или процесор,но знае ли човек.Освен това като правиш стартиращо usb с инструмента на майкрософт,при инсталацията мисля,че ще ти направи диска дето ще е уйндоса в GPT по подразбиране,та ако не искаш да е така трябва да го коригираш.

Тая команда ми изкара различен ключ от този който копирах от регистрите !!!

Линукса не трябва да има проблем вече с GPT диск ? Смисъл че няма да е проблем да стане dual boot. Преди няколко години за по лесно трябваше да го правя MBR ама смятам вече са решили тези проблеми с Grup.

преди 19 минути, iBonev написа:

Как се преинсталира Win 10 на компютър, който има само едно HDD, разделено на 2 дяла, като във втория има информация, която трябва да остане непокътната?

На Win 7 и 8 (по спомени) съм изтривал системния дял, както и онези малки дялове, които уиндоуса си е съзвавал и и след това създавам нов дял, в който инсталирам уиндоуса и информацията в диск D остава. Преди време пробвах същата процедура, но с Windows 10 - изтрих, а не форматирах системния дял, както и останалите образувани дялове от уиндоуса и се опитах да създавам нов дял - диск C, в който да инсталирам уиндоуса, но изскочи съобщение, че диска не е в еди какъв си формат и изисква цялостно форматиране. Тоест, бях принуден да закача второ HDD, на което прехвърлих цялата информация, форматирах диска и инсталирах уиндоса, и след това върнах всички нещата от втория HDD. Има ли някаква по-различна методика при Windows 10, за да запазя информацията от диск D без това да изисква цялостно форматиране или просто трябва да има SSD, на което да бъде OS-то и да няма проблем с другия диск?

Когато инсталираш през UEFI,това върви задължително с диск в GPT и ако той не е така,го прави.При инсталиране след това,след като ти е вече в GPT диска ще може да стане запазването на информация и отпада нуждата от форматиране на целия диск.През биос ако пробваш да слагаш 10ка,не знам дали може и как стоят нещата,аз от 2 години използвам UEFI само и съм с дискове в GPT.

преди 17 минути, BMW Маниак написа:

Тая команда ми изкара различен ключ от този който копирах от регистрите

Tова на инаталирана 10ка ли е,или още на 8.1?

Tова на инаталирана 10ка ли е,или още на 8.1?

На 10ка е вече! Тоест ъпдейтната от 8.1.

Enviado desde mi iPhone utilizando Tapatalk
току-що, BMW Маниак написа:

На 10ка е вече! Тоест ъпдейтната от 8.1.

Enviado desde mi iPhone utilizando Tapatalk

Аз също съм с уйндоус 8.1 и 10 dual boot(10ката е надграждана,но си запазих и 8.1),но сега видях,че и на дветеОС тази команда ми показва еднакъв ключ,иначе примерно айда ми показва съвсем различни ключове,не знам защо е така.

@Слави Маринов, гледам че в BIOS на CSM е зададено UEFI and Legacy OPROM, а на Secure Boot - UEFI Windows Mode. Със GPT формата при Windows 10 ми се разясни горе-долу, но  ако реша да преинсталирам, тоест инсталирам на ново Windows-а, системния дял, както и допълнителните дялове, които си е създал, какво ги правя? Смисъл изтривам и/или форматирам, за да създам нов системен дял и ако нещо се прецака мога ли през DISKPART да конвертирам само системния без да се налага да форматирам целия хард диск на ново?

преди 2 часа, ExaFlop написа:

Върна грешка? С копи/пейст ли метна или я писа? остави ли интервала между type= и own

[Очаквано] връща "[SC] OpenService FAILED 5: Access is denied." ако го изпълня от нормален command prompt. Връща "[SC] ChangeServiceConfig SUCCESS", ако пусна cmd като админ, т.е. уж успява, но после пак се дъни по същия начин (който описах отначало) като опитам да сверя времето.

Редактирано от killchain (преглед на промените)

преди 1 час, iBonev написа:

@Слави Маринов, гледам че в BIOS на CSM е зададено UEFI and Legacy OPROM, а на Secure Boot - UEFI Windows Mode. Със GPT формата при Windows 10 ми се разясни горе-долу, но  ако реша да преинсталирам, тоест инсталирам на ново Windows-а, системния дял, както и допълнителните дялове, които си е създал, какво ги правя? Смисъл изтривам и/или форматирам, за да създам нов системен дял и ако нещо се прецака мога ли през DISKPART да конвертирам само системния без да се налага да форматирам целия хард диск на ново?

Ми аз съм преинсталирал така,като на диска имам 2 дяла,като и другият е системен(ссд диск с два уйндоса),но това няма значение в случая,можеше и да е обикновен дял с данни...............като при преинсталиране трия и форматирам само стария системен дял,при инсталацията си прави нов дял със системата,като другият си ми остава незасегнат,тоест инфото си се запазва, и така................но диска си ми е в GPTот преди това.Освен това при инсталиране има значение и с какво правиш стартиращата медия,дали с инструмента на майкрософт,или с друг.Този на майкрософт изисква по подразбиране диска да е в  GPT,ако е с друг инструмент може би няма да е задължително това(ако диска е MBR) и ще можеш да си запазиш инфото от другият дял,ако инсталираш разбира се през биос,ако е на UEFI,няма отърване от варианта диска да е GPT и загуба на данни при конвертирането му.............има много добър софт за конвертиране на дискове без загуба на данни(от MBR в GPT и обратно),като аз съм го изпробвал и работи http://www.disk-partition.com/partition-manager-pro-edition.html,та ако ще инсталираш на диск дето е MBR може предварително да го конвертираш и след това да не се налага да се форматира целият диск и да се губят данни.Пробвай дали ще работи все още лиценза за тази програма.License-PartitionAssistantPro.zip(отвори го с wordpad,офиса не го отваря, защото срока е изтекъл)Относно последния ти въпрос,не мисля,че ще мине номера с конвертиране само на системния дял,няма как едната част от диска да е GPT,а другата MBR.

Редактирано от Слави Маринов (преглед на промените)

@Слави Маринов, попитах защото веднъж на хард с инсталиран Windows 10, като изтрих системния дял и допълнителните дялове на windows-а и тръгнах да създавам нов дял, излезе съобщението, че диска е MBR и изисква пълен формат. Не знам защо така се е променил, при условие че до преди това е бил в GPT, все пак се е ползвал Windows 10. Най-добре ще бъде на пробва-грешка да разбера кое, как става, но първо трябва да прехвърля цялата информация на друг носител.

Мерси за разясненията!

преди 54 минути, iBonev написа:

@Слави Маринов, попитах защото веднъж на хард с инсталиран Windows 10, като изтрих системния дял и допълнителните дялове на windows-а и тръгнах да създавам нов дял, излезе съобщението, че диска е MBR и изисква пълен формат. Не знам защо така се е променил, при условие че до преди това е бил в GPT, все пак се е ползвал Windows 10. Най-добре ще бъде на пробва-грешка да разбера кое, как става, но първо трябва да прехвърля цялата информация на друг носител.

Мерси за разясненията!

Няма как да се е променил,а зависи как е бил инсталиран предишния път този уйндоус.Може да си е бил на MBR диск,инсталиран не с инструмента на майкрософт и през legacy mode,а пък ти после да си правил инстал презUEFI,вариантите са различни,но всяко нещо се случва логично и с определена причина,така че не може да ти се отговори еднозначно,вариантите какво си правил и какво е било преди това са много и различни и се действа според обстоятелствата......това е проблема ,с който си се сбъскал.

Редактирано от Слави Маринов (преглед на промените)

@Слави Маринов, извинявай за въпроса отново, но се сетих, че когато правих буутваща флашка с Rufus, ползвах настройките по подразбиране, както е показано на скрийншота (маркираното в синьо). Може би е трябвало да избера последната опция от падащото меню с GPT щом става дума за UEFI? Та от там да ми идва проблема след като изтрих системния дял и се опитах да създам нов такъв и изписа, че не е в GPT и изисква цялостно форматиране на диска.

rufus.png

Да,мисля че трябва да е последния вариант,аз не съм ползвал руфус от доста време,имам 2 флашки с 8.1 и 10 направени бутващи с инструмента на майкрософт и там не може да се избира,той си ги прави както трябва по подразбиране.В крайна сметка сега диска в GPT ли е?Ако е така и прейнсталираш в UEFI mode вече няма да те кара да форматираш целия диск и да губиш инфо от другите дялове.Проблем е когато се инсталира  в UEFI mode и диска досега е бил MBR.

преди 19 минути, Слави Маринов написа:

Да,мисля че трябва да е последния вариант,аз не съм ползвал руфус от доста време,имам 2 флашки с 8.1 и 10 направени бутващи с инструмента на майкрософт и там не може да се избира,той си ги прави както трябва по подразбиране.В крайна сметка сега диска в GPT ли е?Ако е така и прейнсталираш в UEFI mode вече няма да те кара да форматираш целия диск и да губиш инфо от другите дялове.Проблем е когато се инсталира  в UEFI mode и диска досега е бил MBR.

В Информация за системата (Win+R -> Изпълнение -> msinfo32) срещу Режим на BIOS, пише UEFI на компютъра ми. Значи, когато тръгна да преинсталирам, правя буутваща флашка с Rufus като избирам опцията с GPT, и когато избирам устройството от което да зареди уиндоуса за инсталиране, избирам това с е UEFI отпред като на снимката и действам нататък.

35177d1433832842t-booting-win-10-dvd-uef

Редактирано от iBonev (преглед на промените)

преди 4 минути, iBonev написа:

В Информация за системата (Win+R -> Изпълнение -> msinfo32) срещу Режим на BIOS, пише UEFI на компютъра ми. Значи, когато тръгна да преинсталирам, правя буутваща флашка с Rufus като избирам опцията с GPT, и когато избирам устройството от което да зареди уиндоуса за инсталиране, избирам това с е UEFI отпред като на снимката и действам нататък.

35177d1433832842t-booting-win-10-dvd-uef

Да.На мен след като ми е GPT диска никога не ме е карало да форматирам диска при инсталиране и трия само системния дял,другите дялове си остават незасегнати.

Сега проверих с diskpart, че диска е в GPT. Добре, когато преинсталирам ще пиша как е минало. Радваме, че има хора, които да ти покажат, а пък със желание и упоритост се учи човек.

Благодаря Ви за отделеното време и внимание, както и за информацията! Желая Ви лека и спокойна вечер! 

преди 10 минути, iBonev написа:

Сега проверих с diskpart, че диска е в GPT. Добре, когато преинсталирам ще пиша как е минало. Радваме, че има хора, които да ти покажат, а пък със желание и упоритост се учи човек.

Благодаря Ви за отделеното време и внимание, както и за информацията! Желая Ви лека и спокойна вечер! 

Хах,мерси,но не мисля,че съм чак такъв разбирач.И аз от опит,грешки и четене из нета съм се учил,има доста писано по тези въпроси за UEFI и BIOS,какво представляват как се инсталира в единия и другия вариант,освен това всеки компютър е с различен фърмуер и различни опции,примерно аз нямам csm опция,това е възможност за UEFI mode в режим на съвместимост с BIOS,но се оказва,че не винаги е добре да е включен.Радвам се,когато мога да съм полезен по някакъв начин и не е проблем отделеното време.Между другото програмата дето съм дал лиценз по-горе е много добра и с много повече възможности за работа с дисковете от тези на уйндоса,като може да се сложи и на флашка и да се работи на други компютри с нея.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.