Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за възможно най-тиха машина

Featured Replies

• Автор

ОК, може би съветът е добър :)

Относно пастата - има ли такава с процесора или охлаждането, трябва ли да търся и паста? Аз имам някаква "Arctic MX-2", но не знам на колко време е и дали няма срок на годност. Каква да си купя хубава и откъде?

И се надявам да няма продължение темата "изкривих краче на процесора" :)

• Отговори 57
  • Прегледи 4,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Относно пастата - има ли такава с процесора или охлаждането, трябва ли да търся и паста?

Охладителя идва със термо паста.

Като дойте звяра качи некоя снимка да оплакнем окото :D

Редактирано от nesa007
снимки (преглед на промените)

• Автор

Понеже вчера закъснях с поръчката, днес докато разглеждах пак тук, видях че съм пропуснал едно смислено мнение на Roujin Z

И ето коригирано, стана под 4000 даже:

CORSAIR DDR4 2400MHz 2x8GB CL14 LPX Black 1.20V
ADATA SSD SP920 512G SATA3
be quiet! DARK ROCK PRO 3 BK019
i7-6700K 4.0GHz 8MB LGA1151 BOX
GB N98TG1 GAMING-6GD /GTX980TI
FD DEFINE R5 BLACK
PSU SEASONIC SS-1000XP PLATINU
ASUS Z170 PRO GAMING LGA1151

Обща стойност - 3 857.89 лв. с ДДС

- по-евтино дъно

- по-евтина памет

- по-евтин SSD

Чудя се за дъното - на пръв поглед разликата е в звука.

Понеже вчера закъснях с поръчката, днес докато разглеждах пак тук, видях че съм пропуснал едно смислено мнение на Roujin Z

FD DEFINE R5 BLACK

- по-евтино дъно

- по-евтина памет

- по-евтин SSD

т'ва е супер. 

Ее ще ти дойде акъла. :wink12:

пс. Сглобяването е безплатно.Това не включва инсталиране на Windows освен ако не си го купиш. Между другото това не е лоша идея.

За пастата вече ти отговориха. Колкото до по-евтиното дъно аудиото всъщност се води по-висок клас въпреки че май пак е на база Realtek 1150.

Но при над 200 лв. спестени може да си купиш аудиокарта която ще вади по-добър звук от което и да е вградено та това е без значение.

Edit: Събота и неделя са почивни дни та поръчката чак в понеделник ще се задейства и да я беше пуснал вчера.

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

FD DEFINE R5 BLACK

- по-евтино дъно

- по-евтина памет

- по-евтин SSD

А защо не вземеш това водно охлаждане което е само 20 лв. по-скъпо?!

• Автор

Аз ще си го сглобя, че ми стана инересно. Да, в петък звъннах, но беше след 12 и казаха, че чак в понеделник ще се изпълнява и така остана.

Сега нова тема за размисъл - по-добре ли е водното охлаждане и по-важното - по-тихо ли е?

Аз ще си го сглобя, че ми стана инересно. Да, в петък звъннах, но беше след 12 и казаха, че чак в понеделник ще се изпълнява и така остана.

Сега нова тема за размисъл - по-добре ли е водното охлаждане и по-важното - по-тихо ли е?

Водно само ще дрънчи по-добре си остани със be quiet! DARK ROCK PRO  3 по тихо и сигурно по добре охлажда от водното.

Кой съм аз не го слушай, dark pro-то е най-добре. 

От към охлаждане: виж тук!
От към шум:

1. Dark Rock Pro 3:

• Overall noise level (dB(A)) @ 50/75/100% (rpm): 13.2 / 19.5 / 26.1 (Взето от сайта на производитела)

2. Nepton 240M:

• Fan Noise Level: 6.5~27 dBA (Взето от сайта на производитела)
  • Pump Noise Level: < 15 dBA (Взето от сайта на производитела) 

Така като гледам везната клони към водното и по двата показатела. 

Разликите в охлаждането може и да имат значение при екстремен овърклок,но специално за тишина никаква идея. Винаги добрия въздушен охладител е по-тих а тук темата е за тишина.

Аз лично бих си взел обаче по-скоро захранване на be quite а охладител за процесора Noctua ако се търси тишина. Макар че вече отдавна захранването не е компонент който се чува като едно време. Даже по-високия клас нито едно не се чува от кутията,така че всяко едно е тихо. А това с 1000 вата ,че да не се товари и да не шуми създава поне в мен едно такова малко криво усещане. А какво става със сертификата и ефективността на захранването като го търкаляш само на 20-30% натоварване. На този компютър даже и 600-700 вата са му много, но биха стигнали и за SLI и за клок,така че излишно хвърлени пари......(не мои така че не ми е проблем,само казвам;))

И аз съм с 850 вата ,но моя компютър поне минава 430 и въпреки че захранването е вече на 5-6 години пак не се чува като спра вентилаторите по кутията.

Не знам дали се спомена, но добра идея бе да се вземе SSD  за M.2  слот, защото освобождава едно място за  хард диск. Това означава и една пречка по-малко за въздушния поток, както и едно място за хард диск повече за в бъдеще, ако се наложи някакво преправяне на вътрешното пространство. За захранването е почти така. Все пак трябва да се погледне и какви са спецификациите, за да се обобщава. А дори и да не е ефективно захранването при ниски натоварвания, какво от това? По ли е добре да стигне 300 вата и да почне да вдига обороти? Още по-лошо, ако и оборотите не са постоянни, а постоянно променящи се. Тогава колкото и да е тихо, дразни. Едно е постояннен шум, та било то и по-висок, друго е променлив, та ако ще и едва да се чува. Затова аз съм привърженик на постоянните обороти, които се покачват едва в краен случай при много голямо натоварване и температури. 

Ето и каква е кривата на вентилатора на тоя Seasonic:

2015-10-25_193247.jpg

На практика до 300 вата перка не се върти. А това означава, че ако легнеш да спиш, един дразнител по-малко. Видеото също е със спрени вентилатори. Обаче тая кутия с тая видеокарта... с чука ли ще я донаместваш? Толкова пари и такава кутия. Аз бих си взел по-голяма, щом като ще слагам и огромна видеокарта. 

Видеокартата се събира а място бол. Човека ще има едно SSD в компа та дори да не вземе външно HDD не виждам проблем.

M.2 едва ли е изгодно ценово а както казах човек трябва да мисли за да не се окаже с половин дузина HDD в един момент.

Така че цялата дискусия с мястото за HDD е леко излишна.

пс. И най-слабото захранване от серията няма да му работи перката докато спи поради простата причина че няма да цъка игри спейки. :P

Общо взето не виждам какво друго ще го натовари?

• Автор

И в началото на темата някой каза, че видеото се събира в кутията.

Предполагам и be quiet върху процесора ще се събере, че и това охлаждане е доста голямо?

Малкият hdd се съмнявам да казва някакво особено съпротивление на въздушния поток.

А вчера се опитах да намеря сравнение между be quiet и водното, но няма. Има поотделно, но така са несравними, защото един е мерил от разстояние 50 cm, друг - 2 метра и то без да извади фоновия шум на полицейските коли :)

Иначе хубавите са много близки по характеристики и като шум и като охлаждане, но водното има едно предимство, че сваля пиковата температура многократно по-бързо от въздушното.

Аз засега клоня към въздушното..

Надявам се в никем като им дам списъка, да ми кажат има ли проблем с нещо да не може да се събере или да си пречат взаимно разните неща.

•  
  • CPU coolers up to 180mm in height
  • Graphics cards up to 310 mm in length with the top HDD cage installed; with the top cage removed, graphics cards up to 440 mm in length may be installed

И кутия за 80 лв. да вземеш пак ще събере картата. Кико просто цял живот си събира HDD-та и го притесняват възможностите на кутията в тая сфера.

Хванали джакпота от държавната лотария преди да си купя нещо за мен ще му взема един 6ТБ HDD та да разкара старите и да миряса.

R5 всъщност е огромна кутия та по-голяма ще е направо като ракла... честно казано не знам как ги търпите тия сандъци колкото и да са добри.

пс. Мм ако правим сравнение с други подобни "водни" Dark Rock Pro 3 ще е доста по-тихото при всички обстоятелства.

Като температури разликата ще е малка. Да кажем 1 градус по-добре в нормален режим и 1 градус по-зле при клок.  

Та Tommygun има право че ще е по-тих но греши че Noctua е по-тиха поне като съдя от тестовете с D15. 

• Автор

Аз на око като я гледам е предостатъчно в ширина за картата, по притеснително би било охлaждането на процесора, че са каtо тухла четворка, но и там е ОК:

R5: CPU coolers up to 180mm in height

be quiet: Dimensions (L x W x H), (mm) 123 x 133 x 163

така че е ОК и това.

4820857.jpg

Картата ти е 309 мм та до 440 мм имаш достатъчно място. Както казах и малка бюджетна кутия за тройно по-малко пари ще побере картата.

Просто няма такава карта дето да не се побира или пък охладител на въздух.

Кико повдига въпроса във всяка тема не защото картата не влиза с което обърква хората а защото няма да можеш да вкараш еди колко си HDD-та.

В същото време говори за въздушен поток а за перфектен такъв е желателно да разкара половин дузината хардове и излишната касетка.

Вече има и по 6ТБ за които му трябва отделно има и външни за хората които не се доверяват на дискове за колекцията снимки от сватбата и т.н.

Колкото до SSD-то истината е че можеш да го залепиш с двойно залепваща лепенка и въобще да го метнеш където ти харесва из кутията.

пс. Единствената причина да ти препоръчам кофата R5 вместо Mini е точно проклетия охладител.

Минито събира картата има уплътнения добър поток а има и отлични микро дъна като ASUS MAXIMUS VIII GENE

но просто тия недоклатени "водни" за куп пари не съм им привърженик. Иначе са вариант ако искаш нещо по-компактно. 

Но всъщност може да хвърлиш поглед на Mini R2...

• Автор

Аз R5 си бях харесал много отдавна..

Значи остава това, $$ се е повишил и цената е 1% нагоре.

FD DEFINE R5 BLACK

Обща стойност - 3 887.91 лв. с ДДС

• Автор

Процесора го намерих в Plesio даже на по-ниска цена, ама се чудя ОК ли е от там?

Дъното го няма никъде, явно като го няма в most, никой го няма на склад. Имат Deluxe и се чудя дали да взема него вместо да чакам 2 седмици.

Процесора го намерих в Plesio даже на по-ниска цена, ама се чудя ОК ли е от там?

Дъното го няма никъде, явно като го няма в most, никой го няма на склад. Имат Deluxe и се чудя дали да взема него вместо да чакам 2 седмици.

ASUS MAXIMUS VIII RANGER ROG ATX Z170 LGA1151

Разликата ще е около 20 лева а разликата в обсужването огромна та не си заслужава. Отделно ще дадеш още 20 лева за доставка та не е изгодно.

• Автор

Е за един процесор чак обслужване.. Ама не е по-евтин не знам какво съм гледал, на една цена са. :)

Двете дъна са почти еднакви?

FD DEFINE R5 BLACK
ASUS MAXIMUS VIII RANGER ROG ATX Z170 LGA1151

Обща стойност - 3 208.21 лв. с ДДС

+ CPU Intel CPU Core i7 6700K от плесио 719.00

общо: 3927.21 с 40 лева повече

Защото не ми се чака 2 седмици.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.