Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възможно ли е ако имаш вирус във виртуална машина да зарази главната ОС ?

Featured Replies

Ако инсталирам виртуално машина на Windows или Linux и инсталирам Windows OS на виртуална машина и виртуална ми машина се зарази със вирус, възможно ли е вируса да зарази и главната ОС ?

Вируси има само за Windows, така че въпроса за Linux отива на кино.

Windows или Linux е написал човека което означава,че въпросът му се връща от кино.Иначе според мен не може,дори и някои MBR вирус да е пак ще засегне виртуалните файлове а не реалните.

В сайта има доста хора, които тестват различни антивирусни програми като им пускат най-различни зарази, за да проверят степента им на защита. Използват виртуални машини (независимо от основната ос) и не съм прочел някой да се оплаче от зараза на основната платформа. След рестарт на „виртуалката“, всички зарази в нея изчезват и не засягат компютъра.

Така мисля, може и да греша, специалистите ще кажат... 

Като цяло е доста малко вероятно зараза от виртуалната машина да бъде пренесена на основната (но пак зависи от правата на споделените папки между между двете системи). Иначе има и редица зарази, които няма да искат да стартират под виртуална машина, защото имат способността да засичат в каква среда се намират. Има и начин за пачване (поне на Vbox-a) за излъгване на вредителите като ги кара да си мислят, че те се намират под нормална ОС, а не под виртуалка, но е доста труден за изпълнение. Но дори и без тази модификация, виртуалните машини отново са един добър избор за тестване на различни Операционни системи или malware samples така че няма от какво да се притесняваш.

Ако инсталирам виртуално машина на Windows или Linux и инсталирам Windows OS на виртуална машина и виртуална ми машина се зарази със вирус, възможно ли е вируса да зарази и главната ОС ?

До сега в повечето случаи съм тествал различни вируси на виртуални машини (по-рядко директно върху основната ОС) и не съм имал никакви проблеми с основната ОС. Но, както каза B-boy/StyLe/ много зависи от правилата за споделяне между виртуалната ОС и основната ОС. Аз лично съм имал споделени папки между двете на пълни права и пак не съм имал проблеми, но съм чистил вируси на основна ОС на приятел, като вируса беше дошъл точно от виртуалната ОС чрез споделени папки.

Вируси има само за Windows, така че въпроса за Linux отива на кино.

Това никак не е вярно. Вируси за линукс срещнах и преди 10 години. Вярно, че е много по-трудно заразяването и автоматичното разпространение, но не е вярно, че няма вируси за линекс. Напротив, такива вече има много, а с прерастването му в андроид вирусописачите все повече се насочиха към линукс и андроид вируси.

Взимам участие за втори път в тази тема заради "особено надарените", чукчите и най-вече windows-талибаните!
Приканвам ги да вникнат в написаното, за да ми спестят обясненията за милиционерче.

Това никак не е вярно. Вируси за линукс срещнах и преди 10 години. Вярно, че е много по-трудно заразяването и автоматичното разпространение, но не е вярно, че няма вируси за линекс. Напротив, такива вече има много, а с прерастването му в андроид вирусописачите все повече се насочиха към линукс и андроид вируси.

Дай дефиниция за вирус!
Вирус е бла-бла-бла.

През 2006г мигрирах към Ubuntu. Днес ползвам Ubuntu 12.04, Ubuntu 14.04, Ubuntu 12.04 server. За 9г употреба не срещнах ни един вирус, нещо повече антивирусна за Linux-Ubuntu няма! Близко такова понятие е антивирусна за Linux-Ubuntu, която сканира файлове за Windows. С думи прости, антивирусна за Windows в linux-дистро, в случай на обмен с прозорци система на микромеките.

Дай ми вирус за Linux-Ubuntu!
Без значение кога си го видял и аз тържествено ще си заразя системата, в противен случай замълчи, за да не разсееш съмнението.

В световен план Linux-десктоп се ползва под 5%. В допълнение, Linux-десктоп се представя от над 200 вида дистро, което рязко усложнява задачата, а политиката на привилегии превръща мисията в невъзможна!

Вирусът в студиото!

E... просто леко разминаване в понятията. Има... зловреден софтуер/малуер. Поради спецификата на архитектурата, процеса по разрешаване и даване на привилегии - ок - в уиндоуски смиъл "вирус" - не - малуер,червеи, подобни,  и с разпространението на IoT обектите ще има все повече. Може да се инсталира също така услуга с бекдор функционалности, и неслучайно има системи за проверка на интегритета на файловете в системата..

Това е от няколко седмици - последното: https://www.kaldata.com/IT-Новини/Разкриха-пореден-ботнет-съставен-от-на-105549.html

Има и кросплатформени заплахи и то не от вчера.

Това е от преди три години: http://www.eweek.com/c/a/Security/Windows-Linux-Mac-OS-X-Hit-by-CrossPlatform-Malware-Attack-566009

И разбира се уязвимост в приложение или платформа като Java, Firefox, Flash, винаги може да се експлоатира с цел да се пробие Линукс машина. Просто няма да е "вирусна" атака... Ще таргетиран щурм.

Извинявам се за офтопика.

По темата. И аз не знам. И да има - са някакви заплахи, дето струват пари и случаен човек не може да хване такава заплаха... Така мисля. In the wild - не знам да има. Както каза и tigertron, при грешна конфигурация, може и да стане беля... Другото, което е, че може да сгафиш и мисля може да го пуснеш в околната мрежа. Антивирусните компании никога не проверяват на виртуални машини, които не са изолирани от останалата мрежа. Тези системи са специално конфигурирани и изолирани.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

По темата: на виртуална машина свалям вирус и Касперски(който е на хоста) веднага се обажда. :)

Разбира се, целия трафик минава през филтъра му, а виртуалната машина за него си е обикновенна програма... Аз си спомням че преди се налагаше да изключвам уеб антивируса на KIS, за да мога да тествам въобще нещо на виртуалката.

Редактирано от viperdick
правопис (преглед на промените)

По темата: на виртуална машина свалям вирус и Касперски(който е на хоста) веднага се обажда. :)

Хваща го, защото сканира уеб трафика, който минава от интернет през основната ОС и отива към виртуалната машина, чрез използването на NDIS филтър, инсталиран към мрежовите връзки.

Драги ми Profruit, не бих искал да споря с теб или с който и да е друг по тази тема. В интернет има достатъчно материал, доказателства и примери за различните видове заплахи, тяхното разпространение и начин на внедряване. Това важи за всяка една операционна система. Лично за мен отдавна съм си изяснил какво съществува, кое е възможно и по какъв начин и не бих искал да убеждавам никого в противното. От многото опити, които съм направил лично през годините, смело мога да твърдя, че вируси (или зловреден софтуер) съществуват и за Линукс, и за Мак, и за Андроид, дори и за Симбиан. Както сам казах, заразяването става много по-трудно, но не е невъзможно!

Нека темата, не се превръща в спор, Уиндоус-Линукс.  :)

Всъщност ,колегата Profruit ,провокира с мнението си за Линукс вирусите,а всички знаем, защо са гръмките обяснения за "липсата на вируси". Мисля ,че B-boy отговори най-правилно на зададения въпрос.Освен това,ако Линукс-а беше разпространен,поне 50%,от това на Windows, едва ли нещата щяха да изглеждат по същия начин ,спрямо вирусите...но "има надежда да стават все по-интересни"...Още едно ,лично мнение:Напук на твърденията,че "само интелигентните"ползвали Линукс,аз съм на друго мнение-ако беше така,един средно интелигентен човек,нямаше да се обръща към опонентите си със:Цитирам-"Взимам участие за втори път в тази тема заради "особено надарените", чукчите и най-вече windows-талибаните!
Приканвам ги да вникнат в написаното, за да ми спестят обясненията за милиционерче."

Нека си запази, етикетите и епитетите за Линукс форума...ако е удобно да го помоля....А и освен това въпросът в темата беше съвсем друг..

Редактирано от NIKISHARK (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.