Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Много бавен компютър под Кубунто

Featured Replies

Здравейте. Не съм питал нищо скоро, но и на това му дойде времето.

В момента се чудя с една машинка - Acer Aspire под Кубунту 14.10 - мноооого бавно работи. Правих всичко, което се сетих, работи, ама едва-едва. Task manager-а показва, че процесора е на 100℅, а най-натоварващия процес - на десетина макс. Повечето други са под 1℅.

На моменти чак часовника спира (на екрана де).

Някакви идеи?

Благодаря предварително.

преди 2 часа, jhoro написа:

В момента се чудя с една машинка - Acer Aspire под Кубунту 14.10 - мноооого бавно работи. Правих всичко, което се сетих, работи, ама едва-едва. Task manager-а показва, че процесора е на 100℅, а най-натоварващия процес - на десетина макс. Повечето други са под 1℅.

Някакви идеи?

Благодаря предварително.

Толкова ли държиш да си с Кубунту?

Да беше сложил Лубунту – много е лека.

Съвет друг не мога да ти дам.

• Автор
Толкова ли държиш да си с Кубунту?

Да беше сложил Лубунту – много е лека.

Съвет друг не мога да ти дам.

Благодаря за вниманието. Не, не държа, просто тази машина в момента у с Кубунту. Покрай мен има една с чисто Убунту, една с Зорит и две Уиндоус 7 и 8.1. Минал съм и през още 3 линукса, но преди време.

преди 1 час, jhoro написа:

Благодаря за вниманието. Не, не държа, просто тази машина в момента у с Кубунту. Покрай мен има една с чисто Убунту, една с Зорит и две Уиндоус 7 и 8.1. Минал съм и през още 3 линукса, но преди време.

Какъв е тоя Зорит?

Може ли да дадеш линк към него?

Най-вероятно е ZorinOS. А до автора- защо не пробваш да изключиш индексирането на Nepomuk. Отдавна не съм се заигравал с KDE, но преди беше включено по подразбиране. Не виждам смисъл от тази опция за домашен компютър, а изключването и снижава чувствително натоварването.

спри ефектите и виж дали ти стига рамта, щото ако полз swap дяла значи не стига 1 гб рам е малко за кубунту, най добре сложи лубунту, от него по леко няма...

преди 11 часа, jhoro написа:

Някакви идеи?

Благодаря предварително.

Нищо не сме разбрали за компютъра, освен марката. Под всичко, да разбираме ли, че е изключен Nepomuk и са редуцирани ефектите, както те посъветваха колегите. Резултатите в повечето случаи се виждат след рестарт на системата.

• Автор

Най-вероятно е ZorinOS. А до автора- защо не пробваш да изключиш индексирането на Nepomuk. Отдавна не съм се заигравал с KDE, но преди беше включено по подразбиране. Не виждам смисъл от тази опция за домашен компютър, а изключването и снижава чувствително натоварването.

За ОС - прав си, сори - пиша от телефона и не съм уцелил буквата.

По- късно ще видя, какво ще стане с изключване на индексирането.

спри ефектите и виж дали ти стига рамта, щото ако полз swap дяла значи не стига 1 гб рам е малко за кубунту, най добре сложи лубунту, от него по леко няма...
Нищо не сме разбрали за компютъра, освен марката.

Компа/лаптопа е:

- CPU - Pentium Dual Core T4400;

- RAM - 3GB DDR 2/667 MHz;

какво друго те интересува?

PS. Това със спиране индексирането и ограничаването на разни натоварващи неща - ОК. Най- смущаващото е, че без такива неща лаптопа си е работил почти 2 години и сега рязко е променил работата.

Тогава, търси причината и актуализиран драйвър за видеото. Съмнявам се, че актуализация на ядрото в случая има значение, както и актуализация на самата графична среда, която само се кърпи.

• Автор

Тази ситуация ми наповни една: Касперски на много стара щайга - компа замръзна, но тогава и показалеца на мишката не мръдваше.

В момента си мисля за ъпгрейт до 15.04 - тъкмо ще смени и ядрото ... Мнения

По-скоро сложи Mint с МАТЕ или XFCE.

П.П. Лично мнение- но предпочитам версиите с дълъг период на поддръжка. А 15.04 не е такава.

Редактирано от upili (преглед на промените)

• Автор
на 11/24/2015, 6:46:14, upili написа:
По-скоро сложи Mint с МАТЕ или XFCE.

П.П. Лично мнение- но предпочитам версиите с дълъг период на поддръжка. А 15.04 не е такава.

Благодаря, и аз така - затова още само мисля. Тя 15.04 откога излезе, вече има и 15.10, ама виж, че още съм на 14.04 - последната LTS.

Така, да благодаря на всички взели участие, както и на тези само прочели. И да споделя развитието.

Първо да уточня - аз гледам на казуса не като анестезиолог (животоподдържане), не като хирург - реже болното, за да остане здравото), а като патоанатом. Знае, че пациента е умрял, ама си рови ...

Така, първо плюсовете. Както ми беше предложено - Лубунту. Подобно на барон фон Мюнхаузен, на същата машина си пуснах Unetbootin, изтеглих си релииза и си записах liveCD (PS. - що пък CD, като е на флашка). Приятно се изненадах, че по време на записа - DVD-то изобщо не се чуваше. Рестарт и ... Ок, работи си нормално.

Сега - не дотам положителното. Лубунту работи, лаптопа работи, ама не се изяснява - що аджеба Кубунту ни ще? При положение, че 4 часа по-рано си работеше.

Въпросния съвет беше полезен, колкото успокоително при разстройство - пак си се насрал, ама не ти пука.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

На това 14.10 - "казано ли му е" да не иска да се обновява към по-горни и актуални версии? Дали към момента на натоварването не е имало обновявания, които не са били инсталирани, просто ги е имало? Подразбиращо автоматично се проверява на седмица - и те не са били от важните обновявания, ами нормални. Как са му променени хранилищата - на EOL ли? Дали пък точно не е изтекла поддръжката и се "чуди" горкото какво става? Или пък само някое хранилище  е "умряло".

Редактирано от бат'начо (преглед на промените)

• Автор

Първо да си поправя първия пост - не е 14.10, а 14.04 LTS. Не му е изтекла поддръжката. Няма неинсталирани обновления. Само опцията за ъпгрейт.

По вероятно нещо е умряло. Така и не мога да си обЯсня - що хем процесора е на 100℅, хем половината працеси "спят на диска", а другите - по 2-8℅.

Може да опита LXLE - върви по-леко от нещата с Mate или XFCE. Подобно е на Lubuntu, само че е с повече опции за настройка, има вграден Conky  и т.н.

Преди време, когато започнах с ЛинуксМинт, имах подобен случай - нищо не е пуснато, а товари - и се оказа, че има обновявания, които ги има, но не са изведени като инфо-оповестяване и не са инсталирани, просто си стоят и чакат някой да ги инсталира. И предполагам, че е нещо подобно. (Ако е това, де).

• Автор
преди 22 часа, бат'начо написа:

Преди време, когато започнах с ЛинуксМинт, имах подобен случай - нищо не е пуснато, а товари - и се оказа, че има обновявания, които ги има, но не са изведени като инфо-оповестяване и не са инсталирани, просто си стоят и чакат някой да ги инсталира. И предполагам, че е нещо подобно. (Ако е това, де).

Здрасти - не, не е това. Няколко пъти стартирах проверката за обновявания - намира само ъпгрейта до 15.04.

Малко допълнително инфо - така и така сме се разприказвали.

От инсталационна флашка си стартирах life същото Кубунту. Както и по-горе написах - изобщо не държа на него, ама що ще ми oе опъва?

Еми - макар, че е само лайф - работи поне 5 пъти по-бързо. На същата машина, без никакви промени.

А "казал" ли си му, че не го искаш ъпгрейда, да не ти го натяква. По-горе съветваха да спреш индексирането (поне). Много малко съм ползвал КДЕ, но имам спомен, че се "дърпаше" спирането и го спирах ръчно с помоща на kate от не помня вече къде.

Отделно - на жив диск имаш (вероятно) 1/3 от това, което си инсталирал допълнително. Ако си правил някъкви оптимизации - прелоуди, свапинеси, зрами и т.н. - ами от тях няма нужда и е възможно да имат обратен ефект.

Като казваш стартираш проверка - инсталирал ли си му Синаптик (и да работиш през него)? И имаш ли добавени екстра-кубунту-бла-бла-хранилища?

Ако Кубунту ти товари компютъра го махни. И Българският Линукс УСУ 8 е Кубунту. Пробвай със Stotinka OS. За повече информация www.distrowatch.com Възможно този проблем да е от неправилна инсталация. Линукса се инсталира в кореновата система, която се бележи с /. и е дял от 10 до 50GB в  Ext4 и отговаря на дял С при  Windows. SWAP e  виртуална памет дял върху Хард диска. Препоръчително е да е два пъти оперативната ти памет, но може само 1000-2000 MB, както може и без него при 16GB RAM.  Дял home в Еth4 файлова система е останалото място на твърдия диск, което отговаря на дял D в  Windows.  Важното е да зададеш  Grub  да се инсталира в дяла с кореновата област- отбелязва се с /. от Хард диска.

Абе хора защо като има проблем пишете само - "сменяй дистрибуцията"?

До автора, какъв по точно е проблема? Провери ли какво по-точно "товари"?
Прегледай top да нямаш процес който ти товари CPU/RAM,  пусни iotop за да видиш, ако е I/O проблема, кой процес товари, виж в dmesg дали няма нещо съмнително.

Другото, което можеш да направиш е да си направиш още един потребител и да се логнеш с него, ако нещата са наред, изтърквай настройките от акаунта си намират се в .config и .local папките.

на 30.11.2015 г.,, borovaka написа:

Абе хора защо като има проблем пишете само - "сменяй дистрибуцията"?

До автора, какъв по точно е проблема? Провери ли какво по-точно "товари"?
Прегледай top да нямаш процес който ти товари CPU/RAM,  пусни iotop за да видиш, ако е I/O проблема, кой процес товари, виж в dmesg дали няма нещо съмнително.

Другото, което можеш да направиш е да си направиш още един потребител и да се логнеш с него, ако нещата са наред, изтърквай настройките от акаунта си намират се в .config и .local папките.

То, най-добре е всеки сам да си направи собствена дистрибуция без никакви проблеми. А дано, ама надали!

За да се оправи проблем от типа "нещо ми товари компютъра, но не виждам какво", няма друг начин освен преинсталация на ОС. И да питаш за неща, които ще покажат къде е проблема, като не ти отговорят както трябва в рамките на 2 поста, кажи ми как и кой би помогнал по друг начин...

@supervas Ми аз не виждам с какво помага преинсталацията или смяната на дистрибуцията, ако някой има мерак, вместо да се занимава да преинсталира и на ново да си оправя нещата, ще гледа за някакво решение.

преди 51 минути, borovaka написа:

@supervas Ми аз не виждам с какво помага преинсталацията или смяната на дистрибуцията, ако някой има мерак, вместо да се занимава да преинсталира и на ново да си оправя нещата, ще гледа за някакво решение.

Съглаен съм с теб, но нещата стоят по друг начин на практика с повечето потребители. Не си ли забелязал?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.