Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Жертва на измама

Featured Replies

Здравейте моля да ми дадете правилен съвет от чисто юридическа гледна точка какво мога да направя при следната  ситуация.  

Преди две седмици видях обява в сайта ОЛХ бг  на потребител с никнейм  WebStore2015 и си помислих че това е профил на фирма или частно лице което се занимава с продажба на електроуреди и бяла техника , защото в профилът му имаше доста обяви все на маркови и известни електроуреди  на доста изгодни цени . Влязох в контакт с лицето представящо се  Румен Ганев (поддържащо профилът ). Започнахме да си разменяме  съобщения като в хода на комуникацията ни  аз проявих интерес към една негова обява за фурна за вграждане на Горение , която той уж беше снимал и която уж беше внос от Германия " чисто Нова  " с най високо качество и тнт. всички там лъжи . След като "уточнихме " всичко и се договорихме на 05.01 2016 г. аз поръчах  тази фурна за 380 лв плюс доставката 25 лв за  Еконт Експрес ООД  общо 405 лв . На следващия ден като отидох в Еконт взех си пратката доволен и спокоен че съм си решил проблема , но уви като отидох вкъщи и разопаковах пратката видях грозната истина вместо фурна за вграждане в кашоните имаше печка Раховец модел 1975 г. която на всичкото отгоре беше със счупено предно стъкло и изгорели плочи.
         Направо гледах и не можех да повярвам вместо чисто нова фурна получих една купчина старо желязо ,  моментално започнах да издирвам лицето измамник  Румен Ганев поради не знам каква случайност още от първият път той си вдигна телефона и когато започнах да му обяснявам какво съм получил и че всъщност съм измамен от него и че си искам или фурната с нова доставка за негова сметка или да ми върне парите , този човек  имаше наглостта да ми каже, че е пратил фурна за вграждане Горение  и че щом не съм си получил фурната за вграждане , значи или е станало някакво объркване на пратките или пък аз си измислям и искам да го злепоставя и да му съсипя бизнесът. Даже нещо повече наглостта на това лице стигна до там че той сам ми предложи ако искам да ида в полицията и да пусна жалба срещу него , но цитирам : 

- Няма да има никакъв смисъл защото това са само твой твърдения , как ще ги докажеш ? 
аз и да ме извикат в полицията ще кажа моята версия , а ти твоята и така става моята дума срещу твоята .

И разговорът приключи , направо обезумях от ярост що за наглост , отидох до офиса на Еконт и говорих със служителите да не би наистина да е станала някаква грешка при обработването на пратките , но от там ми казаха че няма грешка и това което съм взел е пратката предназначена за мен . Моята грешка която я отчитам е че докато бях в офиса когато си получавах пратката , не поисках да я прегледам преди да платя , но причината беше че аз нямах никакво съмнение че вътре в кашоните не е фурна за вграждане Горение , защото на обявата пишеше състояние НОВО и снимките бяха като на нова , освен това профилът на продавача приличаше като на сериозна фирма. Поради тези обстоятелства , аз не счетох за нужно да се разопакова пратката , защото беше доста обемиста и самото и повторно опаковане и пренасяне от моя страна ми се видяха доста сложни. За съжаление това нещо се оказа фатално и аз изгърмях с тези 405 лв , защото независимо че успях да намеря един куп негови телефони от различните му профили и обяви в различни други сайтове за безплатни обяви  накрая си останах на изходно положение , защото щом се свържа с него той просто затваря или казва имате грешка и пак затваря . Дори ангажирах няколко мой приятели и познати да го търсят но щом научи  на всичките за какво го търсят или се крие или  изобщо не вдига. Накрая даже си изтри профила в ОЛХ , но въпреки това съм сигурен, че продължава да се подвизава с друг профил да мами още хора. 

Сега искам да попитам как да процедирам срещу този измамник ако подам жалба в полицията мога ли да докажа че съм измамен и че той ми е пратил не това за което сме се разбрали и договорили , а нещо съвсем различно , как да докажа че той в неговия офис на еконт е занесъл не фурна за вграждане Горение , а печка Раховец , след като пратката е опакована от него в кашон и облепена с велпапе и стериопор и на външен вид няма как да се разбере че съдържанието вътре не това което трябва . Питам това защото мислех да говоря с началника на Еконт в Самоков където е пратил подателя  пратката да ми  бъде предоставен  видеозапис на това как е  изпратена пратката , обаче ми казаха че на видеозаписът ще се види опакованата кутия , което нищо не доказва. Т.е как да докажа истината  ? 

Каква е процедурата мога ли да заведа гражданско дело в районния съд срещу лицето от чиито действия съм потърпевш , освен това има ли смисъл да подавам жалба и в комисията за защита на потребителите , ще ми обърнат ли внимание , и въобще наистина ли е така както го казва измамникът неговата дума срещу моята. 
Не може ли полицията да  свали отпечатъци от печката Раховец и от кутията  в която я е опаковал  подателят
   така не може ли да се докаже че всъщност съм получил не това за което сме се договорили , а нещо съвсем различно и да ми бъдат върнати парите . 

ВИНАГИ при такъв тип продажби се прави преглед и тест на стоката. Нищо не може да направиш. Просто си изгорял с парите. 

Даа, винаги се проверява пратката преди да бъде заплатена! Запознайте администрацията на сайта със случилото се и уведомете съответните органи! Шанса да си върнете парите или докажете нещо е нищожен, а случката трябва да е като обеца за всеки еин от нас! Тук става дума са търговска сделка между две лица, доброволна , осъзната  и  без използване на принуда! Стоката е приета купувача и заплатена доброволно! Т.е. вече всяка една от страните може да твърди каквото си поиска, но сделката е финализирана!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

Абеее българиноооо спрете да пазарувате от този пишмян сайт няма ли да му пуснат една мошна ddos атака че да се махне от мрежата веднъж завинаги нечетели из нета преди да пазарите от там , че всичко живо което предлага на евтино е мошенгия . Аз си пазаря от базар винаги съм бил доволен и съм нямал проблеми на скоро си купих яке беше същото като на снимките и с точните данни , които съм посочил . Там в този измислен олх половината неща или са крадени като става въпрос за части , или продавача е най-долен мошеник .

Пуснете жалба в полицията ВЕДНАГА за да намeрят този долен мошеник .

Редактирано от adersa (преглед на промените)

преди 55 минути, G. Folten написа:

Не може ли полицията да  свали отпечатъци от печката Раховец

Колкото е смешно, толкова е и тъжно. Това звучи почти като част от сценарий за научнофантастичен филм. За жалост в България за много по-сериозни престъпления (ако това изобщо минава за такова) властите няма да си помръднат пръста (pun intended), а за този случай да не говорим.

Не съм запознат с OLX, но знам, че в сериозните сайтове (Amazon, ebay и т.н.) такова нещо не може да се случи - всеки продавач си има някаква репутация и ако си позволи да направи такава глупост, купуващият ще отговори най-малкото с негативно ревю. От там нататък ще се знае, че с продавач, който има рейтинг, по-малък от 98 или 99%, нещо не е наред.

преди 46 минути, adersa написа:

Абеее българиноооо спрете да пазарувате от този пишмян сайт няма ли да му пуснат една мошна ddos атака че да се махне от мрежата веднъж завинаги нечетели из нета преди да пазарите от там , че всичко живо което предлага на евтино е мошенгия . Аз си пазаря от базар винаги съм бил доволен и съм нямал проблеми на скоро си купих яке беше същото като на снимките и с точните данни , които съм посочил . Там в този измислен олх половината неща или са крадени като става въпрос за части , или продавача е най-долен мошеник .

Пуснете жалба в полицията ВЕДНАГА за да намeрят този долен мошеник .

Не е виновен сайта, защо го обвиняваш. В случая вината си е на самия потребител. Сайта е просто един посредник, Еконт също.

Най-вече ти си си виновен. А и сериозна фирма какво ще прави в OLX ? А и, ти доброволно си платил стоката, така, че няма какво да го съдиш за измама и т.н.

• Автор

Не ми се бие път чак до Самоков , но ако му знам точния адрес лично бих отишъл да го " сурвакам " с една бухалка , за тоя чуден подарък дето ми стовари тоя  нещастник и помияр ...

Не  само в ОЛХ има мошеници , а навсякъде в тая нашата държава валяло измамници да ги ринеш не с лопата , а направо със снегорин , всичко живо гледа да ти вземе парите и да те преебе.   

По отношение на законовите ми права  наистина ли стоят така нещата че абсолютно нищо не може да му направи полицията , не може ли да го арестува за въвеждане в заблуда и злоупотреба с пари ?  Моля наистина нека някои който има юридическо образование да каже своето мнение , защото разбирам че повечето потребители тук вероятно им е смешно като четат темата , но ако са на мое място хич няма да им е до смях. 

Редактирано от G. Folten (преглед на промените)

Патил съм и не ми е до смях. Но не можеш, доброволно си заплатил стоката, при положение, че си имал преглед и тест.

преди 18 часа, niki292002 написа:

Но не можеш, доброволно си заплатил стоката, при положение, че си имал преглед и тест.

Абсолютно вярно!

А и тук надали да намериш съвет от юрист! За целта си има кантори където се обсъждат тези проблеми! 

Изпробвай нещо т.е. опитай с блъф:

- Обади се на мошенника и му разясни, че на теб и органите на реда е ясно къде се намира и на -й добрият вариант е да си уредите отношенията без усложнения! Натякни му, че органите на реда, администраторите на форума и медии са запознати със случая!

Едва ли да се хване, но от опит глава не боли!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

на Thursday, January 21, 2016 at 13:33, Емил Костов написа:

Не е виновен сайта, защо го обвиняваш. В случая вината си е на самия потребител. Сайта е просто един посредник, Еконт също.

Определено сайта има голяма вина, по простата причина, че премахна коментарите под обявите на продавачите. Когато все още имаше такива, всеки можеше да ги чете и да си прави извод за коректността на търговеца. Сега вече няма такива и доста хора остават измамени. Не знам, каква е тази "извратена" политика на сайта, но и при Bazar.bg е същата ситуация.

За това предпочитам да купувам неща само от Bazar-а, ако взимам нещо. Много мушенници влизат в OLX.

преди 4 минути, gyps написа:

Определено сайта има голяма вина, по простата причина, че премахна коментарите под обявите на продавачите. Когато все още имаше такива, всеки можеше да ги чете и да си прави извод за коректността на търговеца. Сега вече няма такива и доста хора остават измамени. Не знам, каква е тази "извратена" политика на сайта, но и при Bazar.bg е същата ситуация.

Е то е ясно, каква е политиката на сайта. Каквато е и на всички форуми, печелещи от реклама.
Аз не знам, защо след като хората са решили да си купят нещо по-евтино, не си го поръчат направо оттам, откъдето са го купили и препродавачите от olx и подобните сайтове, но го пробутват на двойни и тройни цени, че те и лъжат най-нагло в очите.
На сайтове като  banggood.com, gearbest.com, geekbuying.com, focalprice.com и още много други може да се намери почти всичко на много по-ниска цена. 

преди 2 минути, Ken написа:

Е то е ясно, каква е политиката на сайта. Каквато е и на всички форуми, печелещи от реклама.
Аз не знам, защо след като хората са решили да си купят нещо по-евтино, не си го поръчат направо оттам, откъдето са го купили и препродавачите от olx и подобните сайтове, но го пробутват на двойни и тройни цени, че те и лъжат най-нагло в очите.
На сайтове като  banggood.com, gearbest.com, geekbuying.com, focalprice.com и още много други може да се намери почти всичко на много по-ниска цена. 

Те повечето имат и наглоста да искат по-голяма сума на менте, от която е оригинала в магазина.

Току що, niki292002 написа:

Те повечето имат и наглоста да искат по-голяма сума на менте, от която е оригинала в магазина.

Нали и аз това казах.

Фактура ,бележки какво си купил няма ли ? Банкови бележки ,транзакции ,за кого отиват парите ,на кого ,за какво.  Ти си изпълнил своите задължения,предоставил си сумата.

Оня Румен  ти продава Гориние ,а не Раховец .Това не е ли достатъчно.Ти искаш Горение , не Раховец.  Не си е изпълнил задължението .

Внос от Германия ??? Сега ще го каже и дано повече хора го осъзнаят,как стоят нещата.В Германия или поне столицата на Германия ,където съм аз .Хората си хвърлят  или подаряват мебелите , старата си техника ,дрехите си  , някой пък крадат колела ,като тия тарикати , като оня Румен ги взимат и им лепват етикет внос от Германия. 

Да внос е ,да и то от Германия ,но от казана за боклук  или крадено.В повечето случаи.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 44 минути, acnekt написа:

Фактура ,бележки какво си купил няма ли ? Банкови бележки ,транзакции ,за кого отиват парите ,на кого ,за какво.  Ти си изпълнил своите задължения,предоставил си сумата.

Оня Румен  ти продава Гориние ,а не Раховец .Това не е ли достатъчно.Ти искаш Горение , не Раховец.  Не си е изпълнил задължението .

Внос от Германия ??? Сега ще го каже и дано повече хора го осъзнаят,как стоят нещата.В Германия или поне столицата на Германия ,където съм аз .Хората си хвърлят  или подаряват мебелите , старата си техника ,дрехите си  , някой пък крадат колела ,като тия тарикати , като оня Румен ги взимат и им лепват етикет внос от Германия. 

Да внос е ,да и то от Германия ,но от казана за боклук  или крадено.В повечето случаи.

на 21.01.2016 г. at 12:38, Black Power написа:

Даа, винаги се проверява пратката преди да бъде заплатена! Запознайте администрацията на сайта със случилото се и уведомете съответните органи! Шанса да си върнете парите или докажете нещо е нищожен, а случката трябва да е като обеца за всеки еин от нас! Тук става дума са търговска сделка между две лица, доброволна , осъзната  и  без използване на принуда! Стоката е приета купувача и заплатена доброволно! Т.е. вече всяка една от страните може да твърди каквото си поиска, но сделката е финализирана!

Току що, crussader написа:

Е.да де.Едната страна си е извършила задълженията,другата не е извършила своето задължение,да достави печка Гориене. Доставено е печка Раховец.

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

ВИНАГИ С ПРЕГЛЕД И ТЕСТ, ама ВИНАГИ и мислете! 

Няма какво да направиш. На фактурата от Еконт си пише данните на човека и къде живее. Може от там да видиш евентуално информация. 

Редактирано от baner4ooo (преглед на промените)

преди 29 минути, acnekt написа:

Е.да де.Едната страна си е извършила задълженията,другата не е извършила своето задължение,да достави печка Гориене. Доставено е печка Раховец.

А докажи го де....

Направете му капан. Направете НОВА СДЕЛКА от друго лице. Отваряте на място пакета, правите видео запис за доказателство, залавят го и го осъждате за мошеничеството.

Редактирано от Mlechko (преглед на промените)

преди 9 часа, Mlechko написа:

Направете му капан. Направете НОВА СДЕЛКА от друго лице. Отваряте на място пакета, правите видео запис за доказателство, залавят го и го осъждате за мошеничеството.

И как ? Той не е регистриран като фирма, няма документ в който да е указано точно каква трябва да е стоката, най-много да му затрият профила в OLX.

Винаги искайте преглед и тест преди да платите. И аз съм имал такъв проблем / не с този продавач / с радиостанция  , която се оказа  жалка останка от такава.  Отказах пратката.  Не давайте пари преди да видите  за какво ги давате.

• Автор

Да в Германия и в другите западни страни всичко което се изхвърля в кофата , наште пишман бизнесмени отиват с бусовете товарят го и го продават тука . Нещо е генерално сбъркано в нашият модел на икономика .

А иначе за този от Самоков намерих още хора които са потърпевши от него и те ми казаха че  той  от години се занимавал с тази дейност , защото   един от началниците на полицията в Самоков му  бил тъст , не знам колко е вярно това , но ако е за пореден път потвърждава максимата 

НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ! 

Всичко в тая България е такова  скапано да ти се отще да живееш тук . 

Редактирано от G. Folten (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.