Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Охлаждаща подложка за лаптоп

Featured Replies

Здравейте,

тъй като вече температурите навън започнаха да се вдигат чувствително, машинката ми започва да се позадъхва по време на гейминг и ми се ще да й взема една подложка, която да и помага, колкото може. Можете ли да ме посъветвата относно конкретни модели, защото изобилието в тая посока е доста голямо.

1. Знам, че не е трябвало да си купувам лаптоп, защото геймърски лаптоп няма и така нататък. Няма смисъл да го дъвчем.

2. Знам, че се отваря и чисти, но е все още гаранционен и нямам намерение в момента да го отварям, а и не мисля, че е събрал особено много за чистене. Никога не е използван на нищо друго освен бюро.

3. Вероятно не вършат кой знае каква разлика въпросните подложки, но при всички случаи не могат и да навредят. Със сигурност ще помогнат.

Основната причина, поради която искам да си взема въпросната подложка е именно гейминга. Целя да сваля колкото мога температурата по време на игри. През останалото време нямам проблем, съответно няма да я ползвам. Друго, което е важно да спомена, машината е 17.3 инчова, тоест предполагам подложките 15.6  не ми вършат работа или поне не ефективно.

Отдолу лаптопът изглежда по следния начин:

http://i0.wp.com/laptopmedia.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC05956.jpg

Благодаря ви :)

Редактирано от b3s7ch0 (преглед на промените)

• Отговори 74
  • Прегледи 5,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор
преди 4 минути, Без умствен капацитет написа:

Благодаря :) Да разбирам, че 17 инчовите варианти вършат работа за 17.3 инчов лаптоп?

Иначе след като се разрових из нета, виждам че най-много се препоръчва марката DeepCool.

Редактирано от b3s7ch0 (преглед на промените)

• Автор
току що, Без умствен капацитет написа:

марката няма значение - гледай само отворите да се проветряват, а ако искаш и от 10 лева вземи

Със сигурност това ще гледам, въпросът е дали има такива, които са по-добри от останалите. И другият въпрос също важи, на 17.3 инчов лаптоп може ли да се ползва ефективно 17 инчова подложка?

Ще ти свали температурите с 2-3 до 5 градуса , което при гейм и в зависиомост от параматрите на машината си е едно ....нищо .

Ако си купиш метална подложка която е без вентилатори и добре прилепва на долния корпус на лаптопа , охлаждането ще е в същите параметри , но поне няма да набива прах и микро частици през отворите от долу на корпуса на машината .

Успех !

• Автор
преди 1 минута, PC doctor написа:

Ще ти свали температурите с 2-3 до 5 градуса , което при гейм и в зависиомост от параматрите на машината си е едно ....нищо .

Ако си купиш метална подложка която е без вентилатори и добре прилепва на долния корпус на лаптопа , охлаждането ще е в същите параметри , но поне няма да набива прах и микро частици през отворите от долу на корпуса на машината .

Успех !

Не съм се ориентирал с точност каква ще бъде подложката, важното е да ми свърши някаква работа. Може и да е метална, може и да е от тези с вентилаторите. Затова се обърнах към вас, за да разбера кое от двете е по-добре, преди да си дам парите :)

Разбирам те . Това е добре че не отиваш директно в магазина и там каквото ти предложат или ти хареса и го купуваш .

Има два варианта при всички положения - със или без вентилатори . Всичко зависи от конструктивното изпълнение на лаптопа ти .Твоя е с отвори на долния корпус и варианта с вентилатори лично аз не бих избрал , но това е мое виждане което не ти вменя нищо и не те ангажира с нищо .

• Автор
току що, PC doctor написа:

Разбирам те . Това е добре че не отиваш директно в магазина и там каквото ти предложат или ти хареса и го купуваш .

Има два варианта при всички положения - със или без вентилатори . Всичко зависи от конструктивното изпълнение на лаптопа ти .Твоя е с отвори на долния корпус и варианта с вентилатори лично аз не бих избрал , но това е мое виждане което не ти вменя нищо и не те ангажира с нищо .

Тоест вероятно е по-добър вариант да избера такава, която е без вентилатори. Прощавай за малоумния въпрос, но при нея как става охлаждането?

Чрез топлообмен . Материалите имат различна топлопроводимост и термално поглъщане . Мисля че си достатъчно грамотен човек и го знаеш , реших да го спомена без мисъл да те обидя .

Сам може да разгледаш в нета . Пълно е с такива и на различни цени , прецени само големината и да е такава че да не подпира на крачетата на лаптопа , а да е прилепнала плътно .

Има хубави подложки метални който са и с вентилатори , но никой не те задължава да ги използваш .

Казвам ти тези неща , защото съм виждал доста лаптопи използвани с подложки и за сметка на няколко градуса надолу са били буквало набити с микрочастици и прах който е станал като бетон вътре . Не забравяй и това че подложката охлажда кутията от долу , не компонентите на лаптопа ( процесор , чипсет и видеочип ) , ефекта от подложките мисля че сам разбираш че не е почти никакъв , това можеш да го разсъдиш по малкия им процент използване и купуване . Всичко си зависи как и а какво използваш лаптопа и дали нещата за който го използваш са " поносими " за хардуерното му изпълнение .

• Автор
току що, PC doctor написа:

Чрез топлообмен . Материалите имат различна топлопроводимост и термално поглъщане . Мисля че си достатъчно грамотен човек и го знаеш , реших да го спомена без мисъл да те обидя .

Сам може да разгледаш в нета . Пълно е с такива и на различни цени , прецени само големината и да е такава че да не подпира на крачетата на лаптопа , а да е прилепнала плътно .

Има хубави подложки метални който са и с вентилатори , но никой не те задължава да ги използваш .

Казвам ти тези неща , защото съм виждал доста лаптопи използвани с подложки и за сметка на няколко градуса надолу са били буквало набити с микрочастици и прах който е станал като бетон вътре . Не забравяй и това че подложката охлажда кутията от долу , не компонентите на лаптопа ( процесор , чипсет и видеочип ) , ефекта от подложките мисля че сам разбираш че не е почти никакъв , това можеш да го разсъдиш по малкия им процент използване и купуване . Всичко си зависи как и а какво използваш лаптопа и дали нещата за който го използваш са " поносими " за хардуерното му изпълнение .

Да, вариантът с вентилатори явно не е много удачен, защото действително ще набиват прах вътре. Тоест, трябва да си намеря такава, която е без вентилатори. Ще те затрудня ли, ако те помоля да ми пуснеш едно линкче с примерен вариант? Както казах 17.3 инча е лаптопа :)

http://www.dekada.com/catalog/deepcool-охлаждане-notebook-cooler-n360-fs-17-aluminium-black-p-1543.html

Просто няма време да търся подобна без вентилатор , но не ти пречи да не включваш вентилатора .

• Автор
преди 6 минути, PC doctor написа:

http://www.dekada.com/catalog/deepcool-охлаждане-notebook-cooler-n360-fs-17-aluminium-black-p-1543.html

Просто няма време да търся подобна без вентилатор , но не ти пречи да не включваш вентилатора .

Идеално. Просто я слагам и разчитам алуминия да охлажда. А ако все пак алуминият се загрее от самата машина, няма ли да се обърне ефекта, когато е без вентилатор?

Нали затова от долу има разстояние , материала поглъща температурата и я провежда извън него под формата на нагряване на околния въздух .

Няма как да се случи това 5 часа да играеш на лаптопа и подложката да не загрее , и да се намали ефекта от изпозлването и . В такъв случай може да включиш вентилатора а 10 мин да пообдуха , но обезателно поставена подложката с лаптопа на чиста повърхност .

Не разчитай , пак го казвам, че подложката каквато и да е тя та дори и 300$ да струва  ,ще ти даде възможност да използваш лаптопа като конзола а игри в голям часови диапазон . 

Играеш , какво играеш и просто спираш , друго решение истинско няма .

Само да спомена че наскоро виждах подложка която беше модифицирана от човека с вентилатори който духаха навън . Подложката му беше алуминиева с два слоя, единя прилепяше към лаптопа , другия покриваше вентилаторите , затворил я беше от страни и вентилаторите духаха на вън топлия въздух . Беше направил един вид външно охлаждане на лаптоп , на почти същия принцип и работеше добре .

• Автор
преди 14 минути, PC doctor написа:

Нали затова от долу има разстояние , материала поглъща температурата и я провежда извън него под формата на нагряване на околния въздух .

Няма как да се случи това 5 часа да играеш на лаптопа и подложката да не загрее , и да се намали ефекта от изпозлването и . В такъв случай може да включиш вентилатора а 10 мин да пообдуха , но обезателно поставена подложката с лаптопа на чиста повърхност .

Не разчитай , пак го казвам, че подложката каквато и да е тя та дори и 300$ да струва  ,ще ти даде възможност да използваш лаптопа като конзола а игри в голям часови диапазон . 

Играеш , какво играеш и просто спираш , друго решение истинско няма .

Само да спомена че наскоро виждах подложка която беше модифицирана от човека с вентилатори който духаха навън . Подложката му беше алуминиева с два слоя, единя прилепяше към лаптопа , другия покриваше вентилаторите , затворил я беше от страни и вентилаторите духаха на вън топлия въздух . Беше направил един вид външно охлаждане на лаптоп , на почти същия принцип и работеше добре .

Разбрах. Основно да използвам вентилаторите, когато самата подложка се загрее.

Иначе лаптопът го ползвам само и единствено на бюро от дърво, без никакви покривки и постелки и без да го слагам в себе си и т.н.

Успех и ползвай внимателно , за да не ти струва доста пари и нерви .

Хубав ден ти желая !

преди 1 минута, XYconstant написа:

От къде излиза топлия въздух, отстрани или отдолу?

Само да те попитам , ти виждал ли си лаптоп на който отвеждането на топлия въздух е от долу ?

Миии някак си като да не е така. 

Подложката има гумени сегменти който са издадени а и всеки един лаптоп има крачета, така че физически контакт между подложката и корпуса нямам как да стане. Да не говорим, четоплите елементи също нямат физически контакт с корпуса а самия корпус е от материал който е по-скоро топлоизолатор. 

Ефекта на пасивните подложки е, че държат лаптопа повдигнат и по този начин улесняват движунието въздушния поток през охладителя на лаптопа. Същото се постига и с поставяне на книга под задния край на лаптопа или капачки от минерална вода. Което можеш да тестваш до колко работи. 

Аз също не съм привърженик на активните подложки. 

преди 2 часа, b3s7ch0 написа:

но при всички случаи не могат и да навредят. Със сигурност ще помогнат.

Вентилаторите на подложките са доста по-мощни и с по-голям дебит от тези вътре в лаптопа, и като такива ще вдигнат много по-голямо количество прах от повърхността и ще го пратят към вътрешността на лаптопа.

Щом питам, значи съм виждал. Представи си и съм имал късмета да бутам и разглеждам, що е това чудо, топлия въздух да излиза отдолу - питай Леново.

Няма такова Леново , няма такъв изобщо лаптоп на който издухването на топлия въздух да е от долу . Що питаш това означава че си виждал ???? Аз ако те попитам кой от трите рога на кравата е железен , значи че съм виждал ли ? А малко и други да са виждали какви ли не лаптопи от 20 години до ден днешен . Кое е това Леново ? Кой е този модел ? Пишеш че е Леново , а не IBM, това означава че е нещо по прясно .

Дай да го видим този лаптоп на който издухването на топлия въздух става от долу , ще ми е интересно , вярвам и на много други тук .

преди 4 минути, pconline написа:

Миии някак си като да не е така. 

Подложката има гумени сегменти който са издадени а и всеки един лаптоп има крачета, така че физически контакт между подложката и корпуса нямам как да стане. Да не говорим, четоплите елементи също нямат физически контакт с корпуса а самия корпус е от материал който е по-скоро топлоизолатор. 

Ефекта на пасивните подложки е, че държат лаптопа повдигнат и по този начин улесняват движунието въздушния поток през охладителя на лаптопа. Същото се постига и с поставяне на книга под задния край на лаптопа или капачки от минерална вода. Което можеш да тестваш до колко работи. 

Аз също не съм привърженик на активните подложки. 

Вентилаторите на подложките са доста по-мощни и с по-голям дебит от тези вътре в лаптопа, и като такива ще вдигнат много по-голямо количество прах от повърхността и ще го пратят към вътрешността на лаптопа.

Привет !

Само да вметна че има подложки който са подвижи и могат да се наместят отлично и да се прилепят за долния корпус на лаптоп , без да им пречат крачетата . Бакелита от който са изработени кутиите на лаптопите не съм убеден че е толкова съществен топлоизолатор , дори почти никакъв .

Колкото и да е минимално въздействието на топлооблем с маетална подложка (със или без вентилатори ) върху цялата система , я има и тя е в рамките на градуси посочени от мен по-горе .

Поздрави и хубав неделен ден !

---

По-спокойно и с тона, ако обичаш. ;)

Нов пост правя, че онзи от Edit-и заприлича на нищо.

От двете страни, с по-видни снимки:

ffdc3a6688e846688afc7867157cd5c4.png

af558836c7574c118788bec270a07009.png

Отпред и отзад, ако имаш съмнения:

7e53b8d5ca064c0b8b2a624d4083ddb9.png

7cca84b4ee024764aaeed54233e8f03d.png

Редактирано от XYconstant
Нов пост. (преглед на промените)

Чети внимателно :

Тоази лаптоп изобщо не знаеш че вътре е с пасивно охлаждане без вентилатор . Това първо .

Второ казах и го повтарям - това че ти си виждал нещо ей така , не означава че е това което си мислиш .

А за тона ми винаги ще е такъв за такива като теб .

Моделите с пасивно охлаждане не духат въздух никъде , а тези който са с вентилатор издухването никога не е отдолу .

Ето ти ги различните модели и спри да ръсиш дивотия след дивотия , само защото си видял нещо , но всичко ти спира до там .

Мисля че спираш до тук . По добре чети и прави , по малко другото .

Редактирано от PC doctor (преглед на промените)

Въпроса беше, че ако лаптопа е такъв или подобен, защото масово се купуват Леновота, то подложка може и да не му свърши работа, ПеЦе Докторче.

Ти преливай вода от девет кладенеца в десет.

Нищо и никога на преливам . Казах и показах , няма лаптоп на който издухване на топлия въздух да е от долу .

А точно такъв лаптоп с пасивно охлаждане без вентилатори , подложка с вентилатори че е добро решение , защото хладния възух ще е директно върху охладителя или част от него, без това да има последствия кой знае колко негативни върху вентилатори и т.н . Модела разчита точно на това , хладен въздух навлизащ през долните отвори и загравайки се излиза през малки разстояния по горния корпус .

Ти може би ще измислиш нова физика в която топлия въздух слиза надолу , а не отива нагоре . Мислил ли си изобщо върху това ?Не си , убеден съм , иначе нямаше да говориш как топлия въздух излизал от долу и уникално според теб измества студения навлизащ навътре .

Това се учи в 5 клас , не в 5 курс на университета .

Значи когато има малки отвори и тн. - не му трябва подложка, щото ще се набие вътре цялата машина с прах. Обаче, когато дупките са по 10 см. - трябва вентилатор, да може още повече прах да влезе вътре? Страшна логика.

Аз бия игнора "за такива като теб" и най-вече заради арогантното ти държание на професор и всезнайко. Успех!

Още обяснения нужни ли са ти и преливки 11 кладенец ? 

преди 13 минути, XYconstant написа:

Значи когато има малки отвори и тн. - не му трябва подложка, щото ще се набие вътре цялата машина с прах. Обаче, когато дупките са по 10 см. - трябва вентилатор, да може още повече прах да влезе вътре? Страшна логика.

Аз бия игнора "за такива като теб" и най-вече заради арогантното ти държание на професор и всезнайко. Успех!

С хора който нямат елементарните познания за елементарни неща и не знаят първичните природни закони , но се правят на акъли и то в материя която явно им е колкото да цъкат нещо си , ми е кеф да ги размазвам , не просто да ги смазвам , заради умствения им мързел и самочувствие базирано на ...чух и видях в инернет , т.е. на балон в тръне .

Ти си и от тези който не четат какво и що но говорят за логика .

1. Човека пуснал темата си е снимал лаптопа и е видно какво и що е , но ти това изобщо не си го и погледнал както всичко останало при теб и питаш и пишеш за какво ли не , чел не дочел и видял невидял .

2. Ако лаптопа му беше от модел на който охлаждането е пасивно , на който охлаждането разчита на топлоблем (влизащ от долу студен въздух , загряващ се и отделящ се върху охладителя и през отвори малки в корупса в горния край ) , щях да му кажа че за него се препоръчва охладител с вентилатори , които обаче да изпозлва само върху найстина чисти повърхности и с максимален ъгъл на повдигане , така че въздуха да  не се засмуква директно под подложката .

Имам чувство че детето ми има по големи познания от теб макар че е на 6 години по елементарни въпроси, но защото съм го научил да МИСЛИ  а не да говори за неща който изобщо не са му ясни и без да е помислил преди това до колкото му позволява мозъчето .

При теб явно този урок е пропуснат .

А за това дали съм професор , не знам , но за теб в материята съм шефа на вселената .

Това дали ще "биеш игнора " ме интересува точно толкова колкото че на комшиите котката е бременна , а може найстина котката в нейното положение да ме интересува повече от твоя " игнор "

Със или без игнори ти по знаещ няма да станеш , това е факта , игнорите ти не ти качават капацитета . За това чети , чети и пак чети и същевременно МИСЛИ и пак МИСЛИ .

Редактирано от PC doctor (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.