Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Охлаждаща подложка за лаптоп

Featured Replies

преди 47 минути, PC doctor написа:

Още обяснения нужни ли са ти и преливки 11 кладенец ? 

С хора който нямат елементарните познания за елементарни неща и не знаят първичните природни закони , но се правят на акъли и то в материя която явно им е колкото да цъкат нещо си , ми е кеф да ги размазвам , не просто да ги смазвам , заради умствения им мързел и самочувствие базирано на ...чух и видях в инернет , т.е. на балон в тръне .

Ти си и от тези който не четат какво и що но говорят за логика .

1. Човека пуснал темата си е снимал лаптопа и е видно какво и що е , но ти това изобщо не си го и погледнал както всичко останало при теб и питаш и пишеш за какво ли не , чел не дочел и видял невидял .

2. Ако лаптопа му беше от модел на който охлаждането е пасивно , на който охлаждането разчита на топлоблем (влизащ от долу студен въздух , загряващ се и отделящ се върху охладителя и през отвори малки в корупса в горния край ) , щях да му кажа че за него се препоръчва охладител с вентилатори , които обаче да изпозлва само върху найстина чисти повърхности и с максимален ъгъл на повдигане , така че въздуха да  не се засмуква директно под подложката .

Имам чувство че детето ми има по големи познания от теб макар че е на 6 години по елементарни въпроси, но защото съм го научил да МИСЛИ  а не да говори за неща който изобщо не са му ясни и без да е помислил преди това до колкото му позволява мозъчето .

При теб явно този урок е пропуснат .

А за това дали съм професор , не знам , но за теб в материята съм шефа на вселената .

Това дали ще "биеш игнора " ме интересува точно толкова колкото че на комшиите котката е бременна , а може найстина котката в нейното положение да ме интересува повече от твоя " игнор "

Със или без игнори ти по знаещ няма да станеш , това е факта , игнорите ти не ти качават капацитета . За това чети , чети и пак чети и същевременно МИСЛИ и пак МИСЛИ .

Дано детето ти наЙстина да разбира български език и да пише правилно. За препинателните знаци - няма как да вземе пример от теб, тъй като и ти не знаеш къде се слагат и защо, но поне наЙстина да се научи да пише, няма да е зле. Много жалко, че го намесваш тук, заради това, че нямаш какво да кажеш, наЙстина.

От чиста доза любопиство цъкнах "Покажи поста на потребителя", а какво да видя, ти продължаваш да си мрънкаш тук и се пенявиш. Ред сополи, ред пот.

И на трето място - погледни човека кога е сложил снимката и дали в първият пост присъства такава или не е добавена след това? Много се мъчиш да пишеш - нищо не казваш. Само сополявиш.

П.п.: Следващ пост да прочета - гратис няма да има, така че не се мъчи да напъваш "капацитетите" си.

Редактирано от XYconstant (преглед на промените)

• Отговори 74
  • Прегледи 5,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Лаптопът, който е на снимката не е лично моят, но снимката е на абсолютно същия модел и моят изглежда по абсолютно същия начин. Сметнах, че няма смисъл да качвам снимка, при положение, че вече има такава.

преди 1 час, pconline написа:

Миии някак си като да не е така. 

Подложката има гумени сегменти който са издадени а и всеки един лаптоп има крачета, така че физически контакт между подложката и корпуса нямам как да стане. Да не говорим, четоплите елементи също нямат физически контакт с корпуса а самия корпус е от материал който е по-скоро топлоизолатор. 

Ефекта на пасивните подложки е, че държат лаптопа повдигнат и по този начин улесняват движунието въздушния поток през охладителя на лаптопа. Същото се постига и с поставяне на книга под задния край на лаптопа или капачки от минерална вода. Което можеш да тестваш до колко работи. 

Аз също не съм привърженик на активните подложки. 

Вентилаторите на подложките са доста по-мощни и с по-голям дебит от тези вътре в лаптопа, и като такива ще вдигнат много по-голямо количество прах от повърхността и ще го пратят към вътрешността на лаптопа.

Общо взето лаптопът се ползва само и единствено върху дървено бюро, върху което преди да сложа самата машина, винаги минавам с микрофибърна кърпа/парцел, за да обера прашинките, които може да са се натрупали. Не го ползвам на легло, в скута си или на всякакви други всевъзможни места. От тая гледна точка не мисля, че кой знае колко прах ще събере.

Другия момент е, че конкретно моя модел има функцията ''Acer Dust Defender'', която най-синтезирано на всеки 3 часа обръща за кратко посоката на вентилаторите, с цел да изкара евентуални натрупани частици.

преди 3 часа, b3s7ch0 написа:

Общо взето лаптопът се ползва само и единствено върху дървено бюро, върху което преди да сложа самата машина, винаги минавам с микрофибърна кърпа/парцел, за да обера прашинките, които може да са се натрупали. Не го ползвам на легло, в скута си или на всякакви други всевъзможни места. От тая гледна точка не мисля, че кой знае колко прах ще събере.

Тогава смело си взимай активна подложка и си я ползвай с включен вентилатор/и.

преди 3 часа, b3s7ch0 написа:

Другия момент е, че конкретно моя модел има функцията ''Acer Dust Defender'', която най-синтезирано на всеки 3 часа обръща за кратко посоката на вентилаторите, с цел да изкара евентуални натрупани частици.

Тази функция колко ще е ефективна с включен вентилатор?

• Автор

В крайна сметка се спрях на това и преди няколко часа си го купих - http://www.technomarket.bg/ohladitel-za-laptop/trust-19142-gxt277-nb-cooler-09132469

Хубав алуминиев корпус, огромна перка в средата и 5 степени на работа. Смятам, че е точно това, което търсех.

Към @oavramov, вероятно няма да е особено активен Dust Defender-а, ще го спирам докато е включена подложката.

Честит да ти е и да не забравиш да дадеш ревю от първа ръка след няколко дни, че моят охладител е на износване, слаб идва в големите жеги.

Поръчах си и ей тая джаджа: s-l1600.jpg

Доста разногласни мнения има в нета за тях, ама докато се начудя ще вземе да свърши лятото.

• Автор
преди 8 часа, XYconstant написа:

Честит да ти е и да не забравиш да дадеш ревю от първа ръка след няколко дни, че моят охладител е на износване, слаб идва в големите жеги.

Поръчах си и ей тая джаджа: s-l1600.jpg

Доста разногласни мнения има в нета за тях, ама докато се начудя ще вземе да свърши лятото.

Първите ми впечатления са, че е много професионално направена подложката. Стабилна алуминиева повърхност, изключително безшумна(чак не можах да повярвам) и много добре изглеждаща на външен вид. Иначе, единственото нещо, което до някаква степен ме притеснява е, че прилепва плътно до отворите на лаптопа(тези отдолу, от снимката). Върху тези, които са отзад няма никакъв проблем, но самата подложка прилепва върху тези на долния капак. Чудя се дали това може да създаде някакъв проблем?

http://i0.wp.com/laptopmedia.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC05956.jpg

• Автор

Ти най добре можеш да кажеш като направиш тест с и без подложка и с пуснат вентилатор на различните степени.

Снощи се заиграх и имаше около 5 градуса разлика, което е добре. Въпросът ми е провокиран по-скоро от това дали има някакъв проблем, че самата подложка е толкова плътна.

След днешната проверка, общо взето разликата се движи в рамките на 5-6 градуса. Това, което ми прави впечатление обаче е, че по-голямо затопляне има само при Core 0, където температурите достигат до 90 градуса при натоварване, докато в останалите 3 ядра остават ниски(65-70).

Редактирано от b3s7ch0 (преглед на промените)

преди 4 часа, b3s7ch0 написа:

Това, което ми прави впечатление обаче е, че по-голямо затопляне има само при Core 0, където температурите достигат до 90 градуса при натоварване, докато в останалите 3 ядра остават ниски(65-70).

Тези 90 градуса не са ок. Вероятно машината има нужда от профилактика. Това, че машината е в гаранция ви ограничава до толкова, че профилактиката трябва да се направи в официален сервиз. Това, че машината е работила само на бюро също не означава много, защото ако се намирате на по-запрашено място пак че се задръсти. Ако се налага често да бършете прах то тя попада и в лаптопа.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

• Автор
преди 4 минути, pconline написа:

Тези 90 градуса не са ок. Вероятно машината има нужда от профилактика. Това, че машината е в гаранция ви ограничава до толкова, че профилактиката трябва да се направи в официален сервиз. Това, че машината е работила само на бюро също не означава много, защото ако се намирате на по-запрашено място пак че се задръсти.

При нормална работа, температурите се въртят в диапазона 40-45 градуса. Единствено при гейминг на максимални графични настройки, се появява максимална температура 90 градуса в CoreTemp. Бих го отворил да го изчистя сам, но не искам да си губя гаранцията. Вариантът да го нося в сервиз и да го оставям също не е особено приемлив, защото не знам колко време ще трябва да стои там, а работя от този лаптоп. Другото, което трябва да се има предвид е, че в стаята, в която се намирам няма климатик или друг уред, който да разхлажда въздуха и вероятно температурата е около 25-27 градуса, тоест вероятно това също дава доста голямо значение.

Профилактиката не отнема особено много време. Когато съм оставял лаптоп в сервиз за профилактика обикновено съм го взимал след няколко часа (най-късно). Даже веднъж направо ми казаха, че ако си нямам работа мога да изчакам в кафето отсреща. Зависи най-вече дали могат да го отворят и почистят веднага или има други лаптопи на опашка пред него.

• Автор
преди 1 минута, Игнатов написа:

Профилактиката не отнема особено много време. Когато съм оставял лаптоп в сервиз за профилактика обикновено съм го взимал след няколко часа (най-късно). Даже веднъж направо ми казаха, че ако си нямам работа мога да изчакам в кафето отсреща. Зависи най-вече дали могат да го отворят и почистят веднага или има други лаптопи на опашка пред него.

Лаптопът е гаранционен към МОСТ Компютърс и още един сервиз. И на двете места ми казаха, че първо отварянето и почистването не ми влиза в гаранцията, репскетивно ми искат 50 лв, второ ще трябва да чакам до 5 работни дни. Което е пълен абсурд.

Гаранцията ви би трябвало да важи във всеки официален сервиз на марката, не само в МОСТ. Аз със старият Dell не съм имал проблеми с такива глупости. И да почистването и отварянето се плаща. Не влиза в гаранцията. Цената обаче е малко соленшка, но е така в официалните сервизи.

• Автор
току що, Игнатов написа:

Гаранцията ви би трябвало да важи във всеки официален сервиз на марката, не само в МОСТ. Аз със старият Dell не съм имал проблеми с такива глупости. И да почистването и отварянето се плаща. Не влиза в гаранцията. Цената обаче е малко соленшка, но е така в официалните сервизи.

Няма такова нещо. Гаранцията важи само в сервизите, които са опоменати в гаранционната карта. Единят е МОСТ, другият даже не съм го чувал.

• Автор
току що, Без умствен капацитет написа:

Гаранцията се удължава с толкова колкото апарата е бил в сервиза

в всяка гаранционна карта го пише

Мен не ме притеснява, че ще загубя 5 дни от гаранцията. Притеснява ме това, че няма как да остана без лаптоп за 5 дни, защото ще ме уволнят от работа. Ако се опитам да го свърша сам пък, за гаранция забравям..

• Автор
преди 30 минути, Без умствен капацитет написа:

обясни на сервиза как стоят нещата, цялата работа е за макс. час

Тя е за час макс, но има още 500 човека, които са в моята ситуация примерно. Нищо не ме прави по-специален. Поне така ми обясниха.

Нещо не разбирам!

Ще ви уволнят защото вашият личен лаптоп има нужда от ремонт или профилактика???

Ок в момента няма как да го оставите за профилактика и когато след месец умре, тогава какво ще правите ???

Профилактика в гаранционния сервиз е за да си запазите гаранцията, а не защото ще стане по-бързо или по-евтино.

Вторият сервиз за който са ви казали е Вюпойнт вероятно. 

Седнете и си подредете приориттите, но тия 90 градуса ....... е сям казвате, че сравнително често играете та .....

на 7/10/2016 в 9:51, b3s7ch0 написа:

Здравейте,

тъй като вече температурите навън започнаха да се вдигат чувствително, машинката ми започва да се позадъхва по време на гейминг и ми се ще да й взема една подложка, която да и помага, колкото може. Можете ли да ме посъветвата относно конкретни модели, защото изобилието в тая посока е доста голямо.

1. Знам, че не е трябвало да си купувам лаптоп, защото геймърски лаптоп няма и така нататък. Няма смисъл да го дъвчем.

2. Знам, че се отваря и чисти, но е все още гаранционен и нямам намерение в момента да го отварям, а и не мисля, че е събрал особено много за чистене. Никога не е използван на нищо друго освен бюро.

3. Вероятно не вършат кой знае каква разлика въпросните подложки, но при всички случаи не могат и да навредят. Със сигурност ще помогнат.

Основната причина, поради която искам да си взема въпросната подложка е именно гейминга. Целя да сваля колкото мога температурата по време на игри. През останалото време нямам проблем, съответно няма да я ползвам. Друго, което е важно да спомена, машината е 17.3 инчова, тоест предполагам подложките 15.6  не ми вършат работа или поне не ефективно.

Отдолу лаптопът изглежда по следния начин:

http://i0.wp.com/laptopmedia.com/wp-content/uploads/2015/04/DSC05956.jpg

Благодаря ви :)

по добре го занеси да почистят охлаждането, ако ще позваш подложка, ползвай я с изключен вентилатор в противен случай за 1-2 месеца ще задръстиш така охлаждането, че най вероятно ще ти прегрее видеокартата и ще се повреди... повече вентилатори = повече въздух съответно и повече прах - ефектът е краткотраен и е като нож с две остриета...

ако се изключва и в сервиза установят че е от задръстено охлаждане си плащаш за профилактиката, както си плащаш на автомивката за да ти измият колата... това че си го ползвал като "работна станция" не се покрива от гаранцията или в много заърсена околна среда (примерно прах и цигарен дим). п.с. прочети предния пост и реши кога е по вероятно да те уволнят - като нямаш лаптоп за няколко дни или като изгори видеокартата...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Автор

Нещо не разбирам!

Ще ви уволнят защото вашият личен лаптоп има нужда от ремонт или профилактика???

Ок в момента няма как да го оставите за профилактика и когато след месец умре, тогава какво ще правите ???

Профилактика в гаранционния сервиз е за да си запазите гаранцията, а не защото ще стане по-бързо или по-евтино.

Вторият сервиз за който са ви казали е Вюпойнт вероятно. 

Седнете и си подредете приориттите, но тия 90 градуса ....... е сям казвате, че сравнително често играете та .....

Именно, да, Вюпойнт е второто място. За съжаление в момента се намирам в такъв етап на работата си, че колкото и да ми се иска, не мога да си позволя да остана без лаптоп за толкова дълго време. До 5 работни дни означава, че може да чакам и една седмица, ако занеса лаптопа в сряда например, което е пълен абсурд. За едно изчистване и сменяне на термопаста да чакам до 5 дни, просто ми се струва несериозно. А цената 55 лева пък изобщо да не започвам да я коментирам. Ако не беше гаранцията вече да съм го занесъл в сервиза, с който обикновено си работя и вече да е изчистен за 20 лв.

преди 9 минути, the professor написа:

по добре го занеси да почистят охлаждането, ако ще позваш подложка, ползвай я с изключен вентилатор в противен случай за 1-2 месеца ще задръстиш така охлаждането, че най вероятно ще ти прегрее видеокартата и ще се повреди... повече вентилатори = повече въздух съответно и повече прах - ефектът е краткотраен и е като нож с две остриета...

ако се изключва и в сервиза установят че е от задръстено охлаждане си плащаш за профилактиката, както си плащаш на автомивката за да ти измият колата... това че си го ползвал като "работна станция" не се покрива от гаранцията или в много заърсена околна среда (примерно прах и цигарен дим). п.с. прочети предния пост и реши кога е по вероятно да те уволнят - като нямаш лаптоп за няколко дни или като изгори видеокартата...

Няма как да има при мен прах от цигарен дим, защото не пуша, в стаята ми никога не е имало такъв дим. Лаптопът го ползвам единствено и само на бюро или равна повърхност от момента, в който е купен(8-9 месеца). Иначе си абсолютно прав, по-добре да е малкият дявол отколкото големия, просто трябва да намеря начин услугата да бъде по-експресна. 5 работни дни за нещо, което отнема 1 час е просто смешно.

• Автор
преди 15 минути, Ивайло Костов написа:

100% съм сигурен, че след молба от твоя страна на другия ден ще си готов.

Ами звъннах им вчера по телефона, тъй като не ми се ходеше до там специално, за да ги питам и по-горе написах какво ми отговориха. ''Разбирам, че имате спешна нужда, но има още 500 човека като вас. Кое ви прави по-специален?''. Това в МОСТ Компютърс. Ще пробвам днес да се свържа и с Вюпойнт да ги попитам и тях, но предполагам, че ще ми дадат същия отговор.

Което между другото ме навежда на мисълта да ви попитам, каква е нормалната/приемлива температура за един лаптоп по време на гейминг? Като се има предвид, че 90% от игрите, които играя, ги играя на максимални графични настройки.

5 работни дни за нещо, което отнема 1 час е просто смешно.

Е не е смешно, щот хората по тоя начин си "връзват гащите". Трябва да имат някакъв срок, все пак не работят нон-стоп.

Според мен лаптопа ти не се е затлачил, щом държи 45 градуса при браузване (при 30° навън). Гейминга разбираемо го изпържа, все пак това не е голяма компютърна кутия с 2-3 вентилатора на правилното място. Решенията са:

- Да спреш да играеш въпросните игри;

- Да намалиш настройките на Low/Medium и ако там температурите са приемливи да караш така;

- Да занесеш лаптопа за профилактика и да чакаш колкото е нужно. Други варианти няма.

• Автор
преди 2 минути, XYconstant написа:

Е не е смешно, щот хората по тоя начин си "връзват гащите". Трябва да имат някакъв срок, все пак не работят нон-стоп.

Според мен лаптопа ти не се е затлачил, щом държи 45 градуса при браузване (при 30° навън). Гейминга разбираемо го изпържа, все пак това не е голяма компютърна кутия с 2-3 вентилатора на правилното място. Решенията са:

- Да спреш да играеш въпросните игри;

- Да намалиш настройките на Low/Medium и ако там температурите са приемливи да караш така;

- Да занесеш лаптопа за профилактика и да чакаш колкото е нужно. Други варианти няма.

И аз много се съмнявам да има особено много за чистене, защото при нормалната работа(браузинг, софтуер и т.н) е в диапазона 35-45, най-много съм виждал да стига 55, ако пусна да речем full hd клипче в YouTube. Иначе по време на гейминг, обикновено се върти в диапазона 82-3 до 85-6, табна ли стига до 90-91. Вероятно трябва просто да намаля резолюцията от 1920x1080 на 1600x900 примерно и по този начин ще се нормализира температурата. Детайлите едва ли оказват толкова голямо влияние колкото нея.

не повече от 80 градуса. ти лаптопа за игри ли го ползваш или за работа? щото ако го ползваш и за двете в най неподходящото време ще се случи най неподходящото - или софтурни (криптовируси)или хардуерни проблеми (видео)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.