Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Авторство над книга...??

Featured Replies

• Автор

Идеята с чужбина стой най - накрая.За там просто обмислям да им пратя по едно копие.(пък каквото стане, може и да оцеля 6/49)тоест не разчитам основно на това,но пък ако вземе да им допадне искам да съм застрахован с законно доказано авторство над творбата.

• Отговори 68
  • Прегледи 5k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 17 минути, Росица Копукова написа:

Но далеч съм от мисълта да пиша обяснителни лекции.

За заяждане време имаш, но за обяснения намаш?!?

Всеки може да ъплоадне неограничено количество книги из разни форуми и блогове, или да ги предоставя за продан в съответните сайтове в печатен, електронен, или аудио формат. Без име, връзки или реклама обаче това са още няколко заглавия сред милиони (!!!) други.

Към какви "реални възможности" си насочила питащия, които да го различат от морето автори, които приключват кариерата си без да са реализирали осезаеми приходи?

Аз съм клиент на Amazon.com (основно аудиокниги), където в момента има към 33'000'000 заглавия. Най-отгоре излизат очаквани книги на вече утвърдени автори, рекламирани заглавия, препоръчани от разни партньори, продавани книги с висок рейтинг.... и следва безкрайното море от посредствени книги без съществен рейтинг или продажби. Ако съветите ти са как да влезе в тази категория...

преди 9 часа, Тонката 006 написа:

Идеята с чужбина стой най - накрая.За там просто обмислям да им пратя по едно копие.(пък каквото стане, може и да оцеля 6/49)тоест не разчитам основно на това,но пък ако вземе да им допадне искам да съм застрахован с законно доказано авторство над творбата.

Не е лоша идея да платите и за коректор (не съм отбелязал всички грешки).

• Автор
преди 29 минути, oavramov написа:

Не е лоша идея да платите и за коректор (не съм отбелязал всички грешки).

Ммм да поринцип не обръщам основно внимание върху правопис и понктуазия.

Редактирано от Тонката 006 (преглед на промените)

преди 3 минути, Тонката 006 написа:

Ммм да поринцип не обръщам основно внимание върху правопис и понктуазия.

Да не пишете правилно според мен ще е обида към читателя. Той като види неграмотно написана книга просто ще подмине и няма да си я купи...

преди 37 минути, capnemo написа:

Да не пишете правилно според мен ще е обида към читателя. Той като види неграмотно написана книга просто ще подмине и няма да си я купи...

Ако въобще стигне до читателя. Преди това издателите ще са не просто обидени, а крайно незаинтересовани.
Но пък темата е полезна и за други автори, ако искат да публикуват нещо с името си :)

За мен (а и смятам не само за мен) правописът е като първия ключ за Портата на първото впечатление.

Фсе ино да утвориш нещу за четини и да зглешдъ тъка.

Дали на някого би му било приятно да поема информация в такъв стил и такава форма?

• Автор

Да по отношение на правописа сте изключително прави.И определено преди да се стигне до издателството ще претърпи  правописни и пунктуациони оформления.

Извинявай за въпроса, но не мога да се въздържа и не мога да не попитам - на колко си години и какво образование имаш?! Харесвам хора със самочувствие, но човек трябва /колкото и да е трудно/, да се опитва да погледне на себе си и с доза самокритичност.

Мисълта ми е, че не само пунктоацията и правописа са проблемите ти.

Нека се върнем на този пост...

Цитат

Идеята да  се свържа с издателство и те  да ми разяснат процедурата е полезна и определено ще се възползвам.Но аз си мислех за нещо от сорта първо да се сформира като книга.(тоест единичен екземпляр) После при нотариус или някое друго юридическо лице. След което да потърся някъде където да я преведат на английски и после да я пратя в чужбина в издателство, за да получа по професионално мнение, а може би и възнаграждение. Все пак ще се чувствам по уверен, ако имам някакъв сертификат за получено авторство... 

В него правописа е последната грижа - то няма едно довършено изречение; то няма смисъл и завършена мисъл. Дори и в контекста на целия пост, читателят трябва да вложи творчество, за да схване идеята и да разбере какво искаш да кажеш. Това е най-елементарното. Е, тогава, при този начин на писане, как би ме убедил, че може да преплиташ сюжетни линии, да надграждаш емоции и да развиваш лирически герои... Човек трябва доста да почете преди да започне да пише. Нямам предвид драсканиците. Всички драскаме и стихотворстваме по малко, както си пеем под душа. Не това е проблема. Проблемът е когато всеки, който си пее под душа се помисли за Павароти.

Нищо лично. Просто опит за изказване на обективно мнение, докато сме във форум и нещата не са сериозни, преди да си се изложил на сериозно ниво.

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

преди 22 минути, Тонката 006 написа:

Да по отношение на правописа сте изключително прави.И определено преди да се стигне до издателството ще претърпи  правописни и пунктуациони оформления.

Правописът първо се формира в главата! След това идва стилът. И както писа Merryl по-горе

преди 7 минути, Merryl написа:

Човек трябва доста да почете

да създаде свой стил, но стил, а не

драсканици

Ама не само. Човек трябва да пише с идеята, че останалите не знаят какво има в главата му и трябва да бъде максимално ясен, дори и когато пише научна фантастика.

От поста, който съм оставила в цитата си, излиза че той иска да ползва българските издателства за консултация и по-важното за него е, нещата да се съберат в нещо като книга /хартиен носител/ и евентуалното издаване да стане в чужбина, сиреч директно да се пробие на световно ниво, или най-малкото - да получи професионално мнение в чужбина. Сиреч мнението на българското издателство дори не е меродавно, а само технически ориентир. :) И всичко това става ясно, ако читателя се опита да проследи логиката в написаното.

преди 13 часа, zemonti написа:

За заяждане време имаш, но за обяснения намаш?!?

Всеки може да ъплоадне неограничено количество книги из разни форуми и блогове, или да ги предоставя за продан в съответните сайтове в печатен, електронен, или аудио формат. Без име, връзки или реклама обаче това са още няколко заглавия сред милиони (!!!) други.

Към какви "реални възможности" си насочила питащия, които да го различат от морето автори, които приключват кариерата си без да са реализирали осезаеми приходи?

Аз съм клиент на Amazon.com (основно аудиокниги), където в момента има към 33'000'000 заглавия. Най-отгоре излизат очаквани книги на вече утвърдени автори, рекламирани заглавия, препоръчани от разни партньори, продавани книги с висок рейтинг.... и следва безкрайното море от посредствени книги без съществен рейтинг или продажби. Ако съветите ти са как да влезе в тази категория...

Пишете тогава. Нямам против. Не считам за нужно да изпадам в излишни безкрайни отговори. Продължавайте.

преди 5 минути, Росица Копукова написа:

Пишете тогава. Нямам против. Не считам за нужно да изпадам в излишни безкрайни отговори. Продължавайте.

Мислите ли че някой има нужда от вашето разрешение и благоволение за да пише? Я по-скромно....

• Автор

Умишлено използвах думата (драсканици), защото не съм професионалист и не смятам че е коректно друго название.Както се спомена по горе от коментарите всеки си съчинява по нещо(дали под душа или не) и именно това аз наричам драсканици.И просто един ден реших да ги формулирам .Именно за това е и темата, ако някой е минал по подобен път или има представа да сподели  стъпките които трябва да извърша.

Да ги формулираш в какво?! :)Знаеш ли значението на тази дума?!

Още в самото начало имаше пост, в който правилно те посъветваха да се обърнеш към издателство и да си изясниш как точно стоят нещата. Ти обаче продължи да питаш в съвсем други насоки и продължи с пост, от който съвсем не става ясно какво точно разбираш под това да ги формулираш - сам да си ги събереш в книга /да ги разпечаташ на хартиен носител/, да ти ги прегледа някой за грешки, да ти ги издаде сериозно издателство, да си намериш рецензент, който да ти помогне или с драсканици да пробиеш в чужбина.

Не, че последното би ме учудило. Вече не се чудя на нищо. Щом клипа на Джорджано има повече гледания и харесвания от песента "Моя страна, моя България" - няма да се учудя и на подобен бестселър.

преди 47 минути, Тонката 006 написа:

Умишлено използвах думата (драсканици), защото не съм професионалист и не смятам че е коректно друго название.

1 приказка, 2 разказа и двадесетина стихотворения...

А пари имаш ли?

Защото като платиш, можеш да си издадеш алманах(примерно), който да включва всичките драсканици(нали ти е ясно, че никое сериозно издателство няма финансира начинанието ти?)

Авторски права... смаяна съм! Тя рибата още в морето(няма нищо публикувано) и вече за авторски права мисли... 

• Автор
преди 8 минути, Нел написа:

1 приказка, 2 разказа и двадесетина стихотворения...

А пари имаш ли?

Защото като платиш, можеш да си издадеш алманах(примерно), който да включва всичките драсканици(нали ти е ясно, че никое сериозно издателство няма финансира начинанието ти?)

Авторски права... смаяна съм! Тя рибата още в морето(няма нищо публикувано) и вече за авторски права мисли... 

Това с рибата бе доста невъздържано.Питам за още мнения, но май само получавам критики от последните постове.Случайно да сте чували за подбрани творби на .... Ето че издават сбирщайн книги.Аз не целя да получа каквото и да е отношение от вас за писанията ми, а просто изках съвет за начинът на издавене.Мисля че ако не друго поне в това бях конкретен.

Както казах, алманахът е вид книга, която освен, че може да е на повече от един автор, творбите в нея може да са от различни жанрове.

А с критиките трябва да свиквате!

Цитат

Идеята с чужбина стой най - накрая.За там просто обмислям да им пратя по едно копие.(пък каквото стане, може и да оцеля 6/49)тоест не разчитам основно на това,но пък ако вземе да им допадне искам да съм застрахован с законно доказано авторство над творбата

Този пост е за критика... авторе! Няма как да познавам писанията ви - драсканиците, както ги нарекохте, но правописът е очеваден.

http://www.slovo.bg/

Ето сайт, който гарантира авторски права. И е безплатен.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

Това, че искаше съвет за начина на издаване, го написа едва тук - в последния пост. Хората, които те съветваха, го правеха налучквайки, а не защото беше ясен.

Разбрахме те благодарение на нашия интелект... :D

Освен това сме добронамерени. Не виждам защо се обиждаш. В крайна сметка всеки автор трябва да е готов за критиката на читателите си. Нали се сещаш, че ще има и такива...

Писането на книга всъщност е възможност на автора да води разговор с много хора поединично. Нали се сещаш, че, за да приковеш вниманието на толкова хора и да им се харесаш насаме, трябва да си в състояние на едно почти интимно интелектуално общуване, за което се иска и да си широкоскроена личност.

Това, което в последните постове се опитваме да кажем е, че физическото събиране на няколко произведения в алманах, книга или какъвто и да е хартиен носител, не те прави писател, ако ще и с петдесет сертификата, печата, нотариуса да се застраховаш. Ама... Карай да върви. Толкова разбирам аз от живота на розовите слончета.

• Автор
преди 1 час, Нел написа:
преди 40 минути, Нел написа:

Както казах, алманахът е вид книга, която освен, че може да е на повече от един автор, творбите в нея може да са от различни жанрове.

А с критиките трябва да свиквате!

Този пост е за критика... авторе! Няма как да познавам писанията ви - драсканиците, както ги нарекохте, но правописът е очеваден.

http://www.slovo.bg/

Ето сайт, който гарантира авторски права. И е безплатен.

Благодаря много за поста.Вежлив, конкретен и много коректно написан отговор без излишни намеци от сорта на розови слончета.

преди 7 часа, capnemo написа:

Мислите ли че някой има нужда от вашето разрешение и благоволение за да пише? Я по-скромно....

Нито аз пък имам нужда да чета безсмилиците на някого, който сам напира да  пише неща, за които няма понятие.

преди 3 минути, Росица Копукова написа:

Нито аз пък имам нужда да чета безсмислиците на някого, който сам напира да  пише неща, за които няма понятие.

Никой не ви задържа в този форум! Никой не ви кара да четете тези теми и да участвате в тях. Вие сама нахалствате и пробутвате мнението си. Така че или помагайте или си подвивайте опашката

преди 5 минути, capnemo написа:

Никой не ви задържа в този форум! Никой не ви кара да четете тези теми и да участвате в тях. Вие сама нахалствате и пробутвате мнението си. Така че или помагайте или си подвивайте опашката

И вие нали сте забелязали, експерте, че тук не блестят с начетеност повечето Ви потребители. Но вие имате нужда от всякакви, за да ви съществува сайта.

А блестящите с начетеност какво написаха по темата?! Не видях да дадоха някаква конкретна помощ на питащия, освен да направят всичко възможно отново и отново да прочетем, че са врели и кипели по въпроса и плуват в собствени води. Без конкретика, разбира се.

А давате ли си сметка, че тези от нас, които минаваме за неначетените, позволяващи си да пишат и нелицеприятни за автора неща, всъщност му дават насоки и се опитват да му обяснят, че човек трябва да има какво от вътрешния си мир да сподели с хората /при това грамотно/, за да стане истински писател. Драскачи и писачи, заливащи ни с вътрешно съдържимото си, при това неграмотно,  вече има по-нагъсто и от на всеки километър.

Дали да не припомним как начетените си постваха първите стихотворения в присъствието на две адвокатки, щото въпроса с авторските права им е ясен като стой та гледай... :D

• Автор
преди 5 часа, Нел написа:
преди 5 часа, Нел написа:

преди 21 минути, Merryl написа:

А блестящите с начетеност какво написаха по темата?! Не видях да дадоха някаква конкретна помощ на питащия, освен да направят всичко възможно отново и отново да прочетем, че са врели и кипели по въпроса и плуват в собствени води. Без конкретика, разбира се.

А давате ли си сметка, че тези от нас, които минаваме за неначетените, позволяващи си да пишат и нелицеприятни за автора неща, всъщност му дават насоки и се опитват да му обяснят, че човек трябва да има какво от вътрешния си мир да сподели с хората /при това грамотно/, за да стане истински писател. Драскачи и писачи, заливащи ни с вътрешно съдържимото си, при това неграмотно,  вече има по-нагъсто и от на всеки километър.

Дали да не припомним как начетените си постваха първите стихотворения в присъствието на две адвокатки, щото въпроса с авторските права им е ясен като стой та гледай... :D

Ето и линк - http://www.studyabroad.bg/архив-новини/item/10-исторически-личности-които-са-имали-проблем-с-правописа

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.