Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Авторство над книга...??

Featured Replies

преди 1 минута, Тонката 006 написа:

преди 1 минута, Тонката 006 написа:

Вие сами си обрисувате нивото, на което сте, няма какво повече да добавя. Ако адвокатите Ви дразнят, значи има защо.

• Отговори 68
  • Прегледи 5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ако беше разбрал поне половината от написаното в постовете ми, щеше да се усетиш, че се опитвам по възможно най-елегантния начин да ти обясня, че за да не обръщат внимание на правописа ти, трябва идеите, мислите и чувствата, които споделяш, наистина да са гениални и брилянтно поднесени. Ако правописа ти е единствения проблем, все ще се намери кой да го редактира. Това обаче, което не разбираш е, че точно, защото не си нито Хемнгуей, нито Фицджерал, нито Айнщайн /явно/, трябва доста да се постараеш над базисни неща... А това, че ти липсват, доказваш с всеки следващ пост.

Просто минавайки да отбележа. Не е насочено към никой конкретно, за да няма обидени.

Мисля си, дори да имах самочувствие, след като съм написала определени неща, съответно някой ми ги е харесал, независимо дали даскалицата ми по литература или приятел-ерудит в областта, друг някой, ако ми напише в темата, че все пак ползва сайт с 33 000 000 - дано се схващат цифрите- поне малко ще обърна внимание на подобно мнение от този човек. Колкото и да не ми харесат останалите мнения и да ги приемам като незаслужена критика ще отсея едно-единствено, че трябва доста да се ЧЕТЕ преди да съ-творяваш нещо твое оригинално. Четенето е лесно между другото и много приятно. Можеш без много усилия, да научиш едновременно неща и сам да усетиш как започваш да се обогатяваш. Било елементарният ти речник на изказ, или пък самият ти стил като разказваш, предаваш и интерпретираш определена история. Отделно от това българският език е изключително богат и за всеки средно-интелигентен човек "трамплин" и основа-база, от която може да създаде невероятни творби, с които да докосва и омагьосва читателите.

Но връщайки се на претенцията за "авторско право", би било добре всеки пълнолетен и вменяем гражданин да може задължително, като публикува нещо, дори и във форум да стои с името си.  Дори да е "ник" или псевдоним. Така, когато официално пожелае да издаде нещо и вземат, че му откажат или не приемат "творбите" му, може да се сети да се върне и да си прочете всичко, което е написал. И, ако наистина иска да разбере- Защо?- така несправедливо са пренебрегнали таланта му да се постави на мястото на всеки читател, който е попрочел с ... 200 книги повече от него.

Може би не е много ясно, но да го  кажем с един израз клише- едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш- като акцента е на Моженето.

преди 13 минути, Maleficient написа:

Просто минавайки да отбележа. Не е насочено към никой конкретно, за да няма обидени.

Мисля си, дори да имах самочувствие, след като съм написала определени неща, съответно някой ми ги е харесал, независимо дали даскалицата ми по литература или приятел-ерудит в областта, друг някой, ако ми напише в темата, че все пак ползва сайт с 33 000 000 - дано се схващат цифрите- поне малко ще обърна внимание на подобно мнение от този човек. Колкото и да не ми харесат останалите мнения и да ги приемам като незаслужена критика ще отсея едно-единствено, че трябва доста да се ЧЕТЕ преди да съ-творяваш нещо твое оригинално. Четенето е лесно между другото и много приятно. Можеш без много усилия, да научиш едновременно неща и сам да усетиш как започваш да се обогатяваш. Било елементарният ти речник на изказ, или пък самият ти стил като разказваш, предаваш и интерпретираш определена история. Отделно от това българският език е изключително богат и за всеки средно-интелигентен човек "трамплин" и основа-база, от която може да създаде невероятни творби, с които да докосва и омагьосва читателите.

Но връщайки се на претенцията за "авторско право", би било добре всеки пълнолетен и вменяем гражданин да може задължително, като публикува нещо, дори и във форум да стои с името си.  Дори да е "ник" или псевдоним. Така, когато официално пожелае да издаде нещо и вземат, че му откажат или не приемат "творбите" му, може да се сети да се върне и да си прочете всичко, което е написал. И, ако наистина иска да разбере- Защо?- така несправедливо са пренебрегнали таланта му да се постави на мястото на всеки читател, който е попрочел с ... 200 книги повече от него.

Може би не е много ясно, но да го  кажем с един израз клише- едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш- като акцента е на Моженето.

И аз - за да няма обидени, понеже сте ми пратила съобщение - все едно не съм Ви забелязала. Нищо съществено.

преди 2 минути, Росица Копукова написа:

И аз - за да няма обидени, понеже сте ми пратила съобщение - все едно не съм Ви забелязала. Нищо съществено.

Съобщение? Бъркате нещо.

... замислих се ... за какво ли бих могла да Ви изпратя съобщение? Сетих се. Скоро започват олимпийските игри. Следете ги. Интересно е.

преди 2 минути, Maleficient написа:

Съобщение? Бъркате нещо.

... замислих се ... за какво ли бих могла да Ви изпратя съобщение? Сетих се. Скоро започват олимпийските игри. Следете ги. Интересно е.

Изпратили сте. Но и да изпратите, и да не изпратите - все тая.

• Автор
преди 7 часа, Нел написа:
преди 7 часа, Нел написа:

преди 2 часа, Merryl написа:

Отново неразбран оставам,с този линк не целя да докажа по какъвто и да е начин, че имам възможностите, че съм или че ще бъда като тези личности по отношение на талант.Исках да изразя това че те са имали свойте недостатъци, но не са им попречили.Дано сега поне уловите нотката.....

Ето и линк - http://www.studyabroad.bg/архив-новини/item/10-исторически-личности-които-са-имали-проблем-с-правописа

Ми нали за това недостатъците не са им попречили, защото са имали талант. Ама пък това с нотката е туше. :D

• Автор
преди 16 часа, Нел написа:
преди 15 часа, Нел написа:

преди 10 часа, Merryl написа:

Относно факта че всичко трябва да идва от вътре....ММххх

Лично мое мнение е че твърецът дори не се замисля над това.Самото произведение или драсканица не е предизвикан от меракра а от чувства.Аз не знам някой автор да си каже:

Леле сега ще седна да напиша едно стихотворение или разказ или....

Не тази муза идва не в изпълнен с емоций ден а случаен ленив следобет без каквото и да е случващо се напълно еднообразен ден в който вътрешно се появява неописуемо чувство което кара ръката да не достига мисълта и  да не се замисляш дали не си объркал 2 сродни думи защото сомо смисълът на контекста е от значение.Той не се поправя толкова лесно както правописа.За това писателят си е писател а редактора редактор.Лесно или не творецът щи се научи да пише и грамотно но на редактора няма да му дойде такава муза защото няма талант.Изказах каквото мисля сега е време за вашите осъдителни мнения

на 26.07.2016 г. в 23:13, Тонката 006 написа:

Идеята с чужбина стой най - накрая.За там просто обмислям да им пратя по едно копие.(пък каквото стане, може и да оцеля 6/49)тоест не разчитам основно на това,но пък ако вземе да им допадне искам да съм застрахован с законно доказано авторство над творбата.

Ако се съди по горното изречение - с 5-6 граматически грешки, разказите ще имат нужда от много сериозна редакторска намеса, преди да се появят на хартия или в интернет.

Редактирано от Admetos
излишен интервал (преглед на промените)

на 26.07.2016 г. в 20:16, Росица Копукова написа:

Ако публикуваш в блог, също слагай дата и име.

За още по-сигурно може да публикува в няколко литературни сайта (или литературни форуми в портали) едновременно. Аз правя така от 15-ина години.

преди 1 час, Тонката 006 написа:

Самото произведение или драсканица не е предизвикан от меракра а от чувства.

Чувства изпитва всеки, но изкуството е в обличането им в думи или звуци или в цвят/форма. Не всеки може да го направи и да го направи качествено.

преди 55 минути, Admetos написа:

За още по-сигурно може да публикува в няколко литературни сайта (или литературни форуми в портали) едновременно. Аз правя така от 15-ина години.

Admetos, явно Тонката 006 иска директно да издаде на хартия. Не иска да публикува в мрежата. Да не му откраднат творбата.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 1 минута, ExaFlop написа:

Чувства изпитва всеки, но изкуството е в обличането им в думи или звуци или в цвят/форма. Не всеки може да го направи и да го направи качествено.

"Има ли мисъл, има ли чувство, само това се нарича изкуство." (цитат по памет на оригинална сатирична песен на Тодор Колев)

преди 6 минути, ExaFlop написа:

Admetos, явно Тонката 006 иска директно да издаде на хартия. Не иска да публикува в мрежата. Да не му откраднат творбата.

ExaFlop, за посочения брой години не съм забелязал нито веднъж да са ми откраднали нещо в мрежата. Напротив, бях приятно изненадан от коректността на един непознат, който в шахматен сайт беше постнал моя миниатюра, като при това беше посочил и името ми, и псевдонима ми, и адреса на сайта ми.

преди 1 час, Admetos написа:

"Има ли мисъл, има ли чувство, само това се нарича изкуство." (цитат по памет на оригинална сатирична песен на Тодор Колев)

ExaFlop, за посочения брой години не съм забелязал нито веднъж да са ми откраднали нещо в мрежата. Напротив, бях приятно изненадан от коректността на един непознат, който в шахматен сайт беше постнал моя миниатюра, като при това беше посочил и името ми, и псевдонима ми, и адреса на сайта ми.

Ето, това е хубав жест!

• Автор
преди 22 часа, Нел написа:
преди 21 часа, Нел написа:

преди 16 часа, Merryl написа:

А блестящите с начетеност какво написаха по темата?! Не видях да дадоха някаква конкретна помощ на питащия, освен да направят всичко възможно отново и отново да прочетем, че са врели и кипели по въпроса и плуват в собствени води. Без конкретика, разбира се.

А давате ли си сметка, че тези от нас, които минаваме за неначетените, позволяващи си да пишат и нелицеприятни за автора неща, всъщност му дават насоки и се опитват да му обяснят, че човек трябва да има какво от вътрешния си мир да сподели с хората /при това грамотно/, за да стане истински писател. Драскачи и писачи, заливащи ни с вътрешно съдържимото си, при това неграмотно,  вече има по-нагъсто и от на всеки километър.

Дали да не припомним как начетените си постваха първите стихотворения в присъствието на две адвокатки, щото въпроса с авторските права им е ясен като стой та гледай... :D

Едно не ми стана ясно.Аз попитах какво е процедурата по издаването на книга и всички купом започнахте да критикувате....нещо което дори не сте прочели и това си е  смешно от ваша страна.Казвате че знаете какво говорите но всеки опреква за таланта и способностите ми...??? В този форум мога да се държа и да комуникирам по един начин но на лист да се изразявам по друг.И все още не разбирам защо се хванахте за произнедението ми при положение че темата бе различна.

Но както и да е вие може би имате свръх способности!!!(ДАЛИ/НЕ)Освен отговорите от първата страница после всичко се превърна в спам....и ненужен спор.

Темата вече е излишна.

Редактирано от Тонката 006 (преглед на промените)

преди 11 минути, Тонката 006 написа:

.... опреква за таланта

Темата вече е излишна.

Коя е последната книга, която си прочел?

преди 8 минути, Тонката 006 написа:

Едно не ми стана ясно...

И на мен не ми е ясно след като аз самата ви посочих начина, за да издадете книга-плащате и я получавате, вие решавате колко екземпляра ще ви напечатат, но... не мога да ви кажа колко ще струва това, тъй като зависи от форма́та на книгата, броя страници, цветно(или черно-бяло) оформление на началната страница, тираж и вероятно още неща(не съм и нямам никакво намерение да издавам книга), така че... какво повече искате?

Предоставих и сайт-виртуална библиотека, в която могат да публикуват каквото сте писали, но предполагам ви е ясно, че текстът трябва да е предварително набран на MS Word. И трябва да бъде одобрено от редакторите им(някой каза, че редакторите не умеели да пишат... :D  повечето от тях са доста добри не само в граматиката)

Не мисля, че някой някъде може да ви даде повече информация(освен в някое издателство, които просто ще ви кажат колко ще ви струва).

Какво още ви интересува?

• Автор
преди 2 часа, Нел написа:

И на мен не ми е ясно след като аз самата ви посочих начина, за да издадете книга-плащате и я получавате, вие решавате колко екземпляра ще ви напечатат, но... не мога да ви кажа колко ще струва това, тъй като зависи от форма́та на книгата, броя страници, цветно(или черно-бяло) оформление на началната страница, тираж и вероятно още неща(не съм и нямам никакво намерение да издавам книга), така че... какво повече искате?

Предоставих и сайт-виртуална библиотека, в която могат да публикуват каквото сте писали, но предполагам ви е ясно, че текстът трябва да е предварително набран на MS Word. И трябва да бъде одобрено от редакторите им(някой каза, че редакторите не умеели да пишат... :D  повечето от тях са доста добри не само в граматиката)

Не мисля, че някой някъде може да ви даде повече информация(освен в някое издателство, които просто ще ви кажат колко ще ви струва).

Какво още ви интересува?

Мерси! 

преди 14 часа, Тонката 006 написа:

Относно факта че всичко трябва да идва от вътре....ММххх

Лично мое мнение е че твърецът дори не се замисля над това.Самото произведение или драсканица не е предизвикан от меракра а от чувства.Аз не знам някой автор да си каже:

Леле сега ще седна да напиша едно стихотворение или разказ или....

Не тази муза идва не в изпълнен с емоций ден а случаен ленив следобет без каквото и да е случващо се напълно еднообразен ден в който вътрешно се появява неописуемо чувство което кара ръката да не достига мисълта и  да не се замисляш дали не си объркал 2 сродни думи защото сомо смисълът на контекста е от значение.Той не се поправя толкова лесно както правописа.За това писателят си е писател а редактора редактор.Лесно или не творецът щи се научи да пише и грамотно но на редактора няма да му дойде такава муза защото няма талант.Изказах каквото мисля сега е време за вашите осъдителни мнения

Имате страшно много груби правописни грешки. За жалост, не само вие.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.