Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с игрите. Дропване на кадри при смяна на 2 видеокарти.

Featured Replies

Ето две ревюта за u14s, аз имах по-малката версия u12s и останах много доволен. Цък1 Цък2
Може ли да направим още един тест на температурите? 
Теглим Prime95
Отваряме го и правим следните настройки: 
8852143K.png

След това: 
8852147h.png

Там, където пише 4 при теб ще е 8-12 или нещо такова, то само си го задава, не го пипай. Цъкаме ОК.
След това отваряме теста за стабилност на аидата, но не го включваме, а само използваме графиките. 
Тези графики ще снимаме и качим след като повърви теста. 

Редактирано от danchobg (преглед на промените)

• Отговори 74
  • Прегледи 4k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 час, ZooMweBG написа:

Объркал съм се, исках да кажа охлаждане не захранване :D

Добре кажи къде да търся проблема, защото аз се изчерпах?

stabilitytest.png

Това ли е охлаждането? https://www.jmt.bg/p/16202/noctua-nh-u14s 

Проблема идва от висока температура. Тази снимка има товар само на процесора. Като пуснеш чрез отметката и на видеокартата с процесора и кутията както и процесора ще се нагреят с едни допълнителни  10- 20 градуса. Сложи и отметката Stres GPU.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

• Автор
преди 43 минути, danchobg написа:

Ето две ревюта за u14s, аз имах по-малката версия u12s и останах много доволен. Цък1 Цък2
Може ли да направим още един тест на температурите? 
Теглим Prime95
Отваряме го и правим следните настройки: 
8852143K.png

След това: 
8852147h.png

Там, където пише 4 при теб ще е 8-12 или нещо такова, то само си го задава, не го пипай. Цъкаме ОК.
След това отваряме теста за стабилност на аидата, но не го включваме, а само използваме графиките. 
Тези графики ще снимаме и качим след като повърви теста. 

Малко много ми идват тестовете вече :D
Ще пробвам с Айдата както каза колегата

преди 27 минути, nikolela написа:

Проблема идва от висока температура. Тази снимка има товар само на процесора. Като пуснеш чрез отметката и на видеокартата с процесора и кутията както и процесора ще се нагреят с едни допълнителни   20 че може и 30 градуса. Сложи и отметката Stres GPU.

Докато правих този тест компютъра забиваше буквално и ми трябваха 5 минути без да преувеличавам да цъкна "Save". Толкова забиваше мишката.. Иначе ето я статистиката! :)

stabilitytest.png

преди 44 минути, nikolela написа:

Проблема идва от висока температура. Тази снимка има товар само на процесора. Като пуснеш чрез отметката и на видеокартата с процесора и кутията както и процесора ще се нагреят с едни допълнителни  10- 20 градуса. Сложи и отметката Stres GPU.

Кутията е доста проветрива и не може да се стигне до чак такова повишаване заразиди температурите на видеото двата вентилатора вътре се справят чудесно. В момента температурите не се чак толкова брутални. Най-добре е автора да погледне при появата на проблема какво се случва. 

Пуснете аидата за да вървят диаграмите, но не пускайте стрес теста и така си правете там каквото си правите и ще придобиеме представа дали температурите стават по-зле, колко се товари процесора, има ли или не тротлинг и т.н.

• Автор
преди 11 минути, pconline написа:

Кутията е доста проветрива и не може да се стигне до чак такова повишаване заразиди температурите на видеото двата вентилатора вътре се справят чудесно. В момента температурите не се чак толкова брутални. Най-добре е автора да погледне при появата на проблема какво се случва. 

Пуснете аидата за да вървят диаграмите, но не пускайте стрес теста и така си правете там каквото си правите и ще придобиеме представа дали температурите стават по-зле, колко се товари процесора, има ли или не тротлинг и т.н.

Ще гледам утре вечерта да пусна Айдата когато стриймвам! :)

преди 18 минути, pconline написа:

Недей така. Аз също съм с CM690, проветлива е, имам до 5 вентилатора на кутията, като ползвам част от тях. С бокса обаче видеокартата загрява процесора, а от там температурите скачат над 90 градуса. Говоря за предния си Xeon E3-1230V2, Който работеше на 3.55 GHz, почти колкото тоя неклокнат i7 4770K. Видеото много нагрява процесора, собено при игри като Crysis 3, където процесора се товари максимално, а видеото или максимално или почти максимално. Т оест, там имаме превес или на процеосора или на видеото. В други теми съм поствал скрийншотове с температури около 90 градуса и то не лятото. Бокса загребва въздух точно над видеокартта, а задната част на видеокартата си е гореща по принцип. При ме утежняващо бе липсата на задна планка, която да насочва въздуха към задната част на кутията. Така според тестове в някои сайтове, температурата на задната част скача над 80 градуса. Бокса засмуква точно тоя горещ въздух. Ако е с афтърмаркет охладител, то той най-вероятно ще засмуква въздух от задната част, а ребрата му ще са над видеокартата. Това няма да оказва влияние на процесора. Поне сега при мен е така. Видеото не влияе на процесора, но с бокса вдигаше поне едно 10 градуса, ако пусна едновременно Prime95  и Heaven,  въпреки че Heaven засичаше поради заетия процесор от Prime95 и температурата на ядрото на видеото бе под 70 градуса. Тоест, с 3-4 градуса надолу.  Та колегата е прав. Бокса допълнително засмуква топъл въздух над видеокартата. Тук не помагат никакви вентилатори на кутията. Правил съм си експерименти. Общо взето няма разлика дали имам вкарващ и изкарващ вентилатор, спрямо още 2 или 3 включени - отстрани, отдолу и отгоре. 

• Автор
преди 32 минути, Кико написа:

Недей така. Аз също съм с CM690, проветлива е, имам до 5 вентилатора на кутията, като ползвам част от тях. С бокса обаче видеокартата загрява процесора, а от там температурите скачат над 90 градуса. Говоря за предния си Xeon E3-1230V2, Който работеше на 3.55 GHz, почти колкото тоя неклокнат i7 4770K. Видеото много нагрява процесора, собено при игри като Crysis 3, където процесора се товари максимално, а видеото или максимално или почти максимално. Т оест, там имаме превес или на процеосора или на видеото. В други теми съм поствал скрийншотове с температури около 90 градуса и то не лятото. Бокса загребва въздух точно над видеокартта, а задната част на видеокартата си е гореща по принцип. При ме утежняващо бе липсата на задна планка, която да насочва въздуха към задната част на кутията. Така според тестове в някои сайтове, температурата на задната част скача над 80 градуса. Бокса засмуква точно тоя горещ въздух. Ако е с афтърмаркет охладител, то той най-вероятно ще засмуква въздух от задната част, а ребрата му ще са над видеокартата. Това няма да оказва влияние на процесора. Поне сега при мен е така. Видеото не влияе на процесора, но с бокса вдигаше поне едно 10 градуса, ако пусна едновременно Prime95  и Heaven,  въпреки че Heaven засичаше поради заетия процесор от Prime95 и температурата на ядрото на видеото бе под 70 градуса. Тоест, с 3-4 градуса надолу.  Та колегата е прав. Бокса допълнително засмуква топъл въздух над видеокартата. Тук не помагат никакви вентилатори на кутията. Правил съм си експерименти. Общо взето няма разлика дали имам вкарващ и изкарващ вентилатор, спрямо още 2 или 3 включени - отстрани, отдолу и отгоре. 

Като стана въпрос за Овърклок когато взема охлаждането дали да овърколкна процесора и видео картата, защото съм чувал, че не е много полезно?

Виж не оспорвам, че при натоварено видео и респективно по-горещо това ще доведе до повишаване на цялата температура в кутията, но определено 20 градуса ......... 

Не веднъж сме го коментирали. Поставянето на повече от два вентилатора в една кутия е със съмнителна ефективност. Всичко е въпрос на оптимално рзположение. 

Естественно и всяка конфигурация си е частен случай, въпрос на подредба на кабели вентилатори и т.н. да не коментираме и колко много се дънят в последните години Intel с пастата под капачката и отнеха титлата за горещи процесори от AMD.

преди 2 минути, ZooMweBG написа:

Като стана въпрос за Овърклок когато взема охлаждането дали да овърколкна процесора и видео картата, защото съм чувал, че не е много полезно?

То това не е като да щракнеш копчето на лаампата. Първо се оправи с проблема и докарай машината до стабилно състояние пък тогава го мисли. И то зависи от много фактори дъно, захранване, охлаждане.....

Всеки един хардуер колкото на по-ниски температури работи толкова по-дълго живее. 

Редактирано от pconline (преглед на промените)

С това дъно недей клоква. 
Като няма да ми кажеш как са ти вентилаторите или резултатите с прайм, ще чакам графиките от аида64 с проблема.
Иначе един боб многа да хвърля. 

• Автор
преди 21 часа, danchobg написа:

С това дъно недей клоква. 
Като няма да ми кажеш как са ти вентилаторите или резултатите с прайм, ще чакам графиките от аида64 с проблема.
Иначе един боб многа да хвърля. 

Ето какво се случва когато играя тежка игра докато стриймвам... Накрая процентите падат, защото аут и табнах играта. Когато пуснах ВС процентите бяха от 90-95 на CPU Usage което пак не е нормално според мен...

stabilitytest.png

Редактирано от ZooMweBG (преглед на промените)

преди 3 часа, ZooMweBG написа:

Ето какво се случва когато играя тежка игра докато стриймвам... Накрая процентите падат, защото аут и табнах играта. Когато пуснах ВС процентите бяха от 90-95 на CPU Usage което пак не е нормално според мен...

stabilitytest.png

Тук вече не става дума за термален тротлинг а за 100% натоварен процесор, който спъва производителността на системата и е причината за дропа на кадрите. Лошо, че и при включена вертикална синхронизация е същото положение, а трябваше да се разтовари. Виж в диспечера на задачите, кой процес товари най много и просто се откажи от него. Може да е програмата за стрийм или каквото е там. Ако трябва си записвай играта с някоя лека програмка и си качвай клиповете по-късно.

Нормална работа на процесора би трябвало да работи под 85% товар при игра. При включване на вертикална синхронизация би трябвало да е зает процесора още по малко.

Виждам при мен се товари от 50 до 60%.

8853607K.png

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

Когато се стигне до момента с големия товар направи един шот на таск мениджъра и таба с процесите. Дай да се виждат всичките с бутона от долу и ги подреди по потребление на процесор.

С каква ОС си? Като гледам по прозореца на Aida-та вероятно си с Windows7

Ако svchost.exe е между най-товарещите дай десен бутон на него и избери Go to services и спри wuauserv. 

Сподели дали е така и какъв е ефекта.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

• Автор

Интересното е, че докато играх League of Legends товареше на около 70%, но когато минах на Overwatch скочиха на 98-99% и започна да цепи стабилно.. Ще пусна стрийма и довечера като поработи компютъра пак ще снимам таск мениджъра! Стрийминга е онлайн излъчване на видео игри в моя случай, демек ги излъчвам на живо и просто няма как да се откажа от OBS, защото това е единствената добра програма която ми върши работа. През нощта ще драсна пак когато натоваря компютъра!
Благодаря за отговорите!

преди 7 часа, nikolela написа:

Тук вече не става дума за термален тротлинг а за 100% натоварен процесор, който спъва производителността на системата и е причината за дропа на кадрите. Лошо, че и при включена вертикална синхронизация е същото положение, а трябваше да се разтовари. Виж в диспечера на задачите, кой процес товари най много и просто се откажи от него. Може да е програмата за стрийм или каквото е там. Ако трябва си записвай играта с някоя лека програмка и си качвай клиповете по-късно.

Нормална работа на процесора би трябвало да работи под 85% товар при игра. При включване на вертикална синхронизация би трябвало да е зает процесора още по малко.

Виждам при мен се товари от 50 до 60%.

8853607K.png

преди 5 часа, pconline написа:

Когато се стигне до момента с големия товар направи един шот на таск мениджъра и таба с процесите. Дай да се виждат всичките с бутона от долу и ги подреди по потребление на процесор.

Ако svchost.exe е между най-товарещите дай десен бутон на него и избери Go to services и спри wuauserv. 

На Win 7 съм и ще проверя довечера таск мениджъра! :)

Редактирано от ZooMweBG (преглед на промените)

• Автор
преди 17 часа, pconline написа:

2-процеса товарят по 40-50 %- та общо към 95-100 и това са играта която играя и OBS...

преди 4 часа, ZooMweBG написа:

2-процеса товарят по 40-50 %- та общо към 95-100 и това са играта която играя и OBS...

Опитай да стриймваш със shadowplay. Мисля е по лека програма.

Не само е по-лека, но и почти не ползва ресурси на процесора. Ползва се вградения NVENC и не само това. Кадрите се буферират допълнително, което не е възможно за други програми, ползващи това хардуерно ускорение, като OBS. NVIDIA  просто затвориха вратичката пред другите и оставиха най-хубавото само за себе си. Дори OBS  да ползва NVENC,  то няма как да не използва и процесорен ресурс, за разлика от Shadowplay. Разбира се, аз съм попадал на случаи, най вече при бета версиите на GFE, където процесът, отговарящ за стримването, почва да товари едно от ядрата. Тоя проблем съм го решавал с допълнителна програма, която намалява приоритета на тоя процес до нисък. Така той не влияе при запис. Но постоянно излизат нови версии на GFE  и тоя проблем бе оправен, когато за последно се занимавах със стрийм в You Tube. 

А ако не иска да се примири с липсата на OBS,  то нека се опита да намали приоритета на товарещия процес. Примерно с програма като Process Lasso. 

преди 1 час, pconline написа:

За играта ок ама OBS да яде толкова ресурс е странно. Поразгледай му настройките дали не може да се оптимизира малко.

Не е странно , ако не си е направил настройките както трябва е напълно възможно да му пържи процесора. И аз ползвам от време на време OBS и знам че това животно яко товари ако не се ползват правилни настройки.Downscale на колко ти е 1080p или 720p ?

Според мен виновника е точно OBS.

преди 40 минути, Кико написа:

...

А ако не иска да се примири с липсата на OBS,  то нека се опита да намали приоритета на товарещия процес. Примерно с програма като Process Lasso. 

Това вече го говорихме, в самата програма има настройка за приоритет на енкодера с опции idle, нормален, висок, above normal. Даже снимка му пратих, ама още не ги е пиппнал. Също ако е пипал x264 CPU Preset е разбираемо да има проблеми. С избиране на по-бавен пресет се постига много малка разлика в качеството, но изисква много повече процесор. А това е стрийм. По-добре да вдигнеш резолюцията и битрейта, отколкото да пипаш x264 CPU Preset. Слагай го на veryfast или faster. Просто за стрийм няма нужда от друг, качеството е зле заради битрейта, а не заради пресета. А за запис може направо да използваш shadowplay. 

преди 10 минути, danchobg написа:

Това вече го говорихме, в самата програма има настройка за приоритет на енкодера с опции idle, нормален, висок, above normal. Даже снимка му пратих, ама още не ги е пиппнал. Също ако е пипал x264 CPU Preset е разбираемо да има проблеми. С избиране на по-бавен пресет се постига много малка разлика в качеството, но изисква много повече процесор. А това е стрийм. По-добре да вдигнеш резолюцията и битрейта, отколкото да пипаш x264 CPU Preset. Слагай го на veryfast или faster. Просто за стрийм няма нужда от друг, качеството е зле заради битрейта, а не заради пресета. А за запис може направо да използваш shadowplay. 

Аз знам, че говорихте, но не съм много сигурен, че при Win 10  това с приоритета действа. Щото там Win 10  си прави каквото иска и аз единствено с Process Lasso  съм успявал да го озаптя и наистина да променя приоритета, без той да се връща пак, както му скимне на Windows.  Не съм ползвал OBS  и това може да не важи за него, но няма как процесорът да се товари по-малко, отколкото при Shadowplay. Дори дo се ограничи приоритета, не съм много сигурен, че в името на по-гладката игра, стрийма ще е гладък. Но всичко е до проби с дадена конфигурация. 

на 7/27/2016 в 3:30, ZooMweBG написа:

...Мислех, че проблема идва от Windows-а като до преди седмица бях с 10-ка и го смених на 7-ца, но проблема остана....

със 7 е

Редактирано от danchobg (преглед на промените)

• Автор

Първо смених приоритета на процесора на Idle още когато ми каза. Второ 3-пъти обясних, че няма как да ползвам ShadowPlay вместо OBS, тъй като ОБС предлагат много повече опции като сцени и причие за стрийминг, а без тях няма как да стриймвам. Намалих FPS-а на ОБС и като че ли започна да работи малко по-добре. :)

• 5 седмици по-късно...

Прегледай си настройките на OBS. 

В advanced, encoding speed да не е на по-малко от very fast и да има отметка на multi-threaded optimizations

Във video, base resolution да не е повече от 1280х720 и fps 30 (twitch не дава повече за non-partnered акаунти)

В encoding, max bitrate ~2000-2500

Можеш направо да постнеш шотове от тия три таба да видим дали всичко е ок. 

• Автор
преди 21 минути, The Allbrother написа:

Прегледай си настройките на OBS. 

В advanced, encoding speed да не е на по-малко от very fast и да има отметка на multi-threaded optimizations

Във video, base resolution да не е повече от 1280х720 и fps 30 (twitch не дава повече за non-partnered акаунти)

В encoding, max bitrate ~2000-2500

Можеш направо да постнеш шотове от тия три таба да видим дали всичко е ок. 

В advanced всичко ми е така, във video съм 1920х1080, защото имам договор с туич и съм на 30 FPS, стриймвам на 3500 Bitrate, не знам защо си решил, че трябва да стриймвам на 2000-2500 при положение, че нямаш идея колко бърз ми е интернета :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.