Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Синоним на "изгубих си ума"

Featured Replies

Привет. Трябва ми синоним на "изгубих си ума", "обезумях", който недвусмислено да показва негативен оттенък, гняв.
Следните не стават:
полудях
обезумях
изгубих си ума
изгубих си разума
изгубих ума и дума
изпаднах в умопомрачение
изпаднах в ярост
откачих

Редактирано от Гост (преглед на промените)

крейзи

преди 16 минути, haidukpikaso написа:

крейзи

Хайде на български и да не са някакви простотии?

преди 8 минути, simtech написа:

Хайде на български и да не са някакви простотии?

фанаха ме лудите става ли

:grimace:

екстра е тоз синоним тъй мисля аз

преди 10 минути, Soviet Soldier написа:

Излязох извън релси

Не звучи някак книжовно.

преди 6 минути, haidukpikaso написа:

фанаха ме лудите става ли...екстра е тоз синоним тъй мисля аз

Не, не става. Въпросът е на чисто езикова тематика, не спами, за да не си изпатиш и от мен. Злопаметен съм, един път ще те запомня и ще те преследвам до края на дните ти и след това. ;)

преди 6 минути, simtech написа:

Не звучи някак книжовно.

Не, не става. Въпросът е на чисто езикова тематика, не спами, за да не си изпатиш и от мен. Злопаметен съм, един път ще те запомня и ще те преследвам до края на дните ти и след това. ;)

добре съм с езиковедството, по-добре от теб

а ти нещо избираш ли си а - това да това не

преди 5 минути, haidukpikaso написа:

добре съм с езиковедството, по-добре от теб

Много съм скептичен и силно се съмнявам. Как да го възприема това? Като похвала или обида?
Защо се почват безумни полемики в темата? Изказаните съмнения относно твоето твърдение са на база простичкият факт, че не просто пиша и чета. Занимавал съм се и с литература, уви, макар и не като основно занимание.

преди 1 минута, simtech написа:

Много съм скептичен и силно се съмнявам. Как да го възприема това? Като похвала или обида?

ми ти си отговори - щом пускаш тема...

апропо и защо са ти тези синоними ?

Книжовната дума, синоним на това, което се търси, е афектирах се.

Изгубих ума и дума има съвсем друго значение, по-скоро на учудване или уплах.

Ненапразно винаги съм била на мнение, че човек трябва да е много внимателен с думите. За това и като чета форума, непрекъснато се впечатлявам от това, че хората, пишещи най-дългите постове, сами демонстрират бедността на речника си.

Полудя ли с тази тема или доближаваш границата за склеротик.

Не знам като критика или като отговор на въпроса ще го приемеш - става и за двете. :)

преди 14 часа, Merryl написа:

Книжовната дума, синоним на това, което се търси, е афектирах се.

"Афектирах се" - и това го знам. Общо взето търся нещо, което не мога да си спомня и съм го използвал. Лоша черта в мисловният ми процес е простичкият факт, че използваните от мен изразни средства едно с едно не си приличат в различните случаи. На кратко - може и да си спомням смисъла на нещо, но думите, с които то точно/буквално е изказано понякога ми убягват. Паметта ми помни по смисъл, не е фотографска.

преди 10 минути, simtech написа:

"Афектирах се" - и това го знам. Общо взето търся нещо, което не мога да си спомня и съм го използвал.

Ааа... Ясно. Стъпил си накриво и сега искаш да си върнеш сценката в главата, за да си сигурен. Аз пък си мислех, че ти трябва за литературно творчество. :D

Изперках...

преди 2 минути, Merryl написа:

Ааа... Ясно. Стъпил си накриво и сега искаш да си върнеш сценката в главата, за да си сигурен. Аз пък си мислех, че ти трябва за литературно творчество.

Неразумела? Точно ми трябва за писмено ползване, официално-делови стил. По този начин съм го и ползвал, просто искам да превъртя лентата момент назад. Защото не помня какво точно ползвах, понякога просто думите бягат от ума.
Изключително дразнещо е когато човек не може да си спомни нещо.

Дерейлирах. Дай малко ифо в какъв текст трябва да влезе.

току-що, Merryl написа:

Официално делови стил - изкукал, изперкал и откачил... или който и да е синоним от сорта...

Силно се съмнявам.

преди 3 минути, simtech написа:

Силно се съмнявам.

И аз. За това така ти се хиля. Иронично.

Просто от твоя пост така излезе, че тези думи се ползват в този стил и аз за това недоумявам.

Единствената дума, която може да влезе в употреба с това значение, но книжовна е афектирах се, но казваш, че чак толкова високопарен не си бил. Предавам се.

амок,изперквам, умопомрачение , чавка ми изпие ума,хлопа ми дъската, мърда ми дъската, имам сачми в главата ,ярост, делириум, гръмна ми бушона,смахнат съм

Имаше нещо с щъркел и керемиди, но не се сещам

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 39 минути, Merryl написа:

Просто от твоя пост така излезе, че тези думи се ползват в този стил и аз за това недоумявам.

Единствената дума, която може да влезе в употреба с това значение, но книжовна е афектирах се, но казваш, че чак толкова високопарен не си бил. Предавам се.

Не, това са просто дадени синоними, за да може да стане ясно, че речникът ми не е съставен от 10 думи и да разясня какво точно диря. Всъщност умопомрачение и афект са две от най-добрите като примери в случая. НО не мисля, че използвах нито една от тези две.
Не иде реч за високопарност. Търся точна думичка.
Предполагам, че не съм от вчера в този форум, публикувани имам редица мнения и едва ли съм се показал като човек с беден речник. Не виждам какво намекваш. Проблемът е, че в момента говоря на 3 езика. Признавам, че за човек като мен това не е лесно, чуждите езици винаги са представлявали трудност. В този случай много често за правилно и едносмислено възприемане на отсрещната страна се налага да преразказвам по смисъл, заради особеностите в различните езици. Това ме "кара" да избягвам по-редки думи, за сметка на тези с общ смисъл и предназначение.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.