Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

По-лека операционна система

Featured Replies

• Автор

Мога ли да го инсталирам на карта памет???
Бях стигнал до инсталиране -но не знам как се създава ROOT

http://dox.bg/files/dw?a=da66799c4f 

преди 16 минути, RudeBoy написа:

Ти как мислиш - да чакаш сам да се инсталира ли?... :lol6: 

Писах ти по-горе - записвай на диск или флашка, зареди, и разучавай.

Въпреки че след такъв въпрос почвам да си  мисля, че ще се окаже прекалено сложно за теб. Май е по-безопасно да си стоиш на Windows :D .

Аз съм инат...............

Редактирано от chetkata (преглед на промените)

преди 21 минути, chetkata написа:

По принцип може - друг въпросът е ТИ дали можеш или после - лаптопа дали ще може да стартира от там.

Може и на карта памет, и на флаш-памет.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 1 час, chetkata написа:

Дали си инат или Игнат - все тая. Най-добре чети ей тук - archlinux - Installation guide (Български) за да не ти го преразказваме едно по едно.

преди 2 часа, chetkata написа:

За инсталиране на две системи е писано много. Просто напишете в търсачката dual boot linux/windows или ubuntu windows и ще излязат стотици резултати. 

Отделете един дял от 20-40 GB от диска, форматирайте го в ext4 и по време на инсталацията, задайте на него да се инсталира кореновата файлова система (обозначава се с наклонена черта) - /. Единственото, за което трябва да внимавате е програмата за начално зареждане GRUB да е зададена да се инсталира върху MBR (dev/sda). Това е целия диск с всички инсталирани върху него ОС.

П.П: Linux Mint 14 е без поддръжка. Изберете версия 13, 17 или 18. Дали ще е с Xfce или МАТЕ е по ваш избор. Разходът на ресурси не се различава особено. 

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Автор

Инсталирах в/у друг дял Линукс но сега не мога да включа ВИ_ФИ-то.
С кабел от рутера работи.Сега търся- SSID,BSSID,Dewice Mac Addres,Cloned Mac Addres,MTU,IPV4DHCP,IPV4,IPV4DNSСнимка на екрана - 24.08.2016 - 21,26,47.pngСнимка на екрана - 24.08.2016 - 21,28,35.png

Снимка на екрана - 24.08.2016 - 21,29,13.png

Редактирано от chetkata (преглед на промените)

@Chetkata, oпитай през Контролният център > Допълнителни Драйвери(Additional Drivers), да пуснеш драйвера за wifi.

Редактирано от izen (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, izen написа:

@Chetkata, oпитай през Контролният център > Допълнителни Драйвери(Additional Drivers), да пуснеш драйвера за wifi.

Не го намирам-дай иконка или нещо подобно.

преди 4 часа, Росен Р. Александров написа:

Пробвай ЦоникОС

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

И такава ли има? Как човек си избира Линукс ми е чудно?

преди 1 час, *Vengeance* написа:

Може и със затворени очи. Широко затворени.

Беше идея на Цветан Поща (Цецо Кукуто) от Шумен.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

преди 7 часа, chetkata написа:

Отвори конзола и копирай изхода тук

lspci | grep -i wireless

преди 10 часа, chetkata написа:

Инсталирах в/у друг дял Линукс но сега не мога да включа ВИ_ФИ-то.
С кабел от рутера работи.Сега търся- SSID,BSSID,Dewice Mac Addres,Cloned Mac Addres,MTU,IPV4DHCP,IPV4,IPV4DNS

Нищо друго не ти трябва за да включиш безжичната мрежа, освен да я избереш от списъка и да кликнеш върху нея с мишката.

https://s19.postimg.io/8p1169wfn/wifi.png

Ако е защитена, ще ти излезе диалог за попълване на парола. Провери две неща.

1. Мрежата да не е изключена от хардуерен ключ - бутон или клавишна комбинация.

2. Имаш ли драйвър за wi-fi картата. 

Командата lspci ще ти покаже вида на картата.

Ако е broadcom, свържи се към мрежата с кабела и инсталирай пакета firmware-b43-installer. Това е комплект с дръйвъри за broadcom устройствата.

След това, рестартирай машината.

преди 11 часа, chetkata написа:

Подобно е и в Минт. Потърси в менюто Контролният център. Вероятно си с broadcom модул за wifi. След като имаш интернет по лан можеш да го инсталираш драйвера през него.

https://community.linuxmint.com/tutorial/view/379

Bvbfan ти е дал командата

lspci | grep -i wireless

която ще покаже какъв точно  ти е модула за wifi

Снимка-2.png

Снимка-3.png

• 2 седмици по-късно...

Имам лаптоп с параметри Процесор Интел дуал кор 2 гигахерца,Рам памет 2 гигабайта.Видео карта 2 гигабайта.Ще ми товари ли лаптопа Уиндоус 10 и ако така кой мога да си сложа?Лаптопа е марка DELL.Благодаря предварително.

32bit версия си сложи но не очаквай кой знае какво с тези параметри

преди 31 минути, bobi iordanov написа:

32bit версия си сложи но не очаквай кой знае какво с тези параметри

Благодаря за отговора.Ами примерно ако си сложа Уиндоус 8 или 8.1 ще ми товарили лаптопа?

Какъвто и Windows да си избереш само 32bit версия е за твоя лаптоп пак ти казвам не очаквай много просто лаптопа е слаб. Успех

преди 8 минути, Деян Петров Петров написа:

Благодаря за отговора.Ами примерно ако си сложа Уиндоус 8 или 8.1 ще ми товарили лаптопа?

на 2.09.2016 г. в 14:43, Деян Петров Петров написа:

Имам лаптоп с параметри Процесор Интел дуал кор 2 гигахерца,Рам памет 2 гигабайта.Видео карта 2 гигабайта.Ще ми товари ли лаптопа Уиндоус 10 и ако така кой мога да си сложа?Лаптопа е марка DELL.Благодаря предварително.

Лаптопа не е никак лош - слабичък е, но не много. Слагай една Мента или Лубунту и ще си работиш спокойно. Поне браузър, филми, скайп ...

@chetkata 

На кратко: линукса е по-лека, но 10 си е 10, за ъпгрейд само ССД и втора плочка РАМ

На дълго: Този лаптоп, като цяло за игри не става, каквото и да сложиш, тежки игри няма да играеш. Преди няколко месеца джугах за 1-2 дена на един подобен процесор, само че 4 ядрен n3150 с 4гб рам и да ти кажа най-добрият ъпгрейд, който можеш да направиш е да му купиш ссд. Дали е линукс или уиндоус, все тая... и на двете ще се държи добре лаптопа. С линукса ще върви по-бързо, но практически разлика няма да усетиш, поради простата причина, че с този лаптоп няма да изпълняваш сложни и натоварващи задачи. Не знам дали ме разбра... с линукса ще се отпуши яко работата, ама пак ще ползваш същите неща, а ако искаш да инсталираш нещо различно няма да можеш, с уина ще можеш да ги инсталираш, но пък може да не ти вървят добре... общо взето все тая... набухай му едно ссд и ще останеш доволен, ако ти е достъпен дискът, може и сам да го смениш, гаранцията би трябвало да остава. Ако си с една плочка рам и решиш да си останеш на уина, а имаш свободен слот за втора, запълвай я... ще отпуши малко положението, но като цяло няма да стане по-бърз, просто ще отвяряш повече програми наведнъж без да започне да лагва.

Това че е с пасивно охладане, не е предимвство, но не е и недостатък, аз даже бих си купил една такава еднодневка, ако имах нужда и възможност. Бутам я под телевизора и си работи тихо и кротко. Винаго мога да го извадя от там и да го пренеса до някъде. Пък и не са много скъпи тия лаптопи в момента... има-няма 400-450лв са, а за ежедневки са супер, стига да не прегревят в жегите. Аз съм дъртьо вече и игрите не ме блазнят, яко филми и нет, ютуба върви идеално на fullhd с тоя процесор, на мен друго не ми трябва. Гледал съм и само дъна с тия процесори и съм навит да си купя подобно пасивно дъно, ама като почна да ги смятам ми излиза колкото един такъв лаптоп, а сега не ми трябва и не смятам да пазаря скоро.

Редактирано от Barrila (преглед на промените)

преди 17 часа, Barrila написа:

@chetkata 

На кратко: линукса е по-лека, но 10 си е 10, за ъпгрейд само ССД и втора плочка РАМ

На дълго: Този лаптоп, като цяло за игри не става, каквото и да сложиш, тежки игри няма да играеш. Преди няколко месеца джугах за 1-2 дена на един подобен процесор, само че 4 ядрен n3150 с 4гб рам и да ти кажа най-добрият ъпгрейд, който можеш да направиш е да му купиш ссд. Дали е линукс или уиндоус, все тая... и на двете ще се държи добре лаптопа. С линукса ще върви по-бързо, но практически разлика няма да усетиш, поради простата причина, че с този лаптоп няма да изпълняваш сложни и натоварващи задачи. Не знам дали ме разбра... с линукса ще се отпуши яко работата, ама пак ще ползваш същите неща, а ако искаш да инсталираш нещо различно няма да можеш, с уина ще можеш да ги инсталираш, но пък може да не ти вървят добре... общо взето все тая... набухай му едно ссд и ще останеш доволен, ако ти е достъпен дискът, може и сам да го смениш, гаранцията би трябвало да остава. Ако си с една плочка рам и решиш да си останеш на уина, а имаш свободен слот за втора, запълвай я... ще отпуши малко положението, но като цяло няма да стане по-бърз, просто ще отвяряш повече програми наведнъж без да започне да лагва.

Това че е с пасивно охладане, не е предимвство, но не е и недостатък, аз даже бих си купил една такава еднодневка, ако имах нужда и възможност. Бутам я под телевизора и си работи тихо и кротко. Винаго мога да го извадя от там и да го пренеса до някъде. Пък и не са много скъпи тия лаптопи в момента... има-няма 400-450лв са, а за ежедневки са супер, стига да не прегревят в жегите. Аз съм дъртьо вече и игрите не ме блазнят, яко филми и нет, ютуба върви идеално на fullhd с тоя процесор, на мен друго не ми трябва. Гледал съм и само дъна с тия процесори и съм навит да си купя подобно пасивно дъно, ама като почна да ги смятам ми излиза колкото един такъв лаптоп, а сега не ми трябва и не смятам да пазаря скоро.

Добре да кажем примерно сложа си линукс ще мога ли да играя игри.

Ако има инсталация за линукс-да. Ако нямат-не. Стеам може да се инсталира на линукс, някой игри могат да се играят на линукс. Провери сам... провери също определени игри, които те интересуват, дали ги има за линукс. Провери и сравни изискванията на игрита за win и за линукс.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.