Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

преди 14 минути, Kristian Denkov написа:

а какво ще рече референтна карта? 

Извинявам се за оф-а, но този въпрос наистина ли го задава човек, чиито интереси са: Компютри,хардуер,софтуер,гейминг? 

И моля да си тагваш линковете, че така на нищо не прилича! 

С най-добри чувства. :)

• Отговори 51
  • Прегледи 5,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 4 минути, Agentpat™ написа:

Извинявам се за оф-а, но този въпрос наистина ли го задава човек, чиито интереси са: Компютри,хардуер,софтуер,гейминг? 

И моля да си тагваш линковете, че така на нищо не прилича! 

С най-добри чувства. :)

Вече прочетох и разбрах все пак има още много да уча. :D Съжалявам за линковете.

преди 1 час, hladilnika написа:

монитор си избираш както телевизор пускаш гледаш харесваш купуваш, не се впрягай на цифри и приказки. Дали е втора ръка или нов картината си е картина гледаш харесваш плащаш.

Напълно погрешно мнение за мониторите. За телевизори може да важи, но мониторът доста често е добре да се настрои допълнително. Има си специални програми за калибриране, както и хардуер, но той не е за обикновения потребител. Освен това, мониторите не предлагат сигнал с еднакво качество, ако се позлват различните входове, особено VGA. Ако ти покажа моя монитор на тъмно  през VGA  и през HDMI, може би ще предположиш, че говорим за монитори, с разлика в годините на излизане от поне 10. 

Като го гледам автора как пита "какви части се слагат" че въобще да тръгне тоя компютър, представям си как ги е избирал. @Kristian Denkov като научиш изобщо нещо за хардуера, тогава предлагай. То не ги даваш ти тея 1500 лв, ама малко съвест нямаш ли, че набутваш хората. То авторите на такива теми, колкото и теб разбират, ама откъде да знаят на кой да вярват. (Това не го отправям само към теб, а към всички новоизлюпени пишман разбирачи, че напоследък много изникнаха тука, да не кажа, че форума развалиха)

преди 2 минути, N1K17Y написа:

Като го гледам автора как пита "какви части се слагат" че въобще да тръгне тоя компютър, представям си как ги е избирал. @Kristian Denkov като научиш изобщо нещо за хардуера, тогава предлагай. То не ги даваш ти тея 1500 лв, ама малко съвест нямаш ли, че набутваш хората. То авторите на такива теми, колкото и теб разбират, ама откъде да знаят на кой да вярват. (Това не го отправям само към теб, а към всички новоизлюпени пишман разбирачи, че напоследък много изникнаха тука, да не кажа, че форума развалиха)

То затова след като предложа дадена конфигурация казвам да изчакат и други мнения и хора които разбират повече от мен. 

преди 39 минути, Кико написа:

Напълно погрешно мнение за мониторите. За телевизори може да важи, но мониторът доста често е добре да се настрои допълнително. Има си специални програми за калибриране, както и хардуер, но той не е за обикновения потребител. Освен това, мониторите не предлагат сигнал с еднакво качество, ако се позлват различните входове, особено VGA. Ако ти покажа моя монитор на тъмно  през VGA  и през HDMI, може би ще предположиш, че говорим за монитори, с разлика в годините на излизане от поне 10. 

Той тоя пич е един и същ с 50 акаунта, как я мислите ? ;)

преди 2 часа, Julius Decimus написа:

Той тоя пич е един и същ с 50 акаунта, как я мислите ? ;)

Ако е така, много тролове се навъдиха тука. Вече имам съмнения, че им плащат.

преди 12 минути, niki292002 написа:

Ако е така, много тролове се навъдиха тука. Вече имам съмнения, че им плащат.

Еми аз така го виждам. 

1 ник Хладилника, друг Хобот.....как....според мене това си е една и съща персона.

преди 4 часа, Кико написа:

Прав си. Примерно контролираната подсветка поне при моя монитор е изключена при подразбиране и при прост оглед няма как да се видят реалните възможности. При съвременните монитори чрез DP можеш да правиш фини настройки ,да контролираш и актуализираш така нареченото OSD на самия монитор. 
Характеристиките са важни при гейминг ,ако се държи на високи ФПС и ясна картина. Ако самия монитор реагира бавно ,примерно с 5мс или повече ,то по време на игра ,или по-конкретно в динамичните моменти картината ще се размазва. 
В момента ползвам 2 конфигурации ,едната е с монитор 5мс ,а другата с 1мс време за реакция. Аз не съм геймър ,играя 2-3 игри и то рядко ,но съм забелязал ,че като се движа с висока скорост на ETS-2 при монитора с 5мс не са ясни ,и има известно размазване ,докато при монитор с 1мс всичко се вижда ясно. Бързата реакция е много важна и при шутъри. Това ,че един монитор показва красива картина примерно на видео режим ,не го прави добър. Правени са изследвания и е установено ,че на пръв поглед хората предпочитат монитори с по-ярки и наситени цветове ,които са нереалистични ,пред монитори с максимално реалистична графика в днешно време. В този случай поговорката "Детска радост - шарени бонбонки" важи с пълна сила. 

Друго нещо ,което не може да се установи от пръв поглед е качеството на подсветката ,която е най-сериозен фактор за умората и вредата върху очите. 

Ако искаш да вземеш качествен продукт ,обезателно трябва да прочетеш това-онова , за да имаш поне елементарна представа как стоят нещата. А съвети от сорта на "отиваш ,гледаш и квото си харесаш" ,са излишни. На този принцип разчиташ единствено на късмет. 
Смятам ,че на никого няма да навреди ,да прочете това-онова на тема монитори ,преди да тръгне да купува. 

преди 6 часа, hladilnika написа:

ами 

да

Освен ако една от частите, които си е избрал не е 6600к/6700к, които се продават без охлаждане...

На автора предлагам да каже какво точно е избрал, за да видим първо съвместимо ли е, че да не се окаже накрая с fm2 борд, haswell CPU и ДДР4

Иначе нов монитор, който да става за гейминг (сиреч 1080p+ native, 60hz+, 5ms-) под 200лв, да не кажа под 300, не съм виждал.

До колкото разбрах автора има общо 1470 лева за конфигурация + монитор. Ето го моето предложение:

24 LG 24MP58VQ-P 
ASROCK H110M-HDV LGA1151 
8G DDR4 2133 ADATA 
1T SG SATA 6G/7200/64 /3Y WARR 
Zalman Case ATX Z1 NEO 
PSU SEASONIC SSR-430ST /430W 
i5-6400 2.7GHz 6MB LGA1151 BOX 

Обща стойност - 1 093.52 лв. с ДДС Количка

Видеокарта от тук

преди 9 часа, Soviet Soldier написа:

Правени са изследвания и е установено ,че на пръв поглед хората предпочитат монитори с по-ярки и наситени цветове ,които са нереалистични ,пред монитори с максимално реалистична графика в днешно време.

Всъщност, дори производителите предлагат това като стандартизирани опции. Например моя Филипс. Нито една стандартна настройка не ми харесва. Лично аз предпочитам реалистичните цветове пред много ярките и контрастни. Правя си винаги калибровка, както трябва да се прави. Така картината става коренно различна от стандартната и от запаметените настройки, които не знам защо са налични, след като абсолютно никаква работа не вършат. Всъщност, дори самият Windows  има някакви възможности за калибриране на монитора. Но да отидеш в магазина и да гледаш, е пълна глупост. Там се гледа само, дали има добър ъгъл на видимост, както и като цяло дизайна. Останалото е добре да се потърси по разни специализирани сайтове, които се занимават с тестове на монитори. 

преди 9 часа, Soviet Soldier написа:

Характеристиките са важни при гейминг ,ако се държи на високи ФПС и ясна картина. Ако самия монитор реагира бавно ,примерно с 5мс или повече ,то по време на игра ,или по-конкретно в динамичните моменти картината ще се размазва. 
В момента ползвам 2 конфигурации ,едната е с монитор 5мс ,а другата с 1мс време за реакция. Аз не съм геймър ,играя 2-3 игри и то рядко ,но съм забелязал ,че като се движа с висока скорост на ETS-2 при монитора с 5мс не са ясни ,и има известно размазване ,докато при монитор с 1мс всичко се вижда ясно. Бързата реакция е много важна и при шутъри.

По принцип е така, размазването дразни, особено ако човек преди това е свикнал на монитор без размазване като CRT. Но пък размазването си има и предимство при мен - замазва и тиъринга, което не е маловажно ;) В смисъл, че от размазана картина приемаш тиъринга като някакъв артефект, свързан със самото размазване(...или нещо подобно). Е, вярно, тиъринг при бавни сцени си личи отчетливо и дразни. Има и друго при това време за реакция. Обикновено мониторите с по-широк ъгъл на видимост, имат и по-голямо време за реакция, а тия с по-малко време на реакция, обикновено са с най-простата и евтина TN матрица. А това означава малък ъгъл на видимост и неистински цветове в краищата на монитора. Особено това важи за евтините монитори около 200 лева с TN матрица. Пускаш примерно тоя сайт и се забелязва, как бялото в двата края жълтее. Пускаш си филм, лягаш да гледаш и отгоре тъмно, отдолу светло. 10 пъти ставаш да настройваш ъгъла на монитора, та да не те дразни, а накрая чак и врата си не движиш, та да не се затъмнява картината в някой край. 

• Автор
преди 9 часа, The Allbrother написа:

Освен ако една от частите, които си е избрал не е 6600к/6700к, които се продават без охлаждане...

На автора предлагам да каже какво точно е избрал, за да видим първо съвместимо ли е, че да не се окаже накрая с fm2 борд, haswell CPU и ДДР4

Иначе нов монитор, който да става за гейминг (сиреч 1080p+ native, 60hz+, 5ms-) под 200лв, да не кажа под 300, не съм виждал.

i3 – 6100
Рам памет 16 GB DDR4 2133Mhz, позволява до 32гб подсилване
Видеокарта RX460 4G DDR5 HDMI Фабрично овърклокната за по-добра игра!
Твърд диск 1000Gb 7200 Sata3
Звукова карта 6 Канален HD Cinema
Мрежова карта 100/1000
Захранване 500 Вата 12см Fan

това е конфигурацията от еВарна която исках да си купя но след като разбрах че е набутване да си купя готова конфигурация реших сам да купя частите ето ги и тях

460 е много слаба карта и при тоя бюджет може да си позволиш по-добра в случай че се спести от процесора. Или обратното може да се вземе I5 със слабата карта.

И това е ако в бюджета трябва да се събере и монитор за около 300 лв. тоест около 1200 лв. за компютъра.

пс. 8ГБ ти е достатъчно за момента. Тоест и при дъно с 2 слота ще имаш възможност за ъпгрейд към 16ГБ.

Модул от 16ГБ се взима ако ще има видеообработка тъй като там си трябва повечко рам.

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

• Автор
преди 2 минути, Roujin Z написа:

460 е много слаба карта и при тоя бюджет може да си позволиш по-добра в случай че се спести от процесора. Или обратното може да се вземе I5 със слабата карта.

И това е ако в бюджета трябва да се събере и монитор за около 300 лв. тоест около 1000 лв. за компютъра.

пс. 8ГБ ти е достатъчно за момента. Тоест и при дъно с 2 слота ще имаш възможност за ъпгрейд към 16ГБ.

Модул от 16ГБ се взима ако ще има видеообработка тъй като там си трябва повечко рам.

Според теб кое е по-добре слаб процесор и добра видеокарта или обратното?

За CS; GO и FIFA минаваш както и да ги комбинираш нещата. За GTA5 обаче е желателно и двете да са на ниво.

http://www.vario.bg/lg-electronics-22mp68vq-p
http://www.vario.bg/xfx-radeon-rx-470-rs-rx-470p4lfb6
http://www.vario.bg/intel-core-i3-6100
http://www.vario.bg/crucial-dimm-8gb-ct8g4dfs8213
http://www.vario.bg/asrock-h110m-dvp-90-mxb1s0-a0uayz
http://www.vario.bg/seagate-desktop-hdd-st1000dm003
http://www.vario.bg/cooler-master-b500-ver2-500w-rs500-acabb1-eu
http://www.vario.bg/cooler-master-n200-nse-200-kkn1

Нереферентна 470 и монитор поддържащ freesync.  Излиза 1 426 лв. и доставката е безплатна но не се предлага сглобяване.

С I5-6400 ще ти струва 1 554 лв.

Edit; Ако решиш да се примириш с I3 но държиш да уплътниш бюджета може да се вземе по-добър вариант на видеото за + 36 лв.

http://www.vario.bg/msi-radeon-rx-470-gaming-x-4g-v341-002r Общо ще ти излезе 1 462 лв. тоест се връзваш в бюджета от 1 470 лв.

Друг вариант е по-голям диагонал на същия монитор което ще ти струва + 30 лв. тоест 1 456 лв.

http://www.vario.bg/lg-electronics-23mp68vq-p

Ако държиш паметта да има добър външен вид за + 5 лв. може да вземеш една от тези.

http://www.vario.bg/crucial-ballistix-sport-lt-dimm-8gb-bls8g4d240fse
http://www.vario.bg/crucial-ballistix-sport-lt-dimm-8gb-bls8g4d240fsc

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

преди 1 час, Кико написа:

Всъщност, дори производителите предлагат това като стандартизирани опции. Например моя Филипс. Нито една стандартна настройка не ми харесва. Лично аз предпочитам реалистичните цветове пред много ярките и контрастни. Правя си винаги калибровка, както трябва да се прави. Така картината става коренно различна от стандартната и от запаметените настройки, които не знам защо са налични, след като абсолютно никаква работа не вършат. Всъщност, дори самият Windows  има някакви възможности за калибриране на монитора. Но да отидеш в магазина и да гледаш, е пълна глупост. Там се гледа само, дали има добър ъгъл на видимост, както и като цяло дизайна. Останалото е добре да се потърси по разни специализирани сайтове, които се занимават с тестове на монитори. 

По принцип е така, размазването дразни, особено ако човек преди това е свикнал на монитор без размазване като CRT. Но пък размазването си има и предимство при мен - замазва и тиъринга, което не е маловажно ;) В смисъл, че от размазана картина приемаш тиъринга като някакъв артефект, свързан със самото размазване(...или нещо подобно). Е, вярно, тиъринг при бавни сцени си личи отчетливо и дразни. Има и друго при това време за реакция. Обикновено мониторите с по-широк ъгъл на видимост, имат и по-голямо време за реакция, а тия с по-малко време на реакция, обикновено са с най-простата и евтина TN матрица. А това означава малък ъгъл на видимост и неистински цветове в краищата на монитора. Особено това важи за евтините монитори около 200 лева с TN матрица. Пускаш примерно тоя сайт и се забелязва, как бялото в двата края жълтее. Пускаш си филм, лягаш да гледаш и отгоре тъмно, отдолу светло. 10 пъти ставаш да настройваш ъгъла на монитора, та да не те дразни, а накрая чак и врата си не движиш, та да не се затъмнява картината в някой край. 

И аз бях с лошо мнение за TN матриците ,породено от първите LCD монитори ,които излязоха на пазара. Реално имаха доста лоши ъгли на видимост. 2006 някъде ползвах 17 инчов TN монитор ,който като се гледа от високо ,картината бе по-разчетлива и светла ,а от по-ниско се виждаше значително по-тъмна. 
На скоро мой приятел запален по игрите си взе за 500лв монитор за гейминг 24 инча ,1мс ,350cm/d , 144hz TN матрица ,и определено за тези години технологията е развита до много добро ниво. Няма нищо общо с първите TN монитори от висок клас. Ползвал съм и IPS Dell с 8ms време за реакция ,и просто не си струва. Стойността му е горе-долу като на гореспоменатия TN. На най-големите гейминг турнири ползват TN монитори. Нещата не опират само до технологията ,а и до качеството на изпълнение на самия монитор. Иначе да ,IPS и подобни имат отлични ъгли на видимост ,можеш да си пуснеш филм ,да се размотаваш из стаята ,да гледаш под ъгъл без изкривяване на цветовете. Всичко със своите положителни и отрицателни страни. Обаче за гейминг времето за реакция си е основен фактор. Лично аз монитор с повече от 5ms време за реакция не бих взел ,дори и да не ми трябва за игри. Просто замазването е дразнещо. 

section01_img02.png

Редактирано от Soviet Soldier (преглед на промените)

преди 2 минути, Soviet Soldier написа:

И аз бях с лошо мнение за TN матриците ,породено от първите LCD монитори ,които излязоха на пазара. Реално имаха доста лоши ъгли на видимост. 2006 някъде ползвах 17 инчов TN монитор ,който като се гледа от високо ,картината бе по-разчетлива и светла ,а от по-ниско се виждаше значително по-тъмна. 
На скоро мой приятел запален по игрите си взе за 500лв монитор за гейминг 24 инча ,1мс ,350cm/d , 144hz TN матрица ,и определено за тези години технологията е развита до много добро ниво. Няма нищо общо с първите TN монитори от висок клас. Ползвал съм и IPS Dell с 8ms време за реакция ,и просто не си струва. Стойността му е горе-долу като на гореспоменатия TN. На най-големите гейминг турнири ползват TN монитори. Нещата не опират само до технологията ,а и до качеството на изпълнение на самия монитор. Иначе да ,IPS и подобни имат отлични ъгли на видимост ,можеш да си пуснеш филм ,да се размотаваш из стаята ,да гледаш под ъгъл без изкривяване на цветовете. Всичко със своите положителни и отрицателни страни. Обаче за гейминг времето за реакция си е основен фактор. Лично аз монитор с повече от 5ms време за реакция не бих взел ,дори и да не ми трябва за игри. Просто замазването е дразнещо. 

section01_img02.png

Първо, с размазването се свиква. Питаш ли ме мен първите дни как ми се повдигаше от размазване? После се свиква. не е болка за умиране. Друг е въпросът, какъв е инпут лага, а точно той е важен за гейминга, не времето за реакция.  В горния си поост уточних, че ства въпрос за монитори около 200 лева с TN  матрица. Купувах такув преди 3 години, пак на Филипс и в сравнение с моя IPS Филипс, разликата е от Земята до небето. Дори при игри. Примерно пускам STALKER  на TN  монитора, а в краищата картината не само затъмнена, а и с различен цьвят. е как да играя, дори времето за реакция да се води по-малко? Гадно е. Друго си е на IPS,  та било то и шутър. Аз играя и рейсъри, но там размазването дразни, примерно като минаваш покрай табла с реклами. Отначало направо ми се повдигаше, но след няколко дена просто не ми правеше впечатление. Важен е единствен инпут лага, щото от него зависят резултатите. Примерно при голям инпутлаг, завивам с волана, а колата реагира малко по-късно. Това не би било проблем при нормално каране, но ако решиш да играеш рали симулатор и постоянно се налага да контрираш с волана, тоя инпутлаг не ти позволява да се държиш в пътя. Ето това е важно за един монитор, а не времето за реакция. Щото с размазването всеки свиква, ама с инпутлага не. 

Аз също съм с TN матрица и съм адски доволен от Acer Predator GN246HLBbid 24" който купих преди година и половина на промоция за 460лв. В момента все още държи стабилна цена от най-ниска 480лв до най-висока +500лв. Дано ми е жив и здрав още 5 години, освен ако не го сменя за 4K :)

преди 31 минути, Кико написа:

Първо, с размазването се свиква. Питаш ли ме мен първите дни как ми се повдигаше от размазване? После се свиква. не е болка за умиране. Друг е въпросът, какъв е инпут лага, а точно той е важен за гейминга, не времето за реакция.  В горния си поост уточних, че ства въпрос за монитори около 200 лева с TN  матрица. Купувах такув преди 3 години, пак на Филипс и в сравнение с моя IPS Филипс, разликата е от Земята до небето. Дори при игри. Примерно пускам STALKER  на TN  монитора, а в краищата картината не само затъмнена, а и с различен цьвят. е как да играя, дори времето за реакция да се води по-малко? Гадно е. Друго си е на IPS,  та било то и шутър. Аз играя и рейсъри, но там размазването дразни, примерно като минаваш покрай табла с реклами. Отначало направо ми се повдигаше, но след няколко дена просто не ми правеше впечатление. Важен е единствен инпут лага, щото от него зависят резултатите. Примерно при голям инпутлаг, завивам с волана, а колата реагира малко по-късно. Това не би било проблем при нормално каране, но ако решиш да играеш рали симулатор и постоянно се налага да контрираш с волана, тоя инпутлаг не ти позволява да се държиш в пътя. Ето това е важно за един монитор, а не времето за реакция. Щото с размазването всеки свиква, ама с инпутлага не. 

Да ,определено ,когато си пред монитора ,а цветовете по ъглите са различни е тотална трагедия. Такива проблеми не съм срещал и с TN от 2006. Аз лично избягвам Philips и LG.

преди 4 часа, kyoshinn написа:

До колкото разбрах автора има общо 1470 лева за конфигурация + монитор. Ето го моето предложение:

24 LG 24MP58VQ-P 
ASROCK H110M-HDV LGA1151 
8G DDR4 2133 ADATA 
1T SG SATA 6G/7200/64 /3Y WARR 
Zalman Case ATX Z1 NEO 
PSU SEASONIC SSR-430ST /430W 
i5-6400 2.7GHz 6MB LGA1151 BOX 

Обща стойност - 1 093.52 лв. с ДДС Количка

Видеокарта от тук

Mонитора го има доста по-евтин:

Монитор IPS LG, 23,8", Full HD, VGA/DVI-D/HDMI, Черен, 24MP58VQ-P

Малко от кол и въже се събира и ще трябва някой да го сглоби, но това успях да вмъкна в бюджета:

CPU

MB

Video

PSU

HDD

RAM

Case

Monitor

Около 30-40лв могат да се орежат от дъното с тия h110-ки + едноканална памет, но не мисля, че си струва. Може и с gtx 950, gtx 750ti или rx 460 да се мине на видеото, но ще спъват игри от сорта на GTA 5. 

Редактирано от The Allbrother (преглед на промените)

преди 2 часа, Slav68 написа:

Според теб кое е по-добре слаб процесор и добра видеокарта или обратното?

По-добрият вариант с оглед плавността на картината и монгозадачността, е да имаш по-бърз процесор с по-слаба видеокарта. Доста често тая комбинация води и до повече кадри при едни и същи дадени пари, но всичко зависи от играта. Да кажем, в 30-40% от игрите ще имаш по-добър резултат с бързия процесор и по-слабата видеокарта, но пък ще имаш около 100% по-добър вървеж при всички игри с оглед плавността на играта. Тоест, може и с 30  fps  да играеш шутър и пак да е много добре. Обратното - може с бързата видеокарта и 60  fps  да вадиш, но ще имаш често дроп в кадрите примерно пак до 30 и това ще те дразни. Да не говорим, че и картината може да почне да накъсва заради слабия процесор, който се налага примерно да обслужва и някоя торент програма или друга подобна, дето не се съобразява с теб, че играеш.  Ще ти дам един пример от вчера, понеже пробвах новата бета на Battlefield 1 . При всичко на ултра, при мен върви с около 30  fps,  че и на моменти падат до 25. Това обаче не пречи на играта, защото картината е много плавна с бърз процесор. В други случаи, ползвайки слаб процесор, може като цяло да имаш повече кадри, но картината най-вероятно ще е насечена, особено онлайн катопри тая бета на Battlefield 1.

• Автор
преди 57 минути, Кико написа:

По-добрият вариант с оглед плавността на картината и монгозадачността, е да имаш по-бърз процесор с по-слаба видеокарта. Доста често тая комбинация води и до повече кадри при едни и същи дадени пари, но всичко зависи от играта. Да кажем, в 30-40% от игрите ще имаш по-добър резултат с бързия процесор и по-слабата видеокарта, но пък ще имаш около 100% по-добър вървеж при всички игри с оглед плавността на играта. Тоест, може и с 30  fps  да играеш шутър и пак да е много добре. Обратното - може с бързата видеокарта и 60  fps  да вадиш, но ще имаш често дроп в кадрите примерно пак до 30 и това ще те дразни. Да не говорим, че и картината може да почне да накъсва заради слабия процесор, който се налага примерно да обслужва и някоя торент програма или друга подобна, дето не се съобразява с теб, че играеш.  Ще ти дам един пример от вчера, понеже пробвах новата бета на Battlefield 1 . При всичко на ултра, при мен върви с около 30  fps,  че и на моменти падат до 25. Това обаче не пречи на играта, защото картината е много плавна с бърз процесор. В други случаи, ползвайки слаб процесор, може като цяло да имаш повече кадри, но картината най-вероятно ще е насечена, особено онлайн катопри тая бета на Battlefield 1.

На теб какви са ти видеокартата и процесора??

преди 7 минути, Slav68 написа:

На теб какви са ти видеокартата и процесора??

От подписа ми. Но това е без значение, важно е съотношението на бързината процесор/видеоакрта. Ако процесора не я спъва, то видеокартата си върши на 100% работата и рядко има пропуснати кадри, освен ако има някаквио проблеми с драйверите или проблеми с написването на играта. Имаш и това предимство, че с по-бавна видеоакрта винаги може да намалиш детайлите и това да увеличи кадрите, а не да ги застопори на едно място, както ако си със слаб процесор и бърза видеокарта. Значи, аз говоря за едни и същи пари. Има досатъчно тестове, правени с цел да се разбере кое е по-добре за едни и същи пари - бърза видеокарта със слаб процесор или обратното. Аз от опит ти казвам, че бързия процесор води и до плавна картина, а това не се отчита в тестовете, където се гледат средните fps. Те обаче не са важни за игра. Както казах, важно е колко плавна ще е картината, тоест, колко равномерни ще са кадрите. Ако са ти малко кадрите, просто намаляваш качеството на графиката. Но ако ти е слаб процесора, това няма как да направиш и да получиш повече кадри.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.