Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ при избор на РАМ памет за стар компютър

Featured Replies

Ddr2 Са на изчезване и са много скъпи аз намерих 2гб ддр2 май беше 800мхз за 25лв и работи идеално вече над 5 месеца.

преди 46 минути, pconline написа:

3 Дъното ще работи с 4GB, но и аз съм съгласен, че не му трябват. Поддуржаните процесори са доста стари и от XP нагоре всичко ще и е в повече. Вярно е и, че ентусиазма не признава граници, но инвестициите в тази конфигурация са нерентабилни.

Дори и Win XP 32битов ще се чувства много по-комфортно с 3,5GB RAM. и си го има прирастът в производителност (откликване) на системата.
Вярно е, че за такава стара платформа по принцип не си струва наливане на пари, но пък зависи как ще се намери RAM. 1GB DDR2-533/667 не струва кой знае колко.
От друга страна за около и под 80-100лв може да се вземе "по-съвременна платформа"
Всичко зависи от нуждите и възможностите.

Ей богу 15 лева за 1 х 2 гб и 1 х 1гб :)

Инак цените варират между 15-35 най-скъпи са тия де са вадени от маркови машини на DELL,HP,IBM

преди 2 часа, pconline написа:

Определено имате желание да помогнете на питащия, но повечето имате пропуски в знанията:)

1. Спорите кое е дъното. На шота от Евереста се виждат 6 варианта и многоточие, и не става ясно точно кой е, с един или два слота и т.н. Ясно е, че се поддържат до 4 GB рам и ако ги има ще се ползват всичките с подходящата версия на ОС. Не 3 не 3,25 а всичките. 

2 Автора е задал въпрос цитирайки 4GB DDR3 и отговора е не, не става дъното работи с DDR2 а цитираната даже е и с нисък волтаж.

3 Дъното ще работи с 4GB, но и аз съм съгласен, че не му трябват. Поддуржаните процесори са доста стари и от XP нагоре всичко ще и е в повече. Вярно е и, че ентусиазма не признава граници, но инвестициите в тази конфигурация са нерентабилни.

Искаш да кажеш с 2 или 4 слота :) ,щото това е една от разликите в тия дъна .Човека може да иска 64 бита ОС и за това 4 гб рам .Тази система ще върви много добре със каквато и да било 64 бита ОС .Процесора е достатъно мощен :) все пак у дома има такава със E4500  2 x 2.2 ghz .Достатъчен е за всички познати Уиндоуси на човечеството :)

Редактирано от Иво Димов (преглед на промените)

преди 1 час, ExaFlop написа:

Дори и Win XP 32битов ще се чувства много по-комфортно с 3,5GB RAM. и си го има прирастът в производителност (откликване) на системата.

не съм съгласен, повече от 2 gb raм общо не му трябват на този компютър

преди 52 минути, Иво Димов написа:

овека може да иска 64 бита ОС и за това 4 гб рам

и какво ще прави с тази 64 бита ос ?

Ти ли ще кажеш на кой какво му трябва : ) ?

да прави каквото знае нека пати.

Не, че искам да навлизам в спора ви, обаче и според мен повечко RAM няма да и даде прираст на производителност на тази машина. Не, че е излишна не ме разбирайте погрешно. Аз лично на мястото на автора бих вложил в едно 32 GB SSD за кеш, което ще даде доста повече пъргавина. Дори и 8 GB RAM да се сложат ефекта, ще е почти никакъв. Ако приоритет е мултитаскинга, а не бързината, тогава може да се наблегне на RAM.

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

За мен за XP 3GB са си желателен размер. А за количеството - колкото повече RAM, толкова по-малко операции с pagefile.sys. Освен това се сетете, че ненапразно има ключ в ОС за 3GB.

Колега имам стара машина с XP, което си работи на 512 MB RAM. Не е там въпроса, а в това че твърдия диск е основното, което спъва по-старите машини според мен.

Ами там й е тясното място - малкия обем и ниската скорост на паметта. И малкото количество RAM  води до чести обръщения към бавния диск. Ето ти бавен компютър.
Дори и с SSD при малко RAM,  на този диск свят ще му се извие
Той и Windows 7 работи с 1GB RAM, ама аз не искам да сядам на такава машина. Тя иска и стар софт, който е уязвим. Особено когато става дума за браузъри.

Ей много експерти много нещо. 

Сериозно ли предполагаш, че тая машина е с Е4500 и с 512 РАМ???? Аз бих заложил максимум на PentiumD, освен ако не е имало повече рам и да е дефектирала и отстранена за което автора не споменава. 

Та ако боба ми е отгатнал верно за каква модерна ОС да говорим тогава?

Чистата инсталация на ХР яде около 150МВ рам с всички останали програмки антивирусни скайп и т.н. стига до 300-350 та нещо не се сещам за какво суапене и кога ще се случи. 1GB е достатъчен ама айде нека са 2, всичко останало е само за егото на собственника и никаква реална полза. 

преди 43 минути, pconline написа:

Сериозно ли предполагаш, че тая машина е с Е4500 и с 512 РАМ????

може, дъното сюпортва 256 мв рам 4 слота ако е по 256, 1 гб общо>..

Аз лично не бих ползвал машина за домашна употреба с по малко от 3 ГБ рам. Ако мислите в посока ъпдейт на текущата конфигурация най-бюджетния вариант биха били 3 или 4 плочки по 1 ГБ понеже се намират по-лесно и цената е сравнително приемлива. По-голямата рам памет би Ви била от полза до толкова, колкото да избегнете влудяващото чакане за отваряне на по-тежки програми, зареждането на операционната система и други подобни. Няма да е лошо да си напишете цялата конфигурация, за да могат колегите да Ви дадат предложения къде да бутнете, за да усетите разлика. Аз лично скоро прехвърлях ОС от хард диск на IDE към такъв на SATA и разликата в зареждането на компютъра се подобри значително, жалко само, че собственика е карал машината си така с години без да  подозира, че подобрението на компютъра му е било под носа толкова години.

П.С. За първи път станах свидетел на това как един компютър заражда операционната си система повече от 7 мин. след студен старт. Не ме питайте как съм се потил когато компа поискаше рестарт за някоя инсталация :no-no:

Редактирано от Ivanov IP (преглед на промените)

преди 14 часа, pconline написа:

Ей много експерти много нещо. 

Сериозно ли предполагаш, че тая машина е с Е4500 и с 512 РАМ???? Аз бих заложил максимум на PentiumD, освен ако не е имало повече рам и да е дефектирала и отстранена за което автора не споменава. 

Та ако боба ми е отгатнал верно за каква модерна ОС да говорим тогава?

Чистата инсталация на ХР яде около 150МВ рам с всички останали програмки антивирусни скайп и т.н. стига до 300-350 та нещо не се сещам за какво суапене и кога ще се случи. 1GB е достатъчен ама айде нека са 2, всичко останало е само за егото на собственника и никаква реална полза. 

Тия машини са със Core2duo  ,това ,че може да е със Pentim D е щото сокета позволява .Лично моята е със E4500 и 2 гб рам ,за сега ми е достатъчно :)

Начи според теб на моя лаптоп тря му извадя 2 гб рам щото 4 са му много :) ,да сложа ХР  щото пак е със C2D платформа :)

преди 3 минути, Иво Димов написа:

Тия машини са със Core2duo  ,това ,че може да е със Pentim D е щото сокета позволява .Лично моята е със E4500 и 2 гб рам ,за сега ми е достатъчно :)

Начи според теб на моя лаптоп тря му извадя 2 гб рам щото 4 са му много :) ,да сложа ХР  щото пак е със C2D платформа :)

Нещо не се разбираме. Явно говорим на различни езици. Никои не говори за твоята машина а тази на питащия. Ти си имай каквото искаш.

Попитах те смяташ ли, че машината на питащия е с такъв процесор и с 512 рам. Моето мнение е, че вероятно е с доста по-стар процесор и на машината на питащия модерна ОС от7 нагоре е мираж!!!!!! И поради тази причина няма нужда от повече от 2GB рам, след като вероятно се ползва с ХР и процесора не може да прави нищо което да използва повече че даже и толкова рам !!!!!

Пак не си чел :) неговата настолна е същата като моята :) .Foxcon chipset 945 .........спокойно и слагаш 4 гб рам и може да инсталираш всяка една позната ОС

преди 21 минути, Иво Димов написа:

Пак не си чел :) неговата настолна е същата като моята :) .Foxcon chipset 945 .........спокойно и слагаш 4 гб рам и може да инсталираш всяка една позната ОС

то може ама половината неща няма да вървят производство от 2010 насам.

преди 25 минути, Иво Димов написа:

Аз, че съм стар - стар съм. Че не съм много умен - вероятно е така, но освен твоята констатация, че имаш същото(или по-скоро подобно) дъно, което не е потвърдено от автора не виждам нищо общо. По какво заключи или къде питащия потвърди, че има някакъв процесор за който само ти предполагаш, че е някакъв си на кожто ще върви нещо повече от ХР? 

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Хвърляме на боб то е ясно ,нямаме инфо от автора никакво :)

преди 1 час, Yvan Sergeev написа:

то може ама половината неща няма да вървят производство от 2010 насам.

Кое точно няма да върви ?С факти обаче ,че ми писна от твоите свободни съчинения !!!

преди 12 часа, Иво Димов написа:

Хвърляме на боб то е ясно ,нямаме инфо от автора никакво :)

Кое точно няма да върви ?С факти обаче ,че ми писна от твоите свободни съчинения !!!

https://apps.facebook.com/battle-of-gods/?fb_source=bookmark&ref=bookmarks&count=0&fb_bmpos=_0

може да си сложи рам но не може да си сложи нито видео карта нито процесор.

преди 49 минути, Yvan Sergeev написа:

може да си сложи рам но не може да си сложи нито видео карта нито процесор.

Айде бе, не може? И как по-точно не може да сложи видео карта на PCI-E слот? Също така, как не може да си намери и сложи някой по-пъргав core 2 duo (в случая core 2 extreme X6800) ?

И какво му е толкова специално на това приложение, че го споменаваш??

Редактирано от hudyr (преглед на промените)

преди 6 часа, hudyr написа:

Айде бе, не може? И как по-точно не може да сложи видео карта на PCI-E слот? Също така, как не може да си намери и сложи някой по-пъргав core 2 duo (в случая core 2 extreme X6800) ?

И какво му е толкова специално на това приложение, че го споменаваш??

нека го подкара специалното приложение.... той ако може да си сложи видео карта пък какво ще  с 4 GB ram   на 500 mhz :D ddr 2 :D

да си сложи gtx 1000 + :D

преди 9 часа, Yvan Sergeev написа:

нека го подкара специалното приложение.... той ако може да си сложи видео карта пък какво ще  с 4 GB ram   на 500 mhz :D ddr 2 :D

да си сложи gtx 1000 + :D

Спеициално за теб ще пропътувам следващата седмица 140км да я пусна тая facebook игра на щайгата с pentium 4 и калпавото интелско видео. И въпреки това, хората вършат далеч по-важна работа с машините си от някакви приложения за невръстни...
Честотата на рам паметта влияе в тестовете, драги експерте, който е пипнал всичко с двете си ръце. Никой нормален не си купува рам памет на високи честоти, за да играе игри! Изключително малко са заглавията, ориентирани към рам памет и дори при тях прирастът ще е по-голям от процесор/видео карта.

Сега ми обясни кой здраво мислещ човек ще си купи видео карта за 600/900/1500 лева и ще я пъхне в компютър с двуядрен процесор? Да си чувал за случай от рода на "трябва ми HDMI/DisplayPort, ама на дъното го няма порта и си взимам GT710/730 щото са без пари" ?

Ама ти се смей де, на теб и пръст да ти покажа ще те заболи от смях... Пускаш поредното хлапашко мнение - "да си сложи "видео_карта_за_1000_лева" хахаха ае да го видим, ае, ае". Ако зависеше от мен, щеше да си при децата в яслата, че нещо ти липсват първите 7, ама не зависи от мен...

вече започвате да си противоречите.  да сложи 4gb e  като да сложи   gtx 1000 +  и да си смени  E4500   или какъвто му е с  E4501 или там който е най добрия за сокета > пари на вятъра.

преди 2 часа, hudyr написа:

Ако зависеше от мен, щеше да си при децата в яслата, че нещо ти липсват първите 7, ама не зависи от мен...

добре че не зависи от теб  видяхме ти познанията...

преди 2 часа, hudyr написа:

Сега ми обясни кой здраво мислещ човек ще си купи видео карта за 600/900/1500 лева и ще я пъхне в компютър с двуядрен процесор?

който и ще си вземе 4 gb рам

преди 1 час, Yvan Sergeev написа:

добре че не зависи от теб  видяхме ти познанията...

:emoji_smiley-01::emoji_smiley-01::emoji_smiley-01::emoji_smiley-01::emoji_smiley-01:

Те верно си вярваш адски много... :emoji_smiley-01:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.