Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет относно производството на домашно вино.

Featured Replies

преди 1 минута, cybercop написа:

Ако си смесил няколко сорта, захарността е доста добра. Не забравяй да включиш в сметките и водата в която разтваряш захарта. 

Не бързай с водата

• Отговори 54
  • Прегледи 24,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
току-що, Воробянинов написа:

Не бързай с водата

Няма как. Иначе, лесно можеш да си помислиш, че 2кг. захар, качват с 2% общата захарност на 100л. разтвор. 

току-що, cybercop написа:

Няма как. Иначе, лесно можеш да си помислиш, че 2кг. захар, качват с 2% общата захарност на 100л. разтвор. 

На колко литра шира,че да го сметнем по най-простата формула и ако не барем си направи ичкия,не като Остап Бендер от табуретка

току-що, Воробянинов написа:

На колко литра шира,че да го сметнем по най-простата формула и ако не барем си направи ичкия,не като Остап Бендер от табуретка

На 100л. шира няма ли да е най- удобно смятането. От него могат да се изведат всякакви други количества. 

преди 15 минути, cybercop написа:

На 100л. шира няма ли да е най- удобно смятането. От него могат да се изведат всякакви други количества. 

Да,прав си.!100 е страхотно число.Много лесно се смята от 100.

Но, 1kg не е един захарен градус,но приблизително е

сравняваме концентрация,плътност,при различни температуре и още куп неща

Дядо го правеше с яйце,това помня и винаги имаше вино и ракия

Редактирано от Воробянинов (преглед на промените)

преди 6 часа, Кумчо вълчооо написа:

Здравейте! След малко отивам да се позанимавам с реколтата, която след време ще се превърне в домашно винце! От няколко години правя вино! Лозовите сортове са най - различни т.е. от бяло до различни тъмни винени сортове! Правя основно червено вино! Съдовете са пластмасови и съзнавам, че не мога да търся качество при тази ситуация. Избеното помещение е малко и това налага съдовете да са вертикални, т.е. няма как да разположа стандартни бъчви! Та както и всяка година ,то така и тази захарността е 22! Мачкам + малко серниста киселина по доза + 2 килограма захар превърната в сироп! Нищо друго не добавям. 

Всяка година обаче се получава страхотно вино като цвят, вкус , аромат, но и бързо започва да се появява кисела жилка! Та някакъв съвет относно това????

Вземаш сурова зелка, режеш я на половина и слагаш в дадения бидон. И съответно го преточвай, защото иначе не може.

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Вземаш сурова зелка, режеш я на половина и слагаш в дадения бидон. И съответно го преточвай, защото иначе не може.

Емиле!Май ти писна.

преди 10 минути, Воробянинов написа:

Емиле!Май ти писна.

Не разбрах????

преди 17 минути, Воробянинов написа:

Ами ,за зелката

Зелето намалява киселинността. Може да се сложат и ябълки, но те имат свой собствен вкус и пречат. Те пък обаче се слагат в бидон с ракия. резултата е уникален.

преди 4 часа, Емил Костов написа:

Зелето намалява киселинността. Може да се сложат и ябълки, но те имат свой собствен вкус и пречат. Те пък обаче се слагат в бидон с ракия. резултата е уникален.

Не познаващ алкохолната ферментация.Има още куп други, ферментации,които биха привлякли вниманието на любители на туршии.

Аз също  си падам по туршии,но след като е завършила първата.

Редактирано от Воробянинов (преглед на промените)

Слушай ме сега много добре. Идея си нямаш какво познавам, защото съм селско момче, отрасъл на село. И в момента пак се прибирам и правя ракия и вино. Не виждам темата да е в раздела за забава и общи приказки. Щом го казвам значи съм го пробвал. А това кой какво мисли си е лично негов проблем. Постващия има питане, аз му дадох отговор. Дали ще го приеме или не си е въпрос на избор.

Здравейте!Напълно ви разбирам, производството на вина е тънка работа, но все пак има книжки по въпроса, даже учебници- може би преглеждането им също би било полезно.Поздрави

Между другото да добавя. Вероятността виното да се разваля или да започне да киселее е поради недобре измити и почистени съдове. Това е първото нещо, което трябва да се провери.

• Автор

Така - да споделя! Вече в единия съд е само бялото Съда е малък, 50л. и какво ще стане не знам! Всяка година се проваляме с това бяло и в крайна сметка се пръква някакво розе, но се изпива бързо! 

Другото е настанено вече във 100л. съд и е смес от разни сортове! Добавил съм му 2 кг захар разтворени във 5-6л вода! С 2 пункта реших да го направя тази година отгоре спрямо предходните т.е от 22 на 24

Остана небрано, което пък в края на идната седмица ще влезе в съд окло 150л.

И, да има книжки за целта, но опита от първо лице, съветите от различните винарски райони са безценни!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

• Автор
преди 3 минути, Емил Костов написа:

Вероятно използваш едни и също съдове. Чистиш ли ги добре???

Да! Мия добре съдовете!

Четейки по горе в темата се сетих да обърна внимание по - специално на уплътненията на капаците!

Божа работа - каквото излезе ще да е :))))

преди 11 минути, Кумчо вълчооо написа:

Да! Мия добре съдовете!

Четейки по горе в темата се сетих да обърна внимание по - специално на уплътненията на капаците!

Божа работа - каквото излезе ще да е :))))

Бог няма нищо общо! Всичко зависи само от теб!

• Автор
преди 6 минути, Емил Костов написа:

Бог няма нищо общо! Всичко зависи само от теб!

Така се казва!

Инак постарах се този път дори повечко!  Малко четене на четиво, обмяна на опит с комшии, помощ от съфорумници, повече старание и ......... 

преди 11 минути, Кумчо вълчооо написа:

Така се казва!

Инак постарах се този път дори повечко! 

За да имаш хубаво вино се стараеш. Няма малко или много. СТАРАЕШ СЕ! Искаш резултат влагаш труд и време.

преди 1 час, Кумчо вълчооо написа:

Добавил съм му 2 кг захар разтворени във 5-6л вода! С 2 пункта реших да го направя тази година отгоре спрямо предходните т.е от 22 на 24

2 кг захар в 6л. вода прави 25% разтвор. Как мислиш с този разтвор да качиш захарното съдържание на още 70-80 литра субстанция с 2 % ? Ползвай топла вода и направи по- гъст разтвор с повече захар.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

• Автор
преди 9 часа, cybercop написа:

2 кг захар в 6л. вода прави 25% разтвор. Как мислиш с този разтвор да качиш захарното съдържание на още 70-80 литра субстанция с 2 % ? Ползвай топла вода и направи по- гъст разтвор с повече захар.

Ми, не знам! Захаромера е някъде 23-24! Струва ми се че вече е започнало и да ври!

Само нещо да попитам! 2 кг. захар! т.е в дали разтворени в 20л. вода или 6л. пак се получава разреден или концентриран сироп!? Не е ли все едно или бъркам?! Умишлено гледах по малко да е водата!  На другия съд ако трябва ща направя разтвора с корекция!

преди 15 минути, Кумчо вълчооо написа:

Ми, не знам! Захаромера е някъде 23-24! Струва ми се че вече е започнало и да ври!

Само нещо да попитам! 2 кг. захар! т.е в дали разтворени в 20л. вода или 6л. пак се получава разреден или концентриран сироп!? Не е ли все едно или бъркам?! Умишлено гледах по малко да е водата!  На другия съд ако трябва ща направя разтвора с корекция!

Щом е почнало да ври - забрави за захаромера. А за концентрацията - смятай си сам. 2кг.захар в 20л. вода (2/2+20).100=9%. С такава концентрация ще свалиш захарния градус на целия разтвор. 

Какъв сорт е бялото грозде? Царица, афуза питам люботиство. 

• Автор
преди 2 часа, cybercop написа:

Щом е почнало да ври - забрави за захаромера. А за концентрацията - смятай си сам. 2кг.захар в 20л. вода (2/2+20).100=9%. С такава концентрация ще свалиш захарния градус на целия разтвор. 

М, дааа!

преди 2 часа, rudinoid написа:

Какъв сорт е бялото грозде? Царица, афуза питам люботиство. 

Болгар, Тамянка и Врачанска теменуга!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.