Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

GTX960 4G Овърклок / Струва ли си?

Featured Replies

Здравейте! Разполагам от 3-4 месеца с GTX960 4G. В на MSI гледам мод-ове на тази видео карта:

Boost Clock / Base Clock
1304 MHz / 1241 MHz (OC Mode)
1279 MHz / 1216 MHz (Gaming Mode)
1178 MHz / 1127 MHz (Silent Mode)

Как мога да го включа този OC Mode или да овърклокна тази карта? Струва ли си да клоквам и дали ще видя промяна?

Инсталираш си софтуера от диска. Там си има програма, която управлява автоматичния овърклок.

Ако искаш ръчно, теглиш MSI Afterburner.

Хора, като не сте овърклоквали видео карта през живота си, не замъглявайте погледа на човек, който има интерес.

• Автор
преди 28 минути, hudyr написа:

Инсталираш си софтуера от диска. Там си има програма, която управлява автоматичния овърклок.

Ако искаш ръчно, теглиш MSI Afterburner.

Хора, като не сте овърклоквали видео карта през живота си, не замъглявайте погледа на човек, който има интерес.

Дръпнал съм MSI Afterburner, но за сега само съм си направил на дадени темпетератури да се включва на едисиколко процента вентилатора примерно

на 40 градуса 50% скорост на перките и на 55~60 градуса да работят на 100% вентилаторите на картата, но за OC не съм бутал нищо, защото първо искам да попитам :)

преди 42 минути, Djani_Varna написа:

Дръпнал съм MSI Afterburner, но за сега само съм си направил на дадени темпетератури да се включва на едисиколко процента вентилатора примерно

на 40 градуса 50% скорост на перките и на 55~60 градуса да работят на 100% вентилаторите на картата, но за OC не съм бутал нищо, защото първо искам да попитам :)

Много си ги напънал вентилаторите. Няма смисъл. За клока - не се занимавай с автоматичния! Давай смело на ръчен. Ето ти нещо примерно - 

Core Clock - добави едни 100MHz

Memory Clock - добави примерно 400MHz

Temp. Limit и Power Limit бутни слайдерите докрай.

Волтажи не пипаш!

Правиш си профил с тези настройки и тестваш. Пускаш примерно GPU-Z и следиш по време на игра или някакъв бенч как се движат стойностите на ядрото и паметта. И температурите естествено. Но няма да имаш проблеми с тези настройки. Може да пуснеш вентилаторите на автоматичен режим или за по-лесно да ги настроиш възходящо симетрично(30/30, 40/40, 50/50...100/100).

преди 1 час, XECUTIONER написа:

Много си ги напънал вентилаторите. Няма смисъл. За клока - не се занимавай с автоматичния! Давай смело на ръчен. Ето ти нещо примерно - 

Core Clock - добави едни 100MHz

Memory Clock - добави примерно 400MHz

Temp. Limit и Power Limit бутни слайдерите докрай.

Волтажи не пипаш!

Правиш си профил с тези настройки и тестваш. Пускаш примерно GPU-Z и следиш по време на игра или някакъв бенч как се движат стойностите на ядрото и паметта. И температурите естествено. Но няма да имаш проблеми с тези настройки. Може да пуснеш вентилаторите на автоматичен режим или за по-лесно да ги настроиш възходящо симетрично(30/30, 40/40, 50/50...100/100).

Това ли ти е гайда за клок на 960ка?!Наистина не се усещаш колко си смешен.:beat:

Клока винаги си заслужава и тоя, дето твърди, че не си заслужава, или има много пари за раздаване или си няма понятие от хардуер, в частност от видеокарти. Всяка видеокарта си заслужава клока, защото са се дали пари за определени свойства на тая видеокарта. Когато се изстиска още, това е равностойно понякога на спестени 100-200 и дори повече лева!  Откакто се помня, клоквам всичко в системата си. Без значение какво. Дреме ми на оная работа, че ще се прецака. Досега не съм имал такива случаи с изключение на един, но чак след 3-4 години вярна служба, когато вече не ставаше нищо от хардуера дори да се вземе като нов. Затова клок до дупка - това е мотото ми. BIOS  се променя при мен още на първата седмица, след като се нарадвам или след като излезе опция за промяна на BIOS,  че не винаги това става в началото. Другот ми мото е - купувай винаги първи най-новото, щом е на изгодна цена. Тая цена няма да се задържи повече от десет дена и това е факт винаги. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

преди 9 часа, Djani_Varna написа:

на 40 градуса 50% скорост на перките и на 55~60 градуса да работят на 100% вентилаторите на картата, но за OC не съм бутал нищо, защото първо искам да попитам

Чичо Джани, паметта +150, ядрото и то толкоз. 

В MSI Afterburner слагаш така - под 42 градуса - 32% вентилатори. От 42 до 56 - 70%. Над 56 - 100%.

А ей това да не правиш : преди 8 часа, XECUTIONER написа: Memory Clock - добави примерно 400MHz.

Това - Power Limit бутни слайдерите докрай. Волтажи не пипаш! - да. Power Limit не повече от 108.

Чичо XECUTIONER, ти какви такива игри играеш, че добавяш 400 на паметта. Ако ще да е за по 30 минути на ден CS 1.5 или 1.6 съм съгласен.

Редактирано от Julius Decimus (преглед на промените)

Тя паметта може да се вдигне толкова, колкото да няма артефекти. Тества се с 3D Mark,  гледа се внимателно за артефекти и ако се появят, се връща паметта една стъпка назад назад. При ядрото на картата е по-сложно, защото е различно при различни игри, както и при тестове. Затова аз там за по-сигурно пускам 3D Mark 11  само първия тест на Loop  и чакам няколко превъртания. То ако има нещо, още на първото или второто превъртане драйверите крашват. Много е чувствителен тоя тест към клока на ядрото. По-нататък не ти трябва друг тест за видеокартата и си сигурен, че ще издържи с тоя клок и на Crysis 3, която пък е играта, ползваща се за игрови тест. Там не крашне ли 1 час, значи вероятността  да крашне при други игри е почти 0. 

• Автор

Накратко да направя промените така:

Core Voltage: да не бутам нищо

Power Limit: 108%

Core Clock: да добавя 200MHz

Memory Clock: да добавя 300MHz

Fan Speed: при 30 градуса да работят на 30%, при 50 градуса да работят на 65% и над 55 градуса да работят на 100%

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Защо да не бутам Core Voltage и ще има ли някакъв риск при тези гореспоменати стойности? 

Целта ми е да дигна 5~10 fps при GTA V. 

Може ли нещо да се обърка и с кои програми мога да проверя дали всичко е точно след и по време на клока?

Редактирано от Djani_Varna (преглед на промените)

преди 2 минути, Djani_Varna написа:

Накратко да направя промените така:

Core Voltage: да не бутам нищо

Power Limit: 108%

Core Clock: да добавя 200MHz

Memory Clock: да добавя 300MHz

Fan Speed: при 30 градуса да работят на 30%, при 50 градуса да работят на 65% и над 55 градуса да работят на 100%

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Защо да не бутам Core Voltage и ще има ли някакъв риск при тези гореспоменати стойности? 

Целта ми е да дигна 5~10 fps при GTA V. 

Може ли нещо да се обърка и с кои програми мога да проверя дали всичко е точно след и по време на клока?

Вдигай постепенно честотите и не се хвърляй веднага на високи стойности. Тия 200 MHz  отгоре ми се струват доста. По-добре почни с +100 MHz и тествай с първия тест на 3D Mark 2011, като включиш loop, тоест теста да се повтаря. Ако издържи, вдигай честотата през 20 MHz и пак тествай. Когато вече крашнат драйверите, върни с 20 MHz  честотата. След това тествай паметта, но с 3D Mark 11 и първия графичен тест. Вдигаш честотата с 200 MHz, пускаш теста и наблюдаваш внимателно за артефекти - ако има някакви проблясъци в картианта, значи честотата е висока и трябва да се смъкне, докато изчезнат артефектите. Ако няма артефекти, вдигаш още с да кажем 50 MHz  честотата и тестваш, докато се появят артефекти. После смъкваш надолу честотата. Тук ти препоръчвам да позлваш Thunder Master  за клок, защото има и една допълнителна опция - за минималното напрежение. То е важно за стабилната работа на паметта и липсата на артефекти :

2016-11-19_114615.jpg

Аз го слагам винаги на максимум, като по тоя начин съм спечелил 200 MHz  за паметта при моята GTX970.Напрежението на GPU  може да не променяш или ако го направиш, нека е съвсем малко, примерно 0.03 Волта. Причината е, че може да стигнеш граничното TDP  от 108%  и драйверите да крашнат заради висока консумация. Аз съм променял ръчно BIOS, като съм вдигнал това TDP доста, за да не ме ограничава консумацията. Освен всичко и картата трябва да има достатъчно добро захранване. Иначе нищо не правиш.

• Автор
преди 3 часа, Кико написа:

Вдигай постепенно честотите и не се хвърляй веднага на високи стойности. Тия 200 MHz  отгоре ми се струват доста. По-добре почни с +100 MHz и тествай с първия тест на 3D Mark 2011, като включиш loop, тоест теста да се повтаря. Ако издържи, вдигай честотата през 20 MHz и пак тествай. Когато вече крашнат драйверите, върни с 20 MHz  честотата. След това тествай паметта, но с 3D Mark 11 и първия графичен тест. Вдигаш честотата с 200 MHz, пускаш теста и наблюдаваш внимателно за артефекти - ако има някакви проблясъци в картианта, значи честотата е висока и трябва да се смъкне, докато изчезнат артефектите. Ако няма артефекти, вдигаш още с да кажем 50 MHz  честотата и тестваш, докато се появят артефекти. После смъкваш надолу честотата. Тук ти препоръчвам да позлваш Thunder Master  за клок, защото има и една допълнителна опция - за минималното напрежение. То е важно за стабилната работа на паметта и липсата на артефекти :

2016-11-19_114615.jpg

Аз го слагам винаги на максимум, като по тоя начин съм спечелил 200 MHz  за паметта при моята GTX970.Напрежението на GPU  може да не променяш или ако го направиш, нека е съвсем малко, примерно 0.03 Волта. Причината е, че може да стигнеш граничното TDP  от 108%  и драйверите да крашнат заради висока консумация. Аз съм променял ръчно BIOS, като съм вдигнал това TDP доста, за да не ме ограничава консумацията. Освен всичко и картата трябва да има достатъчно добро захранване. Иначе нищо не правиш.

А има ли риск да се повреди картата ако го пусна да работи с много Core и Memory Clock MHz?

преди 35 минути, Djani_Varna написа:

А има ли риск да се повреди картата ако го пусна да работи с много Core и Memory Clock MHz?

Има ми как. Виж -  Кико написа: По-добре почни с +100 MHz и тествай с първия тест на 3D Mark 2011, като включиш loop, тоест теста да се повтаря. Ако издържи, вдигай честотата през 20 MHz и пак тествай. Когато вече крашнат драйверите, върни с 20 MHz  честотата.

Помоему +150 на двете е окей. Все пак всичко на твой риск. Но ако питаш мене никакви 300-400. Мах. 200. Дори и да не загрява, 108 от power limit-а не стигат за повече от пълноценно 150+.

Редактирано от Julius Decimus (преглед на промените)

преди 5 часа, Djani_Varna написа:

По принцип риска е минимален, защото драйверите ще крашнат и ще се възстановят стандартните честоти. Но недей пробва. Аз казах да вдигнеш отначало със 100 MHz  ядрото, защото не съм гледал колко е заводския клок на видеокартата. Примерно едни 1500 MHz  след буст трябва да издържи, поне временно, но ще е малко трудно да изчислиш кога точно са 1500 MHz. Както виждаш, моята е на 1291 MHz  базова честота, която след буст  е от 1505 до 1519 MHz при игри. 

2016-11-19_213826.jpg

Паметта обаче е на 3942 MHz, което се умножава по две. Същото се отнася и ако прибвавяш честота. Тоест, 100 MHz  се равнват на 200 MHz  и от там може да дойде объркването и вместо да вдигнеш паметта с 400 MHz  да кажем, може без да искаш да я поставиш на 800MHz. Примерно аз съм задал +437MHz, което се равнява на +874MHz. Стандартната честота на паметта е  7000 MHz, което означава, че при зададени +437MHz, паметта вече работи на около 7884 MHz. Това са особености, дето трябва да се имат предвид. И както казаха, Power limit-a  ще те ограничи така, че няма смисъл да вдигаш напрежението. Така риска да достигнеш тия 108%  е доста голям и реално драйверите ще крашват по-рано. За добър клок трябва да се промени малко и BIOS,  за да се увеличи Power limit. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.