Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво, по дяволите, се случва с Интернет?!

Featured Replies

Човек, разбирам много добре за какво говориш. Аз използвах Опера от началото на века и две години след смъртта ѝ. С читав комп не съм разполагал, сега ползвам един чужд с три гиги и пак има страници, които просто сриват Лисицата (особено видеоигрови страници, където тръгват да се зареждат десетина видеота, неоптимизирани картинки и не знам какво още...). И... не раазработчиците са виновни, а издателите на съдържание. Разработчиците правят това, което им кажат. Ма качи видео, ма тука картинка, ма тука тва-онова, всякакви цвъчки, свирки и камбанки, ма да има връзка с фейса, ма... и то става ужас, собено, като добавиш и кода за десетина рекламни мрежи и не знам кво. Това е положението. За Линукс имаше, за Уин не знам, един конзолен текстов браузър. По едно време мислех на него да минавам, даже... :)

Цитат

Ако нещо преди се е вършило с по-малко ресурси, няма смисъл да преоткриваме колелото и да го правим по-ресурсоемко.

Едно време нямаше рекламни мрежи, нямаше възможност за профилиране на посетителите, не знам си кво там (не съм уеб дизайнер), нямаше фейсбук (защото нали знаеш, че то колко лайка има страницата ти във фейсбук е от ЖИЗНЕНО значение)... Не е само Интернет, светът се идиотизира.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

• Отговори 71
  • Прегледи 3,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 18 минути, Методи Дамянов написа:

Едно време нямаше рекламни мрежи, нямаше възможност за профилиране на посетителите, не знам си кво там (не съм уеб дизайнер), нямаше фейсбук (защото нали знаеш, че то колко лайка има страницата ти във фейсбук е от ЖИЗНЕНО значение)... Не е само Интернет, светът се идиотизира.

Но пък от много време има HOSTS-файла и по-отскоро NoScript.
Няма реклами. Няма цвъчки и камбанки.

на 20.12.2016 г. в 2:03, simtech написа:

Нищо не е на ниво! От браузерите, където не можеш да добавиш дори един home button през новите версии на софтуера като skype бъкан с реклами, който отгоре на всичко не можеш да пратиш файл на отсрещната страна или се праща изключително бавно и съобщенията пристигат със закъснения все по-често до това недоразумение като новият IPB(форумният софтуер на тоя форум) който е съставен от огромни квадрати и правоъгълници с огромен щрифт и малко информация, за да е удобен да скролваш на телефона, ама никой не го е грижа за компютрите.
Стой си в Джърманито по-добре и се моли да не ти шибнат някоя глоба, докато теглиш филм с последната версия на уторента, бъкан с реклами и изскачащи реклами.
Това, което имаш ти е устройтва, които работят добре с конкретна версия на софтуера. При следващ ъпдейт - гредата директно я ядеш. Един приятел си купи смарт телевизор Самсунг. След половин година решиха от Самсунг да изтеглят приложението Скайп и още редица. И остана с пръст в устата. Искаше и да говори по скайп през телевизора. Да, ама няма!
А това, което най-много ме дразни в новите програми и Windows са плочките, плоският осакатен интерфейс, който са решили да сложат на място на удобния, събираш много повече информация стар вид.

Предлагам ти един вариант  - Спри да използваш интернет и няма да имаш тези ядове. ;)

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

преди 8 часа, Емил Костов написа:

Предлагам ти един вариант  - Спри да използваш интернет и няма да имаш тези ядове.

Предлагам ти аз един вариант - спри да спамиш по всички теми. Темата е създадена за дискусия по определен въпрос.

преди 32 минути, Silvering написа:

Тва е Монолог... не е дискусия.

Каза го човека, който трябва да си хвърли дипломата, ако има такава. Можеш да прочетеш предния ми отговор към теб, за да разбереш защо. Защото си учил, пил бира, учил - пил бира..Нито си се научил, нито си станал познавач на бирата. Не знаеш какво е многозадачност...и така...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 15 часа, simtech написа:

Предлагам ти аз един вариант - спри да спамиш по всички теми. Темата е създадена за дискусия по определен въпрос.

Не спамя по темите. Опитах се поне малко да те развеселя, но явно не стана. Остани със здраве.

на 20.12.2016 г. в 20:14, simtech написа:

а добавяме ресурси, за да компенсираме тъпотията на програмистите не е особено удачно. Ако нещо преди се е вършило с по-малко ресурси, няма смисъл да преоткриваме колелото и да го правим по-ресурсоемко.
При производства и координиране работа основно изискване е правилното управление на ресурсите.
И не, твоите сравнения са малоумни. Полна звам мобилни компютри. Разликата между процесор на 30% и процесор на 80% е 20 градуса. Консумация на батерия - 2 пъти. Или може  би трябва да сложа една раница с акумулатори на гърба, за да върша работата си с лаптопа?

на 20.12.2016 г. в 0:51, simtech написа:

Ако приемаш факта новата Opera, която е Chrome с червена иконка да ти отвори 5 процеса и да ти заеме едно 250МБ RAM, за да ти отвори една малка страничка като търсачката Google, значи не си в целевата група на темата и си от тия потребители, които загробиха интернет.
Още повече, аз ресурси имам, това не означава, че трябва те да се заемат с глупости. Green computing да си чувал?

Гледах преди години едно видео в YouTube - нещо като CGI/анимация  и в опсанието му пишеше нещо от сорта на:

Изискваня за въпроизвеждането на това видео:

1960 - 8MB RAM 200MHz CPU...

2011 - 2 GB RAM, 2.2GHz Dual-Core CPU, Software...

Пак казвам - нещото от сорта беше, но важни са съотношенията и разликите.

Редактирано от Freem@n (преглед на промените)

на 12/21/2016 в 22:05, simtech написа:

Каза го човека, който трябва да си хвърли дипломата, ако има такава. Можеш да прочетеш предния ми отговор към теб, за да разбереш защо. Защото си учил, пил бира, учил - пил бира..Нито си се научил, нито си станал познавач на бирата. Не знаеш какво е многозадачност...и така...

Отлично знам какво е многозадачност. Не е лесно да пиеш бира, докато учиш. И точно ти да казваш аз какъв познавач на бира съм или не съм. Bitch, please :D Дипломата няма никакво отношение към твоя проблем. Нещо като не ти харесва, направи го по-добре. Щом не ти харесва Хром да заема много рам, направи си браузър заемащ малко рам. Щом не ти харесва във форума да има хора, които не са съгласни с теб (а това са 97% от анкетираните), направи си нов форум. С мрънкане няма да стане, ти си безгласна без трибуна. 

преди 2 часа, Silvering написа:

Отлично знам какво е многозадачност....Дипломата няма никакво отношение към твоя проблем. Нещо като не ти харесва, направи го по-добре. Щом не ти харесва Хром да заема много рам, направи си браузър заемащ малко рам. Щом не ти харесва във форума да има хора, които не са съгласни с теб (а това са 97% от анкетираните), направи си нов форум.

След като знаеш какво е многозначност, много добре разбираш, че ресурсите не са да се уплътняват, а да се използват. Защото с предните си мнения не показа, че си разбрал контекста на уплътняването. То не е самоцелно, а да се използва капацитета на системата при многозадачен режим, за да може да се уплътнят ресурсите така, че да се свърши максимално количество работа.
А не един процес деспотично да заеме ресурсите, които са крайна величина и да остави всички други процеси без ресурси.
Много добре знаеш, че дори и да направя браузер, който заема малко RAM той няма да е предразположен към това да промени статуквото. Аз се възмущавам как се стигна до тая ситуация на велик тъпизъм, плочките, мплочките, сайтове за компютри с вид на такива за телефон(включително калдата), всевъзможности простотии и уж олекотяване, а едновременно грозни и ръбести сайтове с високи изисквания.
Как се стигна до тая ситуация един палячо като Хром да дирижира всичко и се убиха разработки на по 20 години за един ден??

преди 39 минути, simtech написа:

Как се стигна до тая ситуация един палячо като Хром да дирижира всичко и се убиха разработки на по 20 години за един ден??

На този въпрос никой не може да ти отговори.

Уиндоус(всичките ѝ версии) не е най-добрата операционна система, но е най-използваната.

Inernet Explorer не е и не беше най-добрият браузър, но беше най-използваният.

mp3 не е най-добрият формат,  но е най-използван.

Skype не беше най-добрата програма за съобщения/разговори, но беше най-използваната.

WinAmp не беше най-добрата програма за да си слушаме песнички, но беше най-използваната.

Още колко такива примери се сещате?

Не знам, но може ли малко разяснения за Winamp, който аз няма да заменя с никой, както и Windows - найверроятно при никакви обстоятелства - по - подробно за тях ? Кои са по-добри ?? Linux и AIMP, може би ? Open Doors, Опа Source ... ;) Не, благодаря !

Все пак за всеки най-доброто е това което той разбира под такова. И все пак ми е доста любопитен отговора, осбено за Winamp... за "песнички" ... и нека да са mp3 или flac, ако има значение.... и тук-таме wav :D 

П.С: И коя сега е най-използваната ? Беше ? Знам, че не се развива и поддържа (засега) ... но... 

https://www.google.com/search?client=opera&q=most+used+audio+player&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

(И когато фактите говорят - даже боговеете си мълчат. )

Факт е, че се водим по някаква "мода". Неудобно, но модерно, та и ние да ползваме, че да не сме по - назад! Мнозина са съгласни да превъзнасят скапани браузъри или програми, които им отнемат повече от половината ресурс на машините им! Тежки, неудобни и шпиониращи, но някой ги титуловал като най - добри, а потребителите коне с капаци.

преди 9 часа, Freem@n написа:

Кои са по-добри ??

ALSong за Windows, XMMS за Linux, Аз никога не съм ползвал Winamp. А за филми ползвам MPC. Ако има някакъв проблем, тогава имам инсталиран VLC, който е с по-богати възможности. И WMP не ползвам.
П.п време за размисъл

Цитат

About the Pale Moon user interface layout

Several people have asked why Pale Moon has not followed the Firefox GUI (Graphical User Interface) layout. This document aims to provide a bit of background to the choices made in Pale Moon and to explain the reasoning behind the differences with Firefox.
These layout changes were not done lightly, or without thought. The fact that the end result looks more conservative is not necessarily because Pale Moon is adverse to change, far from it. Rather, the layout is the result of working with the existing elements and attempting to keep things logical, efficient and intuitive. It is also because the design choices in Firefox were considered regression rather than progression, and there being very little that is truly "innovative" about the layout (as that implies good reason for, and a clear and unmistakable advantage of, the new state of things).

With the advent of Australis, an even clearer choice was made to not follow the Mozilla Corporation's direction in their attempts to create a "one size fits all" user interface from mobile phone to HD desktop. There is no such thing, and to attempt it is folly, in my opinion. For Pale Moon, there is also no reason to attempt "brand unity over operating system unity" (meaning an attempt to make the browser look the same regardless of operating system it is used on), and Pale Moon rather aims for "operating system unity over brand unity" (meaning an as high level of visual operating system integration as possible to provide a familiar, well-intergrated user interface).

Машинен превод може да си направи всеки, който не разбира английски.

С ALSong Може ли да се задават почти каквито си поискаш "Глобални Горещи Клавиши", както на  Winamp ?

П.С: И едва ли медийната библиотека е същата... с история, брой взърпоиъвеждания, час, продзлжителност, точно има на файла...

И BTW - ъащо няма отделна посветена тема за Opera , както има за Chrome и Firefox ?

То и за FF Май нещо не я намирам...

Ето аз напеример имам проблем с Opera последна версия : Когато местя раздЕлите, ги местя често много бързо и те нали имат навика да "излизат от прозореца", за да създадат нов такъв... до тук добре, връщам ги пак... (ползвам "Клавиши за мишка" и та това такива движения правя)

Обаче при наместването им пак в същия прозорец отворената страница, без значение каква е тя - става само чисто бяло... подобно на това бяло (или черно) когато зарежда Chrome... :)  което бяло както се спомена в една друга тема дори не е цвят.... и трябва да повторя процедурата, само че този път б а в н о .... за да се покаже съдържанието !  :D 

Дали може да се изключи прехвърлянмето на раздЕли или да се оправи положението с някаква flag настройка например ?

Редактирано от Freem@n (преглед на промените)

преди 9 часа, Freem@n написа:

Не знам, но може ли малко разяснения за Winamp, който аз няма да заменя с никой, както и Windows - найверроятно при никакви обстоятелства - по - подробно за тях ? Кои са по-добри ?? Linux и AIMP, може би ? Open Doors, Опа Source ... ;) Не, благодаря !

Все пак за всеки най-доброто е това което той разбира под такова. И все пак ми е доста любопитен отговора, осбено за Winamp... за "песнички" ... и нека да са mp3 или flac, ако има значение.... и тук-таме wav :D 

П.С: И коя сега е най-използваната ? Беше ? Знам, че не се развива и поддържа (засега) ... но... 

https://www.google.com/search?client=opera&q=most+used+audio+player&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

(И когато фактите говорят - даже боговеете си мълчат. )

Уинамп беше номер едно преди много години. След това се започна с едни реклами, едни промени, едни чудесии и много хора я смениха, включително и аз. А много хора, продължиха да ползват старите й версии. Ако е била най-добрата, защо са я сменили? Знам, че не можеш, и не трябва, да отговаряш от името на други хора(особено непознати).

Статистиките, от разни сайтове, са за да се замеряме с тях по форумите. :) Ако ти намеря сайт, в който статистиката показва други данни, за най-изпозлвани плеъри...кои факти ще са верни - на единия сайт или на другия?

Ако накараш професионалист да ти обясни фундаменталните разлики между Уиндоус и Юникс базираните ОС ще започнеш да си задаваш много въпроси. Причините Уиндоус да е най-използваната ОС не са, защото е най-добрата. Давам ти един много прост пример - Modo 601, инсталиран на компютър с Уиндоус 7. Тръгваш да рендваш(тежка сцена) и...времето си минава, компютъра загрява(процесор, видеокарта) и т.н. Модо 601, инсталиран на същия компютър с MacOS X (хакинтош). Тръгваш да рендваш, гледаш какво се случва и се питаш какъв му е проблемът на Уиндоус 7. Версиите на Modo601 за Уин и MacOS са оптимизирани за работа със съответните ОС. В единият случай имаш напълно легална ОС(уин7), в другия имаш пиратска версия на MacOS.

@Кумчо вълчооо е прав. Много хора се водят по модата. Модно беше да имаш Skype, модно е ксетофонът в колата ти да "чете" мп3-йки, модно беше да си имаш собствен канал в mirc-ата, модно беше да пише asl, ама да не знаеш какво означава и т.н.

@simtech, Ти си заживял в една точка от времето и пространството. За теб няма по-старо от времето, когато не си бил роден и по-ново от времето, през което си бил дете. Оправи си малко възприятията. И преди теб е имало живот и след теб ще има. И никой не е искал и няма да иска да ползва flash  и Опера 1, защото не са му били нужни никога. Оправи си компа и затваряй темата. Кво било станало с интернет. Става това, че едно дете пораства, развива се, става мъж или жена и така нататък. Какво не ти е ясно?

преди 21 минути, bildera_ написа:

@simtech, Ти си заживял в една точка от времето и пространството. За теб няма по-старо от времето, когато не си бил роден и по-ново от времето, през което си бил дете. Оправи си малко възприятията. И преди теб е имало живот и след теб ще има. И никой не е искал и няма да иска да ползва flash  и Опера 1, защото не са му били нужни никога. Оправи си компа и затваряй темата. Кво било станало с интернет. Става това, че едно дете пораства, развива се, става мъж или жена и така нататък. Какво не ти е ясно?

В случая се получава като фразата на "Шишо Бакшишо" - "Еххх, децата растат...и стават идиоти!"
Аз не съм застинал във времето, просто имам определена перспектива, поглед към бъдещето. В известна степен идеализъм. И виждам как именно идиоти връщат света назад, вместо той да се движи напред. Т.нар "прогрес", който се случва в последно време за мен си е чист "регрес".
Например - Опера преди беше бърз браузер, който хабеше малко ресурси и имаше богати възможности за изменение по вкуса на потребителя.
За мен щеше да е прогрес тя да си увеличи възможностите, да стане по-бърза.
На практика - Опера стана по-бавна, по-ресурсоемка, изключително бедна на настройки до степен, в която няма управление на отметките и възможност да си сложиш един прост "home бутон". При условие, че браузерът хаби много повече ресурси от преди, аз очаквам да се отплати с повече функции. Ето какво имам предвид - на практика това е регрес, не прогрес.
Пример с HTML5. Аз нямаше да имам проблем с него и щях да го сметна за прогрес. На практика какво се получава обаче?
Видео 1080p, което е вървяло идеално със старият Flash player, сече на същият компютър с HTML5 player-а на 1080p.
Какво получавам в замяна като прогрес? Нищо! Само губя. Това ли ти наричаш прогрес, може би? За мен прогрес би било 1080p видеото да върви по-добре с HTML5. Иначе, за какво ти е подобрение, което нищо не подобрява, а само влошава?
Ако не го разбираш ще ти дам друг пример, много по-контрастен:
Имаш едно лекарство, което лекува болест за 10дни. Изведнъж го премахват. И на пациентите почва да се дава лекарство, което лекува същата болест за 20 дни и има 2 пъти повече странични ефекти, но било по-"ново". Това прогрес ли е според теб? За мен това не е прогрес, а някакъв фарс.

преди 26 минути, simtech написа:

Имаш едно лекарство, което лекува болест за 10дни. Изведнъж го премахват. И на пациентите почва да се дава лекарство, което лекува същата болест за 20 дни и има 2 пъти повече странични ефекти, но било по-"ново".

И почти винаги е по-скъпо.

току-що, A.com написа:

И почти винаги е по-скъпо.

Но това не е прогрес. Не и технически прогрес.

преди 9 минути, simtech написа:

Но това не е прогрес. Не и технически прогрес.

Ама за такова ни го представят. Реклама та реклама. Някой няма ли да измисли "ре-клъц" най-после?

преди 2 часа, A.com написа:

Ама за такова ни го представят. Реклама та реклама. Някой няма ли да измисли "ре-клъц" най-после?

Е важното е да има баламурници, а такива всеки втори! Всеки втори е готов да хвърля неземни пари, че да е в крак с времето, а дали е така??? Важното да е скъпо и вмарково и да е последен писък на модата! Това че не вдява в половината функции или че е цакан няма значение за потребителя важното да е най -  новото и най - скъпото. 

Елементарен пример! Аз и брат ми сме коренно различни! Аз съм консервативен, а той напредничав! Неговата супертехника клас АААААААА++++++++ се оказва, че в режим готовност му харчи пр. 300W дневно, а  моята техника старичка и енергоемка няма режим готовност и харчи повечко, но в крайна сметка всичко излиза 1 / 1. Аз съм дал 5000лв, а той 50 000лв. При мен аварийноста е по - ниска от неговата  уж марковата му стока! Кой печели - търговецаааа!!!!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.