Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Фотография - обща дискусия

Featured Replies

Как се казваха тези обективи за портретно снимане които замъгляват фона и той става почти черен.?

• Отговори 123
  • Прегледи 12,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 33 минути, Mr.n0b0dy написа:

Как се казваха тези обективи за портретно снимане които замъгляват фона и той става почти черен.?

Те не правят фона черен, това обикновено е фон в студиото или там където се снима. Те правят фона да не е на фокус. И на жаргон се наричат светли т.е. с голям относителен отвор на блендата. Пример:

https://www.amazon.de/Canon-EF-85mm-Objektiv-Filtergewinde/dp/B000EOTZ76/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1485153548&sr=8-1&keywords=canon+85%2Ff1.2

п.п. виж цената....

П.П.П. Освен това се сещам за поне още два начина за замъгляване на фона без да се ползват толкова светли и скъпи обективи :)

Ето един пример:

32060159681_e567b7e1b7_c.jpgDSC06993 by Romeo Ninov, on Flickr

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

преди 10 часа, NNNNIKKKK написа:

Голям проблем за мен е кривенето.10-18 на 10 мм така криви!

преди 1 час, capnemo написа:

то за това има в lr профили за корекция. а може и сам да си поиграеш.

но това са закони на физиката, не можеш да ги пребориш :)

Чакайте сега, дайте първо да определим понятията, че да е ясно за какво се говори. Като ми кажат че даден обектив "криви" аз приемам, че се говори за lens distortion или това:

http://www.the-digital-picture.com/Reviews/Lens-Distortion.aspx?FLI=0&FLIComp=0&Lens=950&Camera=736&LensComp=949

На 10мм не е малко, ама едно, ако забележиш примерно на 16-35L е по-голямо(сложен на full, и е сравнимо със 17мм на сигма 17-50 :D ); две, чак пък толкова не мисля че се забелязва, освен при наличие на много прави линии и както каза @capnemo се коригира в някаква степен.

А ако се има предвид изкривяването заради перспектива - там наистина няма какво да се направи, но в зависимост от позицията, може нещата много да се подобрят. Това мисля го бяхме дискутирали в една тема за снимки с телефон.

преди 2 часа, flare написа:

А ако се има предвид изкривяването заради перспектива - там наистина няма какво да се направи, но в зависимост от позицията, може нещата много да се подобрят. Това мисля го бяхме дискутирали в една тема за снимки с телефон.

Тук опираме до това колко искаш да е правдоподобно това, което показваш - понеже ако правиш портрет, може да е неприятно, ако си прекалено близо, но ако искаш да покажеш цяло помещение в един кадър, нямаш голям избор.

току-що, killchain написа:

но ако искаш да покажеш цяло помещение в един кадър, нямаш голям избор.

Абсолютно съм съгласен. Или имаш снимка или нямаш. Но все пак, при широкоъгълните снимки, мъничка промяна на ъгъла, променя много снимката и затова си струва да се пробват различни позиции и ъгли - поне моето въображение не успява съвсем да се справи само - та ходя и обикалям - това в случаите че основното правило - хоризонтиран апарат право насреща  - не сработи :)
П.П. незнам дали се брои за портрет точно, но (така и така говорим за забележителности) това ми е едно от основните употреби на широкоъгълните - ако искаш да снимаш някой пред нещо голямо, което е редовна ситуация при "туристически" снимки.

преди 4 минути, flare написа:

П.П. незнам дали се брои за портрет точно, но (така и така говорим за забележителности) това ми е едно от основните употреби на широкоъгълните - ако искаш да снимаш някой пред нещо голямо, което е редовна ситуация при "туристически" снимки.

Според мен е толкова по-малко портрет, колкото повече искаш да покажеш въпросното голямо нещо :D

току-що, killchain написа:

Според мен е толкова по-малко портрет, колкото повече искаш да покажеш въпросното голямо нещо :D

Ами точно това е цаката - нали искаш да се вижда човека - че е там. И тогава се изпада в едно от три положения, като стандартната "аматьорска" снимка е най-често срещаното - човекът-обект застава близо до "нещото", фотографът застава така, че да го хване цялото и резултата е снимка на "нещото", с един-два пиксела, за които човекът-обект после казва на другите - вижте това съм аз (щот няма как да го познаят иначе):). Докато с широкоъгълен е положението на  приемливия компромис - сравнително лесно и бързо и е потрет на човека с нещото за фон.

преди 14 минути, flare написа:

Ами точно това е цаката - нали искаш да се вижда човека - че е там. И тогава се изпада в едно от три положения, като стандартната "аматьорска" снимка е най-често срещаното - човекът-обект застава близо до "нещото", фотографът застава така, че да го хване цялото и резултата е снимка на "нещото", с един-два пиксела, за които човекът-обект после казва на другите - вижте това съм аз (щот няма как да го познаят иначе):). Докато с широкоъгълен е положението на  приемливия компромис - сравнително лесно и бързо и е потрет на човека с нещото за фон.

Ама с широк колко смешна е перспективата...... :D

преди 7 минути, capnemo написа:

Ама с широк колко смешна е перспективата...... :D

Ами не е лесно, но се постигат и приемливи резултати - в крайна сметка обектът не е особено близо. Освен това пак опираме до това дали ще има снимка или не.

Щото очевидно че третото положение дето не го споменах - да снимаш с отдалеч с по-нормало фокусно, като разположиш човека на място, където ще е сподходящ ъглов размер е най-готино на теория, само че, трябва да има място, теренът да е подходящ, фокусирането е по-трудно, навалицата пречи, обекта недоволства, цялата работа отнема време, т.н. :D Непрактично е ако кадъра не ти е основен приоритет - т.е. като си турист.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 27 минути, valkiria1 написа:

нещо не те виждам да се изявяваш напоследък със снимков материал. Само " говориш":tongue2:

Виновен. Ами (не е оправдание, просто факт) така става, напоследък снимам само близки и приятели. Това не са снимки дето имам право (па и желание) да споделям.

Редакция. Мога да помисля да пусна някакви по-старички дето не съм споделял обаче :P

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 8 часа, flare написа:

Редакция. Мога да помисля да пусна някакви по-старички дето не съм споделял обаче :P

Айде давай. Онази със езерото и дърветата отразени в него много ми хареса.

За изкривяванията имах в предвид перспективата и там корекцията на обектива в Лр. малко помага да не кажа изобщо. 

Освен това, говорех за интериор, при който разстоянията са малки. И аз обикалям "из вътре" и се "стрялкам като непазарен дюлгерин на пазара" :D  Обикновено интериора не е с прави линии и аз често не мога да забележа изкривяванията в момента на снимането.  Друго е да снимаш фасада със сравнително прави линии и да снимаш от 50-100 м. Там може лесно да коригираш с движение на камерата и кракомобила:D и обикновено резултатите са добри.

Що се отнася до "портрети" пред забележителности, не си падам по снимки тип селфи. Аз самия много рядко се снимам пред такива места. Е разбира се правя на другите и се старая максимално за да се получат и да доставя удоволствие на снимания. Но си напълно прав, че обикновено липсва достатъчно разстояние и  навалицата е огромна и т.н. Аз понеже съм нощна птица:D предлагам на желаещите снимки да излезем посреднощ, когато няма никой на мястото, но обикновено ми отказват:no-no:, а нощните портрети не са много добри, или поне аз не умея да ги правя! 

За фотографа доказателство и спомен че е бил на мястото са снимките му и няма нужда самия той да е изтипосан отпред. Поне аз мисля така. 

• 3 седмици по-късно...
на 23.01.2017 г. в 23:13, NNNNIKKKK написа:

... Друго е да снимаш фасада със сравнително прави линии и да снимаш от 50-100 м. Там може лесно да коригираш с движение на камерата и кракомобила:D и обикновено резултатите са добри.....

Ник, не винаги можеш с крокомобила. Както се казваше в един виц кравата си сака бик :)

Малко SooC от катедралата в Кьолн

32833160966_4798b9f20a_c.jpg_M2A7599 by Romeo Ninov, on Flickr

32833165556_ea0771733a_c.jpg_M2A7603 by Romeo Ninov, on Flickr

32492975060_ccea5ac3d1_c.jpg_M2A7606 by Romeo Ninov, on Flickr

• 2 седмици по-късно...

Вие какви карти ползвате.? Защото дори и апарата да има що годе висока скорост на затвора ако му се сложи карта карта която записва с 10мб/с а да речем поредицата снимки която се прави е с високо качество и е от порядъка на 20-30мб и снимаме нещо динамично тогава всичко ще отиде на вятъра нали.? Добрите карти със скорост над 50мб/сек ли са.?

преди 5 минути, Mr.n0b0dy написа:

Вие какви карти ползвате.? Защото дори и апарата да има що годе висока скорост ка затвора ако му се сложи карта карта която записва с 10мб/с а да речем поредицата снимки която се прави е с високо качество и е от порядъка на 20-30мб и снимаме нещо динамично тогава всичко ще отиде на вятъра нали.? Добрите карти със скорост над 50мб/сек ли са.?

Високата скорост на затвора няма отношение към скоростта на трансфер към картата. Важно е когато снимате в серия. И то ако не можете да съберете цялата серия в буфера. Имайте предвид че тези скорост, които гледате са на четене и нямат голямо влияние. И са МБ, не мб (второто по спомени е мегабит :) )

Аз лично ползвам тези (камерата ми е с два слота, за CF и SD)

https://www.amazon.de/gp/product/B00NUB2RPW/ref=oh_aui_detailpage_o03_s00?ie=UTF8&psc=1

https://www.amazon.de/gp/product/B007PYBSUU/ref=oh_aui_detailpage_o04_s00?ie=UTF8&psc=1

но в списъка с желанията ми е и това :)

https://www.amazon.de/dp/B00OD712HG/ref=wl_it_dp_o_pd_nS_ttl?_encoding=UTF8&colid=S52K0F8VBCD6&coliid=IW6U58E4QHO7I&psc=1

преди 2 часа, Momolord написа:

... и 80% от апаратите в момента не могат да се възползват от тези скорости. Остава удобството за бързо разтоварване на компютъра, ако имаш хубав четец, но това е само част от нещата.

преди 2 минути, killchain написа:

... и 80% от апаратите в момента не могат да се възползват от тези скорости. Остава удобството за бързо разтоварване на компютъра, ако имаш хубав четец, но това е само част от нещата.

Всъщност 100%. Да не говорим че и ридерите са кът :)

преди 25 минути, capnemo написа:

Всъщност 100%. Да не говорим че и ридерите са кът :)

Да, прав си, говорех наизуст. Сега погледнах, ако се вярва на http://www.cameramemoryspeed.com, D5 и D500 за малко не стигат 300 мегабайта в секунда (но на XQD), а най-високата скорост на писане на SD, която видях, е малко над 160 (D500, E-M1 II).

• 7 месеца по-късно...

Искам да попитам, някой ползвал ли е или има ли наблюдения върху Portrait Body Pro?

• 9 месеца по-късно...

Много ме заинтригува този обектив: Samyang 85mm f/1.4 - Nikon F

Понеже е светлосилен и ще е подходящ за астро/нощни снимки и някое пейзажче мисля, че е добър избор и като инвестиция въпреки, че смятам да взема кропка и когато гледам през него ще изглежда "зуумнато", но не мисля, че ще е чак такъв проблем.

Да ама за сега мога само един да си позволя и този гоОре долу обобщава една част от нещата които снимам. Макар и да не е широкоъгълен. Малко като един за всичко.. Китовия 140мм нещо не ми харесва, не че съм снимал със този Samyаng де..

Ако говорим за Nikon, според мен отнеси един 35 f/1.8 G - може би най-универсалното стъкло от твърдите за кроп. Ако мога така да се изразя, 35 е по-добър за портрети, отколкото 50 е добър за пейзажи.

С 35 се получават чудни и пейзажи:

DSC_2227

... и портрети

DSC_3843

... докато ако вземеш 85, с портретите ще си добре, но за почти всичко друго ще си ограничен, особено предвид, че точно този е ръчнофокусен.

Дам за Никон говоря, D7200. Мерси ще погледна и този обектив, снимките са хубави! И даже не съм видял, че е ръчнофокусен..

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.