Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Генерал Румен Радев - новият президент на България

Featured Replies

преди 57 минути, communismatic написа:

Кажи, защо Полша не е в Еврозоната? Умен ГЕРБер...

Още на времето Остап Бендер казва,че глупостта не е порок. Човеците се раждат с определени качества.В едни народи се раждат Роналд Рейгън и Селин Дион, в други Пенчо Кубадински и Румен Радев. По-леките случаи осъзнават положението и слушат съветите на нормалните хора. По-тежките идват във форуми и там демонстрират стремеж за изява ,с негативен резултат. Какво да се прави...

..

• Отговори 19,2k
  • Прегледи 790,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• communismatic
    communismatic

Между другото, тоя @Борил е пак акаунт на тира. Веднъж се обърнах към него, а след 10 минути ми отговори @ДзВяРа!. Беше се объркало момчето пак...

• Успех на генерала! Според мен ще е много по-добър президент от американската подлога Плевню.

• Госпожо или госпожице, добре че в постулатите на сериозната политика "симпатията" не стои на дневен ред. Не сме на първа среща, не сме на банкет, не сме на дискотечка. Нормално е да мислите прека

Публикувани изображения

преди 1 час, nikssi написа:

Виж го ,че все на ПИК дава статии.  Шок и ужасТ само в ПИК (вестник ШОК) 😁 

Радвай се ,че го няма вестник "чук-чук"...щяха да хвърчат дамски превръзки и тампони...Този е от тежките случаи...според неговата класация за изява....

преди 6 часа, communismatic написа:

Тоя... до оня ден твърдеше, че нямало възможност, да се добива тръбен газ... сега обаче мантрата пак е друга. 😆
Сега можем да добиваме тръбен газ, ама чрез "еквивалентен обем LNG"... Много ги разбира нещата, момчето. 😆

Много съм го надценил това момченце преди два месеца и половина.
Дори полуинтелигентните биха се сетили, че на сухоземна граница, газът минава по тръба, а се оказва, че на тъпото комуне е трябвало изрично да му се обясни, каже, покаже, нарисува, огради с цветни тебешири и т.н.

image.png

преди 6 часа, communismatic написа:

Пламене... за такива като теб, слагали упътвания по шампоаните... 😆

Такива като теб, се вслушваха в съветите и пиха белината...

преди 6 часа, maxthon написа:

Обяснението вече ти го е дал Бочко. Какво още трябва да ти се обяснява, че все не си разбрал?

Но пак не ми показвате каква е далаверата от този договор с "Боташ".  И за пореден път - как може да се съгласиш на клауза, че ще плащаш по милион дневно, независимо дали потребяваш? Поне предреждаме ли се като цакаме толкова пари?

преди 5 минути, parmobil написа:

Но пак не ми показвате каква е далаверата от този договор с "Боташ".  И за пореден път - как може да се съгласиш на клауза, че ще плащаш по милион дневно, независимо дали потребяваш? Поне предреждаме ли се като цакаме толкова пари?

Не ми е много ясно положението с тоя " Боташ", ама можеш ли да ми кажеш с твои думи каква ни е била алтернативата в онзи момент?

преди 9 минути, ivottoshev написа:

Не ми е много ясно положението с тоя " Боташ", ама можеш ли да ми кажеш с твои думи каква ни е била алтернативата в онзи момент?

Всичко останало - щом за цялата 2023 г. е използван два пъти. 

преди 3 минути, plamen.spam написа:

Всичко останало - щом за цялата 2023 г. е използван два пъти. 

Демек нямаш конкретен отговор… Запалянковщината от теб, Комунисматика, Сълюшъна и Макстон в общи линии съм я чел. Аз исках що годе нормално мнение от Пармобила

преди 7 минути, parmobil написа:

Не знам какво не ти хареса в отговора на plamen.spam

Какво означава "всичко друго"? На фона на декларираният от ЕС отказ от руски газ, да останем без алтернатива? Какво е това "друго", което е можело да направим?

преди 7 минути, ivottoshev написа:

Какво означава "всичко друго"? На фона на декларираният от ЕС отказ от руски газ, да останем без алтернатива? Какво е това "друго", което е можело да направим?

При положение, че за следващата година се предвиждаше пускане на LNG-терминала в Александропулис, където имаме 20% участие и резервиран капацитет от 1 млрд.куб.м. годишно, не е ли по-логично да търсиш краткосрочни решения, а не 13-годишно скъпо обвързване, без възможност за "развод"?

преди 1 минута, plamen.spam написа:

При положение, че за следващата година се предвиждаше пускане на LNG-терминала в Александропулис, където имаме 20% участие и резервиран капацитет от 1 млрд.куб.м. годишно, не е ли по-логично да търсиш краткосрочни решения, а не 13-годишно скъпо обвързване, без възможност за "развод"?

Този същият терминал, за който слушахме че се пуска "всеки момент" от години преди това?

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Този същият терминал, за който слушахме че се пуска "всеки момент" от години преди това?

Бъркаш се с газовата връзка с Комотини.

Цитат

Изграждането на терминала започна през 2022 г. През февруари 2023 г. в Сингапур започна и строителството на плаващата инсталация за съхранение и регазификация на втечнен природен газ, която пристигна във водите на Гърция през декември 2023 г.

Влизането в експлоатация на терминала беше отложено няколко пъти. Последно то беше отложено от април за октомври заради технически дефект.

преди 10 минути, plamen.spam написа:

Бъркаш се с газовата връзка с Комотини.

Ми Гугъл казва, че Александропулус е въведен в експлоатация октомври 2024. Кога е подписан Боташ

пп: Започва ми първата среща от турнира по BeerPong. Ще ви обръщам фнимание по-после ако имам време.

преди 18 минути, ivottoshev написа:

Ми Гугъл казва, че Александропулус е въведен в експлоатация октомври 2024. Кога е подписан Боташ

Година и четири месеца преди предвиденото пускане на терминала за април 2024 г.

Първо ползване на Боташ - април 2023 г.
Второ ползване на Боташ - октомври 2023 г.

преди 31 минути, plamen.spam написа:

Година и четири месеца преди предвиденото пускане на терминала за април 2024 г.

Първо ползване на Боташ - април 2023 г.
Второ ползване на Боташ - октомври 2023 г.

Значи година и четири месеца (а оказва се и повече) е трябвало да стоим на сухо? Това ли ни е била алтернативата?

пп: Питах кога е сключен Боташ, а не кога сме го ползвали, ма това са бели кахъри

преди 8 минути, ivottoshev написа:

Значи година и четири месеца (а оказва се и повече) е трябвало да стоим на сухо? Това ли ни е била алтернативата?

пп: Питах кога е сключен Боташ, а не кога сме го ползвали, ма това са бели кахъри

Боташ е сключен в началото на януари 2023 г. 

преди 4 часа, plamen.spam написа:

Дори полуинтелигентните биха се сетили, че на сухоземна граница, газът минава по тръба, а се оказва, че на тъпото комуне е трябвало изрично да му се обясни, каже, покаже, нарисува, огради с цветни тебешири и т.н.

На сухоземна граница газът минава по тръба? Верно? А на морска граница минава не по тръба? Минава по терлици, вероятно?
f88538c4-172a-4c6a-8970-8afefbe779b5_w40

Втечнения явно няма как да се пренесе по суха граница. Не са измислени още цистерните. Живеем в палеолитната ера.

Боже, ела и си прибери вересиите, моля те... 😆

преди 4 часа, plamen.spam написа:

Такива като теб, се вслушваха в съветите и пиха белината...

На твоите предполагам? Човека, дето няма акъл даже да разбере документите, които постоянно поства?

преди 1 час, ivottoshev написа:

Защо изобщо задаваш въпрос на Пламен Умния? Той до оня ден твърдеше, че азерския газ бил "четири пъти по-евтин" от руският, но от КЕВР нищо не разбирали и явно са фалшифицирали данните. Тоя даже и обувките си, не може, да върже...

преди 4 часа, Flashback написа:

Боташ е сключен в началото на януари 2023 г. 

Ъхъм, обаче никой колега-съфорумец не ще да каже каква ни е била алтернативата тогава. До тук имаме само един нефелен опит с "Александрополус", който както се разбра е бил алтернатива ча-а-а-ак след повече от година и половина. Цяла вечер никой не каза какво е трябвало да направим в тогавашната ситуация, обаче понеже този повод е подет от Тролската централа, тролопитеците с оглед страхът от евентуалната му бъдеща партия, плюят по Радев та пушек се вдига. 

Толкоз за "Боташ". Попитах за к'во иде реч, никой от плюещите не можа да защити позицията си. Това е!

преди 7 часа, communismatic написа:

На сухоземна граница газът минава по тръба? Верно? А на морска граница минава не по тръба? Минава по терлици, вероятно?

Тъпичкото ми то, Малкочлар/Странджа в морето ли е?

преди 7 часа, communismatic написа:

Втечнения явно няма как да се пренесе по суха граница. Не са измислени още цистерните. Живеем в палеолитната ера.

Скараният с числата, можеш ли да пресметнеш, колко цистерни са необходими за разтоварване на един LNG танкер и с колко ще се оскъпи крайната цена на газа?

преди 9 часа, ivottoshev написа:

Бяхме ли "на сухо" или всъщност се използваха алтернативни и краткосрочни варианти?

преди 4 часа, ivottoshev написа:

Ъхъм, обаче никой колега-съфорумец не ще да каже каква ни е била алтернативата тогава. До тук имаме само един нефелен опит с "Александрополус", който както се разбра е бил алтернатива ча-а-а-ак след повече от година и половина. Цяла вечер никой не каза какво е трябвало да направим в тогавашната ситуация, обаче понеже този повод е подет от Тролската централа, тролопитеците с оглед страхът от евентуалната му бъдеща партия, плюят по Радев та пушек се вдига. 

Толкоз за "Боташ". Попитах за к'во иде реч, никой от плюещите не можа да защити позицията си. Това е!

Някой от защитаващите Договора с Боташ успя ли да обясни защо имаме задължение за плащане на преносен капацитет от 1,84 млрд. куб. метра природен газ годишно, а в същото време, заради ограничението на броя карга, не можем да доставим повече от 1,3 млрд. куб. метра природен газ годишно. Защо плащаме капацитет за 1/2 млрд. куб. метра природен газ годишно, който дори теоретично не можем да запълним?

Цитат

"Капацитетът за пренос на природен газ, за който „Булгаргаз" ЕАД ще плаща
всеки ден за срок от 13 години, е в размер на 53 200 МВтч. На годишна база
това се равнява на 19 418 000 МВтч, което превърнато в кубически метра се
равнява на 1 млрд. 840 млн. куб. метра природен газ, който биха могли да
пренесат. В същото време, обаче, „Булгаргаз" ЕАД имат право да внасят в
турски води до 14 карга на година, което се равнява на около 14 000 000 МВтч
или около 1 млрд. 300 млн. куб. метра природен газ. Тоест, дори и да иска,
„Булгаргаз" ЕАД не може да запълни целия наличен капацитет заради
ограничение на броя карга с втечнен природен газ, които могат да бъдат
разтоварени на турски терминали."

Изгодна ли ти изглежда клаузата за безусловно пренасочване към друг терминал за разтоварване и безусловно приемане на допълнителните разходи.
През 2023 г. и двете доставки са били оскъпени с по 400 000 .щ.д. всяка.

Цитат

„БОТАШ" има право да посочи друг терминал в Турция, различен от Сарос или в
Европа, на който „Булгаргаз" ЕАД да достави танкера с втечнения природен газ,
като доставката на европейски терминал не може да бъде отказвана без
причина от „Булгаргаз" ЕАД. Разходите за едно такова пренасочване остават за
сметка на „Булгаргаз" ЕАД. По данни на „Булгаргаз" ЕАД първата доставка по
Споразумението е осъществена през месец април 2023 г. на терминала Мармара
Ереглиси, което води до оскъпяване на port charges c 400 хил. долара.

Ти би ли сключил договор без клаузи за прекратяване и със 100% неустойки при предсрочно прекратяване?

преди 7 минути, plamen.spam написа:

Ти би ли сключил договор без клаузи за прекратяване и със 100% неустойки при предсрочно прекратяване?

Клаузи има, но има и неустойки. Както при всеки един друг дългосрочен договор. Странно защо продължаваш да показваш пълно неразбиране на пазара на природен газ.

преди 15 минути, plamen.spam написа:

Тъпичкото ми то, Малкочлар/Странджа в морето ли е?

Умничкото ми, т.е. ти си толкова бавноразвиващ, че не усещаш, че те ебавам, понеже си с два пръста чело? Т.е. ти наистина си бавноразвиващ?

преди 16 минути, plamen.spam написа:

Скараният с числата, можеш ли да пресметнеш, колко цистерни са необходими за разтоварване на един LNG танкер и с колко ще се оскъпи крайната цена на газа?

Умничкото ми, т.е. ти си толкова малоумен, че не усещаш, че се ебавам с теб, понеже си с два пръста чело? Т.е. ти си бавноразвиващ, дето няма акъл за една стотинка?

ТРАГЕДИЯ... 😆😆😆

преди 16 минути, maxthon написа:

Странно защо продължаваш да показваш пълно неразбиране на пазара на природен газ.

Що да е странно, той Пламен Умния кога е успявал, да разбере... нещо!?

На ПП-ДБ фенчето много му е смешно... А Пламен Умния още гледа тъпо екрана. 

Трагедия... пак да повторя. 😆

преди 1 час, plamen.spam написа:

Бяхме ли "на сухо" или всъщност се използваха алтернативни и краткосрочни варианти?

Някой от защитаващите Договора с Боташ успя ли да обясни защо имаме задължение за плащане на преносен капацитет от 1,84 млрд. куб. метра природен газ годишно, а в същото време, заради ограничението на броя карга, не можем да доставим повече от 1,3 млрд. куб. метра природен газ годишно. Защо плащаме капацитет за 1/2 млрд. куб. метра природен газ годишно, който дори теоретично не можем да запълним?Изгодна ли ти изглежда клаузата за безусловно пренасочване към друг терминал за разтоварване и безусловно приемане на допълнителните разходи.

Можело ли е да не подписваме Боташ? Не, на фона на войната и декларираният от ЕС пълен отказ от руска газ, не сме имали никаква сигурна алтернатива!

Когато си притиснат в ъгъла, ти ли поставяш условията на турците? Не. Условията ги диктува този, който може да извива ръцете на другия.

Страх ли ги е Бочко и Шиши от евентуална партия на Радев? Да, затова са впрегнали целият ресурс на Тролската централа.

Кълве ли на опорки тукашният умнокрасавитет? Да, с най-голямо удоволствие лапат кукичката и даже цялата въдицата със се макарата.

Не се хаби да ме цитираш. Видя се че нямаш аргументи.

Не, признавам. ПП-ДБ фена май ще излезе по-елементарен от него, щото гледам, че яко му симпатизира. Явно наистина му вярва на тъпотиите... 😆

Пламен Умния чак тръгна, да ми обяснява по суша и по вода какъв газ преминавал. До там я докарахме. Човек дето даже няма понятие как се определят цените на природният газ... Много е тежко положението, определено. 😆

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.