Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо сайтът (и форумът) умира по 20 пъти на ден?

Featured Replies

• Администратор
преди 2 часа, rado84 написа:

Тази сутрин между 03:30 и 03:40 ч. пак увисна. Проверете си логовете или както там следите за тези неща. Няма логика да свалям торент с 10 МБ/сек., нашите да зяпат телевизия, която също изисква ресурс и всички страници да ми зареждат светкавично (вкл. и една чийто сървър е в Япония), а Калдата да мисли като за световно и накрая да ми изпише, че не може да намери сървъра.

Здравейте,

След 3 часа през нощта е нормално да има леко забавяне за 5-10 минути, когато се извършват ежедневните архиви. Нарочно сме настроили да се извършват през този интервал от време, когато има най-малко потребители. Но с цел да имаме ежедневен архив на целия сайт мисля, че това да имате леко забавяне в 3.30 през нощта в интервал 5-10 минути не е болка за умиране.

Поздрави. 

• Отговори 78
  • Прегледи 6,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ама вие сте ми много интересни за какъв чеп плащате домашен интернет на два доставчика и накрая парите като свършат кво прайм пак ще стоим без нет . Щим толкова много години ползвате постоянно един доставчик няма нужда от резервен за резервен си има мобилен нет .

преди 2 часа, rado84 написа:

Странно. Явно ще трябва да се обадя на шефа на доставчика ми, защото тия от офиса казват, че не откриват проблем. А аз не бих пуснал тема за проблем, ако няма такъв.

Доставчика просто ще те отсвири, но ако ти се напъва се пробвай.

преди 10 часа, Емил Костов написа:

Доставчика просто ще те отсвири, но ако ти се напъва се пробвай.

Шефът им не ме отсвирва, стига да имам късмета да е там и да вдигне, защото работи заедно със служителите си и е доста зает. На него му се обаждам, когато всички останали варианти фейлнат.

преди 1 час, rado84 написа:

Шефът им не ме отсвирва, стига да имам късмета да е там и да вдигне, защото работи заедно със служителите си и е доста зает. На него му се обаждам, когато всички останали варианти фейлнат.

Добре, пробвай се и кажи резултата после.

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Добре, пробвай се и кажи резултата после.

Вече говорих с него. Каза, че и при тях не вижда спиране на нета по времето, което последно споменах - между 03:30 и 03:40 вчера. Обаче ми даде идея как да разбера откъде идва проблемът - с trace route да видя къде ще започнат да излизат звездички, в момента, в който Калдата си замине. Трафикът минава през Виваком и според него проблемът може да идва от това, че някой сървър из Виваком може да се срива и затова да ми спира Калдата, а всичко останало да работи. Калдата е една от малкото български страници, които посещавам, повечето са чуждестранни.

преди 4 минути, rado84 написа:

Вече говорих с него. Каза, че и при тях не вижда спиране на нета по времето, което последно споменах - между 03:30 и 03:40 вчера. Обаче ми даде идея как да разбера откъде идва проблемът - с trace route да видя къде ще започнат да излизат звездички, в момента, в който Калдата си замине. Трафикът минава през Виваком и според него проблемът може да идва от това, че някой сървър из Виваком може да се срива и затова да ми спира Калдата, а всичко останало да работи. Калдата е една от малкото български страници, които посещавам, повечето са чуждестранни.

Това не е вярно.

1. Това че има звездички не значи, че дадения сървър се е сринал. Може да е забранен ICMP протокола.

2. На почти всички Виваком сървъри в момента са наложени ограничения и политики за ping и винаги показва, че не минават всички пакети или че има загуби, но Tracert минава и всичко е ок.

Може да пуснеш продължителен ping към калдата и да видиш дали ще прекъсва, ще има времезакъснения или request timed out.

А как се пуска продължителен пинг? Забравил съм какво се добавяше към командата. Помня, че имаше ping [address] -t и след -t вече нямам спомен какво се добавяше.

преди 2 минути, rado84 написа:

А как се пуска продължителен пинг? Забравил съм какво се добавяше към командата. Помня, че имаше ping [address] -t и след -t вече нямам спомен какво се добавяше.

В command prompt пишеш:

ping  94.156.185.36 -t

Мерси, Емо.

Сега направих трейс руут просто за тест и явно са ми направили българския трафик да минава през нетера, защото вивакомските сървъри вече не се показват при трейсването. Което е по-добре така, защото от нетера директно отива в калдата, а няма още 4-5 сървъра между тях, както беше с виваком, та се надявам, че мистериите ще изчезнат.

преди 5 минути, rado84 написа:

Мерси, Емо.

Сега направих трейс руут просто за тест и явно са ми направили българския трафик да минава през нетера, защото вивакомските сървъри вече не се показват при трейсването. Което е по-добре така, защото от нетера директно отива в калдата, а няма още 4-5 сървъра между тях, както беше с виваком, та се надявам, че мистериите ще изчезнат.

В интернет пътищата постоянно се променят и може в момента да минавате по един път до конкретен сайт, след 5 минути по друг

преди 8 минути, rado84 написа:

Мерси, Емо.

Това също не е гаранция, че интернета ще ти е по-добър или че няма да се появяват подобни проблеми.

Може и да си прав, но ако през нетера спиранията на калдата изчезнат, ще се обадя на системния администратор да направи този път постоянен. Знам, че го могат, защото в стария ми доставчик правиха такива пренасочвания няколко пъти по моя заявка.

преди 1 минута, rado84 написа:

Може и да си прав, но ако през нетера спиранията на калдата изчезнат, ще се обадя на системния администратор да направи този път постоянен. Знам, че го могат, защото в стария ми доставчик правиха такива пренасочвания няколко пъти по моя заявка.

Това се казва статичен root и не всеки път ефекта може да е положителен. 

преди 2 минути, rado84 написа:

Вие май не осмислихте това, което ви казах. Шанса да го направят само заради вас е нищожен. И освен това многото пътища се решават динамично, без намеса на човек

преди 2 минути, Емил Костов написа:

Това се казва статичен root и не всеки път ефекта може да е положителен. 

предполагам имаш предвид route (път) :)

преди 2 минути, capnemo написа:

Вие май не осмислихте това, което ви казах. Шанса да го направят само заради вас е нищожен. И освен това многото пътища се решават динамично, без намеса на човек

предполагам имаш предвид route (път) :)

Да, прави си! 

Пътят ми до Kaldata без пътя на моя доставчик, което е още 5 адреса  да напиша и моя адрес, което са още 2 адреса на рутера ми е следният. Няма прекъсване при мен. Никога не съм имал. Вече колко години чета новини или съм във форума.

fra-eq5-01c.voxility.net  

buc-ird-01c.voxility.net

buc-ird-27sw.voxility.net

lh26053.voxility.net

212.73.157.229.neterra.

kaldata.com 

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

преди 1 час, capnemo написа:

Вие май не осмислихте това, което ви казах. Шанса да го направят само заради вас е нищожен.

Много добре те разбрах, само че има нещо, което не съм споменал досега - аз съм с връзки. Общи приятели ме запознаха с шефа на доставчика и досега каквото съм го помолил, съм го получил. Поисках 100-мегабитова връзка с приоритизация на трафика за моя комп (тоест, аз да свалям с по-висока скорост от тази, която компът на сестра ми получава, както и да свалям с максимума, когато двете не гледат телевизия) и без промяна на таксата - получих я, без увъртане и без бавене. Поисках допълнителни ТВ канали заради капризите на майка ми - получих ги. Така че се съмнявам да ми откаже статичен route.

преди 8 часа, rado84 написа:

Много добре те разбрах, само че има нещо, което не съм споменал досега - аз съм с връзки. Общи приятели ме запознаха с шефа на доставчика и досега каквото съм го помолил, съм го получил. Поисках 100-мегабитова връзка с приоритизация на трафика за моя комп (тоест, аз да свалям с по-висока скорост от тази, която компът на сестра ми получава, както и да свалям с максимума, когато двете не гледат телевизия) и без промяна на таксата - получих я, без увъртане и без бавене. Поисках допълнителни ТВ канали заради капризите на майка ми - получих ги. Така че се съмнявам да ми откаже статичен route.

Стига с този статичен рут. Пусна ли пинг и какъв е резултата? И недей да тръбиш наляво и надясно че си с връзки, за да не ги загубиш. Това е личен съвет от мен.

Пусках пинг и е наред. Ама форумът работи засега, така че това не променя нищо. По-добре да изчакам да видим дали и кога ще замине, та тогава да пингвам.

преди 1 час, rado84 написа:

Пусках пинг и е наред. Ама форумът работи засега, така че това не променя нищо. По-добре да изчакам да видим дали и кога ще замине, та тогава да пингвам.

И да пускаш ping, traceroute и т.н. няма да си помогнеш особено. Статичната машрутизация пък още повече не е решение, особено ако става дума за по-големи мрежи, а и не виждам с какво ще помогне в случая. Не те знам какъв връзкар си, но ако някой ми заяви, че иска статична машрутизация за подобно нещо, ако ще и брат да ми е, доста ще му се посмея. 502 Bad Gateway не е проблем с отпадане на връзките по трасето. Сървъра дори може да си отговори на ICMP заявки т.е. той си е up. Възможните причини за подобна грешка са не добра конфигурация на Nginx, примерно bad buffering - timeout config. Претоварване или направо срив на PHP демона, което спира обслужването на заявки и т.н. Не търси под вола теле. Такива неща се случват. Ако (както по-горе ти казаха вече), се изпълнява някакъв cron за бекъп, е нормално да се случи понякога, имайки предвид колко хора са регистрирани и колко мнения има, най-малкото базата данни се предполага, че е няколко гигабайта. Само, който не е администрирал някаква платформа може да си мисли, че проблеми от такова естество не са възможни. Всичко обаче е до приоритети. Форума нито е спешна помощ, нито е нещо чак толкова жизнено важно. И да се случи в 3.30 през нощта да падне за 2-3-5-10 мин. няма да свърши света. Пий една ракия, гушкай жената по-често и не се впускай в такива разследвания ;)

Ми смей си се, като те кефи. Факт е обаче, че тече втори ден със статична маршрутизация без мистериозни спирания на Калдата. А спиранията не бяха само в 3 и половина сутринта. В деня преди да пусна темата форумът спря близо 20 пъти за 24 часа. Бях тръгнал да пиша нещо и браузърът изрева, че не може да намери сървъра. Добре че форумът пази чернови на това, което пишеш, та после не ми се наложи да пиша наново.

Важното е, че няма прекъсвания по работата на форума, което ще рече, че проблема не е в него... От тук темата ти става въпрос за решаване на твой проблем и не е редно да е адресирана до ръководството на този сайт... 

• Администратор

Сега вече имахме технически проблем, който отстранихме. А иначе пак преувеличаваме цял ден пък не е имало проблеми. И btw това е сайт и техника и прекъсвания ще има и имайте предвид, че услугата е безплатна ще работи тогава когато може и ще прекъсва когато се налага.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.