Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какви са конструктивните изисквания за транзистора

Featured Replies

Здравейте, 

днес имам много интересна молба към вас-да ми отговорите на въпроса "Какви са конструктивните изисквания за транзистора". Става въпрос за изпит на един ученик в девети клас по предмета градивни елементи. На някои може да ви е познат като Слаботокови материали и елементи от близкото и далечно минало. Момчето вече се е явявало на този изпит и на въпроса е започнал да изрежда всичко, що е назубрил: емитерния преход се свързвал в права посока, колекторния в обратна, технология на производство-сплавна или.... Естествено, учителката не му признала отговора, но пък ме накара да се замисля кой е той (отговора) всъщност. Идеята е, че той ме помоли да му помогна, тъй като ще се явява на поправка и има шанс пак това да му се падне. Нямам представа дали темата е за тук, но все пак транзисторите са основна част на хардуера, нали? :) 

Редактирано от Yordan Videnov (преглед на промените)

• Отговори 52
  • Прегледи 2,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Добре де този ученик учебник няма ли? В него каква информация има. Ученика трябва да се придължа към информация, която е в дадения учебник. Не е нужно да цитира неща наизуст, а просто да разбере какво представлява транзистора и как работи.

преди 3 минути, Емил Костов написа:

Добре де този ученик учебник няма ли? В него каква информация има. Ученика трябва да се придължа към информация, която е в дадения учебник. Не е нужно да цитира неща наизуст, а просто да разбере какво представлява транзистора и как работи.

Въпросния ученик сигурно (както повечето) просто го мързи да отвори въпросния учебник.

преди 3 минути, niki292002 написа:

Въпросния ученик сигурно (както повечето) просто го мързи да отвори въпросния учебник.

За съжаление си прав, но това е друга тема. Понеже такава специалност не се учи във всяко училище със сигурност има специално издаден учебник вероятно и с работна тетрадка или помагала. Там всичко трябва да е написано. Това имах в предвид.

преди 28 минути, Yordan Videnov написа:

Здравейте, 

днес имам много интересна молба към вас-да ми отговорите на въпроса "Какви са конструктивните изисквания за транзистора". Става въпрос за изпит на един ученик в девети клас по предмета градивни елементи. На някои може да ви е познат като Слаботокови материали и елементи от близкото и далечно минало. Момчето вече се е явявало на този изпит и на въпроса е започнал да изрежда всичко, що е назубрил: емитерния преход се свързвал в права посока, колекторния в обратна, технология на производство-сплавна или.... Естествено, учителката не му признала отговора, но пък ме накара да се замисля кой е той (отговора) всъщност. Идеята е, че той ме помоли да му помогна, тъй като ще се явява на поправка и има шанс пак това да му се падне. Нямам представа дали темата е за тук, но все пак транзисторите са основна част на хардуера, нали? :) 

Няма как тук, в този форум да се пише надълго и широко за транзистора. Предложението от модератора е най правилно и нека  се запознае с основното, което е написано по предмета, защото може да се окаже, че даже "учителката " не е подготвена на такава тема. Ако последният има желание, то сам може да се порови из интернет и да прибави "нещо от себе си" по темата. И заглавието на темата не е по правилата на форума.

Пример: https://bg.wikipedia.org/wiki/Транзистор

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Надълго и на широко си е негов проблем да си го обяснява. Учебникът съм им го преглеждал и там всичко е обяснено-принцип на дейсвтие, конструктивни особености, принципни схеми.. и т.н. Но точно на този въпрос не открих отговора. По принцип тяхната учителка е малко особена (на 70 е) и понякога не е в час. Например даде им изпит, на който 1/3 от въпросите са на материал, който не са взели. Или също им дава такива обяснения понякога: "Значи, P силиций се получава с прибавянето на елемент от трета валентност. Сега ще ви обясня как-прибавяте елемент от пета"... 

преди 35 минути, Yordan Videnov написа:

Надълго и на широко си е негов проблем да си го обяснява. Учебникът съм им го преглеждал и там всичко е обяснено-принцип на дейсвтие, конструктивни особености, принципни схеми.. и т.н. Но точно на този въпрос не открих отговора. По принцип тяхната учителка е малко особена (на 70 е) и понякога не е в час. Например даде им изпит, на който 1/3 от въпросите са на материал, който не са взели. Или също им дава такива обяснения понякога: "Значи, P силиций се получава с прибавянето на елемент от трета валентност. Сега ще ви обясня как-прибавяте елемент от пета"... 

Тук се въздържам от коментар!

преди 1 час, Yordan Videnov написа:

"Какви са конструктивните изисквания за транзистора".

Ми това са параметри зададени от конструктора и приети от производителя, който ги съблюдава!

Очевидно, че въпроса е неправилен! Инак относно това какво представлява транзистора и как работи, то по темата материали бол!

преди 46 минути, Yordan Videnov написа:

Какво значи не е в час?! Родителите къде спят? Ако преподавателя не може да си изпълнява задълженията няма работа в час.

70 годишна да преподава?Това аз лично не го вярвам.Бабичките на 70 години не им е мястото в училищата, а по пейките в градинките.

Ако дава тестове на материал, който не е преподаван и го няма в учебника, кажи на твоя приятел, или там какъвто ти е, да вземе да се оплаче на класния.

• Автор

В училището, където учи, ми е казвал официално са някъде към 100 учителя. Всички били над 50 и имало 5-6 млади, сиреч под 45. А тази специално е неспасяем случай. Нищо не може да и се изпречи, и не е могло. Иначе става въпрос за техникум в центъра на София.

И да се вярва и да не се-това е положението. Лично съм проверил, 47ми набор е. Иначе дори класната му е вдигнала ръце от тази госпожа, а и други учители.

Редактирано от Yordan Videnov (преглед на промените)

Бройката на учителите не е от значение.Ако материала не е преподаван и го няма записан в учебник или тетрадка, няма право да го дава на тестовете.Ако даскала преподава по труден за разбиране начин, също може да се пусне оплакване до класния ръководител. 

преди 3 минути, Pamlea написа:

Бройката на учителите не е от значение.Ако материала не е преподаван и го няма записан в учебник или тетрадка, няма право да го дава на тестовете.

Абе, на тези години хората започват да изперкват и забравят. За това мястото на възрастните учители не им е в училище. Отделно се разминават 2 абсолютно различни времена - разбиранията им за света са меко казано остаряли.

преди 8 минути, Yordan Videnov написа:

В училището, където учи, ми е казвал официално са някъде към 100 учителя. Всички били над 50 и имало 5-6 млади, сиреч под 45. А тази специално е неспасяем случай. Нищо не може да и се изпречи, и не е могло. Иначе става въпрос за техникум в центъра на София.

И да се вярва и да не се-това е положението. Лично съм проверил, 47ми набор е. Иначе дори класната му е вдигнала ръце от тази госпожа, а и други учители.

Тази даскалица може би е роднина на Бойко Борисов. Това провери ли?

Какво означава конструктивно изискване?
Нали конструктивните изисквания се определят за конкретната цел на транзистора?

специфично съпротивление

концентрация на собствени токо носители

подвижност на електроните

подвижност на дупките

температурен коефициент на линейно разширение

собствена топлопроводимост

температура на топене

Ма как ще вдигне някой ръце?Кое е това свято софийско училище?Директор няма ли?

Тая даскалица, ако е толкова алипава, досега не са ли пропищали и други от нея?Той не може ли да отиде при нея и да я пита, каквото не знае?Темата нещо се раздвоява.

Ако на теста има въпроси върху материал, който не е преподаван и който не е включен в съдържанието на учебника, ученика да се оплаче на когото трябва.Тия "класния е вдигнал ръце" не важат.Освен ако и самия класен не е такъв.

Материалът не е сложен и е въпрос за елементарна физика да се разбере. Основно е как се отпушва и запушва прехода. И някои прости неща като връзката между площ, разстояние, пробивно напрежение, капацитет и работна честота. За разбирането им не трябва нищо повече от физика на равнище 6-7 клас.

Но всели, особено с дълъг професионален стаж може да разбере кога ученикът е

преди 2 часа, Yordan Videnov написа:

назубрил

материала и не вдява за какво става дума. Основното се разбира за до половин час. Трудно ли е на сегашните ученици да си седнат на задника за толкова?

Книжка за четене: http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/66204/ДИ ,,Техника"_А. Шишков . Как работи транзисторът.html

И още една да потърсиш - Транзисторът ли?... Че то е много просто! - Е. Айсберг

Мрънкачите да си траят. Как пък всичко трябва да се сдъвче и преподаде и пак нищо да не запомнят? Едно време разчитахме само на хартиени източници на информация и пак трудно се намираха (за разлика от събраните съчинения на партийни деятели), сега всичко е много по-лесно с интернета и пак мързел да четат.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

конструктивни особености

пък женицата  може би е имала в предвид това под 

преди 2 часа, Yordan Videnov написа:

"Какви са конструктивните изисквания за транзистора".

преди 1 час, Pamlea написа:

70 годишна да преподава?Това аз лично не го вярвам.Бабичките на 70 години не им е мястото в училищата, а по пейките в градинките.

Ако дава тестове на материал, който не е преподаван и го няма в учебника, кажи на твоя приятел, или там какъвто ти е, да вземе да се оплаче на класния.

О повярвай, че е така. Даже в университетите ги има все още такива образи, които отдавна нямат място там. Лична случак с мой познат, който завърши ДВГ в университета в Русе.

Значи, P силиций се получава с прибавянето на елемент от трета валентност. Сега ще ви обясня как-прибавяте елемент от пета"... 

това значи, че тая даскалица, през годините е преподавала химия и вероятно я интересува транзисторът през погледа на химик

преди 12 минути, дръндю написа:

това значи, че тая даскалица, през годините е преподавала химия и вероятно я интересува транзисторът през погледа на химик

Нищо такова не я интересува, а просто не знае къде се намира. На ученик от 9 клас му трябва да знае как работи транзистора, да види примерна схема и съответно да направи нещо елементарно като схема. Нещата обаче доста се промениха и техниката се разви. Ако тази учителка е на 70 години идея си няма от техниката в момента като цяло. Не е единствен случай и не е само в тази сфера. 

Както и да е това са само предположения, защото не знаем какво е положението там.

де споко и ние имахме една такава откачалка  и пишеше на всеки двойка само на шуробаджанаците  шестици и  после  искаше  в края на годината  от всеки да и подари цветя за тройка да се изфука пред другите даскалици колко я  обичаме  в критическтака ..... 

преди 15 минути, Yvan Sergeev написа:

де споко и ние имахме една такава откачалка  и пишеше на всеки двойка само на шуробаджанаците  шестици и  после  искаше  в края на годината  от всеки да и подари цветя за тройка да се изфука пред другите даскалици колко я  обичаме  в критическтака ..... 

Ето защо образованието ни е на такова ниво. И това е само една от причините.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

не е заради това а защото няма никаква практика  а само писане на хартия и четене  от книги .

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.