Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помогнете ми да си сглобя компютъра.

Featured Replies

Здравейте! Проблема ни че ми пристигнаха частите за първата ми десктоп конфигурация и всичко ми е мъгла. До сега само лаптопи и това ще ми е първия десктоп. Много кабел и се чудя къде да го закачам. Аве смятам че ще се справя ама по добре да питам че да не объркам нещо и да стане непоправимото. Тоест то всичко се оправя ама да не вляза в допълнителни разходи.

От кутията идват много кабели и не знам къде да ги навържа по дъното!
Процесора и рама съм ги закачил към дъното но видеокартата нещо ми се вижда мъгла. Тоест ще я закача към един от трите слота ама ми се вижда тежичка и може да се чупи ако я оставя да се държи само на дъното и на кутията! Задния и край не виждам къде за го закрепя да не виси !
Та дайте да почнем с кабеляците от захранването и кутията към дъното.
Конфигурацията ми е
Кутия - corsair carbide series 600 с ден куп кабели закъм дъното предполагам !
Дъно - Asus Maximsix IX Hero
Захранване - Seasonic Platinum 760W
Видео карта - Gigabyte GTX 1080
Hard disk - Samsng SSD 840 PRO

Има кабели де не може да ги объркаш ама има и много де се чудя за къде са !
Ей сега да си инсталирам тапаталка и ще кача снимка.

Spoiler

33387574074_c07c05962e_b.jpg

Редактирано от BMW Маниак
спойлер (преглед на промените)

Честито от мен! Към дъното мисля че има ръководство с картинки. Описано е всичко най подробно кое къде се качи. Забравил си да напишеш процесора, рамта, имаш само един диск и него не си го написал колко гигабайта е. Аз си мисля, че ще се справиш и ти пожелавам успех. Погледнах това, което си написал. Дъното го харесвам много. Нали съм им почитател. Диска също, но защо не взема и втори диск HDD. На SSD - то да остане операционната система , а на HDD - всичко останало.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Нищо кой знае какво, просто захранването е предвидено да може да навържеш примерно три видеокарти (е, не такива, понеже няма да му стигне мощност) и десет диска.

Това, което ти е задължително:

• от захранването към дъното: 24-пиновият, още един 4 или 8-пинов някъде около процесора;
  • към видеокартата ще имаш може би един 8-пинов и един 6-пинов (или пък два 8-пинови);
  • копче Power от кутията към дъното; в комплекта на дъното най-вероятно ще имаш едно конекторче, на което се накачулват всичките дреболии от кутията (power, reset и съответните диоди) и заедно се свързват към едни пинчета, които обикновено са 5*2 и последното или предпоследното липсва.

От кутията гледам стърчи един SATA конектор, той ти е за вентилаторите (най-вероятно има контролерче) - ако искаш да го ползваш, свързваш SATA-та както ти е удобно (помисли как да ползваш само един кабел към захранването - мисля, че бяха с по три бройки SATA) и вентилаторите към конекторчетата, които идват от кутията, а ако не искаш, ги скатаваш някъде и навързваш вентилаторите към дъното (но ще има да си поиграеш със софтуера, доста е бъгав - очаквай примерно при събуждане някой от вентилаторите да върти на пълни обороти).

С кабелите от захранването няма как да объркаш нещо - освен ако не вземеш такива от друго (не го прави!), няма как да влязат по грешен начин.

Видеокартата по принцип винаги се слага на първия слот (този най-близо до процесора). Можеш да я сложиш на втория, ако ще си с някакво голямо охлаждане и не остава място, но това е граничен случай. Сложи кутията легнала и така монтирай картата, стегни щифта на слота и завий и двата болта към кутията (не прекалявай със стягането, понеже резбите на някои кутии заминават доста лесно). Това е достатъчно, но ако чак толкова те притеснява, потърси "GPU bracket".

Редактирано от killchain (преглед на промените)

• Автор
преди 1 час, * СТЕФАН * написа:

Забравил си да напишеш процесора, рамта, имаш само един диск и него не си го написал колко гигабайта е.

Ами не съм ги написал понеже нямат отношение към проблема, тоест към всичките тези кабели. Те са поставени на дъното и с тях съм приключил.
Харда е 250гб, рама е две плочки по 8гб balistixs и процесора е i7 4,2ghz конфигурация за игри е. Тоест за един симулатор за игри със коли.
Да ще си закача един и един класически хард диск от 2тб, имам го приготвен ама това ще е най накрая. Да подкарам първо пц и ОС пък останалото по лесно ми се види.

Честито и супер че си я почнал накрая, аз вчера минах през този "ужас" само че при мен има и маркучи и точене на антифриз допълнително.

Иначе наистина няма какво да объркаш - проблема идва от естетиката после да нагънеш кабелите и да ги прибереш хуваво за да не пречат на въздушния поток. По принцип всичко си влиза само там където му е мястото. Ако не зпочнеш да дялкаш конектори с теслата, нещата ще се получат.

Лично аз захождам така:

1. Всичко на дъното без графичната карта, както ти си направил
  2. Дъното в кутията
  3. Захранването
  4. Харддисковете, но те могат и после според това как ти стигат кабелите
  5. Дебелия кабел някъде отзад на чисто, захванат с каквото има към кутията или захранването (лепки,свински опашки или специални кукички на кутията)
  6. 8-пиновия + евентуално 4-пиновия горе за процесора - не може да ги объркаш,тези за графичната карта не влизат там заради засечките
  7. На панелчето от дъното редиш малките кабелчета от кутията ,за пускане спиране,хдд лед, ресет и прочие и го бодеш - надписани са
  8. Всякакви други конектори от кутията които мислиш да ползваш , юсб,фронт аудио,1394 ако още го има...останалите кабели на стегната връзка и някъде отзад или настрани да не пречат.Също в книжката  на дъното е надписано а и самите конектори са надписани,пак не можеш да ги объркаш. Единствено с малко креативност може да объркаш 1394 в юсб 2,0,но това така или иначе е конектор ,който не трябва.
  9. Кабелите на графичната карта ,където е станало отзад чисто място за да могат се вържат като дебелия и да се затвори кутията(макар че ти нямаш проблема с малко място за капака)
  10. Вентилаторите на кутията по дъното и техните кабели където е останало място
  11. Харддисковете според дължината на кабелите - аз лично предпочитам да ги накича на един кабел от захранването ако може ,за да спестя кабеляк
  12. Палиш, бодеш флашката с уиндоуса и си човека ;)

По принцип ако си поиграеш се получава нещо такова отпред

Spoiler

4wjj1us8sEAbR_zSu0KxnU8D1ka8qnndxnjpdCSo

И такова отзад

Spoiler

MXuwHloV7RDPRF-NEeAadp1bX6D6Ytt3SO4dfIwi

Твоята кутия е завъртяна, но принципа е същия - гледаш кабелите да са максимално прибрани отзад и да се подават само там където трябва да се забодат в нещо.

Успех и ако има конкретни питанки давай с фотоси.

edit: Разгледах ти кутията по-подробно и позволява наистина много добра подребда на кабелите,така че навън да не се виждат почти никакви през прозореца.ССД-то е скрито отзад а харда отгоре при захранването, значи към дъното ще се виждат само двата САТА кабела. Само не се подлъгвай да си вържеш вентилаторите към кутията, нейните кабели от контролера директно ги навий на топка и ги скатай някъде нстрани, дъното ти има уникален контролер.

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

Със сигурност няма да ползваш всичките кабели идващи със захранването. То за това е модулно за да може ненужните да не ти се пречкат. 

Трябват ти:

1 24 пинов захранващ за дъното

2 4/8 захранване за процесора

3 захранване за видеокартата 

4 захранване за HDD и ОУ

Може да погледнеш и темата от подписа ми.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Потърси в youtube, има много видеото точно с това. Ако не си сигурен може да го дадеш в някой локално компютърно магазинче, може да не са мног ощастливи че си купил частите на друго място, но ако си отчтив може дори да поемат задачата. Или покани приятел на бира и пица :)

Редактирано от Desdinova (преглед на промените)

Четене на придружаващата документация и никакво бързане! Всичко е маркирано и надписано. Сглобяваш по схема и описание и никакви импровизации. Както казват - "3 пъти мери и един път режи" След като си сглобил и преди да пуснеш - хвърляш още един контролен поглед над връзки и сотове!

Успех!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

http://hardwarebg.com/forum/attachment.php?attachmentid=53271&d=1339167763 тези нали не си ги забравил ?

Можеш да се пробваш на тази игра https://mcintyre.itch.io/pc-building-simulator :D

Редактирано от Blue_Hulk (преглед на промените)

• Автор
преди 11 часа, Tommygun написа:

Успех и ако има конкретни питанки давай с фотоси.

Spoiler

34240285035_8e730f8506_b.jpg

на тези трите срещу процесора какво се закача ?

Иначе този куплунг по долу ли е захранването на процесора ?

Spoiler

33432309793_1f8704c2c9_b.jpg

Кой от тези всички кабели да ползвам?

Spoiler

34242730185_b45e4a812b_b.jpg

От единия де е ограден имам още три бройки !
А ето и захранването по долу

Spoiler

33401722524_579470574a_b.jpg

Редактирано от BMW Маниак
спойлер (преглед на промените)

Само един съвет. Онова копченце на захранването ако е на хибрид го монтирай с перката нагоре.

Да правилно си разбрал не по-нормалния начин а наопаки. Препоръката е от производителя просто ти спестявам четенето на книжката.

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

На първата картинка , горния от трите е за охладителя на процесора. До него е ако има 2 вентилатора на охладителя на процесора. Третото е за псвевдоводно.

На втората картинка - да това е.

На картинката с кабелите най-долния. Края с PSU в захранването а другия CPU на втората картинка в ограденото.

На последната картинка няма значение в кой от тези дето пише CPU/PCI-E. Това ,което може да видиш ако не е с една 12V шина да сложиш картата на друга ,но мисля че това е само с една,така че проблема отпада.

преди 31 минути, Roujin Z написа:

Само един съвет. Онова копченце на захранването ако е на хибрид го монтирай с перката нагоре.

Да правилно си разбрал не по-нормалния начин а наопаки. Препоръката е от производителя просто ти спестявам четенето на книжката.

По-добре си спести съветите, защото явно не си дочел за спецификациите на това захранване. При него имаме безвентилаторен режим на работа при до 20% натоварване, а все си мисля, че с тези компоненти и мераците на автора на темата ще са постоянно превишени, защото 20% от приблизително 750W максимална отдавана мощност са 150W. При i7 7700K + GTX 1080 и вероятно някакъв клок...смятай сам. Следователно перката вероятно ще се върти през поне 80% от времето и е желателно захранващият блок да бъде монтиран с нея надолу независимо от избрания режим.

• Автор
преди 8 минути, XECUTIONER написа:

По-добре си спести съветите, защото явно не си дочел за спецификациите на това захранване. При него имаме безвентилаторен режим на работа при до 20% натоварване, а все си мисля, че с тези компоненти и мераците на автора на темата ще са постоянно превишени, защото 20% от приблизително 750W максимална отдавана мощност са 150W. При i7 7700K + GTX 1080 и вероятно някакъв клок...смятай сам. Следователно перката вероятно ще се върти през поне 80% от времето и е желателно захранващият блок да бъде монтиран с нея надолу независимо от избрания режим.

Последно как да го слагам че вече се обърках !
В момента е с решетката нагоре. Има един пръст разстояние от горния капак и отстрани има доста място да стигне до горе въздушния поток.
34087223562_cdbc5ec559_b.jpg

преди 10 минути, BMW Маниак написа:

Тия опции за завъртане на захранването е когато кутията е с долно разположение на захранващия блок. След като захранването е горе перката отдолу.

преди 1 час, BMW Маниак написа:

От единия де е ограден имам още три бройки !

Захранването е предвидено да храни три видеокарти значи ти ползваш само единия. Другите в шкафа.

https://seasonic.com/faq/

Тук в четвъртата секция е описано как работи безвентилаторният режим - тези 20 или 30% са относителни, а предполагам, че в уравнението влиза и това колко му е топло на захранването. Ей сега набързо пробвах при мен, в две различни игри вентилаторът изобщо не се пуска (вярно, с доста по-малко гладна видеокарта съм, но все пак). Идеята е когато вентилаторът не работи, да се охлажда по пътя на конвекция, т.е. вентилаторът да е обърнат нагоре. За кутии с горен монтаж препоръчват ако ще е с вентилатора нагоре, да има поне 5 сантиметра празно място от захранването до "тавана" на кутията. Ето и какво препоръчват по монтажа - http://seasonic.com/position-power-supply/

Много лесно ще е да пробваш - монтирай го с вентилатора надолу и виж дали развърта в игра. Има и друго съществено - че на фона на процесор, видео и един твърд диск, едва ли ще направиш разлика между пуснат и спрян вентилатор на захранването.

• Автор
преди 8 минути, killchain написа:

За кутии с горен монтаж препоръчват ако ще е с вентилатора нагоре, да има поне 5 сантиметра празно място от захранването до "тавана" на кутията.

При мен е 1см мястото до горния капак. Стандартно поставено е с решетката за циркулация на въздуха нагоре.
Сега при условие че ще се играят игри да го обърна ли с решетката надолу ? Тоест към чаркулята в кутията.
Но ако е така вентилаторите му трябва да работят постоянно понеже топлия въздух ще се задържа в кутията на захранването.

преди 8 минути, killchain написа:

За кутии с горен монтаж препоръчват ако ще е с вентилатора нагоре, да има поне 5 сантиметра празно място от захранването до "тавана" на кутията.

При мен е 1см мястото до горния капак. Стандартно поставено е с решетката за циркулация на въздуха нагоре.
Сега при условие че ще се играят игри да го обърна ли с решетката надолу ? Тоест към чаркулята в кутията.
Но ако е така вентилаторите му трябва да работят постоянно понеже топлия въздух ще се задържа в кутията на захранването.

преди 45 минути, BMW Маниак написа:

Сега ти видях кутията...голяма глупост са измислили от Корсар. Обръщай захранването с решетката надолу.

преди 19 минути, killchain написа:

с доста по-малко гладна видеокарта съм, но все пак)

Освен това и с друго захранване.;)

• Автор
преди 7 минути, killchain написа:

То няма "стандартно" - ако загледаш скобата, ще видиш, че позволява монтаж и в двете посоки.

Ясно, имах предвид да е сложено с надписите така че да се четат нормално.

преди 31 минути, killchain написа:

Много лесно ще е да пробваш - монтирай го с вентилатора надолу и виж дали развърта в игра. Има и друго съществено - че на фона на процесор, видео и един твърд диск, едва ли ще направиш разлика между пуснат и спрян вентилатор на захранването.

Абсолютно! Даже препоръчвам автора да си пусне стандартния режим на работа. 

Аз бих го обърнал надолу както си му е редът. При всички положения ,каквото и да се качи като топлина от гърба на графичната карта ,ще му е по-добре отколкото ако му запушиш решетката. Плюс това тея хибридни режими и други дизайнерски решения на практика са невидими за човек. Това е толкова тихо захранване, че за да го чуеш трябва да развърти сигурно на 100% перката. А ако го натовариш така ,то преди това графичната карта ще ти е вдигнала кутията от земята и ще е отлетяла през прозореца. Така че това ти е най-малкия проблем.

преди 5 минути, Tommygun написа:

При всички положения ,каквото и да се качи като топлина от гърба на графичната карта

Всъщност монтажа на дъното е обърнат и планката на картата сочи надолу.:D

• Автор

Обърнах го вече. Захранването на дъното го решихме с големия и малкия 8 пинов куплунг. На някакъв двоен ширмован кабел от кутията км дъното и на него му намерих куплунга (за USB3) ама остават още един куп кабелчета финни от копчетата на кутията към дъното !
Тях къде да ги закачам че да не объркам нещо ?

преди 6 минути, XECUTIONER написа:

Всъщност монтажа на дъното е обърнат и планката на картата сочи надолу.:D

Вярно. Значи още по-добре и още по-малко жега ще ходи нагоре ,като смучат вентилаторите и пръскат настрани.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.