Премини към съдържанието
kalansuv

Как работи руската пропаганда. Mнения

Препоръчан отговор

публикувано (редактирано)

Черен аман....От поне 6 месеца, накъдето и да погледнеш - порои от антибългарска проруско-болшевишка пропаганда. КГБ ли вече купи медиите в тази държава, то не са кървавочервени сайтове и истерично тролщене в Путинска възхвала.Вярно казват - всеки народ си заслужава съдбата си
 
 
Точна статия!
Отнася се и за 'българските' путино-фили от БСП.
Безобразно противни лъжци:
комунисти/социалисти разрушавали църкви и забранявали християнството, сега претендират за някаква православно лидерство?!Промиваха ни мозъците с 'интернационализъм' и едва ли не да бъдеш българин беше мръсна дума. Бивши партийни функционери, които пропагандираха равенство и 'развито соц. общество' сега са най-големите олигарси. Наричаха Запада 'загниващ', но пращаха децата си да учат в 'загниващия' Лондон (както шивача на униформи за Червената армия - другаря Станишев) и т.н.
Та, те не са шизофреници.
Шизофренно е малоумното и оскотяло население, което ги търпи.
 
 
Цитат

Как работи руската пропаганда

1401879385_0_559x*.jpg
 

СССР и Руската федерация винаги интензивно са се занимавали с пропаганда и разработка на нови подходи към това занимание. Необходимостта да държи под контрол и да заставя огромно количество хора, живеещи на огромна територия, да мислят почти по един и същи начин, и да настоява да се внедрят ефективни и интензивни методи за информационна обработка на граждани и възпитаването им в еднакъв, унифициран дух.

Разбира се, пропагандния апарат нееднократно се е сблъсквал със съпротивление. Това принуждава властите и спецслужбите да намират все по-брутални начини за промиване на мозъци. В резултат на това те са създали своеобразна система с „двойно дъно“, която работи много по-добре, отколкото стандартната, пише Кити Сандърс в текст за украинското издание „Главное“.

При това руският пропаганден апарат не може да се нарече тънко действащ или интелектуален. Както винаги, руските власти са заложили на традиционните методи за водене на информационна война. Отначало те запълват информационното поле около противника със своите информационни вируси и идеологеми, използвайки за това цялата мощ на съветската агитационна машина и много пари. След това, малко или много легитимирайки нападението на противника в очите на околните, се хвърлят в атака.

Идеята е да завлекат врага в своето информационно и семантично пространство и да го потопят в собствените си смисли в духа на „обективна реалност“ (за Русия това са „Победата“, „великите предци“, „фишизма“, „спасението на Европа“, „общата история“) - и след това да го обвинят в това, че не съответства на тези смисли, че е враг на всичко добро и общочовечно.

Има добра идеологема още от съветските времена - „враг на всички прогресивни сили“, като прогресивните сили са естествено лоялните на Москва.

В днешно време ситуацията не се е променила. Пропагандните лозунги са се развалили, но понеже ги заливат с лютивия сос на истеричния патриотизъм, миризмата почти не се усеща.

Струваше ни се, че СССР се разпадна, че елциновата Русия се е отказала от имперските амбиции, а в Русия има свобода на словото. И изведнъж, само няколко години по-късно, властта води някакви фашистки политики, по телевизията се появяват едни и същи водещи, повтарящи реваншистки мантри, а населението иска присъединяване на земи и ликвидация на съседи, посмели да не искат да се върнат в Русия.

Защо се получи така? Защото руско-съветската пропаганда е построена по-сложно, отколкото ни се струва. Причината за това е доста проста – нейната задача винаги е била не просто да подобри имиджа на страната в света, но и да държи в лоялно състояние собственото население, съхранявайки при това репресивно държавно устройство.
Това, което виждаме на повърхността, е само първото, очевидното „дъно“. Тук действията на руската власт почти не се отличават от действията на стандартната авторитарна или тоталитарна държава.

Всичко започва с ликвидиране на „алтернативните“ информационни структури, както постъпиха с групата Медиа-МОСТ. Следва изгнание или затвор за най-лоялната част от опозицията – тези, които разпространяват критика от типа на „Путин е лош“.

След това започва формирането на собствено информационно поле, което притежава монопола над истината. „Американската пропаганда лъже“, „в Европа има само гейове“, „украинците са предатели и фашисти“, „прибалтийците са нацисти“, „руските новини са най-честни, защото не се страхуваме да излезем на Червения площад и да извикаме, че Рейгън е глупак“.

Ефектът на „второто дъно“ се достига, защото наоколо има стени от стандартно информационно пространство, което е призовано да „защити“ руснаците от „ненужната“ и „враждебната“ информация, появява се още една информационна структура от смисли и идеологеми, които на пръв поглед са противоположни на „стандартната държавна пропаганда“, но които не по-малко съвпадат с основната идея на традиционната руска политика и пропаганда.

В случая с Украйна ролята на „първото дъно“ играеше идеологемата „братски народ“, а когато „братята“ отговориха в духа на „не си ми брат“, се премина към „те всички са бандеровци, тяхната страна не съществува, трябва да се избият, те изгориха живи нашите деди и „Беркут“.

И „братски народ“, и „вие не съществувате“ са част от една и съща имперска парадигма. Империята мисли себе си като цял жив организъм и Украйна в този смисъл е все едно ръка, бъбрек или шия. Разбира се, империята е съкрушена от загубата на Украйна. Но в основата на това „имперско съжаление“ лежи не „братско чувство и желание да се помогне“, а гняв и раздразнение от това, че губиш ръка или бъбрек, категорична е Кити Сандърс.

Ако империята не може да привърже някого със сила към себе си, го обявява за „враг на всичко прогресивно“ и се опитва да го унищожи, а ако не успее да го победи – признава самостоятелността му, но се отнася лошо с него.

Украйна все още не е получила статут на „враг“, но се приближава към този момент. Русия засега я приема като своя разбунтувала се част, обект, който не съществува самостоятелно.

Затова „братя“ и „вие не съществувате“ е едно и също. Затова Русия така бързо премина от едното към другото послание.

Обратното се случи в отношенията на Москва и Чеченската република. От „проклети нечовеци, убийци, палачи, възпитаници на НАТО, саудовски шейхове“ до „наши братя, приятели, опора и надежда на Русия“. Това също се случи бързо и неусетно. Вчерашните врагове на държавата станаха опора на режима и ето, президентът на републиката Кадиров заплашва Украйна, а руските патриоти искат въвеждане на „братския“ чеченски спецназ в Украйна.

Това несъмнено е шизофрения, но контролирана шизофрения, твърди авторката.

Наистина историята познава случаи, в които държави или народи отначало са се карали, а след това са се помирявали. Но все още не съм срещала случая една държава толкова често да използва противоположни на вид подходи и епитети към своите съперници и съюзници и то с такава лекота, допълва тя.

Цитат

Научих руски и това им наредих, а гледам, че и тук има ид*и*от**и:
Разпространява се на американските тренинги:

***
Место проведения действий: социальные сети, сайты, блоги, новостные ленты, комментарии в видеотранлсяциях, ютуб, юстрим и проч.

Комментарии должны быть с подтверждающими картинками, ссылками, видео, пусть даже и просто вырезанные из общего контекста.

В разговорах используйте культурную речь, будьте радушны и приветливы

Не ведитесь на провокации, не отвечайте агрессией на агрессию

Атака на пост, видео, комментарий проводится целенаправленно, группами по 10-20 человек, в одиночку вас просто разгромят фактами

Вынуждайте оппонента любыми действиями применить мат и прочие нецензурные выражения

Постоянно указывайте оппоненту, что он ведет себя некультурно

Если оппонент вашу ложь задавил фактами, делайте ответный упор на его грамматические ошибки, это деморализует и пристыжает оппонента, вуалирая факт вашей лжи

Пытайтесь внести раскол между группами оппонентов, например люди созывают вставать на защиту Донецка, а вы напишите, что сами из Донецка и смысла нет бороться, только хуже будет

Не используйте слова захват власти, бандеры, боевики, террористы, экстремисты, нацисты, националисты. Всегда говорите — народ Украины

Не пишите, что мы за Европу, пишите, что мы за единую Украину

Не используйте языковые разногласия. Юго-восток и Крым пишет "на Украине" — соглашайтесь с ними, не делайте раздор в этом.

Постарайтесь писать по-русски, украинская речь многих сразу отталкивает.

Пытайтесь убедить, что их обманули или обманывают

 

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)
  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не бях обърнал внимание до скоро.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Както всяка една пропаганда г-н русомразец.

  • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
Цитат

„в Европа има само гейове“

Тва не е никва пропаганда...


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аб е трол смотан, докога ще засираш форума с изпражнения? Аре у лево! (в игнор листата)

  • Харесва ми 7

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 55 минути, pullman написа:

Не бях обърнал внимание до скоро.

Костов даде всички предприятия в ръцете на комунистите за бонови книжки. Дадеш ли средствата за производство в ръцете на комунистите , ти си им дал бъдещето на страната за век напред. Лустрацията , която се проведе в другите соц държави , тука бе само за две -три години , после онези с червените куфарчета купиха бъдещето ни.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Цитат

Постарайтесь писать по-русски, украинская речь многих сразу отталкивает.

Пытайтесь убедить, что их обманули или обманывают

Аве как руснаци ще пишат на украински ве? Не се ли усещаш ?

  • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, kalansuv написа:

Костов даде всички предприятия в ръцете на комунистите за бонови книжки. Дадеш ли средствата за производство в ръцете на комунистите , ти си им дал бъдещето на страната за век напред. Лустрацията , която се проведе в другите соц държави , тука бе само за две -три години , после онези с червените куфарчета купиха бъдещето ни.

Абв Каунь, млъквай. Явно на теб не ти плаща КГБ, а ЦРУ?! :D

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 36 минути, Филипов написа:

Аб е трол смотан, докога ще засираш форума с изпражнения? Аре у лево! (в игнор листата)

 

преди 5 минути, simtech написа:

Абв Каунь, млъквай. Явно на теб не ти плаща КГБ, а ЦРУ?! :D

Личи ти , че си ударил една следобедна дрямка и още сетивата ти не са се адаптирали към реалността. Удари му един хладен душ , удари му едно силно кафе и чак тогава коментирай. Да рита топката в трибуните , всеки знае . Като не можеш да вкараш гол , поне уцели гредата!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, kalansuv написа:

 

Личи ти , че си ударил една следобедна дрямка и още сетивата ти не са се адаптирали към реалността. Удари му един хладен душ , удари му едно силно кафе и чак тогава коментирай. Да рита топката в трибуните , всеки знае . Като не можеш да вкараш гол , поне уцели гредата!

На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, simtech написа:

На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ!

Прекратявай със всякакви квалификации по мой адрес за да не стигне да излезем от виртуалното пространство на Фейсбук и Калдата форум.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 5 минути, kalansuv написа:

Прекратявай със всякакви квалификации по мой адрес за да не стигне да излезем от виртуалното пространство на Фейсбук и Калдата форум.

На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ!
Какво ще ми направиш бе, трол тролещ!? :D Ща изям, щял да излиза от виртуалното пространство. Извън него си мишка.

Редактирано от simtech (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, simtech написа:

На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ!

Дръж Шаро. Дръж.

На Шаро. Яж.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, kalansuv написа:

Дръж Шаро. Дръж.

На Шаро. Яж.

На Калансув му плаща ЦРУ!  :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 12 минути, simtech написа:

На Калансув му плаща ЦРУ!  :D

http://terminal3.bg/hristo-botev-za-rusija/

Христо Ботев за Русия.

Редактирано от kalansuv (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, simtech написа:

На Калансув му плаща ЦРУ!  :D

 

преди 16 минути, simtech написа:

На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ!
Какво ще ми направиш бе, трол тролещ!? :D Ща изям, щял да излиза от виртуалното пространство. Извън него си мишка.

Случаи на масово изколване на добитък преди влизане в ТКЗС през 1950 г. е констатирало МВР, като знак за съпротива срещу насилствената колективизация. Това разкрива строго поверителна заповед на министъра на вътрешните работи Руси Христозов, която desebg.com публикува онлайн.

safe_image.php?d=AQCaGY0_n9AZlVti&w=476&
Държавна сигурност.com - Независим специализиран сайт за чисто минало и прозрачно настояще

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, kalansuv написа:

 

Случаи на масово изколване на добитък преди влизане в ТКЗС през 1950 г. е констатирало МВР, като знак за съпротива срещу насилствената колективизация. Това разкрива строго поверителна заповед на министъра на вътрешните работи Руси Христозов, която desebg.com публикува онлайн.

safe_image.php?d=AQCaGY0_n9AZlVti&w=476&
Държавна сигурност.com - Независим специализиран сайт за чисто минало и прозрачно настояще

На Калансув му плаща ЦРУ!  :D:D:D:D:D:D:D:P:P:P

  • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, simtech написа:

На Калансув му плаща ЦРУ!  :D:D:D:D:D:D:D:P:P:P

Една от най-срамните страници в българската история

Сценарият е писан в Кремъл: за да подчини Тито, Сталин е искал да му подари Пиринския край. А марионетното правителство на Георги Димитров е било готово да му я даде и така да извърши едно национално предателство.

http://www.dw.com/bg/една-от-най-срамните-страници-в-българската-история/a-39101888?maca=bg-Facebook-sharing

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, kalansuv написа:

Една от най-срамните страници в българската история

Сценарият е писан в Кремъл: за да подчини Тито, Сталин е искал да му подари Пиринския край. А марионетното правителство на Георги Димитров е било готово да му я даде и така да извърши едно национално предателство.

http://www.dw.com/bg/една-от-най-срамните-страници-в-българската-история/a-39101888?maca=bg-Facebook-sharing

На Калансув му плаща ЦРУ!  :D

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 24 минути, simtech написа:

На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ! На Калансув му плаща ЦРУ!

Сталин и БКП наказваха с куршум смелостта да си българин

Ще събуди ли провокацията на Путин българското дори и в най-пристрастените към Русия комунисти

http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/stalin-i-bkp-nakazvaha-s-kurshum-smelostta-da-si-balgarin

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 4 минути, kalansuv написа:

Сталин и БКП наказваха с куршум смелостта да си българин

Ще събуди ли провокацията на Путин българското дори и в най-пристрастените към Русия комунисти

http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/stalin-i-bkp-nakazvaha-s-kurshum-smelostta-da-si-balgarin

На Калансув му плаща ЦРУ!  Ти си гадна платена американска пропаганда! Предател.

  • Харесва ми 2

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 5 минути, simtech написа:

На Калансув му плаща ЦРУ!  Ти си гадна платена американска пропаганда! Предател.

В поляризацията няма нищо лошо, стига да ти е точен компаса, хем да сочи полюса, хем и да не вървиш като изоглавен през блатата, щото вожда сочи винаги само напред. А когато видиш, кой какви ги върши - не винаги може да си останеш умерен, пък това което вършат в днешно време "императорите" и фундаменталистките пророчета, няма как да ме разколебае - от коя страна на полюса да съм.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 6 минути, kalansuv написа:

В поляризацията няма нищо лошо, стига да ти е точен компаса, хем да сочи полюса, хем и да не вървиш като изоглавен през блатата, щото вожда сочи винаги само напред. А когато видиш, кой какви ги върши - не винаги може да си останеш умерен, пък това което вършат в днешно време "императорите" и фундаменталистките пророчета, няма как да ме разколебае - от коя страна на полюса да съм.

Ти си предател, който спами форума, защото му плаща ЦРУ :)

  • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.