Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ относно избор на гладкоцевно ловно оръжие

Featured Replies

Аз съм стрелял по изкуствени подвижни мишени. Нещо като стрелбата по панички. Ама не точно.
Между другото, къде в закона за лова е указан ловът с лък (да не се бърка с арбалет) като забранен?

И ако е забранено, защо търговията е разрешена?
https://www.bowhunting-bg.com/bg/online-shop/index.php

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/razreshavat-lov-s-lykove-i-pnevmatichno-oryzhie-1560110

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

• Отговори 63
  • Прегледи 10,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 3 часа, ExaFlop написа:

Между другото, къде в закона за лова е указан ловът с лък (да не се бърка с арбалет) като забранен?

Прочел си писанията на някои философи по форумите.

Ето къде : чл.56 ал.1 Ловуването се извършва с гладкоцевно или нарезно огнестрелно ловно оръжие. Когато оръжието е полуавтоматично, то не може да бъде заредено с повече от един плюс два патрона в магазина. Ловните оръжия не могат да бъдат автоматични.

(2) Ловно огнестрелно оръжие е това оръжие, което конструктивно е пригодено за тази цел и отговаря на техническите изисквания за безопасност.
Няма изключения. В България се ловува само с ловно огнестрелно оръжие. Никакви лъкове, арбалети и въздушни пушки. Можеш, но е бракониерство. Колкото до лъка - не съм сигурен, дали мишените по които си стрелял са се движили със скоростта на заек или са се връщали да те разфасоват, като дива свиня.
Относно продажбите - продават се и ножове, но не и разрешение да убиваш хора с тях. Лъкът е вещ, бракониерството е престъпление.

Редактирано от cybercop (преглед на промените)

Не ми обясни продажбата на лъкове за лов в България. Къде в закона е спомената думата лък, за разлика от арбалет. А щом не е в забранителния списък...
Моля, не го приемай като заяждане, а просто ми е интересно от законова гледна точка ситуацията.

преди 10 минути, cybercop написа:

Относно продажбите - продават се и ножове, но не и разрешение да убиваш хора с тях.

Значи,  ако ловувам с нож, съм бракониер, да?

• Автор
преди 2 часа, kalansuv написа:

Темата е базик. Не разбирам, защо всички хвалят руско оръжие, а никой американско, японско или западно европейско. Особенно трябва да му се препоръча производството на САЩ. Нали Кумчо Вълчо е член на БЛРС с зеленото картонче и член на ловна дружинка. Да си пита колегите от ловната дружинка и Българският Ловно Рибарски съюз. Едва ли някой в Калдата Форум ще му подари на Кумчо Вълчо Ловна Пушка.

Не четеш!

Първо. - Руско оръжие защото е най - масово, най - ентино, продаваемо, разпознаваемо, лесно и просто за обслужване и т.н.

Второ - Всеки колега от дружинката хвали своето и нищо друго не признава.

Трето  - От много съвети глава не боли, че дори дадени и тук!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 2 часа, ExaFlop написа:

Значи,  ако ловувам с нож, съм бракониер, да?

Да. С нож, вила, лопата и камъни. И с пушка, без да е по установения със закон ред.  Все си е бракониерство.

преди 2 часа, ExaFlop написа:

Не ми обясни продажбата на лъкове за лов в България. Къде в закона е спомената думата лък, за разлика от арбалет. А щом не е в забранителния списък...

Не се продават лъкове за лов. Продават се лъкове. В държави, където е разрешено, можеш да ги ползваш за лов.  Не се продават ножове за убиване. Продават се ножове.

Писах ти вече, че си чел разни философски тълкования, които изобилстват в Интернет.  Прочети основния член. 56. Изрично е написано с какво оръжие се ловува. Никакви прашки и никакви лъкове. Няма да бъдеш допуснат на лов с тях, а, ако го направиш се счита за бракониерство.

Голем спор ,тия де ловуват с ловни автомати са некви садисти ,ми то животното нема шанс с 5-6 патрона като го запуцаш.Куме бъди класик ,успоредка Ижовка ,тва е за теб .Опростено оръжие ,има достъпни резервни части ,а дори и нещо да има нужда от ремонт ,майстори бол .Тия де си купуват Бенели ,Мосберг ,Барунинг и прочие пушки на цена 4-5 000 лева са си надвили на мастрафа .

преди 37 минути, Иво Димов написа:

Голем спор ,тия де ловуват с ловни автомати са некви садисти ,ми то животното нема шанс с 5-6 патрона като го запуцаш.Куме бъди класик ,успоредка Ижовка ,тва е за теб .Опростено оръжие ,има достъпни резервни части ,а дори и нещо да има нужда от ремонт ,майстори бол .Тия де си купуват Бенели ,Мосберг ,Барунинг и прочие пушки на цена 4-5 000 лева са си надвили на мастрафа .

Проблема е, че след 5 патрона, изстреляни от неграмотник, стадото си продължава с няколко ранени животни. Виждал съм такива случаи на клипове. Колкото до пушките, нека човека вземе сам решение, след, като пробва някое оръжие. Никакви аналогии с армията не важат при лова, защото, оръжията са строго индивидуални. Дори приклада се прави с дължина, точно за твоята ръка. Има опитни ловци, които не могат да стрелят с успоредка. Цената, която си написал е за оръжие, което всеки може да си позволи. Под скъпа пушка се има предвид, такава над 20 000лв. Веднъж разгледах една подобна Меркел за около 25 000. Не съм стрелял с нея, но само, като я пипнеш си личи, колко добра е изработката. Много лека и много удобна. Ако имаш тези 25-26 000 излишни, заслужава си да ги дадеш за такова бижу.

П.П.: Заради тази дразнеща за мен тема се наложи, снощи спешно да отида и да перфорирам една мишена с въздушната пушка. Бях уморен и имаше разсейване, но, малко ми намаля сърбежа в пръстите.

• Автор
преди 1 час, cybercop написа:

П.П.: Заради тази дразнеща за мен тема се наложи, снощи спешно да отида и да перфорирам една мишена с въздушната пушка. Бях уморен и имаше разсейване, но, малко ми намаля сърбежа в пръстите.

Е, хей за това говоря!:)

преди 1 час, Иво Димов написа:

Куме бъди класик ,успоредка Ижовка ,тва е за теб .Опростено оръжие ,има достъпни резервни части ,а дори и нещо да има нужда от ремонт ,майстори бол .Тия де си купуват Бенели ,Мосберг ,Барунинг и прочие пушки на цена 4-5 000 лева са си надвили на мастрафа .

Вече реших на 100%. Вземам Ижовка, но надцевка

преди 21 часа, kalansuv написа:

Не разбирам, защо всички хвалят руско оръжие, а никой американско, японско или западно европейско. 

Руското оръжие се хвали и е най-разпространено по света, защото е отлична комбинация между цена и качество. Не съм съгласен, че се хвали само руското. Зависи ,за какво оръжие питаш. Ако търсиш боен пистолет за самоотбрана или спорт, който разбира ще ти препоръча ,немско ,швейцарско ,австрийско ,италианско ,чешко и в краен случай, при минимален бюджет съветски морално остарял ПМ или ТТ. Последните два категорично не са подходящи за спорт. 

Примерно искаш да закупиш гладкоцевно полу-автоматично оръжие и съпоставиш руските Сайга или Вепрь с Франчи или Бенели разликата в цените ще е двойна и тройна ,а по съвкупност от възможности ще отстъпват по-скъпите. Друг фактор е, дали можеш да намериш даденото оръжие в България. Има интересни пушкала и в САЩ ,като АА-12 ,но в България няма да намериш подобно оръжие. Не съм сигурен ,дали и в САЩ са се появили цивилни версии ,защото това си е чисто военна автоматична пушка. Много интересно проектирана е и отката при нея се гаси до голяма степен.

преди 4 часа, Кумчо вълчооо написа:

Е, хей за това говоря!:)

Вече реших на 100%. Вземам Ижовка, но надцевка

Ако е ИЖ 27, прегледай внимателно приклада в мястото на свързване с механиката, отстрани. Там е слабо място и дървото се пука. Вече ти писах за причината. Целият приклад се държи само на един дълъг и тънък болт, който преминава през цялата му дължина и го придържа към механизма. Приклада, предполагам, че знаеш, как да го премериш. Слагаш го на сгъвката на лакътя на ръката с която стреляш. Показалеца ти трябва да докосва спусъка, леко сгънат. Класиката е да ляга удобно на спусъка, но и тук има различия, защото дължината на ръката не е единствения фактор. Всеки е с различно телосложение. На мен ми е удобно да е около сантиметър по- дълъг от приетото. Тестваш, как ще е най- удобно само на теб.

Куме као забогатееш :)))))))))))) Холанд§ Холанд .............нарезна двуцевка ,цените май беха от 20 000 паунда нагоре ма тия правят по мярка :)

• Автор
преди 2 часа, cybercop написа:

Ако е ИЖ 27, прегледай внимателна приклада в мястото на свързване с механиката, отстрани. Там е слабо място ххххх

27 ще е и хубаво споменаваш за известни проблеми! Благодарности. Все пак ще водя и по - опитен човек с мен на покупката!

преди 44 минути, Иво Димов написа:

Куме као забогатееш :))))))))))))

Оффффф - кога ли ще да е това ????

преди 1 час, kalansuv написа:

Класика в жанра. За въздушна пушка със сигурност става. хххххх

Добре зарибяваш с това 3D принтиране, но е и хубаво да се знае, че в България за незаконно  притежание или носетне на оръжие, както и притежаване на боеприпаси, то доста бързо се влиза в затвора и то за не малко! За друго може и да те размине но с това шега не бива! Не си поплюват нашите магистрати!

Иначе е любопитно.

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.