Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем с ССД Адата.

Featured Replies

За да ползваш ССД дискове не се изискват никакви "специални" знания, нито е нужно да се правят някакви пишман оптимизации. Когато си закупих първото ССД с размер 40ГБ за 220лв. преди 7 години, бях от малцината "ненормални", а сега всеки се пише специалист по ССД-та. Правил съм всякакви експерименти и оптимизации с него, и от първа ръка съм достигнал до изводите, че със или без такива, осезаема разлика няма.

Статиите в howtogeek.com не са за лакардии и необразовани писачи, та да се коментират с недоверие и надсмешка.

• Отговори 63
  • Прегледи 5k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 час, baikolio95 написа:

За да ползваш ССД дискове не се изискват никакви "специални" знания, нито е нужно да се правят някакви пишман оптимизации. Когато си закупих първото ССД с размер 40ГБ за 220лв. преди 7 години, бях от малцината "ненормални", а сега всеки се пише специалист по ССД-та. Правил съм всякакви експерименти и оптимизации с него, и от първа ръка съм достигнал до изводите, че със или без такива, осезаема разлика няма.

Статиите в howtogeek.com не са за лакардии и необразовани писачи, та да се коментират с недоверие и надсмешка.

Ти ,надявам се можеш да четеш.....................пише ли там,че уйндоуса се грижи за оптимизацията?Пише!След това дават ли се съвети какво трябвало да направим?Дават се!Е да ти умрем за "оня"драскач,дето и ти го не знаеш,и дето с копи/пейст най-вероятно си е спретнал статииката през 2016г,за неща дето са известни на горе-долу интересуващите се доста преди това.Чети си ги тези "капацитети" пък ние ще сме си невежи "драсксачи" от измислен форум,ок?

Редактирано от Слави Маринов (преглед на промените)

преди 12 часа, Слави Маринов написа:

Ти ,надявам се можеш да четеш.....................пише ли там,че уйндоуса се грижи за оптимизацията?Пише!След това дават ли се съвети какво трябвало да направим?Дават се!Е да ти умрем за "оня"драскач,дето и ти го не знаеш,и дето с копи/пейст най-вероятно си е спретнал статииката през 2016г,за неща дето са известни на горе-долу интересуващите се доста преди това.Чети си ги тези "капацитети" пък ние ще сме си невежи "драсксачи" от измислен форум,ок?

Нарочно дадох статията с преводач, но явно и на Български ти убягва смисъла!

НЯМА такова нещо като "след това дават съвети". Цитирани са "съвети", които се дават в други статии за оптимизации, с ПОЯСНЕНИЕ  преди тях:

Цитат

Освен това, много други съвети, които ще видите, не са необходими:

Аха и в пояснението преди тях пише,че уйндоуса се бил грижел за тези оптимизации.ТОВА  ПРОСТО НЕ Е ВЯРНО  и ако разбираш поне толкова колкото твърдиш би трябвало да го знаеш!Уиндоуса се грижи само за трим функцията,ако засече ссд диск..Всичко друго се прави ръчно,ако сметнеш за нужно,ако не-оставяш си нещата по подразбиране,а може и само някои неща да се направят-въпрос на избор.Но статииката си е банална,, и няма нищо ново и нейзвестно в нея,поне аз не научих нищо ново от там............

Човека е написал, че няма нужда нищо да се прави, което твърдя и аз. Няма нищо за научаване. Ако искаш някакви оптимизации - ползваш тулчето на производителя и толкова. Единствено може да се ограничи обема на файла на виртуалната памет, за икономия на пространство.

И това не е вярно,че няма нужда нищо да се прави-може би трябва да оставиш уйндоса автоматично да дефрагментира ссд диска?А това кой колко неще да прави и как-дали ръчно или с тулчета си е индивидуално решение Аз не ползвам тулчета и мога да направя ръчно всички неща за 2-3 минути.

преди 1 час, baikolio95 написа:

Вземи прочети какво точно прави  TRIM, за да не се излагаш повече.

Знам какво прави!И би ли ми обяснил точно как се излагам с твърдението,че уйндоуса може да отключи тази функция,ако засече ссд?Пък и като гледам ти си по четенето,ма файдата е нищожна.............

на 7/10/2017 в 23:36, ExaFlop написа:

Всички тия операции - с един инструмент - SSD minitweaker:
http://allssd.ru/ssd-mini-tweaker-2-4/

Е, почти всички... 6-та и 7-ма точка липсват. Но пък има други полезни възможности. Така че - благодаря за инструмента :) Пълно изключване на сървиса за дефрагментация бих препоръчал само ако системата е само с един диск и той е SSD. В по-честия случай - SSD за системния дял и HDD за данни, по-добре дефрагментирането на харда да се остави. И да се преместят папки като My Domuments, My Pictures и My Music на харда.

Освен това, не бих забранил хибернацията, защото е много полезна функция, а ако се прави 1-2 пъти на ден, количеството записана информация не скъсява чувствително живота на SSD-то. За пример на моята десктоп машина, при 32 GB RAM и минимум една хибернация на ден:

3.II.2017 - 248.19 GBW
15.VII.2017 - 6.16 TBW

Т.е. за малко повече от 5 месеца са записани 5.91 TB на SSD-то. При капацитет 600 TBW (ползвам сървърен SSD Intel DC S3520 с обем 240 GB), това прави:

600 / 5.91 * 5 (месеца) / 12 (месеца в година) = над 42 години живот.

От друга страна, някой боклук от типа на Samsung EVO със същия обем и 75 TBW след 5 години и половина ще е за изхвърляне, така че всеки да си прави сметката според системата си...

Редактирано от Win_user (преглед на промените)

преди 4 часа, Win_user написа:

Освен това, не бих забранил хибернацията

Ако sleep mode не те устройва...

преди 8 часа, Win_user написа:

Е, почти всички... 6-та и 7-ма точка липсват. Но пък има други полезни възможности. Така че - благодаря за инструмента :) Пълно изключване на сървиса за дефрагментация бих препоръчал само ако системата е само с един диск и той е SSD. В по-честия случай - SSD за системния дял и HDD за данни, по-добре дефрагментирането на харда да се остави. И да се преместят папки като My Domuments, My Pictures и My Music на харда.

Освен това, не бих забранил хибернацията, защото е много полезна функция, а ако се прави 1-2 пъти на ден, количеството записана информация не скъсява чувствително живота на SSD-то. За пример на моята десктоп машина, при 32 GB RAM и минимум една хибернация на ден:

3.II.2017 - 248.19 GBW
15.VII.2017 - 6.16 TBW

Т.е. за малко повече от 5 месеца са записани 5.91 TB на SSD-то. При капацитет 600 TBW (ползвам сървърен SSD Intel DC S3520 с обем 240 GB), това прави:

600 / 5.91 * 5 (месеца) / 12 (месеца в година) = над 42 години живот.

От друга страна, някой боклук от типа на Samsung EVO със същия обем и 75 TBW след 5 години и половина ще е за изхвърляне, така че всеки да си прави сметката според системата си...

Сметките са ти кръчмарски,както винаги всеки хвали това дето има...................не казвам,че е лош диска ти,но защо не сравниш скоростите на четене/запис(които са важни за ссд диск)?Интела сериозно издиша(скорости от порядъка на 250-300мб са скандални за съвременен диск),но това не го споменаваш,друго...............като му дават 600TBW  капацитет,защо гаранцията не е поне 10-20год,колкото би трябвало  да е с тези показатели,а е колкото на самсунга?Мен ме интересува колко гаранция дават,а не кво пише като терабаити,там могат да си напишат квото им скимне.........та и самсунга evo е с 5 години гаранция,да не говорим,че про серията е с 10 год гаранция!

Редактирано от Слави Маринов (преглед на промените)

преди 17 часа, Win_user написа:

От друга страна, някой боклук от типа на Samsung EVO със същия обем и 75 TBW

Вземи уточни кое EVO имаш предвид, защото и аз съм с EVO а е с 400 TBW, докато е около не мога да сметна колко пъти по-бързо от сървърния Intel и на същата цена...

A в теста ,който споменах по-горе в темата, "боклука" 750 EVO реално е умрял след 1,2 Петабайта писане...

edit:

Бях споменал по-нагоре и сега си вързах старото SSD да го погледна с HWinfo. На минимум 5 години е, вече не помня кога го купих, но беше малко след като излезе и четох позитивен тест. През цялото време Уиндоуса и програмите ми са били на него както и няколко години играта WoW a тя постоянно прави нещо по харддиска и има огромно количество файлове.

Spoiler

Clipboard01.jpg.8df844c27282f7d8f27b44a6559fd51c.jpg

Редактирано от Tommygun (преглед на промените)

Не съм го поглеждал, камо ли да го пазя. Мигрирах си Вистата на него, после надграждане с 8, след това 8.1 и 10 и ежедневно ползване за нормални неща.
На новия за 2 месеца имам повече писано, защото бях пуснал към 200 часа копач и той беше на него, но пак го дава на 98% живот.

Gesendet von meinem SM-G900F mit Tapatalk

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.