Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проточни бойлери - предимства и недостатъци

Featured Replies

Здравейте! На скоро ми изгоря малкия бойлер ,който отговаряше за топлата вода в кухнята. Това лято съм решил да обновя кухнята и се зачудих, по какъв начин да се подсигурява топлата вода. Колебая се над 3 варианта:
1- Да прекарам нови ПВЦ тръби от бойлера в банята, до кухнята, което ми се вижда най-сложен и съмнително удачен вариант, защото дистанцията между помещенията не е малка, и докато дойде топлата вода до крана, трябва доста да се оттича. 

2- Отново да поставя в кухнята малък бойлер 10 литров ,около 1500w, защото инсталацията е слаба и стара и не е удачно да се натоварва с проточен. 

3- Да пусна нов кабел с по-голяма сечение за проточен бойлер 5kw

Първия вариант ,който го обмислях в началото в момента ми се струва безсмислено сложен. Втория и третия като стойност са приблизително еднакви: Проточен бойлер 5кw и класически 10л към 1500w са около 150лв. Недостатъка при монтажа на проточен е че трябва да прекарам кабел ,което не е трудно ,към 4м кабел ще ми отнеме, но пък ще имам неограничена топла вода, докато при класическия 10 литров ,той няма да е проблем за сегашната слаба инсталация ,но пък количеството топла вода ще е ограничено. 

Моля разкажете за проточните, имате ли някакви лични впечатления, достатъчно ли загряват водата, когато влиза в тях ледена през зимата и силно ли влияят върху сметката за ток съпоставени с класическите? 

Поточния бойлер е голямо улеснение. Ползвам такъв и в кухнята и в банята. Няма го чакането да се стопли водата - пускаш и топлата вода вече тече. А да не говоря за икономиите, които правиш - харчиш толкова колкото си използвал. Никакъв проблем зимата - водата си е еднакво топла, както и лятото. 

Негативи - през годините на ползване не съм забелязал.

• Автор
преди 10 минути, techmaniac написа:

Поточния бойлер е голямо улеснение. Ползвам такъв и в кухнята и в банята. Няма го чакането да се стопли водата - пускаш и топлата вода вече тече. А да не говоря за икономиите, които правиш - харчиш толкова колкото си използвал. Никакъв проблем зимата - водата си е еднакво топла, както и лятото. 

Негативи - през годините на ползване не съм забелязал.

А тези, които ползвате с каква мощност са? Колко квадрата е инсталацията ,към която са вързани, и как стои въпроса с предпазителите, колко Ампера ? 

преди 5 минути, Soviet Soldier написа:

А тези, които ползвате с каква мощност са? Колко квадрата е инсталацията ,към която са вързани, и как стои въпроса с предпазителите, колко Ампера ? 

6KW е мощността, 4 квадрата проводник.

За предпазителите нямам идея колко ампера са. Още по-малко откак ни изведоха таблата навън по стълбовете. :D  

• Автор
преди 6 минути, techmaniac написа:

6KW е мощността, 4 квадрата проводник.

За предпазителите нямам идея колко ампера са. Още по-малко откак ни изведоха таблата навън по стълбовете. :D  

Сега се замислям ,че за проточен бойлер, трябва да изведа допълнителни предпазители. Ако е 6kw 30А предпазители мисля че ще са ок?
Обмислял съм преди време и за другия бойлер в банята да прекарам допълнителен проводник с по-високо сечение и отделни предпазители за него но бойлера там в момента е 1800w 80л и 2.5 квадрата са му достатъчни. Стария пък беше 3000w пак вързан към 2.5 квадрата и нямаше проблеми. 

преди 9 минути, Без умствен капацитет написа:

в апартамент са 2,5 квадрата

В къща съм и да ,инсталацията е стандартна 2,5 квадрата. 

Ремонтираш стария или сменяш бойлерчето/ Ако все пак се напъваш за проточен - 3KW е достатъчен и не сменаяш инсталация. Като пари - в кауфланда перипдично пускат по около 45 лв. - Същите са вътре само че за един друг денонощно рекламиран надпис цената е двойна. http://hardwarebg.com/forum/showthread.php/270466

Ако е 6кв то тока ще е над 26ампера,ако напрежението е 230 волта,тъй като фактора на мощноста при реотана е 1.Фабриканта трябва някъде да е посочил мощноста и дори максималния ток...Бих препоръчал линия от 6мм квадратни и предпазител 25ампера.Мисля ,че мощноста е около5,75 киловата максимум.

преди 1 час, Soviet Soldier написа:

Сега се замислям ,че за проточен бойлер, трябва да изведа допълнителни предпазители. Ако е 6kw 30А предпазители мисля че ще са ок?
Обмислял съм преди време и за другия бойлер в банята да прекарам допълнителен проводник с по-високо сечение и отделни предпазители за него но бойлера там в момента е 1800w 80л и 2.5 квадрата са му достатъчни. Стария пък беше 3000w пак вързан към 2.5 квадрата и нямаше проблеми. 

В къща съм и да ,инсталацията е стандартна 2,5 квадрата. 

Нама стандартни 30а предпазители,32а са.

• Автор
преди 36 минути, Филипов написа:

Ремонтираш стария или сменяш бойлерчето/ Ако все пак се напъваш за проточен - 3KW е достатъчен и не сменаяш инсталация. Като пари - в кауфланда перипдично пускат по около 45 лв. - Същите са вътре само че за един друг денонощно рекламиран надпис цената е двойна. http://hardwarebg.com/forum/showthread.php/270466

3kw ми звучи слабо. Зимата едва ли ще се справя. В дома на един приятел има такъв проточен 3,5kw: 
9160383627294.jpg

Неудобна работа. Зимата водата не може да се нарече топла ,просто е хладка ,струята е тънка. Като се запуши трябва да се свали целия смесител за да се почисти ,иначе едвам тече. Двата крана са неудобни и се прецакват бързо. Това са най-евтините проточни бойлери ,които са ми известни и не си заслужават.  

Недостатакът на проточния бойлер е ГОЛЕМИЯ ток! Той натоварва мрежата , особено връзките! На 6 кв мощност е необходим предпазител ,който да издържа на 28 ампера ток ,формула- мощност/напрежение! Сечението както е казано по-горе повече от 4 квадрата. Бойлер 6 вата трябва директно да се върже  за предпазител и на предпазитела да няма друг колсуматор! Съветът ми е да се щади мрежата ВИНАГИ щом има възможност и независимо от всичко ,защото опасността от пожари не е маловажна!

ПС Малкият бойлер ако не е изгорял реотана може лесно да се ремонтира.Имам такъв в кухнята и му смених терморегулатора -лесно!

Редактирано от bigiadri
добавяне на текст (преглед на промените)

Аз също съм на мнение че трябва да се сложи 32 ампера предпазител с 6 мм2 кабел и на твърда връзка, ако мощността е 6 киловата. Кабела си издържа 34 ампера. Ако има възможност направо една комбинирана дефектнотокова защита DPN Vigi, 32 ампера (ако мрежата е трипроводна - L, N, PE).
Все пак безопасността е най-важна от всичко друго.

Редактирано от Здравко Павлов (преглед на промените)

преди 34 минути, Здравко Павлов написа:

Аз също съм на мнение че трябва да се сложи 32 ампера предпазител с 6 мм2 кабел и на твърда връзка, ако мощността е 6 киловата. Кабела си издържа 34 ампера. Ако има възможност направо една комбинирана дефектнотокова защита DPN Vigi, 32 ампера (ако мрежата е трипроводна - L, N, PE).
Все пак безопасността е най-важна от всичко друго.

Точно!

Точно ,ама не баш на 6мм кабел се полага 25 а защита,може в комбинация с дефектнотокова защита(не препоръчвам vigi дават най-много дефекти).Може би нещо на Legrand...

преди 2 часа, G.I.Ganev написа:

Точно ,ама не баш на 6мм кабел се полага 25 а защита,може в комбинация с дефектнотокова защита(не препоръчвам vigi дават най-много дефекти).Може би нещо на Legrand...

Колко мъка има по тоя свят....
1.5мм2 издържа 10/16А
2.5мм2 - 16/25А
4мм2 - 25/32А
6мм2 - 32/40А
10мм2 - 50/63А

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Инсталираната мощност според мен НЕ трябва да предизвиква ток близък до граничната стойност на предпазителя, за по-сигурно около 2/3 стойност  . Примерно за 25 -амперов предпазител максималният ток от изцяло включена инсталирана мощност да е около 18-20 ампера.Някой може да каже , че е прекалена застраховка ,но с тока шега  и експерименти не бива.Връзките също трябва да са МНОГО здрави и с ГОЛЯМА допирна повърхност-КОЛКО МНОГО БЕЛЯ Е ПРЕДИЗВИКАЛА ЛОШАТА ВРЪЗКА!!

преди 12 часа, simtech написа:

Колко мъка има по тоя свят....
1.5мм2 издържа 10/16А
2.5мм2 - 16/25А
4мм2 - 25/32А
6мм2 - 32/40А
10мм2 - 50/63А

Мъката младеж е в теб,има европейски регламент вземи го прочети.За посочените от теб сечения 1,5-10а макс,2,5-16,4-20,6-25,10-32....ит.н.Ако си чел някой стар руски учебник  ....то коригирай се навреме.Прочети съшо така,че линиите ще бъдат положени под бетонова замазка,в тръби ит.н.   следователно няма да имат голямо охлаждане макар и при кратковременни натоварвания.

Кабелите също така е желателно да са многожилни,по възможност с новия тип изолация(halogen free)без примеси от кадмиеви окиси горими на по-висока температура без пушек(ZH RZ1MZ1-K(AS)) или от същия клас.

• Автор

Да, съгласен съм, че безопасността трябва да е приоритет, но за съжаление в моя дом инсталацията, като цяло е стара. Предпазителите са само два ,от старите керамични ,но нямам идея, колко ампера са ,не съм имал проблем с тях много години. След тях тръгва кабел по коридора ,и стига до всяка от стаите 6 квадрата. Контактите са 2,5 квадрата ,а проводниците за осветлението 1,5 квадрата. Лошото е ,че в кухнята примерно проводник, който захранва бойлер или готварска печка трябва да е поне 4 квадрата ,а до всички контакти там проводниците са 2,5. В стаите също е хубаво да се предвиди поне един контакт на проводник 4 квадрата за климатик или друг по-сериозен консуматор. Друго ,че за всяко помещение е добре да си има предпазители ,но за да приведа всичко в ред, трябва да разкопая цялата къща.
На първо време ,като започна с ремонта на кухнята смятам да изведа 2 контакта на 4 квадрата проводници за готварската печка и евентуално мощен проточен бойлер ,а за тях отделни предпазители. Имал съм проблеми с контакта ,от който се захранва готварската печка и си е време да приведа инсталацията в кухнята в ред ,защото е доста опасно. В другите стаи големи консуматори няма, или поне не се сещам за такива.

преди 8 минути, Soviet Soldier написа:

Да, съгласен съм, че безопасността трябва да е приоритет, но за съжаление в моя дом инсталацията, като цяло е стара. Предпазителите са само два ,от старите керамични ,но нямам идея, колко ампера са ,не съм имал проблем с тях много години. След тях тръгва кабел по коридора ,и стига до всяка от стаите 6 квадрата. Контактите са 2,5 квадрата ,а проводниците за осветлението 1,5 квадрата. Лошото е ,че в кухнята примерно проводник, който захранва бойлер или готварска печка трябва да е поне 4 квадрата ,а до всички контакти там проводниците са 2,5. В стаите също е хубаво да се предвиди поне един контакт на проводник 4 квадрата за климатик или друг по-сериозен консуматор. Друго ,че за всяко помещение е добре да си има предпазители ,но за да приведа всичко в ред, трябва да разкопая цялата къща.
На първо време ,като започна с ремонта на кухнята смятам да изведа 2 контакта на 4 квадрата проводници за готварската печка и евентуално мощен проточен бойлер ,а за тях отделни предпазители. Имал съм проблеми с контакта ,от който се захранва готварската печка и си е време да приведа инсталацията в кухнята в ред ,защото е доста опасно. В другите стаи големи консуматори няма, или поне не се сещам за такива.

Като почнеш ремонт имай предвид таблото също так,желателно е да замениш стопяемите предпазители с автоматични биполарни със спецификация ток на късо 6кА.Постави дефектнотокова(и)защити в комбинация стях,имай предвид,че дефектнотоковите защита(и) трябва да е(са) с фуга30милиампера.В този случай трябва да имаш трикабелни линии на всеки консуматор-контакт....ДА  ОТСТРАНИШ мостовете между нулев проводник и заземяване на всички контакти ,бойлер полилеи..Така ще си защитен от опасни отечки по корпусите на консуматорите.

• Автор

Сетих се, че климатика е вързан към контакт с проводник 2,5 ,а консумацията му е 3140w, до колкото си спомням. Не съм имал проблем и не виждам нужда от подмяна. Проверявал съм след дълго време работа ,само фазата на щепсела се нагрява съвсем леко. 

преди 30 минути, Soviet Soldier написа:

Сетих се, че климатика е вързан към контакт с проводник 2,5 ,а консумацията му е 3140w, до колкото си спомням. Не съм имал проблем и не виждам нужда от подмяна. Проверявал съм след дълго време работа ,само фазата на щепсела се нагрява съвсем леко. 

3kW? Какъв е този климатик, те рядко са над 1.5...?

Захранващ проводник 2.5 квадрата издържа без проблеми 3000Вата мощност.

преди 1 час, G.I.Ganev написа:

сечения 1,5-10а макс,2,5-16,4-20,6-25,10-32....

А ти това къде го прочете?

Мъката младеж е в теб,има европейски регламент вземи го прочети.За посочените от теб сечения 1,5-10а макс,2,5-16,4-20,6-25,10-32....ит.н.Ако си чел някой стар руски учебник  ....то коригирай се навреме.

Не си в час, нали? Не младеж, а "господин инженер" за теб, разбрахме ли се?
За бойлера може да се сложи и мостови проводник.
А ти прочети EN 60204-1.2006 и българският аналог. Проводниците не се разтапят, изолацията им се топи. За това максималните токове са спрямо допустимо нагряване на тоководещите жила.

Като почнеш ремонт имай предвид таблото също так,желателно е да замениш стопяемите предпазители с автоматични биполарни със спецификация ток на късо 6кА.Постави дефектнотокова(и)защити в комбинация стях,имай предвид,че дефектнотоковите защита(и) трябва да е(са) с фуга30милиампера.В този случай трябва да имаш трикабелни линии на всеки консуматор-контакт....ДА  ОТСТРАНИШ мостовете между нулев проводник и заземяване на всички контакти ,бойлер полилеи..Така ще си защитен от опасни отечки по корпусите на консуматорите.

6kA е стар стандарт. Вече повечето предпазители са с 10kA изключвателна способност. Не ток на късо, а изключвателна способност! Това е максималният ток, при който може да се гарантира изключване на предпазителя. На третото изключване на предпазителя никой не ти гарантира дали ще работи повече. И не са 3 кабелни линии, а 3 жилни линии. Един кабел обединява няколко жила. И не е отечка, а утечка.
Ако не сте грамотни - не пишете.
---------
3kW проточен бойлер топли вода колкото да си измия чиниите или ръцете, Ползвам го в кухнята.
Не е удачно да опъваш тръби от банята, големи загуби на топлина, които се изразяват и във висока сметка за ток.

1,5-10а макс,2,5-16,4-20,6-25,10-32....

Добре, че ни го каза. За това електроразпределение опъва 10мм2 за партида 15kW с 63А предпазител!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

на 7/11/2017 в 6:40, simtech написа:

Не младеж, а "господин инженер" за теб, разбрахме ли се?

Явно наистина говорим за нарцисизъм. Жалко че си млад...

Редактирано от Atanas Pachov (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.