Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за монтиране на кутия за контакт в стената

Featured Replies

Здравейте, налага се да сменя 1-2 контакта, но първия се оказа, че е правен преди 45 години за акумулираща печка, та нормален контакт не може да се постави. Наложи се да издълбая стената, но сега изникна въпроса каква смазка или материали да ползвам за закрепване на кутията. Мислех си за монтажна пяна, но дали е удачен вариант? Има ли някоя готова смеска в малки количества? Изобщо, каква е процедурата?

преди 42 минути, bildera_ написа:

Здравейте, налага се да сменя 1-2 контакта, но първия се оказа, че е правен преди 45 години за акумулираща печка, та нормален контакт не може да се постави. Наложи се да издълбая стената, но сега изникна въпроса каква смазка или материали да ползвам за закрепване на кутията. Мислех си за монтажна пяна, но дали е удачен вариант? Има ли някоя готова смеска в малки количества? Изобщо, каква е процедурата?

Кики! Хората го правят това със гипс. Аз го правя с лепило за теракот. Има малки разфасофки по 3 кг. ако се насочиш към моя метод, направи сместа по гъста и намокри предварително мястото, където ще монтираш кутията. Трябва да изчакаш поне 5-6 часа за да почне да се втвърдява. Ако е с гипс, става за минути процедурата. Даже докато оформиш всичко, гипсът ще ти се втвъди на шпаклата.

• Автор
преди 1 час, Непознат написа:

Кики! Хората го правят това със гипс. Аз го правя с лепило за теракот. Има малки разфасофки по 3 кг. ако се насочиш към моя метод, направи сместа по гъста и намокри предварително мястото, където ще монтираш кутията. Трябва да изчакаш поне 5-6 часа за да почне да се втвърдява. Ако е с гипс, става за минути процедурата. Даже докато оформиш всичко, гипсът ще ти се втвъди на шпаклата.

Добре, но в магазините много чешити. Почнах да чета кое за какво е, ама те го написали с дребни буквички, та се отказах.  Дай точни примери ако можеш, че да вървя да купувам. Ако не, май ще взема каквото ми попадне. Казваш лепило за теракот и плочки. Обаче гледам има едни спрейове. Те дали вършат работа?

Купуваш от железалията 1кг гипс. Като го бъркаш с водата, му добави маалко С200 срещу мн бързьо втвърдяване, намокри си хубаво основата (дупката в стената) и лепи на воля.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 1 час, ExaFlop написа:

Купуваш ор железалията 1кг гипс. Като го бъркаш с водата, му добави маалко С200 срещу мн бързьо втвърдяване, намокри си хубаво основата (дупката в стената) и лепи на воля.

ех майсторе майсторе

гипса се сипва във вода докато спре да поема и се разбърква 4-5  оборота по часовниковата стрелка и   се нанася . повече от 100 грама едва ли ще трябват но 200 грама за да се застрахова ако е бавен да не  се втърди докато бърка

теракол най сигурно  може си го мажеш и гласиш неколко часа и по държи като се втвърди

Къде ще си купи 100-20г мат'р'ал? Никъде. Къде ще си купи кило теракол?

преди 32 минути, Yvan Sergeev написа:

гипса се сипва във вода докато спре да поема

Това е точно като обяснение за философи - там всичко е относително...
И колко вода ще му трябва за 100г гипс? Не казваш, нали? С кривата лопата да го сипва, па колкото - толкова...
И ако трябва да сме тони не сипва, а се ръси.
А С-200 се добавя за да се увеличи времето на втърдяване и за повишаване на твъдостта на вече стегналия гипс
Ко ми викаш, майсторе?

преди 1 час, techmaniac написа:

Гипс, може без лепило. Набави си и конзола ако нямаш където ще закрепиш самия контакт.

Тази не е ли за за гипсокартон?

преди 39 минути, flare написа:

Тази не е ли за за гипсокартон?

Да, но спокойно може да ги ползва и за това, което иска да направи.  Сега към Кики! Не се втелявай, ами вземи и го направи. И гипс и лепило "теракол" се продават в опаковки от по минимум 1 килограм.(1,3,5,10,15,20 и 25 кг.) Или пали форда, пребягай до Търново да ме вземеш, за да ти го направя и ще ми купиш един костюм за довиждане! Тъкмо ще ти излезе на сметка!

"Обаче гледам има едни спрейове. Те дали вършат работа?"

Вършат, но са за дамски буби. Да не са те споходили бре?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Добре, попитах, дали има нещо готово за тая работа. Само сипвам вода и разбърквам. Беше много отдавна, когато работех при една бригада мазачи на кооперации - 1994-та година. Ама там технологиите бяха други, а и ние само измазвахме вътрешните стени. Както и да е. Утре отивам да взема нещо, че тоя контакт се каня от миналото лято да го сменям.  А за една кутия да купувам килограми смеси, че и два-три чешита да смесвам...мисля е по-голямо безумие. Скоро едва ли ще ми се наложи да измазвам нещо, ама знае ли човек. Така. Гипс или Теракол?  Иначе аз така и така имам планове да минавам през Търново тия дни :P

Иначе кутия си имам купена отпреди година. Днес нагласих нещата и остава само да измисля с какво да замажа.Проблемът при мен е, че кутията, дето е при мен, е с отвори на 45 градуса. Кабелът е спуснат по стената на самата и повърхност. Отворът в стената се пада почти централно под тоя кабел и е трудно тая кутия да я задържа точно на ниво, защото както казах, отворите за кабелите са на 45 градуса, кабелите идват повърхностно до самата кутия и е трудно кутията да се подравни със стената. Затова не ми се ще да ползвам нещо, дето стяга часове. Ще трябва все пак да задържа кутията на ниво, че от кабелите има леко напрежение ( някой да не си помисли за ел.напрежение, имам предвид механично напрежение).

преди 1 час, ExaFlop написа:

А С-200 се добавя за да се увеличи времето на втърдяване и за повишаване на твъдостта на вече стегналия гипс

Ако се реша на тоя вариант, колко C 200 се добавя долу горе на 1 kg  гипс? Щото ако намеря Ц200 у дома, може да си помисля и за тоя вариант. 

Ето и каква кутия имам:

2017-07-18%2018%2016%2005.jpg

Много кофти, че отворите на 45 градуса.

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

• Автор

Добре, пообиколих тук там и се спрях на гипс+C200. Едно малко въпросче пак. Колко C200  долу горе на килограм или 100 грама? За мое учудване в Практикер нямаха гипс малки разфасовки, но в бриколажа намерих.  Мисля да се захвана с монтажа утре, та дотогава ако някой има мнение, може да каже. Взех това:

2017-07-19%2013%2027%2058.jpg

преди 21 часа, ExaFlop написа:

да купи и 100 тона ако иска за едни контакт му трябва толкова да забърка половин кофичка от кисело мляко

преди 19 часа, bildera_ написа:

Ето и каква кутия имам:

покажи дупката

който слага с200 да каже

аз го пресичам със вар 50/50

за по бавно втвърдяване    a за по бързо съотношението на гипса се увеличава .

Редактирано от Yvan Sergeev (преглед на промените)

• Автор
преди 7 минути, Yvan Sergeev написа:

покажи дупката

2017-07-19%2013%2047%2018.jpg

Ще трябва да изместя кутията в дясно, защото отвора и е на 45 градуса, а кабелите са много навън.

преди 9 минути, Yvan Sergeev написа:
преди 21 часа, ExaFlop написа:

да купи и 100 тона ако иска за едни контакт му трябва толкова да забърка половин кофичка от кисело мляко

Пак започваш с простотиите. Може да си купи и завода (като митничарите). Ставаше дума, че шпакловка/замазка не може да купи малко (до 1кг), а гипс има в такива разфасовки.
Въпреки, че може и някой да е запълнил вече и тая ниша (1кг разфасовки)...но на мен не ми е известно и не ми е трябвало, за да се осветля...
За забъркването - около 2:1 обемни части вода:гипс. Наливаш в кофичка от кисело мляко 200-250мл вода и с разсипване добавяш около равна малка кафяна чаша (около 100мл) гипс. Бъркаш в една посока. Трябва да е с рядкост на боза. Добавяш за това количество смес около 1 пълна супена лъжица С-200. И полагаш

• Автор
преди 16 минути, ExaFlop написа:

Пак започваш с простотиите. Може да си купи и завода (като митничарите). Ставаше дума, че шпакловка/замазка не може да купи малко (до 1кг), а гипс има в такива разфасовки.
Въпреки, че може и някой да е запълнил вече и тая ниша (1кг разфасовки)...но на мен не ми е известно и не ми е трябвало, за да се осветля...
За забъркването - около 2:1 обемни части вода:гипс. Наливаш в кофичка от кисело мляко 200-250мл вода и с разсипване добавяш около равна малка кафяна чаша (около 100мл) гипс. Бъркаш в една посока. Трябва да е с рядкост на боза. Добавяш за това количество смес около 1 пълна супена лъжица С-200. И полагаш

Благодаря! Къде изчезнаха лайковете? А и гледам една моя тема за правописа е обединена с кабинета на бат Бойко ;)  Да не би лайковете да са само за свои хора?

мое  дясно или твое дясно :D 

нищо не трябва да местиш

изключи тока и намести кутията ако трябва кърти още  навътре да не се окаже че не прилепва плътно полсле контакта  към стената 

преди 24 минути, ExaFlop написа:

За забъркването - около 2:1 обемни части вода:гипс.

ти ако работиш някъде  да ги мериш ше те изгонят след  1 час

пълни се  един леген с вода до половината и се изсипва гипса  на око да не е много да не е  и малко и се почва

ама с гипс точно този се работи за груби работи 

Това с гипс няма да стане. По-скоро си трябва хоросан или ворово-циментова замазка. Голяма е пещерата.

преди 34 минути, Yvan Sergeev написа:
преди 56 минути, ExaFlop написа:

За забъркването - около 2:1 обемни части вода:гипс.

ти ако работиш някъде  да ги мериш ше те изгонят след  1 час

пълни се  един леген с вода до половината и се изсипва гипса  на око да не е много да не е  и малко и се почва

С легена стена ли ще шпакловаш? За две шепи материал - легена приготвил нашичкият.

преди 21 минути, ExaFlop написа:

Това с гипс няма да стане. По-скоро си трябва хоросан или ворово-циментова замазка. Голяма е пещерата.

как няма да стане като ще стане

https://s9.postimg.org/psr31rlnz/imageproxy_11.jpg

обаче трябва да се работи бързо

както се замеша гипса да се нанесе и веднага да се сложи черната кутия да си направи формата 

Може и да се лъжа по картинката, но на мен ми изглежда много голяма тази дупка(разбирай нуждаеща се от дебел слой гипс, който ще се нацепи после).

преди 6 минути, ExaFlop написа:

който ще се нацепи после

ще се нацепи ако ти следва акъла да го пресича с  лепило .

на мен ми се вижда малка дупката  като да няма нужда даже и от  гпис ако може да вкара черната кутия и  ако  малко  да 1 см да го уплътни с някое дърво

но това може да се прецени ако се наложи   черната кутия върху дупката 

О-о-о, що не се спреш малко кат си недоучил, а?
http://www.boro-bg.com/bg/product/lepilo-s-200

Цитат

- Пластифицира строителните разтвори, като увеличава отвореното време и улеснява нанасането им.

Аре, оди у ПУЦ-а да си доучиш и спри да лаеш месечината! Добре е човек да знае кога да замълчи. Нещо, което на теб, май, не ти се отдава.

поливинилацетатна 

поли знаеш ли какво значи ?

Полимерите

Цитат

при преработка да се превръщат в нетопими и неразтворими вещества. 

гипса е разтворим

поема влага

и в пространството между   гипса и лепилото се образуват  микро пукнатини и познай какво става в стая с променлива влажност....

Устата ти наистина е като входа на Магурата...даже и да няма какво да кажеш, то отвътре не ти дава мира, нали?
Защо не коментираш текста в червено? Ся и химик ли искаш да покажеш, че не си? Баш Майсторе ти казвам, че не ти знам името, ама у нас няма да те пусна!

https://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?t=36865

Spoiler
Цитат

@svetliopi44

Ако ти се струва ,че няма да се справиш, а си закупил вече гипса... можеш да добавяш към него гипсов лепило в съотношение 3>1 гипс-лепило.Ще стяга доста п-бавно и пак ще е здраво.Не ти препоръчвам да слагаш течни сапуни ,лимонтузу, лепило за тапети и т.н. защото така пресичаш гипса и няма да е здрав.Аз лично слагам в гипса и предварително разтворено във вода лепило Ц-200 . Стяга една идея по-бавно от чистия гипс ,но става твърдо като камък и гладко и лъскаво като стъкло.

От следващия коментар започвам да доокладвам всички коментари като офтопици!

става твърдо като камък и като поеме вода гипса а  лепилото не поеме става ронливопо добре да сложи лепило за тапети

Spoiler

Цитат
Бат Ивоспециалист

от Бат Иво » ср фев 08, 2012 12:40 am

svetliopi44 написа:Момчета, скоро не съм имал работа с гипс. Но обещавам да направя клип при първа възможнст за да покажа нагледно това което съм казал.Учил съм(крал)занаята от голям майстор на гипса.Бат Иво в началото и аз така бърках гипса и се чудех защо аз се потя и все ми стяга гипса по-бързо от на майстора ...  Същия човек ме светна и за Ц-200 ,явно не си виждал резултата на такова изпълнение ... невероятен е. stivemaster Аз лично разтварям 1кг.Ц-200 в 20литрова бака(тези за латекс) и във всяко кошче добавям към водата горе-долу една кофичка от кисело мляко.Да си призная има и разлика в самото Ц-200 , и то при един и същи призводител... Един път е гъсто, друг път е много рядко. Единствено при шприц слагам малко повече лепило.Прав си ,че небива да се прекалява с лепилото, че вместо ефект ще имаме дефект.Мят гипс стой като гъсто кисело мляко в кошчето и стяга една идея по-бавно.Всяко бъркане в кошчето ускорява обаче стягането му.За да имаме силен гипс ,той трябва да пари и да синее като се нанесе върху стената , ако не е така значе е слаба работа.
Човек се учи докато е жив и умира ненаучен , но все пак за гипсата невярвам да се намери някой да ме научи нещо. Т.е. аз си бъркам работя както се е работило винаги не слагам -лимонтозу,оцет,вар,тапетно лепило,ц-200 както и не пребърквам гипса като стегне!!!!Незнам какъв е бил тоз голям майстор дето е слагал?(според мен толкова е и бил)! 

Редактирано от Yvan Sergeev (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.