Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Русия и Путин - обсъждане.

Featured Replies

:lol6:

Е, не. Родният умнокрасавитет тази вечер изби рибата :lol6:

На митинг под наслов "Вън Пеевски от властта"... се скандира "тук не е Москва"

https://www.facebook.com/100003763801854/videos/487164084476848

Та нали точно евроатлантикът Пеевски ляга и става с думи против Русия и "руската подлога - Радев" на уста?!? Те против Шиши ли са, или подкрепят говоренето му?

Нема толкоз прост народ... 

• Отговори 16,5k
  • Прегледи 665,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ангела Меркел и тя избута 4 мандата като канцлер от ноември 2005 до декември 2021 г. Чудно ми е, защо нямаше подобно възмущение, че се беше заседяла дълго време като лидер на Германия?! А за

• Жив и здрав да е! Без него, Русия нямаше да се вдигне на крака, след разпадата на СССР.

• Жив и здрав още дълги години, защото светът има нужда от него!

Публикувани изображения

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

Нали уж само копирам и поставям....доспа ти се, разбирам....

Копираш и поставяш, когато трябва да подкрепиш постовете си с познания и конкретни факти!

Иначе да каканижеш общи приказки можеш.

преди 7 часа, Мечо Хубавеца написа:

Още през Средновековието има ясна украинска идентичност, наследник на културата на Киевска Рус.

Кво? Средновековието? Ти сериозно ли... 😆

През XIX век украинските интелектуалци като Тарас Шевченко, Иван Франко, Леся Украинка развиват украинската литература и националното самосъзнание, въпреки репресиите на Руската империя. 

Глупости на търкалета. Украинската нация и почвата за нейното създание са изградени основно от болшевиките след идването им на власт. Те унищожават основите на руският народ, като създават три политически нации - беларуската, украинската и руската. Въстанието на Богдан Хмелницки (бащата на украинците) е вследствие на полския гнет върху православното население, не случайно той самият нарича хората си "руснаки" и "русини". Абсолютно никъде не говори за никакви "украинци". И до кой се обръща за помощ? Ами обръща се, естествено до руският цар - Алексей. Поредното доказателство, че те са си руснаци, обръщат се към руският цар за помощ. Какво Средновековие бълнуваш, какви пет лева!? 17 век е вече...
Болшевиките удрят основно религията отвътре в рамките на Руската империя, понеже това е основата върху която държавата се крепи. Нещо което после ще бъде спряно от Йосиф Висарионович Сталин. Но никога, повтарям никога... нямаше да има украински етнос и държава, ако не бяха те. Ти споменаваш Тарас Шевченко, ми извинявай, ама на него половината от творчеството му е на чист руски език. Галичина в състава на Жечпосололита се нарича "Руско воеводство", ти наясно ли си с това? По какъв начин украинците са "репресирани" от социалистическият строй в рамките на СССР? Че те там имат безкрайно много привилегии. Създава им се независима държава, дават им се територии населени с руснаци, собствената им култура, собственият им език се доразработват основно в периода на социализма!? Що за глупости се говорят в днешно време? Пак повтарям - пазят се още изрезките от вестници от 20-те и 30-те години на миналият век, там на чист руски език в "Украинская Правда" се казва, че "украинизацията" върви трудно. Харков и Мариупол трудно се украинизирали. Мнозина остават без работа, понеже са длъжни да научат "украинският". Сменят им се дори имената... Ти какво ще ми кажеш? Че те толкова са били "потъпкани" от руснаците, че даже не са си помнили и имената ли? Кой ги е мачкал по-точно? За Ленин вече споменах - създава им държавата. Сталин продължава ударно политиката на болшевиките - започва да се изучава масово новият език. Хручшов дори сам се определя за украинец. На Леонид Брежнев цялото му обкръжение е от Днепропетровск. На Горбачов тъста му е от Чернигов, а той е силно зависим от жена си - Раиса.
И пак искам да попитам - какво печели Йосиф Висарионович Сталин от това да умори от глад украинският народ? Искам конкретно, да ми напишеш... Без копи-пейст, без използване на Chat GPT.

На теб това харесва ли ти дезертьорството да се наказва със смърт?

Tук не е въпроса, дали на мен ми харесва или не. Въпроса е да се поставим на мястото на тия, които са били там тогава. Говорим за държава, която е подложена на същински геноцид от страна на Третият Райх. Близо 18 милиона цивилни са избити от немската армия, ти осъзнаваш ли, за какво иде реч изобщо?! Същински геноцид... Между 26 и 28 милиона са общо жертвите в СССР по време на войната на Източният фронт, от които към 10-11 са част от РККА. Всичко останало са цивилни. Затова винаги ми е било много смешно, някой като ми каже, как немските войници като дошли на наша територия, как били едни спретнати, едни изгладени, едни чисти... а руските били мърляви, въшливи и пияни. Ми... немците като идват тук, голяма част от тях дори не са и воювали, а руснаците идват на наша територия, когато вече са видяли целият ужас на войната, как опожаряват селото им, как избиват близките им и се оказват в страна, която през цялото време е швабски сателит.

-----------------------------------------------

Цитат

Ще се "украинизираме" ли? В Мариупол вървят слухове, че града ще бъде предаден в състава на РСФСР и украинизацията ще спре. Комисията по "украинизация" заявява, това не е вярно, слуховете се разпространяват от противниците на украинизацията, същата ще се провежда сериозно и за дълго.

photo-2023-01-09-09-08-04-2.jpg

Цитат

Отново Мариупол, за незнание на украински ще следва уволнение от работа, наказателна отговорност за неподчинение на комисията по украинизация. Украинизацията на Бердянските профсъюзи, едва 3 са минали успешно процедурата, решено е да се организират кръжоци по изучаване на украински език, за да се забърза процеса.

photo-2023-01-09-09-08-04-3.jpg

Цитат

В Одеса плана за украинизация бил много труден, понеже хората не поддавали.

photo-2023-01-16-16-45-32.jpg

Цитат

Отново Одеса, прието е да се украинизират руските имена, както и частично да се сменят, Николаев ще стане Миколаев, Желзняк - Зализняк, Афанасенко - Опанасенко.

photo-2023-01-09-09-08-05.jpg

Цитат

Изпити по украински език, тези, които са били отрицателно настроени към украинизацията ще бъдат уволнени, тези, които не са успели да научат украински заради обстоятелства, независещи от тях, ще получат още 3 месеца, тези, които не са научили езика достатъчно добре без извинителна причина, ще бъдат уволнени за 3 месеца, докато се поправят.

photo-2023-01-09-09-08-04-4.jpg

Цитат

Харков - не си научил украински навреме? Ще те изгонят от работа.

photo-2023-01-09-09-08-04-5.jpg

Цитат

Отново Мариупол, критикува се системата по украинизация, не е достатъчно ефективна, учители по украински за всички села, и разбира се - не знаеш украински, няма да работиш.

photo-2023-01-09-09-08-05-2.jpg

преди 5 минути, communismatic написа:

Глупости на търкалета. Украинската нация и почвата за нейното създание са изградени основно от болшевиките след идването им на власт. Те унищожават основите на руският народ, като създават три политически нации - беларуската, украинската и руската. Въстанието на Богдан Хмелницки (бащата на украинците) е вследствие на полския гнет върху православното население, не случайно той самият нарича хората си "руснаки" и "русини". Абсолютно никъде не говори за никакви "украинци". И до кой се обръща за помощ? Ами обръща се, естествено до руският цар - Алексей. Поредното доказателство, че те са си руснаци, обръщат се към руският цар за помощ. Какво Средновековие бълнуваш, какви пет лева!? 17 век е вече...
Болшевиките удрят основно религията отвътре в рамките на Руската империя, понеже това е основата върху която държавата се крепи. Нещо което после ще бъде спряно от Йосиф Висарионович Сталин. Но никога, повтарям никога... нямаше да има украински етнос и държава, ако не бяха те. Ти споменаваш Тарас Шевченко, ми извинявай, ама на него половината от творчеството му е на чист руски език. Галичина в състава на Жечпосололита се нарича "Руско воеводство", ти наясно ли си с това? По какъв начин украинците са "репресирани" от социалистическият строй в рамките на СССР? Че те там имат безкрайно много привилегии. Създава им се независима държава, дават им се територии населени с руснаци, собствената им култура, собственият им език се доразработват основно в периода на социализма!? Що за глупости се говорят в днешно време? Пак повтарям - пазят се още изрезките от вестници от 20-те и 30-те години на миналият век, там на чист руски език в "Украинская Правда" се казва, че "украинизацията" върви трудно. Харков и Мариупол трудно се украинизирали. Мнозина остават без работа, понеже са длъжни да научат "украинският". Сменят им се дори имената... Ти какво ще ми кажеш? Че те толкова са били "потъпкани" от руснаците, че даже не са си помнили и имената ли? Кой ги е мачкал по-точно? За Ленин вече споменах - създава им държавата. Сталин продължава ударно политиката на болшевиките - започва да се изучава масово новият език. Хручшов дори сам се определя за украинец. На Леонид Брежнев цялото му обкръжение е от Днепропетровск. На Горбачов тъста му е от Чернигов, а той е силно зависим от жена си - Раиса.
И пак искам да попитам - какво печели Йосиф Висарионович Сталин от това да умори от глад украинският народ? Искам конкретно, да ми напишеш... Без копи-пейст, без използване на Chat GPT.

Tук не е въпроса, дали на мен ми харесва или не. Въпроса е да се поставим на мястото на тия, които са били там тогава. Говорим за държава, която е подложена на същински геноцид от страна на Третият Райх. Близо 18 милиона цивилни са избити от немската армия, ти осъзнаваш ли, за какво иде реч изобщо?! Същински геноцид... Между 26 и 28 милиона са общо жертвите в СССР по време на войната на Източният фронт, от които към 10-11 са част от РККА. Всичко останало са цивилни. Затова винаги ми е било много смешно, някой като ми каже, как немските войници като дошли на наша територия, как били едни спретнати, едни изгладени, едни чисти... а руските били мърляви, въшливи и пияни. Ми... немците като идват тук, голяма част от тях дори не са и воювали, а руснаците идват на наша територия, когато вече са видяли целият ужас на войната, как опожаряват селото им, как избиват близките им и се оказват в страна, която през цялото време е швабски сателит.

Да, сериозно. Ето исторически факти:

1. Киевска Рус (IX–XIII век) – Държавата, чийто център е Киев, е основата на по-късните украински, руски и беларуски народи. Въпреки че тогава не съществуват модерните национални категории, населението на южните територии (днешна Украйна) развива свои диалекти и културни особености.

2. Галицко-Волинското княжество (XIII–XIV век) – След разпада на Киевска Рус това княжество продължава традициите на държавността в земите на днешна Западна Украйна. Управлявано е от князе като Даниил Романович, който дори е коронясан от папата за крал на Рус.

3. Запорожката Сеч и Казаците (XVI–XVIII век) – Казаците, особено под водачеството на Богдан Хмелницки, оформят ясна идентичност, която се различава от тази на Полша, Русия и Османската империя.

4. Исторически текстове и хроники – Още през Средновековието има източници, които правят разлика между "руските" земи на север и "украинските" на юг.

Разбира се, модерното разбиране за нация се формира по-късно (XIX–XX век), но културната и етническата основа на украинската идентичност съществува от векове. Ако той настоява, че не е имало нищо такова, нека обясни защо украинците говорят различен език от руския и защо Русия толкова пъти е забранявала този език.

1. Украинска идентичност преди болшевиките

• Фактът, че Богдан Хмелницки нарича хората си "русини" или "руснаки", не означава, че те са били "руски" в днешния смисъл. Названието „Русь“ е използвано исторически за цяла Киевска Рус, а не само за Москва.
  • Украинската културна идентичност се развива независимо от руската още през XVII-XVIII век. Украинският език и традиции са различни от тези в Московия (по-късната Русия).

2. Подтискане на украинската култура преди и след болшевиките

• Руската империя последователно се опитва да русифицира Украйна. През XIX век е имало редица забрани върху украинския език:
    • Валуевският циркуляр (1863) – заявява, че "украински език не съществува".
    • Емският указ (1876) – забранява печатни издания и театрални представления на украински.
  • Въпреки че болшевиките първоначално прокарват политика на "украинизация", тя рязко се прекратява през 30-те години, когато Сталин налага жестоки репресии.

3. Гладоморът – целенасочен геноцид или просто "суша"?

• Масовият глад от 1932-1933 г. (Гладомор) не е просто следствие от суша. В СССР има реквизиране на зърното, което засяга несъразмерно тежко Украйна.
  • Документите показват, че съветските власти съзнателно изземват храна от селяните, дори блокират цели села, за да не могат хората да избягат.
  • В същото време СССР продължава да изнася зърно за чужбина.

4. Създаването на Украинската ССР – подарък или контролен механизъм?

• Украинската ССР не е "подарък" от болшевиките, а инструмент за контрол. Съветите осъзнават, че украинският национализъм съществува и опитват да го канализират в рамките на СССР.
  • Ленин създава съюзни републики (включително Украинската ССР), но тези републики не са истински независими.

5. Кому е изгоден Гладоморът?

• Сталин използва глада като средство за потушаване на украинското селско население, което се противопоставя на колективизацията.
  • Елиминира украинската интелигенция и националисти, които биха могли да предизвикат съпротива срещу съветската власт.
  • Закрепва централния контрол на Москва над Украйна.

Живял съм през соца и знам какво дърво беше тогава. Говорил съм и с възрастни хора репресирани от комунистите. Демек, видял съм поне малко от онези времена, макар и в България. Ходил съм и в Москва, Ленинград и Киев през 1983 г.. Магазините им в някои отношения бяха по-зле от нашите.  Туй съм аз - Мечо. :)  

Съгласен съм с последното, доколкото си спомням са 27,8 милиона жертвите, но....ако ти си войник и те пращат на сигурна смърт, какво значение за теб ще е това? Трябва да умреш, налага се. Ще го приемеш ли? Аз не бих го приел.   Пак съм аз, Мечо. 

Имаш ли някакви свои мисли в главата? Изобщо? Можеш ли, да отговориш без Chat GPT? Край на дискусията просто, извинявай, ама това не е сериозно...

преди 1 минута, communismatic написа:

Имаш ли някакви свои мисли в главата? Изобщо? Можеш ли, да отговориш без Chat GPT? Край на дискусията просто, извинявай, ама това не е сериозно...

Не ги ли прочете? 

"Живял съм през соца и знам какво дърво беше тогава. Говорил съм и с възрастни хора репресирани от комунистите. Демек, видял съм поне малко от онези времена, макар и в България. Ходил съм и в Москва, Ленинград и Киев през 1983 г.. Магазините им в някои отношения бяха по-зле от нашите.  Туй съм аз - Мечо. :)  "

"  Съгласен съм с последното, доколкото си спомням са 27,8 милиона жертвите, но....ако ти си войник и те пращат на сигурна смърт, какво значение за теб ще е това? Трябва да умреш, налага се. Ще го приемеш ли? Аз не бих го приел.   Пак съм аз, Мечо. "

преди 16 часа, ivottoshev написа:

:lol6:

Е, не. Родният умнокрасавитет тази вечер изби рибата :lol6:

На митинг под наслов "Вън Пеевски от властта"... се скандира "тук не е Москва"

https://www.facebook.com/100003763801854/videos/487164084476848

Та нали точно евроатлантикът Пеевски ляга и става с думи против Русия и "руската подлога - Радев" на уста?!? Те против Шиши ли са, или подкрепят говоренето му?

Нема толкоз прост народ... 

Съгласен съм, че нема толкоз прост народ, защото повечето са като теб - русофили с ниско IQ. 

преди 18 минути, BANKATA написа:

Изроди!

Т.е. Украйна може да изземе руските активи, а на тях не им е позволено, да го направят!? 😄

преди 3 минути, communismatic написа:

Т.е. Украйна може да изземе руските активи, а на тях не им е позволено, да го направят!? 😄

Къде в статията пише че иззетите активи са украински. 

Май звездите ти го говорят!

преди 25 минути, BANKATA написа:

Къде в статията пише че иззетите активи са украински. 

Май звездите ти го говорят!

Кво значение има какви са!? Защо може да се изземват руски активи, а те да не могат, да изземват!? Каква ти е логиката!? 

преди 25 минути, communismatic написа:

Кво значение има какви са!? Защо може да се изземват руски активи, а те да не могат, да изземват!? Каква ти е логиката!? 

Могат. Ама са изроди!

"Один заманивал, второй - насиловал и снимал: что известно об обвиняемых в педофилии уральцах
В Екатеринбурге арестовали обвиняемого в изнасиловании мальчика"

Читайте на WWW.URAL.KP.RU: https://www.ural.kp.ru/daily/27675/5064271/

Някакви православни се забавлявали с 12 год. момче. Отново аз съм виновен , за лошо заснетия материал предполагам.

преди 33 минути, BANKATA написа:

Могат. Ама са изроди!

Смяташ ли, да спреш, да избягваш определени въпроси, понеже ще си поредният, на който ще тегля по една... Абсолютно всеки опит за дискусия е равносилен на това, да се блъскаш в стената. Постваш нещо, после те затапват и или задаваш по един малоумен въпрос по 20 пъти или излизаш с някакъв мега тъп пост, колкото да напишеш нещо. Питам те - защо срещу руснаците може да се приложи подобно "изземване на активи", а когато руснаците искат да го направят, тогава те са много лоши?!

преди 22 часа, communismatic написа:

-----------------------------------------------

photo-2023-01-09-09-08-04-2.jpg

photo-2023-01-09-09-08-04-3.jpg

photo-2023-01-16-16-45-32.jpg

photo-2023-01-09-09-08-05.jpg

photo-2023-01-09-09-08-04-4.jpg

photo-2023-01-09-09-08-04-5.jpg

photo-2023-01-09-09-08-05-2.jpg

Фейкометчо, само си виж датите на вестниците!!! Все са от 1926г.! От преди 1918г. нямаш, нали? Защо?

Защото руската революция на сифилистика Ленин води до там, че болшевиките съветизират цяла Украйна и я превръщат в нейн сателит. Изтриват ѝ нейната идентичност и променят, фалшифицират (както винаги са го правили) историята. Но понеже украинците са били упорити прибягват и до Гладомора. Но пак не успяват да заличат целия народ.

Другия път се пробвай с по-добри фейкове и стъкмистики....

:popcorn2:

преди 1 минута, БаалБек написа:

От преди 1918г. нямаш, нали?

Т.е. искаш ми вестник, в който да става дума за "украинци" преди създаването на "Украйна"? Ти има ли тема, по която, да си адекватна? Поне една?

Т.е. искаш ми вестник, в който да става дума за "украинци" преди създаването на "Украйна"?

аз искам вестник който говори за македонци - преди да е има македония

току-що, Без умствен капацитет написа:

аз искам вестник който говори за македонци - преди да е има македония

Ми, колкото и парадоксално да звучи, взел че си нацелил. В опита си, да бъдеш оригинален, умната ти глава е стигнала до доста добра ирония... Принципно, коронният ти номер е да не пишеш, а само да реагираш, понеже поне си даваш сметка, че не си от хората с добър умствен багаж тук, та... предпочиташ, да не си показваш опитите за адекватни коментари. За разлика от хора като Баалбек, дето пишат колкото да се намират на приказка.

преди 14 минути, communismatic написа:

, че не си от хората с добър умствен багаж тук, та...

а ти си мислиш че си с добър багаж:D умря циганката дет те хвалиши

току-що, Без умствен капацитет написа:

а ти си мислиш че си с добър багаж:D умря циганката дет те хвалиши

Е, всеки случай не съм на твоето ниво, де...

Е, всеки случай не съм на твоето ниво, де...

да знам че си по доло - няма нужда се фукаш:D

484941167_10026253477408464_687702629610

преди 1 минута, Без умствен капацитет написа:

да знам че си по доло - няма нужда се фукаш

По-долО? Едва ли...

Салдото по държавните сметки се е сринало за три месеца. От 12 трилиона рубли на 5 трилиона рубли!

saldoru.png

И строителна криза настъпва. Потреблението на цимент спада. 

rucement.png

Санкциите НЕ работят другари! Всичко е по план на великия стратег путин.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.