Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Русия и Путин - обсъждане.

Featured Replies

преди 3 минути, maxthon написа:

Някое официално държавно лице ли видяхме там, че да чуем нещо сериозно? Иначе похвално, че сравняваш Соловьов с Джонсън и Рубио.

Аз нямам проблеми да ти кажа че онзи говори глупости, ама ти май имаш да кажеш какво се говори при Соловьов,а? Не така, бъди. В последно време бе ти се получават шегите. От земетресенията е - ще знаеш! Не ти понася дъното на класацията на бездарни пропагандасти.

• Отговори 16,5k
  • Прегледи 666,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ангела Меркел и тя избута 4 мандата като канцлер от ноември 2005 до декември 2021 г. Чудно ми е, защо нямаше подобно възмущение, че се беше заседяла дълго време като лидер на Германия?! А за

• Жив и здрав да е! Без него, Русия нямаше да се вдигне на крака, след разпадата на СССР.

• Жив и здрав още дълги години, защото светът има нужда от него!

Публикувани изображения

преди 2 минути, Profruit написа:

Ще се мре като Кадафито, като Чаушеско ... идва края.

Става ли ти оная работа като пишеш тия неща? Щото гледам, че тотално си издухал гарнитурата...

"

Священник сбил из ружья два дрона ВСУ в Курской области

Священник Васюков сбил из двуствольного ружья два дрона ВСУ в Курской области"

Всеки свещеник с оръжие и бие по-добре от единственото в света ешалонирано ПВО! Знаех си че свещениците владеят  СИЛАТА!
Е малко противозаконно , но него Господ само може да го съди.
преди 5 минути, Profruit написа:

Вчера бе намекнато на ЦРУ-то да ликвидира чекиския ембрион, а днес този мужик открито призова всеки руски офицер, да ликвидира копелето.

И кога да очакваме, че ще се случи?

преди 4 минути, BANKATA написа:

Аз не споря че си ватенка.

Върни се на проксито с Джонсън и Рубио. Руските опорки ли разпространяват тези двамата?

току-що, maxthon написа:

И кога да очакваме, че ще се случи?

След земетресението! И след като дадеш честно спечеленото зрънчо!

преди 5 минути, communismatic написа:

Става ли ти оная работа като пишеш тия неща?

Специално за тези неща е винаги в hard(ware) състояние.

преди 4 минути, maxthon написа:

Върни се на проксито с Джонсън и Рубио. Руските опорки ли разпространяват тези двамата?

Ме не разпространяват. Не са идиоти!

току-що, BANKATA написа:

Ме не разпространяват. Не са идиоти!

Тоест това, което са казали си е истина и потвърждават което казват руснаците още от началото и обявено за опорка на пропагандата им?

"Военные из Курской области потребовали запретить аборты"

И военните  Курска област са против абортите:)

https://dzen.ru/a/Z-7RUFuQXHe1Df6t

Маскира ни, са за да не ги познат козичките :)

Но пък за сметка на това постите в леглото между съпрузи не са задължителни

https://news.ru/society/v-rpc-otvetili-grehoven-li-seks-vo-vremya-velikogo-posta/

Какво ли не прави тая криза за хора... Утре ако искате може да се зачекне и темата за парите за бременни ученички. Чудят се едни как така бременни, пък ученички и как да ги забременят непорочно, без да ги осъдят за това. Ама съм убеден че вие ще се справите и с този въпрос.

преди 8 часа, miro20 написа:

Да, АТО би предприела абсолютно всяка държава когато на територията и нахлуват маскирани тежковъоръжени уроди  които цепят територии с войските си .

В това никой не укорява Украйна чее предприела.

Иначе забрави за Минск. Тогава Украйна все пак бе готова на преговори за някакви автономии , но рашистите не си мръднахте пръста да изтеглите восйките си и окупацията, след което да бъдат проведени избори, референдуми ит .н.  включително под  международно наблюдение. Рашистите не сте съгласни защото щеше да рухне всичката ви фейк пропаганда и маскиране на агресивната ви инвазия. 

Всички стари преговори около Минск  и опорки нямат абсолютно никаква тежест. Всичко е хвърлено в кошчето след рашистката масирана инвазия 2022 г.

И  не е имало Антимайдан?   АТО на ВСУ не е имала за цел да потуши протестите - само според Миро?   

преди 16 часа, ivottoshev написа:

Амаааа, нали Украйна съществува от векове, а Крим е украински. Не е ли логично победената страна в тази война да е Украйна? За какъв реванш срещу Русия иде реч тук :question:

Тошев, кой твърди, че по онова време Крим е украински? 

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Тошев, кой твърди, че по онова време Крим е украински? 

Ванката II, всички подръжници на укрите твърдят че Укрия е имало още от времето на Адам и Ева, нищо че не могат да посочат нито един цар, император, крал, владетел или незнамсикакъвситам на Укрия, и също така се подразбира че още от зората на цивилизацията Крим е украински, щото ако се окаже че е даден на Укрия чааааак през XXвек, ще им отиде опорката на кино. Те това долу го наричат "пропаганда" и "фейк":

1850095646_.jpg.6fc9126282360fedfb1940ebbdcf919a.jpg

преди 10 минути, ivottoshev написа:

Ванката II, всички подръжници на укрите твърдят че Укрия е имало още от времето на Адам и Ева, нищо че не могат да посочат нито един цар, император, крал, владетел или незнамсикакъвситам на Укрия, и също така се подразбира че още от зората на цивилизацията Крим е украински, щото ако се окаже че е даден на Укрия чааааак през XXвек, ще им отиде опорката на кино. Те това долу го наричат "пропаганда" и "фейк":

Украйна барабар с Крим е призната от Путин 2002-3 ако не се лъжа.

преди 4 часа, ivottoshev написа:

Той Мечо твърдеше, че руснаците присвоили древната история на Украйна. Изобщо... опит за дискусия с това момче е тотално безсмислен.

преди 5 часа, ivottoshev написа:

Ванката II,

Тоз ще да е някой нов....

Само че аз споменах за реванш на Франция в Кримската война...

преди 46 минути, communismatic написа:

Той Мечо твърдеше, че руснаците присвоили древната история на Украйна. Изобщо... опит за дискусия с това момче е тотално безсмислен.

Нека сме позитивни... Може снощи да е имал тежка вечер... Ти също...

Кога съм твърдял, че Русия е присвоила древната история на Украйна? 

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Кога съм твърдял, че Русия е присвоила древната история на Украйна? 

Ми, как да коментираме глупостите ти, че украинска идентичност съществувала още от Средновековието? Т.е. Киевска Рус е украинска? Щото е Киевска? Това направо е чудовищна простотия, тя и Баалбек, между другото, твърдеше някакви такива глупости.

преди 43 минути, communismatic написа:

Ми, как да коментираме глупостите ти, че украинска идентичност съществувала още от Средновековието? Т.е. Киевска Рус е украинска? Щото е Киевска? Това направо е чудовищна простотия, тя и Баалбек, между другото, твърдеше някакви такива глупости.

Не съм казал, че Киевска Рус е украинска в съвременния смисъл, както и никой сериозен историк не твърди, че е била руска или беларуска. Истината е, че и трите източнославянски народа – украинци, руснаци и беларуси – черпят историческо наследство от Киевска Рус. Това не е „глупост“, а факт, подкрепян от историци и на Изток, и на Запад. Просто Киев – както знаеш – се намира в днешна Украйна. Първоначално Ленин, а после Елцин са направили така, че да имат автономия, а после държава. На тия двамата трябва да издигнат паметници, а не да ги рушат. 

преди 3 минути, Мечо Хубавеца написа:

Не съм казал, че Киевска Рус е украинска в съвременния смисъл, както и никой сериозен историк не твърди, че е била руска или беларуска. Истината е, че и трите източнославянски народа – украинци, руснаци и беларуси – черпят историческо наследство от Киевска Рус. Това не е „глупост“, а факт, подкрепян от историци и на Изток, и на Запад. Просто Киев – както знаеш – се намира в днешна Украйна. Първоначално Ленин, а после Елцин са направили така, че да имат автономия, а после държава. На тия двамата трябва да издигнат паметници, а не да ги рушат. 

Аз те питам, как установи, че украинската идентичност се е зародила през Средновековието? Това, че Киевска Рус била в Киев е потресаваща тъпотия. То по тая логика и македонците са наследници на Александър Македонски...

преди 3 минути, communismatic написа:

Аз те питам, как установи, че украинската идентичност се е зародила през Средновековието? Това, че Киевска Рус била в Киев е потресаваща тъпотия. То по тая логика и македонците са наследници на Александър Македонски...

Никога не съм казвал, че украинската идентичност е същото като Киевска Рус – казах, че корените ѝ са там, както и при руснаците, и беларусите. Съвременните нации не възникват като гъби след дъжд – те се развиват стъпка по стъпка, често върху културни, езикови и религиозни основи, които са се оформяли с векове. А ако за теб всичко, което не се е оформило в пълната си съвременна форма до 1654 г., е "несъществуващо", то по тази логика и руснаците се появяват чак при Петър Велики, нали така? Колкото до примера с македонците и Александър – оценявам опита за сарказъм, но сравнението е неуместно. Александър не е говорил южнославянски и няма абсолютно никаква етно-културна връзка с днешните македонци. Докато киевските „русини“ (или „руснаки“, както ги нарича Хмелницки) са директни предшественици на източнославянските народи, включително украинците. Нито един сериозен историк не го отрича. Ако имаш желание за диалог – давай с аргументи. Ако ще си разменяме заяждания – и в това мога да участвам, ама не води до никъде.

Стъпка по стъпка? Я ми кажи коя е стъпката от Средновековието, в която започна развитието на украинският етнос. Искам много точно, да ми обясниш. А руснаците не се появяват при Петър Велики, това пак е някаква умопомрачителна тъпотия, която изписа.

Между другото, да ми искаш аргументи, ти дето досега нон-стоп използваш Chat GPT е доста смешно, да не кажа жалко...

преди 5 минути, communismatic написа:

Стъпка по стъпка? Я ми кажи коя е стъпката от Средновековието, в която започна развитието на украинският етнос. Искам много точно, да ми обясниш. А руснаците не се появяват при Петър Велики, това пак е някаква умопомрачителна тъпотия, която изписа.

Между другото, да ми искаш аргументи, ти дето досега нон-стоп използваш Chat GPT е доста смешно, да не кажа жалко...

Първо, никъде не съм писал, че 'руснаците се появяват при Петър Велики' — това си е твоя интерпретация, не мой цитат. Не ми вменявай думи, които не съм казал. Ако искаш да спорим коректно, нека поне се придържаме към това, което реално е написано. Второ — ако все пак държиш да обсъждаме Петър Велики, той не е създател на руския народ, а човекът, който превръща Московското царство в 'Русия' – чрез символика, политика, заграбване на термини и историческа легитимност от Киевска Рус. Именно той започва системното налагане на митологията, че Москва е 'трети Рим' и че тя е 'наследникът' на Киев.Затова, ако се говори за 'конструиране на национална идентичност отгоре' – каквото ти обвиняваш украинците, но приписваш само на болшевиките – добре е да се има предвид, че и московската версия на историята е била пренаписвана, манипулирана и преформулирана също още от XVII–XVIII век.И пак ти напомням: ако ще спориш, поне цитирай точно. Иначе това не е спор, а самодейна реторика.“

Ок, щом искаш "стъпка по стъпка", ето кратък обзор с помощта на Chat GPT:

1. Киевска Рус (IX–XIII в.) – основата за културно и езиково развитие на източнославянските народи – бъдещи руснаци, украинци и беларуси. Центърът е в Киев, и там започва и православното християнство за цялата източнославянска общност.

2. След монголското нашествие (1240) – южните земи на бившата Киевска Рус се отделят политически и културно от североизточните (Владимир, по-късно Москва). Настъпва различно влияние: югозападът – под Полша и Литва; североизтокът – под татарски и впоследствие московски контрол.

3. Галицко-волинското княжество (XIII–XIV в.) – приемственост на културата на Киевска Рус, но с все по-отчетливо западно (католическо и латинско) влияние.

4. Полско-литовският период (XIV–XVII в.) – именно тук започва диференциацията. Православното население в украинските земи под полско управление развива усещане за "другост", особено по линия на религията и културата. В този контекст се заражда казачеството, а по-късно идва и...

5. Богдан Хмелницки и Възстанието (1648) – политически опит за автономия на казаците, като православни славяни под католически гнет. Наричат се "русини", да, но това не значи "руснаци". Терминът "руски" тогава означава нещо различно – свързано с цялата Киевска традиция. Но тук вече има етнокултурна диференциация, ясно оформена спрямо както Полша, така и Москва.

6. XVIII–XIX век – постепенно изкристализиране на украинска културна идентичност. Именно тук идва Шевченко – който, колкото и да е писал на руски (както много украински интелектуалци по принуда), е един от основоположниците на модерното украинско национално съзнание.

7. XX век – особено след 1917 г. – вече виждаме активна национална борба, краткотрайна независимост, съветизация, и паралелно – украинизация. Но болшевиките не създават идентичността от нищото – те я институционализират, което е друго.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.