Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Русия и Путин - обсъждане.

Featured Replies

Ае... Ти нормален ли си ве? 😆😆😆😆

• Отговори 16,5k
  • Прегледи 665,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Ангела Меркел и тя избута 4 мандата като канцлер от ноември 2005 до декември 2021 г. Чудно ми е, защо нямаше подобно възмущение, че се беше заседяла дълго време като лидер на Германия?! А за

• Жив и здрав да е! Без него, Русия нямаше да се вдигне на крака, след разпадата на СССР.

• Жив и здрав още дълги години, защото светът има нужда от него!

Публикувани изображения

току-що, communismatic написа:

Ае... Ти нормален ли си ве? 😆😆😆😆

За тебе знаем, че не си! 😂

преди 16 минути, communismatic написа:

То по тая логика и македонците са наследници на Александър Македонски...

Алоууу, всестранно разбитата личност. Я ми покажи, ама много точно, къде и в кой документ гърците наричат Александър с думата "МАКЕДОНСКИ"?

Навсякъде "глупавите" гърци пишат така: Александър ВЕЛИКИ...

Защо ли? Я ми кажи, ама много точно и подробно. Нали искаше дискусия?

току-що, БаалБек написа:

Я ми покажи, ама много точно, къде и в кой документ гърците наричат Александър с думата "МАКЕДОНСКИ"?

Смешницата на форума пак вие на умряло. Тук не става дума, дали Александър е бил "Македонски", а кои територии е обитавал. Ти пак не си разбрала, както обикновено... 😆😆😆

Ае... ти има ли тема, по която да си адекватна по някакъв начин? Поне някаква? 😆

Смешницата на форума пак вие на умряло. Тук не става дума, дали Александър е бил "Македонски", а кои територии е обитавал. Ти пак не си разбрала, както обикновено... 😆😆😆

Ае... ти има ли тема, по която да си адекватна по някакъв начин? Поне някаква? 😆

Пънеш се за дискусия, а не можеш да отговориш. Указанията ли чакаш?

току-що, БаалБек написа:

Ми, отговорих ти. Ти май пак не можеш, да зацепиш, а? 😆

Малко като с ЕС и закриването на ядрената ни енергетика. Питах те 200 пъти, що затваряме два реактора часове преди влизането ни в ЕС... отговор още не съм получил. Нищо, де... Толкова си можеш просто. 😆

преди 2 минути, communismatic написа:

Смяташ ли, да ми отговориш на въпроса? 

преди 5 минути, БаалБек написа:

преди 5 минути, БаалБек написа:

Алоууу, всестранно разбитата личност. Я ми покажи, ама много точно, къде и в кой документ гърците наричат Александър с думата "МАКЕДОНСКИ"?

Аз ще му помогна.

1. В античността Александър е наричан както „Велики“, така и „Македонски“. Латинският „Alexander Magnus“ (Александър Велики) става широкоразпространено име в Рим и средновековието, но в гръцката традиция формата Ἀλέξανδρος ὁ Μακεδών („Александър от Македония“ или просто „Александър Македонски“) е напълно нормална.

2. В класически гръцки текстове, включително в Плутарх, Ариан, Диодор Сицилийски, Страбон и други, той често е споменаван като „ὁ Μακεδών“, което е директно „Македонецът“ – форма, която е приписвана пряко на него.

📚 Примери:

• Плутарх (1-ви век): в биографията „Александър“ от поредицата "Паралелни животи", той многократно говори за Македонците като народ, за Филип Македонски (бащата), и за Александър като техен цар.

• Ариан (2-ри век) в „Анабазис на Александър“ използва изрази като "ο Μακεδών βασιλεύς" (македонският цар).

• В съвременния гръцки език "Αλέξανδρος ο Μακεδόνας" е напълно нормален начин за назоваване – „Александър Македонски“.

📌 И още:

• Думата „Велики“ (Magnus / Μέγας) идва като титулна форма по-късно, когато личността му започва да се митологизира в елинистичната и римската традиция. Това не изключва названието „Македонски“, нито го заменя.

преди 3 минути, БаалБек написа:

Не се надявай на дискусия с този елемент! 

Такава е невъзможно нормално да се води с него! 🙂

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Аз ще му помогна.

Ти хубаво му помагаш, но на паметника му в Солун (Тесалоники) пише: Александър Велики!!!!

Защо?

току-що, Staff. написа:

Ми, напънете се малко и бъдете поне мъничко "в час", че да не се налага, да ви гавря през пет минути... 😆

Едната не е разбрала, що Александър Македонски е Македонски, другия се мъчи, да й помага... използвайки Chat GPT...

Тоя форум е същинско посмешище! 😆

Помагам на теб да й отговориш, а ти вместо да ми благодариш се пенявиш.

Нямам толкова огромна база в главата си и за пълнота питам Chat GPT...  ти не се консултираш с никой и затова често се излагаш...

преди 1 минута, Staff. написа:

Такава е невъзможно нормално да се води с него! 

Разбрали сме всички. Посмешището на форума или накратко "всестранно разбитата личност"!!! 😂

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Помагам на теб да й отговориш, а ти вместо да ми благодариш се пенявиш.

На мен ми помагаш? Аз съм завършил "История" в СУ... Ти сериозно ли ми говориш? 😆😆😆

Аз съм завършил "История" в СУ...

Социалистическа история при Искра Баева....:lol6:

току-що, БаалБек написа:

Социалистическа история при Искра Баева....:lol6:

Ми, дай тема, по която да дискутираме... Щом ти е толкова смешно. Нямаш никакви проблеми. До момента съм ти задал сигурно над 50 въпроса, на които ти не искаш, да отговориш, понеже пак ще станеш за смях. Давай тема, айде...

преди 2 минути, communismatic написа:

И наш'та си прави генерални заключения от надписа...

Е докажи,  че не са генерални?

Пак да питам: Защо гърците пишат по паметници и в техни документи "Александър Велики"? И избягват думата "Македонски"? И това не е от сега!!!

А смешко?

Искра Баева какво казва?

преди 3 минути, communismatic написа:

На мен ми помагаш? Аз съм завършил "История" в СУ... Ти сериозно ли ми говориш? 😆😆😆

Туй защо го споделяш? Ако си лаик е разбираемо да пишеш глупости, но ти си завършил история и то в СУ...

преди 1 минута, БаалБек написа:

Пак да питам: Защо гърците пишат по паметници и в техни документи "Александър Велики"? И избягват думата "Македонски"? И това не е от сега!!!

А смешко?

Искра Баева какво казва?

Документи? От времето на Александър Македонски? АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХА!

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Туй защо го споделяш? Ако си лаик е разбираемо да пишеш глупости, но ти си завършил история и то в СУ...

Кое са глупости, бъди по-конкретен? До момента ти си тоя, дето ги пише, даже и ми отговаряш посредсвом Chat GPT... Дай да видим кое са "глупости", че ми става много смешно вече...

преди 1 минута, communismatic написа:

Документи? От времето на Александър Македонски? АХАХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХА!

Прав е колегата:

преди 10 минути, Staff. написа:

Пак да питам:

преди 4 минути, БаалБек написа:

А смешко?

Искра Баева какво казва?

Първо, няма ДОКУМЕНТИ от времето на Александър Македонски...
Второ, това, че гърците били писали по паметници "Велики", не значи, че ХРОНИСТИТЕ не са го писали като "Македонски"...

За да влезеш в дискусия с мен трябва да си доста по-компетентна. Само вмятам... А ти не си компетентна по абсолютно нищо. Само вмятам...

преди 11 минути, БаалБек написа:

Ти хубаво му помагаш, но на паметника му в Солун (Тесалоники) пише: Александър Велики!!!!

Защо?

Това е точно така, че на паметника пише „Александър Велики“, но ти трябва да знаеш, че титлата „Велики“ се свързва с величието му като завоевател и основател на империя. Това не променя факта, че той е цар на Македония и неговата етническа принадлежност и идентичност са свързани с тази държава. Както и да е, това, че на паметниците в съвременността пише „Велики“, е поради историческата традиция да се подчертава величието му, но не означава, че е бил наричан само така в античността. На антични текстове ще откриеш много примери за него като „Македонски“.

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Това е точно така, че на паметника пише „Александър Велики“, но ти трябва да знаеш, че титлата „Велики“ се свързва с величието му като завоевател и основател на империя. Това не променя факта, че той е цар на Македония и неговата етническа принадлежност и идентичност са свързани с тази държава. Както и да е, това, че на паметниците в съвременността пише „Велики“, е поради историческата традиция да се подчертава величието му, но не означава, че е бил наричан само така в античността. На антични текстове ще откриеш много примери за него като „Македонски“.

И това как отговаря на въпроса ми към "всестранно разбитата личност"?

Защо гърците пишат по паметници и в техни документи "Александър Велики"? И избягват думата "Македонски"? 

преди 3 минути, communismatic написа:

Първо, няма ДОКУМЕНТИ от времето на Александър Македонски...

Отклоняваш се. Къде съм писала "Документи от времето на Александър Велики (Македонски)"?

Типично в твой стил.

Прав е колегата, където е писал:

преди 18 минути, Staff. написа:

Свети равноапостолен княз Владимир е  покръстил Киевска Рус през 988 г. Той е син на княз Светослав и внук на Света благословена княгиня Елена – Олга Киевска - внучка на Свети цар Борис Михаил, племенница на цар Симеон Велики. Родственик на БГ царе.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.