Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какви тонколони мога да сложа на усилвателя ми без да го изгоря?

Featured Replies

преди 9 минути, Михайлов написа:

Обикновено когато човек има повече от един източник (примерно грамофон и CD плейър), от източниците се подават линейни сигнали (от съответните линейни изходи) към два входа на интегриран усилвател или към два входа на отделен предусилвател. При такова свързване колоните са свързани непрекъснато към изходите на усилвателя (крайното стъпало) и няма нужда да се превключват. Превключването между двата източника става чрез превключване на единия или другия вход на усилвателя (предусилвателя). Със съответен бутон или превключвател (врътка).

безпокойството ми , а и негативния опит са, че сигналът от единия уред отива към схемата на усилвателя на другия и я скапва. Заради това или колоната, или уреда, мисля си трябва да е изключен.

преди 3 часа, Търсещ истини написа:

Искам да свържа чифт тонколони към два апарата- грамофон и СД.

Колони не могат да се свързват към грамофон или СД.Те се свързват към усилвателя.А грамофон и СД се включват с кабели във входовете на усилвателя,от който се превключват.

преди 32 минути, Колев 73 написа:

Трябва да превключваш кабелите на колоните към различните уреди, а не захранването на уредите. По магазините има готова рейка с такива бутони  тит Изостат - полски. Като натиснеш едното бутонче, веднага се изключва другото.

Много благодаря. Бях намислил така

Doc3.doc

преди 18 минути, Търсещ истини написа:

безпокойството ми , а и негативния опит са, че сигналът от единия уред отива към схемата на усилвателя на другия и я скапва. Заради това или колоната, или уреда, мисля си трябва да е изключен.

Сега увери ли се, че трябваше да си напишеш моделите на изделията? То това дето го искаш трябва да са модели от Втората световна война и малко след нея!

Ще ползваш горната(1-вата схема) Бутоните, които съм ти препоръчал са точно за тази цел, но не трябва мощността на крайните стъпала да е много голяма.  Трябват ти две бутончета на обща рейка с вътрешната пластина за механично превключване, която се намира във вътрешния профил на рейката. Натискаш едното бутон1 и другото веднага изключва двойка контакти и обратно Бутоните са от най късите - 2 реда по 3 пера.

Ако става дума за редкия случай, когато грамофонът и CD плейърът нямат линейни изходи, а имат собствени усилватели и изходи само за колони ( примерно грамофон с вграден усилвател и CD плейър от стерео уредба тип комбайн (примерно със CD и УКВ тунер и усилвател ), тогава трябва наистина да се използват някакви такива превключватели за кабелите към колоните като тези, които показа Колев. И трябва да се измисли съответна схема на свързване.

преди 6 минути, Колев 73 написа:

Сега увери ли се, че трябваше да си напишеш моделите на изделията? То това дето го искаш трябва да са модели от Втората световна война и малко след нея!

Остави това, естествено, че не са от Втората световна- не са лампови. :) 

Моля, за последно, защо ми гори схемата на усилвател, когато колоните са свързани паралелно към уредите и дали е добра някоя от схемите, които дадох в док3.док? 

Благодаря за консултацията.

преди 3 минути, Търсещ истини написа:

Моля, за последно, защо ми гори схемата на усилвател, когато колоните са свързани паралелно към уредите и дали е добра някоя от схемите, които дадох в док3.док? 

Този твой усилвател няма ли име, модел. Нали си търсач на истини а нищо полезно не казваш.

преди 8 минути, Търсещ истини написа:

Моля, за последно, защо ми гори схемата на усилвател, когато колоните са свързани паралелно към уредите

Колони към уреди...?! Като не даваш модел на „уредите“ и усилвателя,поне направи снимки на всички входове,изходи колони,за да се разбере нещо от въпроса ти.

преди 4 часа, Търсещ истини написа:

Два изхода към един консуматор, решението ти го даде Колев, а защо ти гори схемата не мисля че има смисъл да ти се обяснява, ще е загуба на време, ако не те кефи решението на Колев, ще си менкаш кабела на тонколоните ръчно ту в грамофона, ту в CD плеара, според от де ще пускаш музиката.

преди 4 часа, Колев 73 написа:

Да, но неговият случай не е този, Михайлов. Иначе, си прав!

Неговият случай е ТЕЖЪК СЛУЧАЙ!

преди 4 часа, Търсещ истини написа:

защо ми гори схемата на усилвател

И аз искам да намеря истината но май ще хвърля един шарен боб.

Дай по подробно. С пламък ли гори или само с пушек? И като приключи горенето как се възстановява работоспособност. Разбирам, че марките и моделите на компонентите/уредите са секретни поне към настоящият момент.

преди 2 часа, AGD написа:

И като приключи горенето как се възстановява работоспособност. Разбирам, че марките и моделите на компонентите/уредите са секретни поне към настоящият момент.

Няма тайна. Схемата се поправя се като се сложи нова. :) 

Междо другото, благодаря на всички коментиращи. 

преди 8 часа, Колев 73 написа:

Ще ползваш горната(1-вата схема) Бутоните, които съм ти препоръчал са точно за тази цел, но не трябва мощността на крайните стъпала да е много голяма.  Трябват ти две бутончета на обща рейка с вътрешната пластина за механично превключване, която се намира във вътрешния профил на рейката. Натискаш едното бутон1 и другото веднага изключва двойка контакти и обратно Бутоните са от най късите - 2 реда по 3 пера.

Благодаря

Търсещ истини, предлагам да започнеш отначало! Или имаш някакъв прост проблем, който се премахва за нула време, или изобщо нямаш проблем, а просто или си правиш майтап с форума, или не си добре с българския език.

Започвайки отначало, във всяко изречение включвай думата усилвател, поне там е ключът за бараката!

на 18.04.2023 г. в 22:31, Търсещ истини написа:

Няма тайна. Схемата се поправя се като се сложи нова.

Ееее браво! Щом го можеш това няма проблем да си спретнеш и елементарет превключвател.

Някои хора правят обратния вариант да превключват няколко чифта колони към един усилвател и тогава се правят най-добрите и чуваеми разлики в звученето на различните колони с резличен импеданс, чувствителност и т.н.

• 1 година по-късно...
на 5.11.2022 г. в 10:55, Mr. ?? написа:

Трябваше да пуснеш една нова тема в раздела.

AV Ресийвъра, с който разполагаш може да захранва ОТ (тонколоните) с мощност: 2X100W на 8 Oма.

При съраунд режим/кино максимума му  100W на 8 ома, но само за един канал (тоест x 50 W)

ОТ (40W, 6 Oма),на които си се спрял са предназначени за стерео слушане от близо(пред компютъра) или в малки стаи. Тъй, като са с малък говорител/драйвер.

За съраунд също са много добри. Но, трябва да се подкрепени със активен субуфер.

Щом, ще използваш само малки ОТ, по добре погледни за букшелф ОТ със 6.5 инча основен говорител или по-голям.

Ако, си любител на "пълния"звук, и имаш достатъчно място, тогава търси стоящи ОТ.

Независимо, какви ОТ избереш, трябва да внимаваш с копчето на Volume-то.

Защото, това не е фабрична аудио система с изчислени параметри на всички компоненти.

Благодаря за отговора, реших кардинално въпроса, с изцяло нова система Onkyo изградих и колони JBL Stage свири страхотно, благодаря.

• 8 месеца по-късно...
на 8.10.2017 г. в 14:59, Second to none написа:

Здравейте, имам едно доста старо усилвателче (1984 г.), та в момента върви с едни български колони (ВКВ 0432, ВВК 201 Б8,  ВВ1015) - 2 броя. Преди доста време, бащата на едно банкетче го мъчиха с едни други колони и беше фъснал, та го беше давал на майстор и го оправиха. До сега си и работи, няма проблеми. Но ми се ще да му сложа някакви по-силни колонки (мисля, че има още вътък, тъй като тези ако ги набича малко повече почват да грачат), проблемът е че не знам какво са му сменяли и какво са го правили.
Да си представим, че е чисто нов и му търся колонки, какво бихте могли да ми препоръчате?

П.П: Ще поразпитам бащата, да видя дали ще си спомни какво са му сменяли и ще пиша, но все пак, ако можете дайте някакви предложения за колонки.

Първо трябва да се знае усилватела на колко ома работи защото ако е на 8 ома и сложиш 4 ома може да изгори крайното стъпало на усилватела,но ако работи на 4 ома няма проблем да се сложат 8 ома колони но ще се намали мощноста понеже съпротивление ще е по голямо,има усилватели и рисивъри на които пише отзад че работят  на 4-16 ома,тогава няма значение какви ще сложиш,да правилно съм то написал с по големи омове няма проблем но с по малки от оказаното тогава е лошо

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.