Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какъв Windows 10 да избера.

Featured Replies

преди 3 часа, Белгиеца написа:

Това не ми изглежда да е съвсем легално. Като спрат ключа микромеките и си изгорял с 30 долара, от много "тарикатлък".

МОЛЯ????

Може ли да обясниш как ще ти отнемат лиценза, че нещо много си ми сив и замръкнал! Това са легални лицензи, които меките раздават на преференциални цени за страните от трети, четвърти и пети свят. За толкова години никой нищо не е изгубил, но като не ти се вярва залагай всичкото пари колкото имаш или стой на сухо с линукс.

Редактирано от Mlechko (преглед на промените)

• Отговори 71
  • Прегледи 14,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 6 часа, CastieLBG написа:

Сложих win7 Pro за сега..искам да попитам как мога да сложа 2-ра ос и двете да работят едновременно къде колегата по-нагоре писа.За да тествам Минт-а.

Сваляш си VirtualBOX (или друг виртуализиращ софтуер), инсталираш и си вдигаш още една, две или колкото и каквито поискаш виртуални машини с различни ОС всяка.

преди 7 часа, CastieLBG написа:

Сложих win7 Pro за сега..искам да попитам как мога да сложа 2-ра ос и двете да работят едновременно къде колегата по-нагоре писа.За да тествам Минт-а.

Ето едно ръководство за инсталиране на Linux Mint Mate (графична среда) заедно с Windows 7 цък Лично аз съм фен на Cinnamon, но параметрите на лаптопа ще покажат кой ще му допадне. На която и да си спреш вниманието, инсталирай 64 версия. Поздрави

преди 4 часа, Mlechko написа:

МОЛЯ????

Може ли да обясниш как ще ти отнемат лиценза, че нещо много си ми сив и замръкнал! Това са легални лицензи, които меките раздават на преференциални цени за страните от трети, четвърти и пети свят. За толкова години никой нищо не е изгубил, но като не ти се вярва залагай всичкото пари колкото имаш или стой на сухо с линукс.

Дрън, дрън та пляс.
Това са ОЕМ версии за фирми с много машини.
Много добре си спомням как ги блокирваха през годините от микрософт ОЕМ ключове изнесени в Интернет.
Някой мошеник се опитва да изкара малко пари на гърба на наивници.
В магазинът от който купих последното дъно и процесор, ми казаха че струва 129 евро уиндоус 10.
Ако го купя от тях и не работи, ще мога имам претенции после.  А ако подаря 30 евро на някой си китаец, после той въобще няма нищо да ми помогне, ако спре да работи Уиндоуса след 30 дена и не тръгва и ключа повече не е валиден.
Тези дребни кокушкарски номера не ги обичам.

Който не ми вярва, да се обърне към микрософт със запитване, що е 70 % процента по-евтино от измамника.

преди 1 час, Белгиеца написа:

Това са ОЕМ версии за фирми с много машини.
Много добре си спомням как ги блокирваха през годините от микрософт ОЕМ ключове изнесени в Интернет.
В магазинът от който купих последното дъно и процесор, ми казаха че струва 129 евро уиндоус 10.
Ако го купя от тях и не работи, ще мога имам претенции после.  А ако подаря 30 евро на някой си китаец, после той въобще няма нищо да ми помогне, ако спре да работи Уиндоуса след 30 дена и не тръгва и ключа повече не е валиден.
Тези дребни кокушкарски номера не ги обичам.

Който не ми вярва, да се обърне към микрософт със запитване, що е 70 % процента по-евтино от измамника

Това е даже Windows 10 Pro Kойто на Бг език в момента е 338лв на . Ето тук https://ardes.bg/softuer/operatsionni-sistemi  А тези го продават на 38$ което е 63лв.  

Некси ми идва фалшиво намаление.

Редактирано от PigManu (преглед на промените)

преди 10 часа, Белгиеца написа:

Айде сега те хванах! Превеждай думата "мошеник"! Какво е излъгал и кого е излъгал!??? Това са легални копия на системата. И не са OEM, има Retail, дори не си си направил труда да отвориш линка. Какво е излъгал, пак те питам?! Че при него системата е на ниска цена ли? Единственото което може да нарушава е безразборно раздаване на свои което е недоказуемо. Някой е балам.... и това не съм аз! :no-no:

Ето примерна политика, която Blumentas Software прилагаха нелоялна продажба с преференция за едни, а за други с други цени.

095ca6dc17244855fc8474b4aef9a43f.png

преди 22 часа, CastieLBG написа:

@Белгиеца , за тв и филми използвам Коди.(че ми е по удобен сам търси субс на филмите,дори не тегля филмите гледам ги онлайн)

Правите си един бекъп на Уина с някоя програма (аз например харесвам Macrium Reflect Free). Полученият имидж файл го хвърляте на отделна медия от харда, с който ще си играете. Ръчкате флашка с Минт в компютъра, рестарт (преди това сте задали да буутва компа от USB). Появява се логото на Минт. Избор на език и Ще се появят две опции: "Изпробвай Линукс Минт" и "Инсталирай". Ако изберете "Инсталирай", те пита нещо от рода на "виждам, че имаш Уиндоус 7. Искаш ли заедно да са?". Мисля, че е по подразбиране отметната тази опция. Нататък е общо взето Next, Next. Ще ви ръчка само да кажете къде живеете за часа и да създадете име, парола на компа си и тъ нъ. Един съвет: при последното има една опция за криптиране на "домашната папка". Чувал съм, че това може да се отрази кофти за дуалбуут - при мен не е ставало, ма кой знае, може да не я активирате. За системата 20-ина гиги са достатъчни. Файловата система (ext4) се разбира нормално с NTFS, тоест ще може спокойно да достигате инфото си от Уин инсталацията (обратното не е толкова лесно - от ntfs да виждате какво има в ext4 дяла). За повече инфо и ако срещате дерт:

По отношение на десктоп средите... Има разлики. Стандарта е Cinnamon и идва с всичко необходимо. Ако обичате по-шаренко, модерно, имате KDE, XFCЕ пък е леко и тънъ...

Редактирано от Мальчик Бананан (преглед на промените)

преди 9 минути, Мальчик Бананан написа:

Файловата система (ext4) се разбира нормално с NTFS, тоест ще може спокойно да достигате инфото си от Уин инсталацията (обратното не е толкова лесно - от ntfs да виждате какво има в ext4 дяла).

Не съм съгласен с така написаното твърдение!

Файловите системи са си файлови системи. Няма такова понятие да се разбират нормално помежду си и те (файловите системи) да достъпват информация на друга файлова система.

Операционните системи са друго нещо и да правилно е да се каже, че Linux вижда и работи с NTFS файлови системи, докато Windows не вижда ext4 файлова система и съответно не може да работи с нея. Всичко е при стандартна инсталация и без допълнителен софтуер.

Стига сте лъгали хората с този Линукс! Ако го биваше толкова, никой нямаше да купува Уиндоус. За мен Линукс беше нещо, което слагаш, два-три дни разучаваш и разглеждаш, и после махаш! Отчитам какво постижение е да се напише такава операционна система, но да избираш между него и Уиндоус , е направо смешно. У дома има четири (4) компютъра и всичките са с Уиндоус 10, работят безупречно, всички надграждания минаха без проблеми ( с изключение на изчезнал звук на стартирането, което после се оправи лесно). Не мога да си представя да се топна пак в примитивизма на седмицата. И компютрите никак не не се чувства да са на някой друг, мои са си и правя каквото искам с тях.

преди 43 минути, B3M2W0 написа:

Стига сте лъгали хората с този Линукс!

Ако го биваше толкова, никой нямаше да купува Уиндоус. 

Виж сега, на лаптопчето му разреших да е с 10-ка, просто за да имам и такава версия на бозата.
Ама лаптопите ги продават при мене задължително с бозица вътре, та няма как да ти се размине да не я платиш.

При настолните компютри ( десктоп) работа е различна.
Купил си веднъж кутия и захранване и записвачка на ДВД.
После като искаш да ти е по-живичък компютъра, сменяш само дъно и процесор ( и рам според зависи ...).
И тука става готино, щото имаш избор между това да се изръсиш 129 евро или да не платиш нищо.

Който има желание да дава пари на Били Гей-тс, той после да ги раздава на негрите в Африка, понеже са мъреливи и не искат да работят, ами да плаща по 129 евро за всяка инсталация на отделен твърд диск.
Тези които хем не искат да плащат, хем искат бозицата 10, еми трябва да търсят кракнат Уиндоус, ама ...
Или да преминават към разни други съмнителни начини на намиране на активационни ключове.

Най-добре е човек да ги познава и двете операционни системи и да си преценява, дали си струва да търси начини да не плаща бозата за всеки един от притежаваните компютри, или може да я ползва само на един от компютрите си, пък на другите да слага без пари линукси. 

А тези дето искат да могат да ползват доста по-старичка машинка, еми например Chrom не поддържа повече ХП и глиста, та остава да ѝ сложат чисто нов съвременен Минт.

Новият ми процесор се поддържа само от Windows 10? Но съм нямал възможност да получавам актуализации? Голям праз. Няма земна сила, която да ме принуди да имам Windows на харда си. И не се чувствам хич ощетен...

Е, то безплатен Уиноус (10/8.1) има, бре:

https://www.microsoft.com/bg-bg/software-download/windows10ISO

Ако не те бърка един надпис и промяна на тапета (и без ъпдейти по сигурността в дългосрочен план, което си е автогол....)... Не е ли така? Или аз бъркам?

преди 12 часа, B3M2W0 написа:

Стига сте лъгали хората с този Линукс! Ако го биваше толкова, никой нямаше да купува Уиндоус. За мен Линукс беше нещо, което слагаш, два-три дни разучаваш и разглеждаш, и после махаш! Отчитам какво постижение е да се напише такава операционна система, но да избираш между него и Уиндоус , е направо смешно. У дома има четири (4) компютъра и всичките са с Уиндоус 10, работят безупречно, всички надграждания минаха без проблеми ( с изключение на изчезнал звук на стартирането, което после се оправи лесно). Не мога да си представя да се топна пак в примитивизма на седмицата. И компютрите никак не не се чувства да са на някой друг, мои са си и правя каквото искам с тях.

.Чудесно "помагате". Браво! :mad: с

И сега с обвинението за лъжа искам да се обосновете!

Или да ви цитирам..:

Цитат

Аз имам Линукс Минт Соня най-новата версия. Инсталирах го на втори харддиск на добър компютър с цел да го разуча и опозная. Не съм в състояние да коментирам ядрото и тем детайли от устройството му, но мога , като потребител да кажа следното. След екипирането му с всички програми той стана съвсем взаимозаменяем с уиндоус 10. На линукса мога да правя всичко, каквото и на уиндоуса. Не може да се забележи разлика в бързината. Дори някои работи са по-практичини (например такова просто нещо като смяна на езика-с едно кликване и е сменен, като пъхна една флашка, тя веднага цъфва на десктопа, не се налага да я търся). Може би някои програми , напр. за видеообработка, да липсват, но сигурно аз не съм ги намерил. Нещо не ми допадат наименования и съкращения-разни гномове, всяка втора команда е судо (звучи като садо-мазо...) , но това е без значение. Като се има предвид, че това е написано от отделни екипи ентусиасти , благодарение на тяхните знания и труд ние имаме една добра алтернатива на уиндоуса. Сега съм по-спокоен-каквото и да се случи на десятката, отзад стои линукса и подпира дереджето. Пък и никой не ни го тъпче насила-който не харесва, майната му!

От телефона Самсунг с андроид 5.11 съм приятно изненадан колко разумно и практично е подредено всичко(за разлика от Уин 10 фоне) и понеже той е флуктуация на линукс, проявих интерес .

• Харесва ми 1

преди 6 часа, Мальчик Бананан написа:

И сега с обвинението за лъжа искам да се обосновете!

Всичко в този свят е динамично, след като си дадох сметка КАКВО в същност правя с компютрите, стана ясно веднага, че с линукс не мога да правя всичко. Често използвам програми за видеообработка ( вграждане на субтитири във видеофайл), е това не може с линукс (или с много компромиси в качеството), просто няма програми за него. За да се видят файловете с Уиндоус трябва специална програма, нова каша. Така мога да изреждам още много. И не на последно място, като отворя базата за програми, повечето са  надписани с разни буквени съкращения, които нищо не помагат да се разбере за какво става дума. Друго си е да видиш "Win Optimizer" , веднага става ясно какво е това. А и фактът, че такива софтуерни гиганти като Ашампо не произвеждат нито една програма за него, е много показателно. Когато го махах( линукса) , макар, че беше на втория харддиск, видях зор, не ще да се форматира дяла с него, не дава да изтрия метастазите му навсякъде. 

За успокоение на малчиците, ще кажа, че един ден, ако останем без Уиндоус по някаква причина, ще погледнем пак към линукс. На най-стария компютър се кипри един минт, но онзи процесор е толкова слаб, че не става за друго

Всеки да си инсталира каквото му харесва, има всякакви перверзии на този свят.

преди 2 часа, B3M2W0 написа:

стана ясно веднага, че с линукс не мога да правя всичко.

Всеки да си инсталира каквото му харесва, има всякакви перверзии на този свят.

Съгласен по тези точки. :)

Често използвам програми за видеообработка ( вграждане на субтитири във видеофайл), е това не може с линукс (или с много компромиси в качеството), просто няма програми за него.

Това което правиш не е оптимално и излишно губиш време. По-добре смени контейнера от avi/mp4 на mkv. Тогава могат да се вкарат субтитри /даже на различни езици/ в един файл. Само че те ще се съхраняват отделно от видео-потока и ще стане много по-бързо. Ще стане лесно и под Linux.

Най-добре намери машинка на която работи добре Kodi или аналогичните му програми. Може и някое старо PC да е с Windows/Linux. Използвай го вместо DVD плейър и ще забравиш за всякакви проблеми с форматите и субтитрите.

преди 4 часа, Melmak ® написа:

По-добре смени контейнера от avi/mp4 на mkv.

Чак изпитвам благодарност заради едно човечно и разумно отношение. А с MKV отдавна работя, особено след като намерих една много добра програма , MKV Toolnix, с която правя това, което препоръчваш( сдвояване на видеофайл и СРТ файл), и съм много доволен-за 5 сек. филм от 1.5ГБ е готов. Телевизорът Самсунг чете този формат и всичко става лесно.

12.JPG

• Автор

Благодаря за отговорите,качих си Mint Sonya на флашка и го поразгледах, мисля занапред да го сложа на (стария ми настолен комп) който така и така стой в мазата а с тази джаджа ще възкръстне като гледам.. а за ся на лаптопчето ще джъткам с 7Pro докато свикна с минт-а.

@B3M2W0 , мм с едно распбери или хдми флашка с андроид ще се родиш и няма да правиш тези гимнастики с филмите и субс.

преди 17 часа, B3M2W0 написа:

Често използвам програми за видеообработка ( вграждане на субтитири във видеофайл), е това не може с линукс (или с много компромиси в качеството), просто няма програми за него.

Е, стига глупости. Ако под програма имаш в предвид изпиратствани, професионални пакети като на Ashampoo, вероятно няма да намериш версии за Linux. Аз, като човек, който също се е занимавал доста с видеообработка, но любителски, мога да ти кажа, че моят подход винаги е бил по-различен и почти винаги съм ползвал свободни ("любителски") програми, с които съм си вършел същата работа, че и по-лесно и по-добре, стига да знаеш какво правиш и какво искаш. Примерно VirualDub ми беше достатъчна, за времето си, да си свърша работата в 90% от случаите (изключая DVD аутуринг) в Windows. И за това ми идва напълно естествено да си намирам същите алтернативи и в Linux хранилищата. Ето за пример - Alternatives to VirtualDub for Linux . Да не говорим, че най добрият пакет от кодеци, инструменти за декодинг, енкодинг, запис и какво ли още не, си е нативно за Linux  - ffmpeg . Аз и само с него, в команден ред мога да си свърша работа. Да не говорим на колко хардуер и софтуер и различни платформи е портнато това и сигурно дори микромек крадат от там. Но ако си търсиш нещо ТОЧНО като същото в бозата, като Photoshop ревльовците, няма да намериш, просто защото производителят не го прави, а и ти едва ли ще си го купиш.

За "метастазите" от дяловете на Linux, сърди се на микромек, че не ти дават вграден инструмент, който да работи универсално с дялове и ненативни за тях, файлови системи. Там са толкова много рестрикции и нефункционалност, че дори и със собствените си дялове отказват да работят пълноценно. За това ползвай - AOMEI Partition Assistant Standard. Само това спасява микромек за сега, че има разработчици, които да им правят външен софтуер, който да компенсира недостатъците на вграденият им. Или си буутни GParted от флашка (пак Linux), или което и да е Live Linux дистро. В Linux нямаш такива проблеми - може да си правиш с всякакви дялове и дискове, каквото си поискаш.

преди 9 часа, CastieLBG написа:

Благодаря за отговорите,качих си Mint Sonya на флашка и го поразгледах, мисля занапред да го сложа на (стария ми настолен комп) който така и така стой в мазата а с тази джаджа ще възкръстне като гледам.. а за ся на лаптопчето ще джъткам с 7Pro докато свикна с минт-а.

Днес сложих на един от 2002 г. едно Lubuntu щото е най-леко. Той компа е със само 768 рамец.

• Автор

този който изрових от мазата беше с 2гб рам и 1,4гхз процесор :D

• 6 месеца по-късно...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.