Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какъв Windows 10 да избера.

Featured Replies

преди 8 минути, plamen_petrov_80 написа:

Кой е този университет дето ти дава лиценза за 7-ца Ultimate?

Не е казано, че е български.

• Отговори 71
  • Прегледи 14,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Windows7 му слагай.

преди 9 минути, Mlechko написа:

Излиза от поддръжка. Поне малко чети уикипедия!

Я ходи се хвърли някъде!

Цитат
 Client operating systems  Latest update or service pack  End of mainstream support  End of extended support
Windows Vista  Service Pack 2 April 10, 2012 April 11, 2017
Windows 7 * Service Pack 1 January 13, 2015 January 14, 2020  
Windows 8  Windows 8.1 January 9, 2018  January 10, 2023

преди 8 минути, velislavvasilev написа:

Нали знаеш, че пишеш за продукт на Майкрософт

Те са обявили support cycle...

От миналата година есента започнаха по сериозните проблеми доколкото си спомням с 7, 8, 8.1 Ето тук има и още информация https://www.webcafe.bg/mobilecafe/review/id_490469336_Microsoft_oryazva_poddrajkata_na_Windows_7_i_8

преди 12 минути, velislavvasilev написа:

Те ти на един нагледен пример С таз корпорация само можеш да ръсиш боба каква по-нагла глупост ще измислят. Естествено, най-добре за потребителите е да имат солидни суми, за да реагират къде с по-нов компютър, къде с друга простотия. Кинти да имаш да купуваш и нямаш ядове с Микромеките. Стар ти компа и се бъгясва след ъпдейт - купуваш нов и си ОК. Или процесор не ти поддържат вече - нов или по-добре направо нов комп. Не ти поддържат вече телефона - нов. Само кинти да им и всичко е ток и жица.

Много хора него разбират

преди 30 минути, simtech написа:

Те са обявили support cycle...

Между думи и дела разликата е огромна

преди 38 минути, PigManu написа:

От миналата година есента започнаха по сериозните проблеми доколкото си спомням с 7, 8, 8.1 Ето тук има и още информация https://www.webcafe.bg/mobilecafe/review/id_490469336_Microsoft_oryazva_poddrajkata_na_Windows_7_i_8

На автора конфигурацията е на поне 10 години. Хич не го бърка него.

преди 42 минути, simtech написа:

На автора конфигурацията е на поне 10 години. Хич не го бърка него.

Oстави автора. Говорим за времето на подръжката която са написали майкрософт просто не е вярна.

А на този лаптоп каквото и да му се сложи като ОС все няма да върви. 

Редактирано от PigManu (преглед на промените)

преди 17 минути, svetliof написа:

Ще върви, просто OS няма да е на MS...

Не иска друго освен Windows

преди 12 часа, CastieLBG написа:

Като цяло не се ползват спец. програми ,но не съм фен на Линкусчетата знам че минта е десктоп базиран и наподобява Windows ,но за всяко нещо  20 реда изписани за 1 /2 програми..по ми е лесно с 2/3 клика "next" :D

За съжаление е верен факта описващ се в последното изречение на новината  "Microsoft орязва поддръжката на Windows 7 и 8" "        ...Но всички между тези две категории си остават преимуществено аудитория на Microsoft и за тях става все по-ясно, че искат или не, бъдещият им Windows е Windows 10."

Само въпрос на време е просто браузера (и не само) вече да не се поддържа за предходните операционни системи и автоматически последните стават от морално остарели в графата неизплозваеми дори и хардуера да е остарял, но работещ... Примерно на мен най-често използваната програма след зареждане на OS е Firefox. Неусетно времето ще се изтърколи, ще минат още 3-4-5г и MS потребители няма вече да имат дори право на избор.

преди 12 минути, svetliof написа:

За съжаление е верен факта описващ се в последното изречение на новината  "Microsoft орязва поддръжката на Windows 7 и 8" "        ...Но всички между тези две категории си остават преимуществено аудитория на Microsoft и за тях става все по-ясно, че искат или не, бъдещият им Windows е Windows 10."

Само въпрос на време е просто браузера (и не само) вече да не се поддържа за предходните операционни системи и автоматически последните стават от морално остарели в графата неизплозваеми дори и хардуера да е остарял, но работещ... Примерно на мен най-често използваната програма след зареждане на OS е Firefox. Неусетно времето ще се изтърколи, ще минат още 3-4-5г и MS потребители няма вече да имат дори право на избор.

Както се казва в ръцете им сме.

Не сме всички. В ръцете им са само оставащите MS потребители.

преди 8 минути, svetliof написа:

Не сме всички. В ръцете им са само оставащите MS потребители.

Не го разбирай буквално. 

Но по голямата част от както казваш "оставащите" ползват Windows.

преди 13 часа, CastieLBG написа:

Като цяло не се ползват спец. програми ,но не съм фен на Линкусчетата знам че минта е десктоп базиран и наподобява Windows ,но за всяко нещо  20 реда изписани за 1 /2 програми..по ми е лесно с 2/3 клика "next" :D

И аз не им бях фен на линуксите преди няколко години, щото беше жива мъка.
Сега обаче ти пиша от един Минт.
За твое сведение не се пише на ръка , ами се копира в терминала с клик на десния бутон в него и лепиш текста , който си прекопирал от сайта на програмата която искаш да инсталираш. А те са по едни три реда да ги копираш.
Можеш да го инсталирш на една USB 3 флашка Минта ( даже и да нямаш такъв порт на лаптопа) и да го пробваш една две седмици, паралелно с Ундоус 7. 

http://prikachi.com/images.php?images/593/9209593j.png

Те виж тука на какво прилича Минта, също като Уиндоуса съм го направил, заради синът ми, понеже не трябва да е много различен. Имам и Уин 7 на твърд диск на този компютър и Уин 10 на едно лаптопче, но ползвам Минт сега. Просто се опитвам да свиквам да минавам без микрософт, щото мисля вече да не си купувам маркови компютри с инсталиран в тях Уиндоус. Много по-евтино ми излезе да купя последното дъно с процесор и RAM и го сложа в стара кутия, само 164 евро, вместо 650 за нов. А Уиндоус 10 е 129 евро !!! А няма нужда да им пълня гушите на хамериканците за софтуер.

п.п.
изключил съм снимките в браузъра опера, за да не виждам рекламите, които вграденият блокър на Операта не спира, та страницата може да ти изглежда странно, но не е от Минта, а от моите настройки.

Редактирано от Белгиеца (преглед на промените)

Мда, автора на темата може просто без инсталация да си запише една "жива флашка" и да разцъка примерно Linux Mint. Нищо страшно няма. Ще се увери дали работата с него е лесна и дали ще му задоволи нуждите и като производителност. След рестарт на компютъра, от линукса няма следа. Не е нужно даже да знае що е терминал, както и много Windows users не знаят какво е това Command Prompt. Идеята е тука да се увери, че независимо от по-стария му хардуер с подходящо подбрана OS, лаптопа му ще работи бързо. И ето, вече има избор.

На една старичка машина с E6300 и 2GB рам съм сложил Mint XFCE. Машината се ползва само за филми и малко офис работа и направо си лети. Libbre Office и приложенията за мултимедията са си инсталирани предварително. Дори и да ми потрябва нещо влизам в софтуерния мениджър намирам си нужния app и натискам бутона Install...Без никакво писане в терминала или някакви други хватки. Някой път може и да се наложи нещо да се пише по терминала но при нормално ползване едва ли ще се наложи.

преди 4 часа, Year Zero написа:

Дори и да ми потрябва нещо влизам в софтуерния мениджър намирам си нужния app и натискам бутона Install...

Влизаш ти и аз влизам, ама там няма всичко което иска детето.
А сега де !?
Те заради това си ползват Уиндоуса, щото в хранилището няма всичко и трябва да си го търсиш, пък на български няма да си го намериш, ако имаш късмет някой ще е описал на руски как да си го сложиш, иначе на английски.
Например няма със 100% сигурност Acestream  за Минт 18 и Убунту 16 в хранилището. Трябва да се ходи на форума на Минт да се види как ства хватката, иначе няма да гледа безплатно 800 канала телевизия.
На детето му сложих една програма за обработка на видео, пък тя спря. И с ползване на мениджъра се стана да свали следващата версия, та питах на английски гугъл и той ми показа описане 3 реда за в терминала. И една програма за сваляне на видео от ютюб пак от форум гледах и копирах, точно както казва колегата че не трябва.

преди 6 часа, svetliof написа:

Мда, автора на темата може просто без инсталация да си запише една "жива флашка" и да разцъка примерно Linux Mint.

Не става от Live DVD или  Live USB Flash да го пробваш както трябва и да ти хареса със сигурност, трябва да е инсталиран на флашката и да бутва от нея.
Днеска се сетиш да провериш нещо, утре се сетиш да провериш друго, след два дена трето и т.н. Даже и самите настройки трябва да ги правиш два три дена, да ги сменяш и да скиваш кое как повече ти харесва. Например лявата вертикална лента ми освобождава място в долната и бутона меню е заминал най-горе, за да се отваря то отгоре надолу. На  Live  флашката нищо не можеш да запаметиш за утре, трябва да почваш отначало с ръчкането и ще ти писне.

За инсталация трябва престрашаване, докато разцъкването е безобидно. Вече съм далеч от Windows материята и не зная новите му версии можеш ли да ги пуснеш и пробваш от флашка, което е предимство на Linux. Каквото и да съветваме автора на темата, той ще си реши. Ще сложи 7-ца и един avast и пс-то ще лагне драстично (както досега, така започна темата с думата оптимизация), или ще положи усилие и ще има бърза система. Важното е новият преход да му помогне с университетските хави.

Колкото до това което сподели че прави с лаптопа:  "...употребява се за Тв,филми,чат,музика... игри не се играят" - най-много един skype или viber примерно да се изтегли. Всичко "друго" си е вътре.

Редактирано от svetliof (преглед на промените)

преди 4 часа, svetliof написа:

За инсталация трябва престрашаване, докато разцъкването е безобидно. 

Колкото до това което сподели че прави с лаптопа:  "...употребява се за Тв,филми,чат,музика... игри не се играят" - най-много един skype или viber примерно да се изтегли. Всичко "друго" си е вътре.

Да де, ама Минтът е много грозно тъмен такъв какъвто ще тръгне от флашката,  а KDE е психиделично крящящо шарено на триъгълници. На оная по-леката пък лентата е отгоре и не можах да я сваля да е долу, като го пробвах от флашка. Има много голяма вероятност да се откаже само от това което вижда от флашката като за начало. Точно така се случи на Убунтуто, бих му шута още същата вечер.

Щом като обича да гледа филми, значи и телевизия ще иска да гледа, значи трябва и acestream. Па като реши да поореже клипче снимано с телефончето, преди да го качи някъде или го прати, ще му трябва и програма за обработка на видео и тя пак няма да е в хранилището.
Те така.

Аз имам един брачед от София, пише код човека по цели нощи и той ми вика, че всичко си било имало в хранилището.
Еми сега, на него ли да му вярвам или на очите си ?
Аз съм установил че няма всичко в хранилището, няма що да се опитваш да ги будалкаш читателите.
Ако искаш да минават трайно на нещо различно от бозата Уиндоус, трябва честно и откровено да им кажеш истината.

Linux Mint Mate си зарежда съвсем прилично от оптичен носител.

Като цяло няма такива неща като "100% защита", "за тази ОС има всичко", "тази ОС е стара, онази тежка или бъгава и т.н." (който знае как може да си пригоди системата така, че да му върши работа).

На всеки му трябват различни неща, също така от край време има възможност за две операционни (поне) на една машина с избор коя да се зареди както и две различни ОС заредени едновременно което със сигурност дава много повече гъвкавост от която и да е ОС ползвана самостоятелно.

на ‎29‎.‎10‎.‎2017‎ г. в 10:20, Белгиеца написа:

А Уиндоус 10 е 129 евро !!!

Глупости. Windows 10 е (30 долара) Иначе за Линукс Минт те подкрепям с двете си ръце, защото е уникално животно. :)

• Автор

Сложих win7 Pro за сега..искам да попитам как мога да сложа 2-ра ос и двете да работят едновременно къде колегата по-нагоре писа.За да тествам Минт-а.

@Белгиеца , за тв и филми използвам Коди.(че ми е по удобен сам търси субс на филмите,дори не тегля филмите гледам ги онлайн)

преди 3 часа, Mlechko написа:

Глупости. Windows 10 е (30 долара) Иначе за Линукс Минт те подкрепям с двете си ръце, защото е уникално животно. :)

Това не ми изглежда да е съвсем легално. Като спрат ключа микромеките и си изгорял с 30 долара, от много "тарикатлък".

преди 2 часа, CastieLBG написа:

Сложих win7 Pro за сега..искам да попитам как мога да сложа 2-ра ос и двете да работят едновременно къде колегата по-нагоре писа.За да тествам Минт-а.

@Белгиеца , за тв и филми използвам Коди.(че ми е по удобен сам търси субс на филмите,дори не тегля филмите гледам ги онлайн)

На USB флашка го сложи бе човек, що ше го пишеш на твърдия диск с двоен бут да оплескаш нещо после, да те боли главата.

А иначе като бутнеш от инсталиращата флашка, той минта ще те пита дали искаш да го инсталираш като втора система.

Каква телевизия гледаш с Кодито, с коя приставка и кои канали ?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.