Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво мислите за нов официален език на България или просто втори такъв?

Featured Replies

Добре, че пък средностатистическия ингилизин може да прочете Шекспир в оригинал. В обща сметка това важи за всички езици - дори и китайския. :Д

• Отговори 101
  • Прегледи 7k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 19 минути, _xSuNnYbGx_ написа:

Доста прилича на Руски и малко на Hindi това нещо ама иначе нищо общо със сегашния български :D 

AssemMt1.jpg

Тя , и каруцата не прилича на днешните автомобили , ако може да се прави подобно сравнение . Но по същото време индианците не са познавали колелото.......калпазаните също . :lol6:

преди 18 часа, Белгиеца написа:

Я викам на маке ми дека сакам д'ием заран на барата, а она ме не пуща оти требва да лупиме куленете.
Кой ще го преведе това на официалния български, а ?

Аз викам на майка ми, че искам да отида сутрин на барата, а тя не ме пуска защото трябва да белим...
последното е диалектна дума, която не я знам..

преди 17 часа, _xSuNnYbGx_ написа:

Доста прилича на Руски и малко на Hindi това нещо ама иначе нищо общо със сегашния български ...

Това не е кирилица, а глаголица. Писмената кирилица се е различавала по няколко букви от съвременната..
Ръкописът е от 10 век. А съвременните англичани Шекспир доста трудно ще го прочетат. При тях whom е отпаднало, например.
Езикът им е доста различен между преди и сега..thou shalt.. Бла-бла...

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 23 часа, Johnny B написа:

Пазили сме го. Езикът е приблизително същия.

Една езикова реформа за ятовата гласна.

Не е само реформата за ятовата гласна. И едни падежи са изчезнали, другиса полу изчезнали и т.н.

преди 21 часа, Белгиеца написа:

Я викам на маке ми дека сакам д'ием заран на барата, а она ме не пуща оти требва да лупиме куленете.

Jhonny B ти го е превел. Ето ти и моя превод:

Казвам на майка ми, че искам сутринта да отида на реката, а тя не ме пуска, защото трябва да люпим(белим) ........ Куленете си е строго местна диалектна дума, предпоалгам. Царевица може би?

Иначе, да знаете - книжовният език е диалект с армия. Нищо повче. Но важността му е огромна. Според мен съвременния книжовен език малко е избягал от логиката ама....

Някой знае ли как се превежда "оданат" на книжовен език? Ама без да ползвате разни търсачки.

преди 2 часа, A.com написа:

Ето ти и моя превод:

Казвам на майка ми, че искам сутринта да отида на реката, а тя не ме пуска, защото трябва да люпим(белим) ........ Куленете си е строго местна диалектна дума, предпоалгам. Царевица може би?

Казвам на майка ми, че искам да отида утре на реката,  а тя не ме пуска защото трябва да белим царевичните кочани.

преди 2 часа, Белгиеца написа:

Казвам на майка ми, че искам да отида утре на реката,  а тя не ме пуска защото трябва да белим царевичните кочани.

Давай сега с "оданат". Оказа се, че хора, които живеят на 5 км от мен не знаят какво означава.

От друга страна по-далече сме от Русия отколкото Варна, Плевен, Пловдив, но редовно се използва(в доста части на България) Он, Она, Оно, Они, вместо той, тя, то, те. Ако някои от по-младите се чудят защо давам този пример:

Български     Руски

Аз                      Я

Ти                      Ты

Той, тя              Он, она

Ние                   Мы

Вие                    Вы

Те                      Они

преди 8 часа, A.com написа:

Давай сега с "оданат". Оказа се, че хора, които живеят на 5 км от мен не знаят какво означава.

Без да търся никъде за справки, предполагам че оданат означава нещо като - на друго място различно от това в което сме. В друга стая, от другата страна и в тоя смисъл.
Аз съм родом от северозападна Бългалия, но съм израстнал в един от крайните софийски квартали, та и от шопски разни говори съм попил и също съм прекарал служебно известно време из радомирско та техния начин на говорене съм го позапомнил, та не знам под кое влияние точно , изказах горните предположения.

Мисля че ако се разберем със сърбите да съставим общ лесен славянски език, ще се подобри поне малко лошото положение в което се намират сънародниците говорещи само български. Пояснявам.
Колкото по-малко хора говорят на един език, толкова пазарът е неинтересен за разни инвеститори и няма продукция на този език, не им се внасят стоки, поради липса на желаещи вносители да се занимават с малки по обем продажби. А ако цялата бивша Югославия ( е без Косово де) и хората от България проговорят на един и същ лесен за учене и от чужденци език, тогава ще живне икономиката и ще има много по-голямо разнообразие на стоки и услуги.

преди 12 часа, Белгиеца написа:

Без да търся никъде за справки, предполагам че оданат означава нещо като - на друго място различно от това в което сме. В друга стая, от другата страна и в тоя смисъл.
Аз съм родом от северозападна Бългалия, но съм израстнал в един от крайните софийски квартали, та и от шопски разни говори съм попил и също съм прекарал служебно известно време из радомирско та техния начин на говорене съм го позапомнил, та не знам под кое влияние точно , изказах горните предположения.

Явно опита и възрастта си имат значение. "Оданат" си е точно "от другата страна/отатък": оданат реката, оданат границата.

преди 12 часа, Белгиеца написа:

Мисля че ако се разберем със сърбите да съставим общ лесен славянски език, ще се подобри поне малко лошото положение в което се намират сънародниците говорещи само български. Пояснявам.
Колкото по-малко хора говорят на един език, толкова пазарът е неинтересен за разни инвеститори и няма продукция на този език, не им се внасят стоки, поради липса на желаещи вносители да се занимават с малки по обем продажби. А ако цялата бивша Югославия ( е без Косово де) и хората от България проговорят на един и същ лесен за учене и от чужденци език, тогава ще живне икономиката и ще има много по-голямо разнообразие на стоки и услуги.

Точно със сърбите(то и за гърците и румънците важи) никога няма да се разберем.

преди 2 часа, A.com написа:

Точно със сърбите(то и за гърците и румънците важи) никога няма да се разберем.

Ами тогава да ги преебеме като им откраднем техния език, ха ха ха ...
то и без това в цяла западна България си се разбира без особен зор.
Я си представи, сменя се българския с нещо средно между сръбски и хърватски ( та да не е нито едия нито другия в чист вид) и после всеки предпримчив чиляк се урежда с пазар от Варна почти до Триест .
Като България си е абсолютно независима държава, само на хората им е по-лесно за бизнес и екскурзии на по-обширна територия.
Па бг чалга певиците ще намажат с концерти на запад от Калотина.

преди 21 минути, Белгиеца написа:

Ами тогава да ги преебеме като им откраднем техния език, ха ха ха ...
то и без това в цяла западна България си се разбира без особен зор.
Я си представи, сменя се българския с нещо средно между сръбски и хърватски ( та да не е нито едия нито другия в чист вид) и после всеки предпримчив чиляк се урежда с пазар от Варна почти до Триест .
Като България си е абсолютно независима държава, само на хората им е по-лесно за бизнес и екскурзии на по-обширна територия.
Па бг чалга певиците ще намажат с концерти на запад от Калотина.

Няма как да стане. В момента тенденциите са за разединение, не за обединение(каталунци, ирландци, шотландци). Хърватите си "създават" собствен език. Черногорците са на път да сторят същото.  Далече сме от създаването на лингва франка. Всеки си драпа за своето, в което хем няма нищо лошо хем има. Аз затова съм на мнение, че трябва да има втори език, не със статут на национален, който да се учи все едно ти е майчин.

преди 15 часа, A.com написа:

Няма как да стане. 

Е па ако не стане здраве да е.
Аз си ползвам и френски ( по неволя ) и английски и руски да си гледам телевизии разни.

на ‎22‎.‎12‎.‎2017‎ г. в 18:14, Yvan Sergeev написа:

МОЕТО мнение че  трябва да се съберат световните посерковци полиглоти от всички страни и   да измислят един  лесен език  и да се учи  във всички държави като втори език и да стане официален и всичко друго да се затрие

Той е измислен вече. Ние го говорим и МОЕТО мнение е, че тряа го въведат кат официален за целия свят и всички други езици да отпаднат :singer:

преди 3 часа, gif4e написа:

Ние го говорим 

Говорим го защото не са ни питали като сме били бебета дали сме съгласни да го изберем точно него.
Ако ги питат бебетата, умните от тях ще изберат есперанто, поради липса на още по-лесен за учене.

А иначе, това да се мъчиш да се съобразяваш с мъжки, женски и среден род, когато говориш за предмети, си е архаична тъпа система. При франсетата има и още по-тъпо, имат си носови гласни горките, та чужденците да не могат да ги произнасят. А пък си нямат в множествено число разлика в произношението на думата, само писмено добавят едно S което обаче не се произнася. Поради гадната трудност с усвояването на френския език, на моят син му препоръчвам да не се жени за хубавица не знаеща френски от малка, защото ще ѝ бъде много трудно и ще я дискриминират като си търси работа. 

преди 21 минути, ncl написа:

Аз ти препоръчвам да си пиеш хапчетата.

Eпа тука не сме там при диктаторът и си ги пием хапчетата, ама ако искаме.
Разбра ли сега ?
Пък и езици знаем, не сме ограничени националисти, които съветват сънародниците си да се махат от България и да не пишат на български форуми.

преди 6 минути, ncl написа:

От безродници и продажници не искам съвети.

САЩ е държва населена с потомци на емигранти, те сега командват какво имат право да правят политиците в България и какво им е забранено. 
Те направиха и сателит и сега се носи безполезен над екватора, там на 1.9°Est а бламите нацианалисти изплащат заемите всеки месец на американските банки, продължавайки да си гледат в СД некачество, същите хамерикански бозици за по 16 лв на месец. 
Да се измъкнеш от казана на ада си е келепир работа, нищо ще не успелите да го сторят викат от дъното ууууууу - предател - продажник ...

преди 7 часа, Белгиеца написа:

А иначе, това да се мъчиш да се съобразяваш с мъжки, женски и среден род, когато говориш за предмети, си е архаична тъпа система.

При липса на род как знаеш за кого говоря - мъж, жена, дете? Не знаеш. Ако не ти кажа няма и да разбереш. Когато езикът ти е майчин няма значение дали има род, съгласуване по род и число, падежи и т.н. За българите е трудно да боравят с падежи. За руснаците - не е.

Иначе, вариантите са три:

1) синтетичен език

2) аналитичен език - китйския е най-близо до такъв. Много други езици на там са тръгнали, но явно не му едошло времето на такъв всеобщ език все още. Българският пък е единствения аналитичен език сред всички славянски езици.

3) златната среда

Аз съм навит на който и да е език, само да не трябва да се ползва латиницата като азбука.

преди 1 минута, A.com написа:

При липса на род как знаеш за кого говоря - мъж, жена, дете?

Аз съм казал че за предмети не трябва род, за хора и животни може да си има, например лъвица, лъв, кокошка петел и т.н.
А за женските даже предлагам да има по няколко рода.
1. млада и хубава
2. запазена и хубава
3. млада и умна
4. запазена и умна
5. грозна
6. анорексично кльощава
7. поносимо закръгленка
8. дебела
и т.н.

преди 3 часа, Белгиеца написа:

А за женските даже предлагам да има по няколко рода.
1. млада и хубава
2. запазена и хубава
3. млада и умна
4. запазена и умна
5. грозна
6. анорексично кльощава
7. поносимо закръгленка
8. дебела
и т.н.

Що пък само по две прилагателни? "Млада и хубава и умна" не ти ли харесва?

преди 3 часа, Белгиеца написа:

Аз съм казал че за предмети не трябва род, за хора и животни може да си има, например лъвица, лъв, кокошка петел и т.н.

Ами, в някой езици си има род и за предметите. В други пък няма род за нищо.

Гледай какво става когато българи питат англичанин за пола на котката му - Is she male? :)

На български перфектен смисъл, на английски - никакъв. :)

Редактирано от A.com (преглед на промените)

преди 6 часа, A.com написа:

Що пък само по две прилагателни? "Млада и хубава и умна" не ти ли харесва?

Най-много ми харесва - млада, хубава, умна и заможна, ама няма за взеки, кой както се уреди.

A за мъж, типичен ганьовец, който се прави Белгиец (но за съжаление няма как да избяга от същината си на балкански субект с елементарно минало и никакво бъдеще), най би му подхождало: Досаден, използвач, скъперник, неприятен, стиснат... 

А защо изобщо се обсъжда такава необходимост?! Аз не виждам никакъв смисъл от втори език. 

преди 4 часа, Белгиеца написа:

Най-много ми харесва - млада, хубава, умна и заможна, ама няма за взеки, кой както се уреди.

Твоята "неземна красавица" колко от тия качества притежава?

преди 12 минути, BMW Маниак написа:

Твоята "неземна красавица" колко от тия качества притежава?

Заможна... до някъде, може би, за да му позволи (даде пари) да вземе само бяла Дача, защото той е неспособен да изкара 5 Евро за друга. И жената сега се срамува, като се вози с него. 

Млада, няма как да е. Младото иска глезене. 

Хубава - всяка жена си е хубаво по своему. 

Умна - съмнявам се, след като се е спряла на него. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.